×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман: Банка ОББ съди като жив клиент-покойник 1.5 г. след смъртта му, вкарва в ада наследниците му


Само във Флагман: Банка ОББ съди като жив клиент-покойник 1.5 г. след смъртта му, вкарва в ада наследниците му
Красивите и лъчезарни деца на починалия внезапно от инфаркт Бехчет Мухтар вече са напуснали страната ни, несправедливостта ги гнети. За няколко години дълга от 24 000 лв. на баща им набъбва на близо 50 000 лв., при върнати вече 13 000 лв
12 Март 2014, Сряда, 13:58 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА снимка Личен архив

За няколко години дълга от 24 000 лв. на починалия Бехчет Мухтар набъбва на близо 50 000 лв., при върнати вече 13 000 лв.
Банка „ОББ” АД и свързаната с нея застрахователна компания ”ОББ – АЛИКО”   мачкат вече 6-та година бургаско семейство, наследило кредит от внезапно починалия от инфаркт мъж и баща Бехчет Мухтар. Госпожа Мухтар и двете й големи деца Рамадан и Инджисер са доведени до просешка тояга заради потребителския кредит и овърдрафт на покойния Мухтар.

Красивата 26-годишна Инджисер и брат й напускат страната, за да търсят препитание навън, защото банката иска да вземе всичките имоти на баща им и да ги продаде на безценица. Животът им се превръща в ад! Застрахователната компания от своя страна отказва категорично да изплати обезщетение по застраховка „Живот”, която  Бехчет Мухтар някога е бил принуден да подпише. Аргументите са, че са намерели много стар болничен лист за сърдечно смущение. В същото време Мухтар никога не е декларирал върху документ болестите си.

Драмата на семейство Мухтар започна през 2011 годи, за което Флагман.бг ви разказа тогава. Нещата днес достигат своята кулминация. Главницата от 24 000 лева  е набъбнала на близо 50 000 лева, при върнати вече 13 000 лева. В тази космическа разлика са включени таксите за частния съдебен изпълнител Ивелина Божилова,  таксите по изпълнителното дело и други банкови „печалби”. 

Драмата на семейство Мухтар

Ранния следобед на 26 май 2008 година четиридесет и шест годишният бургазлия Бехчет Мухтар, който е в разцвета на своя живот, има всичко за да се чувства щастлив. Двете му деца Рамадан и Инджисер са студенти в БСУ. Синът му учи право, а дъщеря му журналистика.  Мухтар работи като оператор в бургаската рафинерия „Лукойл“, вади добри пари и може да изплаща без проблеми образованието на децата си. Осигурил е и дом на семейството си. Теглил е потребителски заем от „ОББ“ за бала на сина си през 2005 година, има овърдрафт върху заплатата си, както и кредитна карта. В този топъл майски ден, операторът се прибира от нощна смяна, спи за няколко часа и отново се приготвя за работа. Уви. Изведнъж гърдите го стягат и Мухтар се сгромолясва на пода в собствения си дом. Получава масиран инфаркт и умира за секунди.

Рамадан и Инджисер остават сираци. В същия ден дъщеря му е на изпит в БСУ. Научава скръбната вест от майка си Аксиния по телефона.

Дни след нелепата смърт на младия Бехчет Мухтар семейството е изправено пред нищета и ада на банковата и застрахователната бюрокрация. От  някогашната ”ОББ – Ей Ай Джи Лайф”, преименувана днес като ”ОББ – АЛИКО”  отказват да изплатят обезщетението по задължителната застраховка „Живот”, която се изисква при подписването на всеки договор за заем. Мотивът на компанията е, че  Бехчет Мухтар е скрил от тях, че има сърдечно заболяване. Но нито банката, нито застрахователната компания, която е нейна дъщерна фирма не са поискали при подписването на кредитите от  Мухтар да попълни задължителния за всяка застраховка „Живот“ въпросник, където клиента изписва подробно както състоянието на доходите си, така и заболяванията си, твърдят днес наследниците. В този тип „Предложение за договор“ се прилагат и епикризи свързани със здравословното състояние на клиента.
Притиснати финансово от банката синът и дъщерята на Мухтар прекъсват висшето си образование. Двамата, наравно с майката, започват работа, за да се справят с връщането на кредитите. „ОББ” обаче начислява нови лихви, като едностранно увеличава възнаградителните лихви противно на добрите нрави и въз основа на клаузи, инкорпорирани в договорите за кредит, които са неравноправни по смисъла на чл. 143, т. 5, т. 9, т. 10  и  т. 12 от ЗЗП , траспониращ Директива 93/13”ЕИО на Съвета от 5 април 1993г. относно неравноправните клаузи в потребителските договор.

Вследствие на преживявания стрес и несправедливост дъщерята на Мухтар започва да преживява нервни кризи, получава сърцебиене и развива хипертония. Почти през вечер има пристъпи на високо кръвно налягане. Синът пък потъва в дълбока депресия и затваря се в къщи и не води никакъв социален живот. Започва да говори за самоубийство пред майка си.

„Не знаех какво да предприема, за да спася децата си ! Водих ги при известен психиатър на преглед и почнахме лечение с антидепресанти. Наложи се децата, освен образованието си,  да напуснат и работа. Останахме само с моята заплата. Не ми беше ни до пари, ни до имоти - исках само децата ми да оздравеят. Самата аз бях съсипана, но се държах, защото психиатъра ми каза "Ти си стълба, дръж се. Децата ти имат нужда от теб.", спомня си през сълзи вдовицата Мухтар.

В последствие банка „ОББ” осъжда покойника Мухтар по чл. 417 по ГКП, т.е. като жив клиент. Днес се обърнахме за становище от директора Радост Маврова на банка „ОББ” – Бургас. Тя ни препрати към пиар отдела на финансовата институция. Каза, че е запозната с казуса, но това е работа на юристите на банката. От пиар отдела ни обещаха утре да изготвят становището, което ще публикуваме. Тогава ние ще ви разкажем при какви условия Мухтар е взел кредитите и как е сключена застраховка „Живот“. Ще разберете как един кредит може да набъбне за отрицателно време двойно и тройно и правомерно ли е да се съди покойник. Очаквайте продължение и видео интервю с вдовицата Мухтар.

Заповедта за изпълнение на парично задължение. Банката дава възможност в двуседмичен срок мъртвецът да покрие задължението си

Банката е завела изпълнително дело по чл. 417 по ГПК на името Бехчет, въпреки смъртта му
От банка "ОББ" ще изтовят становището си по казуса Мухтар до утре

 


В категории: Разследване


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
32
Коментара по темата
32.
jalki
14.03.2014 20:19:58
0
1
Vie ste edni jalki drisliowci,kakva vi e rabotata tuk?Da ne vi plashtat bankite,be mishoci?To biva biva,ama vie se ulqhte...
31.
нмз
14.03.2014 20:18:10
0
2
Не ни занимавайте с глупости,откачалки!Големи българи се извъдихте.Сигурен съм,че дупетата си не можете да избършите.Тук става дума за банки,ЧСИ и беззаконие.Къде се врете с тези националистически слогани?Смешници сте и няма какво да ви пиша...Хайде,чупка,бесделници прости !
30.
до лайняния задник
14.03.2014 09:09:32
2
2
По принцип си прав-не са малко българите дето ги тормозят по този начин.Жалкото в случая е,че много малко българи скачат срещу тия изроди и си търсят правата.Всъщност е по-правилно да се каже-имат възможност да си ги търсят.А иначе БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!!!
29.
levcho
13.03.2014 21:52:32
4
1
До (кухата манерка ) ударил съм право в целта , личи си отвсякаде ,да бяхте защитили някой чист бял БЪЛГАРИН с тази страст !!!!!!!!
28.
Кух
13.03.2014 18:19:43
1
2
Кух кух ,че чак дрънкаш-мърша !Това си ти...щях да кажа ,че си банков служител,ама не си...там поне могат да смятат,имат акъл колкото да броят откраднатото,а ти си празна кратуна от всякъде !!!!!
27.
levcho
13.03.2014 17:56:24
3
2
До (лайняния задник) така си се кръстил личи си че съм попаднал в целта явно съм засегнал точно тези за които споменах по долу значи съм бил прав ако взема заем от тебе и не ти го върна и изчезна в анадола или гастербатер в германия и ти не можеш да си върнеш парите ????????
26.
лайняния задник
13.03.2014 16:04:06
3
9
levcho Не само,че си прост,но си и злобен,ама то,ако не си прост...няма да си толкова злобен.Хората БЯГАТ ОТ ТУК,БЕ СЕРСЕМИНО !!! Кой ще ти дойде в лайняната държава...остани си с тези като теб и се гръмнете,за да не тъпчите земята напразно.Ако можеше да се видиш какво представляваш и колко струваш-срамувам се,че съм българин заради такива като теб !!! Много сте ми смешни такива патриотчета-националисти!Вие не можете да видите истинските си проблеми от злоба към различните,бе!Малко ли българи има дето ги обират банките и тормозят ЧСИ,глупако?
25.
levcho
13.03.2014 15:50:18
4
4
До (човек) разликата е че някой се пече на огъня като чистите бели българи а амуджите мангалите и евреите гледат отстрани и потриват мазни ръчички кога ще изгори истинския българин за да си наместят лайняния задник на бългаските земи
24.
истенски българи
13.03.2014 15:33:00
0
3
Колко прости хора има по тази земя...Ако може да се нарекат хора!
23.
myxtar
13.03.2014 15:29:24
6
4
Mухтар бахтар както българите си плащат на банките така и тези амуджи вместо да са праят на гастербайтери и хитреци да бъдат така любезни да си стоят на задника в българия и да си плащат заемите така всеки цветнокож в българия ще изчезне и покрие а нормалните и истенски българи си плащат задълженията
22.
Аз
13.03.2014 15:10:26
0
3
Николай какво четеш...не те знам,но виж добре какво пише!Подадени са документи,след като е починал гин Мухтар,за обезщетение!Разбира се,чрез банката става тази работа-няма как да не знаят !!! Не се прави на много вещ,моли се да не им попаднеш в лапите...
21.
Николай
13.03.2014 13:11:28
3
2
Кредиторът, банка или не, не може да знае дали едно лице е починало. Ако знае, е редно служебно да се снабди с удостоверение за наследници, за да се насочи към евентуалните наследници. Парите, които са взети подлежат на връщане, ако не искат да ги връщат, могат да се откажат от наследството и драмите свършват. Видно от изпълнителния лист банката не е начислила поне по това вземане никакви прекомерни разноски или възнаграждение. Нека все пак се знае, че не може едно задължение да стигне до изпълнение и да се иска да е в първоначалния си размер. Очевидно има и други кредити, овърдрафт, кредитна карта, разходи на ЧСИ, адв. възнаграждния и пр., за да може от 17 хил. лв. задължението уж да стане 50 хил. лв.
20.
Аз
13.03.2014 13:05:14
0
7
Natalia Popova Дръжте се г-жо Мухтар,просто нямате избор!!!Заради децата си!Сега те са най-важното и ценно нещо на света за Вас!!!!!Моята история е долу-горе същата.От седем години/откакто почина мъжа ми/ съм с високо кръвно,аритмия,нервни кризи-ще пия хапчета до живот/ако изобщо оживея/.Това никой не го интересува-вървят през трупове.Когато единия в семейството вече го няма,рязко падат доходите и всички отговорности са само върху останалия жив родител,за когот е изключително трудно да се справи с всичко сам.Но както вече казах-НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА,а дори напротив-вместо по някакъв начин да те облекчат,те правят така,че в един момент започваш да мислиш за самоубийство.Това,което ме държи,е детето ми.
19.
човек
13.03.2014 12:51:32
1
8
levcho много си прост!всички горим в един огън,тъпчо !!!!
18.
levcho
13.03.2014 11:42:35
13
3
Че то така всеки усмихнат амуджа като тези на снимката като не им изнася договора с банката ще се изнесе гастербайтер в германия или при роднини вАнадола и ще крие че баща им е бил болен ще испозват парите и като свършат здравей Берлин здравей Анадола
17.
Alf
13.03.2014 10:34:42
3
10
Има само един изход, това което направи военния с банкерката.
Трябват още трупове на банкери на високи постове, това е единствения начин.
16.
До 007
13.03.2014 10:21:11
0
4
това е изпълнителният лист по единия кредит , но човекът е имал и овърдрафт и кредитна карта. Затова се разминават сумите.
15.
Izrodi
13.03.2014 09:42:32
0
5
Do koga bulgarina shte turpi tozi genocid?Nqma li da izleze nai-posle da si tursi prawata.Ne e li qsno,4e ni6to drugo nqma da gi spre tezi izrodi da skubqt naroda - da trupat pe4albi na vsqka cena i da iskat carvulite na bosiq !Bulgarino osaznai se !!!!!
14.
правителство
13.03.2014 08:55:51
0
7
Каква държава само...Да съдят покойници - тези пред нищо ли не се спират?Къде им е бил акъла като са приемали този чл. 417 ?Мафия !!!!! Да се гаврят с покойниците ни заради печалби.Не им ли стига да върнат главницата,че им правят невъзможен трудния кредит на хората!!!!!!!
13.
Rob
13.03.2014 08:49:13
0
10
Ne polu4avame dobri zaplati i za da mojem da napravim ne6to teglim krediti,taka stavame robi na bankite.I kak taka sudqt pokoinik.Te normalni li sa?Da po4nat da sudqt i nerodeni ve4e!!!!!
12.
Банкомразец
13.03.2014 08:15:30
1
11
Толкова много власт им е дадена,че изгориха сумати народ.Съсипаха много семейства и продължават.Никъде го няма това - този чл.417 по ГПК трябва да отпадне !!!На хора в такова затръднение,държавата трябва да помага.Не да се оставят да ги унищоват разни легализирани обирджии !
11.
tony
13.03.2014 06:57:40
0
3
sled nyakoya druga godina gubi davnost o posle bankata da go duha,prosto tryabva da se pointerisuvat
10.
potarpevsh
13.03.2014 06:36:50
0
7
Te I smetki zakrivat bez preduprejdenie I kogato im poiskash dokument che nishto ne daljish reshavat che triabva da platish za tova che te sa se otkazali ot teb .....seliaci
9.
ГЛУХОНЯМ
12.03.2014 20:24:56
1
13
Видяхте ли докаде ни докараха дупетатите.Нямя разлика между ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА и БАТАКА
8.
reket reklama
12.03.2014 18:13:37
1
4
tuka bankata triabva da se seti da si plati reklama za Kasabova...
7.
reket reklama
12.03.2014 18:13:37
1
1
tuka bankata triabva da se seti da si plati reklama za Kasabova...
6.
007
12.03.2014 18:01:29
4
9
Хайде авторката да погледне датите на сканираните документи и пак да помисли дали всички факти са ок? Изпълнителния лист е за 17 000 лева, за какви 50 хил пише Женя?
Анаследниците много лесно могат да прецакат банката като се откажат от наследство срещу само 25 лева такса.
5.
айтос
12.03.2014 16:53:23
1
13
при положение ,че вземаш минимална заплата можели да станеш гарант на 3-ма души по 15000лв. и да имаш кредит 10000лв. как става така
4.
Потърпевша
12.03.2014 16:25:01
2
13
Не мисля, че това е единичен случай! И аз имах такива проблеми! Закона е на стараната на банките.
3.
съпричастен
12.03.2014 16:12:20
0
16
Докато ни управляват банки и медии чрез "наивници на средна възраст" и недорасли тинейджъри-винаги сме потенциални престъпници и длъжници.
Не одобрвам разстрела на бургаската шефка на Булбанк, но когато човек е мачкан, ограбван и гладен-това е пътя. Докато няма държава-няма и справедливост, а тя генетично е изтрита от съзнанието на съвременния човек за който всичко е пари!!!
2.
РЕАЛНОСТ
12.03.2014 15:59:31
1
32
Кажете сега ,че банковата ни система супер коректна,изрядна,справелива и човечна.И после пак се оплаквайте като ви разстрелват като престъпници.То сте си престъпници.И продължавайте в същия дух и после очаквайте състрадание.Ще имате да вземате.
1.
айтос
12.03.2014 15:50:54
0
25
няма такава държава банките правят квот си искат с хората и нищо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори