×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как хотелиери и ресторантьори цакаха съветските туристи в морските ни курорти през 60-те


Спомени от соца: Как хотелиери и ресторантьори цакаха съветските туристи в морските ни курорти през 60-те
Оплакванията започват в началото на 60-те години, само няколко сезона след отварянето на първите хотели на „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”
17 Април 2016, Неделя, 03:16 ч.
Източник: Дарик

Гостите от СССР са пращани в занемарени и несъотвестващи на категорията хотели, в които няма пиколи да носят багажа им


Лошо обслужване ли получават съветските туристи при посещенията си в Народна република България и дискриминирани ли са за сметка на западните? В продължение на години този въпрос занимава  Държавна сигурност, като службите следят за антисъветски настроения сред персонала в курортните ни комплекси, показват разсекретени документи.

Оплакванията на гостите от СССР за пренебрежително отношение към тях по време на престоя им в България започват в началото на 60-те години, само няколко сезона след отварянето на първите хотели на „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”. Настроенията, че са „втора ръка” туристи, особено ескалират след едно масово хранително натравяне.

В началото на юли 1966 г. в ресторант „Кривата липа” на „Златни пясъци” на голяма група от съветски туристи е сервирана развалена руска салата. Тя е приготвена два дни по-рано, а използваните продукти са заразени със салмонела. Оплакванията получават около 150 души, много от които попадат и в болница.

Скандалът е изключително голям и ДС започва светкавично разследване. То установява, че няма умисъл в натравянето на чужденците от „братската страна”, а причината е единствено влошата хигиена. Двама души от персонала са подведени под съдебна отговорност, а „Балкантурист” компенсира заболелите туристи, като на свои разноски ги изпраща на почивка в „Боровец” за „укрепване на здравословното им състояние”.

За да не се повтарят подобни случаи, ДС съставя план с превантивни мерки. Всички работещи в заведенията за обществено хранене минават проверка, а тези, за които се установят връзки с„вражески елементи”, са отстранени от работа. На вербуваните агенти в кухните и бюфетите пък са спуснати инструкции да информират незабавно, ако колегите им не спазват правилниците за обработка и съхранение на храната. Разпоредена е и мащабна инспекция на всички ресторанти, закусвални и сладкарници във Варна, която констатира, че почти навсякъде хигиената е на ниско ниво, а някъде липсват хладилници за съхранение на продуктите.

Натравянето на „Златни пясъци”, което съвсем не е първото, но е най-голямото дотогава, предизвиква лавина от упреци към България от страна на държавния съветски туроператор „Интурист”. Неговите клиенти се оплакват, че при престоя си в България персоналът проявява по-голямо внимание към западните гости и особено към тези от ФРГ.

ДС започва проверка, изводът от която е, че сред работещите в „Балкантурист” няма антисъветски настроения. Изредени са обаче редица слабости, заради които у съветските туристи остава усещането за дискриминация. Една от тях са новооткритите магазини „Кореком”, в които чужденците от социалистите държави не могат да пазаруват, защото нямат валута. Настаняването им в по-непретенциозни хотели за сметка на получващите луксозни стаи западногерманци се обяснява с по-изгодните договори, сключени с немските фирми.

Лошото обслужване в ресторантите се дължало на това, че съветските туристи не се хранели на свободна консумация, а групово. Поради тази причина управителите пращали на техните маси по-ниско квалифициран персонал, който понякога се държал грубо и неучтиво, тъй като не разчитал да получи бакшиш. В същото време опитните сервитьори обслужвали зоните за свободна консумация и си докарвали всеки месец между 100 и 120 лева башкиш от западногерманските туристи. Именно те били и най-честите клиенти на баровете и казината. Високите цени в нощните заведения не били по джоба на летовниците от соцлагера, а освен това съветските граждани имали инструкции да не ги посещават и до полунощ да са се прибрали по стаите.


Заради стремежа на управителите на заведенията за хранене да отчитат икономии в края на всеки месец им се сервира студена и некачествена храна и малки порции

Въпреки набелязаните мерки за подобряване на обслужването след масовото отравяне през 1966 г. през следващото десетилетие не настъпва особена промяна в българския туризъм, ако се съди по продължилите оплаквания на съветските туристи. Държавна сигурност ежегодно ги обобщава и пише справки дали съществуват антисъветски настроения. Изводите всеки път са едни и същи – неприязън на персонала към „братския народ” няма, а проблемите се дължат на организационни слабости.
Поради неуредици, а не заради целенасочена дискриминация, гостите от СССР са пращани в занемарени и несъотвестващи на категорията хотели, в които няма пиколи да носят багажа им. Заради липсата на достатъчно персонал и консумативи стаите им се зареждат със захабено бельо, а кърпите им се сменят на 10 дни. Заради стремежа на управителите на заведенията за хранене да отчитат икономии в края на всеки месец им се сервира студена и некачествена храна и малки порции. А настаняването им на лоши места и на маси с мръсни покривки в ресторантите не било умишлено.

Най-много оплаквания постъпват от транспорта. Автобусите, с които се извозват организираните съветски туристи, са стари, а освен това постоянно закъсняват или въобще не идват и се провалят платени екскурзии.

Оплакванията постъпват от обслужването не само в морските курорти, а в цялата страна.

В изготвяните от офицери на ДС справки попадат информации, звучащи като несръчни доноси. Един от агентите на службите докладва, че журито на конкурс „Мис Камчия” през 1976 г. не проявило „политическа прозорливост и тактичност” и показало пристрастие към българските участнички. Това обидило представителките на СССР, ГДР и Унгария и дори се стигнало дотам, че немски туристи започнали да скандират „Стига местен локален патриотизъм”. Същият агент донася още, че на гостите от братската държава се сервират малограмажни порции, в които те намират косми, парчета найлон, хлебарки и паяци.



В категории: Ретро Флагман


16
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
16
Коментара по темата
16.
КУРТИ
17.04.2016 15:04:54
3
3
НЯМА СТРАШНО, КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА , ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА ......
15.
Търся помощ
17.04.2016 14:24:29
5
0
ПОМОЩ, ПОМОЩ, ПОМОЩ. КОМУНИСТИТЕ ПАК ИСКАТ ДА НИ ЗАВЛАДЕЯТ. КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО СЕ СЛУЧИ. ПОМОЩ, МОЛЯ ВИ, ПОМОГНЕТЕ НИ. ЩЕ НИ РАЗЧЕКНАТ. КРАЙ.
14.
КУРТИ
17.04.2016 13:45:20
3
1
НО ЗАЛЯЗВА НА ЗАПАД , КАТО ЗНАМ ЕВРЕЙЧЕТАТА КОЛКО СА СВИДЛИВИ ТВОЙТА ВОДКА ЩЕ ДА Е ОТ ЦАР КИРО ..........НИЩА...... ЗАПАЗИ СИ ПАРИЧКИТЕ ЗА ХАЗАРТ НА СЛЪНЧАКА.....
13.
Психиатър
17.04.2016 13:37:02
2
3
Налейте една водка на ДРУГАРЯ курти, щото е слънчасал сериозно. То слънцето изгрява от Изток и ако си без шапка ставаш като него!
12.
КУРТИ
17.04.2016 13:22:02
4
2
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ,ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА........ТУРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, РИМЛЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ НАИСТИНА НЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ, ДА ИМАЛО Е РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРИ НО НЕ ОТ РУСНАЦИ , А ОТ СТАЛИН , БЕРИЯ И ДРУГИ ЕВРЕЙСКИ САТРАПИ.........НУЖНО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ........
11.
КУРТИ
17.04.2016 13:21:11
3
1
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ,ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА........ТУРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, РИМЛЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ НАИСТИНА НЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ, ДА ИМАЛО Е РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРИ НО НЕ ОТ РУСНАЦИ , А ОТ СТАЛИН , БЕРИЯ И ДРУГИ ЕВРЕЙСКИ САТРАПИ.........НУЖНО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ........
10.
Дядо
17.04.2016 12:39:05
3
6
Лошото отношение на Българина е единствения начин за показване омразата към ПОРОБИТЕЛЯ!Руснаците ни ограбиха и колонизираха, докараха ни до просешка тояга. Що мъка и страх е изпитал нашия народ от това татарско племе и клона им ДС. Колко честни българи са избити в лагерите на комунистическата измет.
9.
АЛТ
17.04.2016 11:39:13
1
5
На Сл.бряг Бг.екскурзовод излъгал група от азиатската част, че при пиене на чай трябва да лапнат пакетчето(конеца да виси отвън) и да пият гореща вода.
После едва се е оттървал.
8.
КУРТИ
17.04.2016 10:08:24
5
6
ТЕЗИ ПРИОМИ ДА ЛИКВИДИРАШ ПРОТИВНИКА КАТО НЯМАШ АРГУМЕНТИ ГИ ИСПОЛЗВА МОСАД И ЦРУ И СОРОС И АМУДЖИТЕ ОТ ЦАРИГРАД.
7.
Мама им
17.04.2016 10:07:03
2
3
Тия гайдовете по автобусите са за ебане майка им подлоги долни в устата от летището към хотелите като пътуват по пътя им викат
На портерите им давайте 1 лв най-много защото те са бедни и 1лв им е достатъчен .....факт който съм слушал докато се возя от летището към хотел в организирана група от Англия. Тия гайдовете са просто .... За ебане вкат българия е бедна всички взимат по 200евро заплата не им давайте повече от 1 лв бакшиш те и на това са доволни......
6.
До Флагман
17.04.2016 10:01:23
6
7
Ало Флагман, да ви светна че коментар номер 4 и 1 са от Московски шпионин, който е нает за хибридна война. Всеки ден слага анти-семитски и анти-европейски коментари. Пише със големи букви.
Няма ли кой да го спре и изолира?
хванете го по IPто. Слага име Курти често на коментарите си.
5.
КУРТИ
17.04.2016 09:59:42
6
7
УБИЙЦИТЕ СА СТАЛИН И БЕРИЯ
......ЕВРЕИИИИИИИ.......ОБЪРНИ СЕ КЪМ СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС ПРИЯТЕЛЮ, АПРОПО ЛЕНИН, СТАЛИН ТРОЦКИ И 99% ОТ РУСКИТЕ КОМИСАРИ УБИЙЦИ ОКОЛО ЛЕНИН И СТАЛИН СА ЕВРЕИ , ОБЪРНИ СЕ КЪМ АРХИВИТЕ ........ОБРАЗОВАЙ СЕ.......
4.
КУРТИ
17.04.2016 09:54:49
8
4
КАКВА ХИГИЕНА ДА ОЧАКВАШ ОТ ГАГАУЗКОТО ПЛЕМЕ НАСЛЕДНИК НА ТУРЦИ РИМЛЯНИ , ЧЕРКЕЗИ, КУМАНИ , ДОНСКИ КАЗАЦИ .
3.
Анна
17.04.2016 09:53:33
12
11
Каквото почукало това се обадило. Точно 10 години преди това, СССР заедно със Червенков и Димитров убиват към 160,000 Българи-Европейци от интелигенцията и войската, включително офицери, и царско семейство, индустриалци.

Изведнъж се превръщаме от лидер във Европа във окупиран роб на Москва. Отнета ни е частната собственост, правата на хора, и законите. Ние ставаме добичета изолирани от Европа във някакъв измислен проект на селяни и болшевики.

Няма цени, няма собственост, няма яснотия, само корупция и връзкари --- и партийни услуги.

Как да обслужиш палача си? Как? Как да слезеш от Европа във калта на комунистите?
2.
ларито
17.04.2016 09:48:55
2
3
Какви спомени имам със сифтето как ми изяждаше вечерята но аз пак я обичам
1.
КУРТИ
17.04.2016 09:44:04
6
4
СПОМЕНИ ОТ КАПИТАЛИЗМА , СЕГА НА ДЖИМ КЕРИ МУ НОСЯТ НАСРАНИТЕ ГАЩИ И ДАЖЕ ПРАЩАТ ПОЗДРАВИ НА ЕВРЕЙЧЕТО КАМЕРЪН И ЕВРЕЙСКИЯ РЕПТИЛ АНГЛИЙСКАТА,,КРАЛИЦА,, РУМЪНСКА ПОМАКИНЯ..........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори