×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСП има тежката отговорност да бъде силната опозиция в Бургас


БСП има тежката отговорност да бъде силната опозиция в Бургас
Николай Тишев е фаворит за лидерския пост в БСП Бургас. Конференцията на социалистите ще се проведе в събота
13 Април 2016, Сряда, 10:26 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Не ме е страх, че мога да "изгоря", лидерският пост е предизвикателство
Областният лидер на БСП в Бургас Николай Тишев е роден през 1975 година. Завършил е Английска гимназия, а след това Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов. Бивш управител е на „Лайънс шипинг“, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“, а в момента е ръководител на Пристанище „Европа“-Бургас. Член на БСП от 1996 година. Женен, с две деца.

Николай Тишев е първи мандат общински съветник в Бургас. До момента последователно се доказва като един от малкото опозиционери и инакомислещи съветници. Това е една от причините да е считан и за най-сериозния кандидат за общински лидер на БСП в Бургас. Разговаряме с него в навечерието на конференцията, която ще се проведе на 16 април.


- Г-н Тишев, на какво отдавате факта, че няма ярко подчертана опозиция в Общинския съвет на Бургас? Само Вие и още двама Ваши колеги от БСП гласувахте против Бюджет 2016.

- Ако гледаме бюджета, наистина само общинските съветници от БСП гласуваха „против“ или „въздържал се“, а всички други по-малки и определящи се като опозиционни групи го подкрепиха. Защо и по какви причини – те трябва да отговорят. Не съм аз човекът, който ще говори от тяхно име. Но трябва да се подчертае, че при други докладни, които са важни за бургазлии, НФСБ и СЕК гласуват против заедно с нас. Например – разширяването на синята, където позициите ни съвпаднаха напълно.

- Да, но си спомняте как в миналия мандат опозицията бе много по-остра, а заседанията продължаваха понякога по два дни, докато сега приключват за часове.

- В момента НФСБ са доста по-умерени като опозиция и може би заради това
заседанията протичат в по-оперативен порядък. По всички важни точки, които директно касаят гражданите на Бургас -  увеличаване на местни данъци и такси, организацията на обществения транспорт, синя зона и др., БСП се държи като твърда опозиция и получава подкрепата и на други партии. Имайте предвид, че има докладни записки с предложения за помощи за социално слаби, за ученици, които се явяват на конкурси, за млади семейства по процедурата „ин витро“ и др., които няма как да не подкрепим.

- В тази връзка станаха ли по-диалогични колегите Ви в Общинския съвет?

- Ако говорите за колегите от ГЕРБ, не бих казал, че са станали по-диалогични. Единственото, което сме направили като предложение и е подкрепено (на този етап от администрацията), е докладната записка за въвеждането на два часа гратисен период на синята зона пред МБАЛ-Бургас, която предстои да се гласува на сесията на 26 април. Мисля, че тя ще бъде приета. Всички други наши предложения се отхвърлят, включително и по отношение на бюджета, където бяхме против увеличението на местните такси и за намаление на таксата за детска градина.

- Вие сте един от най-сериозните кандидати за общински лидер на БСП в Бургас. Ако бъдете избран, ще успеете ли да съживите партията, която в момента изглежда като мъртвец и да я направите, ако не първа политическа сила, то поне адекватен опонент на ГЕРБ?

- Това е нашата цел, но за да се случи, трябва много по-активно да изразяваме  политическите си позиции, които да бъдат алтернатива на местната администрация и мнозинството на ГЕРБ. Вярвам, че който и да стане председател на общинската структура на БСП, ще се справи с тази задача, защото се оказа, че точно в този Общински съвет ние сме основната опозиционна сила. Това е не само наше призвание, но и ангажимент към бургазлии. Ако няма силна опозиция, няма и силно управление.

- Кои са посланията, които ще отправите към бургазлии?

- Бургазлии трябва да знаят, че Общината може да се управлява много по-добре. Има несъответствие между т.нар.“емблема на Бургас“ за „най-добър град за живеене“ и това, което реално се случва. Визирам високите местни данъци и такси, неуредици в инфраструктурата, безработицата, както и малката  перспектива за младите квалифицирани кадри.  Също така основен проблем е липсата на сигурност за имотите на хората в крайните квартали и селата. Ние искаме да се обърне внимание и на тези наши съграждани. Смятаме, че Общината има възможност да се намеси, за да им гарантира по-добър живот и безопасност.

- Г-н Тишев, три лобита влизат в тежка лидерска битка в БСП Бургас – Вашето, това на Красимира Каракашева, и на Женя Илиева. Ще оцелее ли партията след този сблъсък?

- В БСП,и то на национално ниво, по-скоро има крила, а не лобита. На всеки четири години в организационния живот на партията има един период от около три месеца, в който се занимаваме повече с отчетно-изборната си кампания. Тази година се очертава този период да приключи с Конгреса на 7 май. След това моето очакване е ръководството на партията да даде ясна алтернатива на това управление. В последните месеци видимо се забелязва активизиране, както на парламентарната ни група, така и на ръководството на „Позитано 20“.  Пример е внесеният вот на недоверие по темата „Здравеопазване“, чиито аргументи потвърдиха както последвалите протести на медицинското съсловие, така и Конституционния съд, който отмени по-голямата част от така наречената „Реформа Москов“.  Виждате, че БСП не само критикува, но и дава алтернатива за решаването на проблемите, което я прави истинска и конструктивна опозиция.

Едновременно с това ни предстои и силно организационно усилие в изборите за президент през октомври. Мисля, че ако нашият кандидат, или независимият такъв, подкрепен от БСП, спечели президентските избори, след това предсрочният парламентарен вот е неминуем.

- Но да се върнем към общинската конференция на БСП. Д-р Каракашева ли е най-сериозният Ви опонент за общински лидер?

- Има много номинирани кандидати, в крайна сметка ще видим кой ще стигне до финалната права. Основните кандидати за председател ще са трима или четирима, което е добре, защото трябва да има истинска възможност за избор между програмите за развитието на организацията на всеки един от кандидатите. За разлика от други партии нашите органи на управление се избират тайно от местните делегати, а не ни се назначават „от горе“.

- Ще успеете ли да консолидирате това преразпределение на силите, да ги накарате всички да работят в една посока, ако разбира се станете общински лидер на БСП?

- Да, в крайна сметка конференциите идват и си отиват, основното е какво правим между изборните (партийни) форуми. Много важна е работата, която вършим всеки ден, включително и ежедневния контакт с хората. БСП е доказала през годините, че винаги в трудни моменти се е сплотявала и нейните членове и симпатизанти са се мобилизирали. И този път ще бъде така.

- Но се създава впечатление, че в БСП-Бургас има непреодолими вражди?

- Няма непреодолими вражди, гарантирам Ви го! БСП е силна със своето многообразие. Фактът, че има различни мнения, е напълно нормален за една демократична партия. Важното е, след като се вземе колективно решение с мнозинство, то да бъде изпълнявано.

- Има ли конфликт между Вас и Атанас Зафиров? Преди време бяхте доста близки, но сега изглежда сте в две различни лобита, или крила, както се изразявате Вие.

- Нищо подобно. С Атанас Зафиров имаме нормални, даже бих казал много добри взаимоотношения. Все пак той е единственият социалист от Бургас в парламента (Петър Кънев е гражданска квота). С него поддържаме ежедневна връзка.

- Ще търсите ли съвместна работа с другите леви партии в Бургас – АБВ, „Движние 21“, бъдещата местна структура на Кадиев?

- Привърженик съм на политиката на протегната ръка, а не на изгорените мостове. Друг е въпросът каква характеристика давате за лява формация. АБВ може и да се определя за лява партия, но гласува определено десни политики, визирам на национално ниво. На местно, те подкрепят бюджета и често гласуват заедно с ГЕРБ. Г-н Антон Коджабашев беше наш общински съветник в мандата 1999-2003 година, така че с него няма да имаме проблеми да работим, но решението за евентуални бъдещи съвместни действия трябва да бъде взето от колективен орган, а именно Общинския съвет на БСП Бургас.

- Ще успеете ли да съвместявате достатъчно добре двете позиции – областен и общински лидер на БСП?

- Ако бъда избран за общински лидер, това ще е само в полза за областната структура. Областният председател има по-скоро координиращи функции, основната работа по места се върши от общинските организации и техните председатели. Но нека първо мине общинската конференция в Бургас. За областния съвет ще коментираме след Конгреса.

- Не се ли притеснявате, че столът на общински лидер е много горещ и последните двама, които седяха на него, се „изпържиха“, казано на жаргон и в момента изглеждат като политически трупове?

- Не съм съгласен с тази констатация. Евгений Мосинов, например, си остава общински съветник и вярвам, че ще бъде един от най-активните колеги в ОбС. Павел Маринов също има политически хоризонт пред себе си. Относно това дали някой ще изгори, както казвате Вие, не се плаша, а го приемам за предизвикателство. Само бъдещето ще покаже дали сме се справили успешено с отговорностите, които са ни възложели. А и мисля, че е дошло време БСП да си стъпи здраво на краката и да поеме в правилната посока – по-добра организация, повече послания и политики към избирателите и спечелване на следващите избори.

- Нужна ли е промяна в БСП на национално ниво?

- Необходимо е активизиране. При нас не е панацея кой е лидерът, а политиките, които той и Националния съвет предлагат и реализират. За разлика от повечето партии в България, БСП не е лидерска, а партията на идеите и програмите. Още повече, че при нас решенията се вземат от НС на БСП и Конгреса, а не от председателя на партията, както се случва в ГЕРБ. Там може и да има колективни органи, но те нямат думата.

- Какви са нагласите в Бургас. Кой от тримата основни кандидати смятате да подкрепите – Корнелия Нинова, Михаил Миков или Красимир Янков?

- Нямаме практиката предварително да заявяваме подкрепа за един или друг кандидат. Конференцията в събота също няма да застане зад една номинация, а имената на всички предложени кандидати ще бъдат изпратени в Националния съвет. На самия Конгрес на 7 и 8 май, в зависимост от това кои от номинираните реално ще се състезават за председател и какви платформи за бъдещето на партията ще представят, делегатите ще вземат своето решение.

В категории: Политика


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
БСП
15.04.2016 13:58:31
4
3
Добре че е Тишев че да има кои да работи. Другите кандидати за нищо не стават
16.
Зефиров
15.04.2016 13:55:46
1
5
Много ме споменавате тука, ама аз си развявам дебелия гъз насам на там а за БСП хич не ми пука
15.
Бънджи
14.04.2016 09:37:48
0
2
Верно е, че нямаме нищо общо с най-добрия град за живеене. Ако Йоан разполагаше с тези пари, с които сега разполага Хари Потър, Бургас най-вероятно щеше наистина да е най-добрия град за живеене.
14.
АЗ
14.04.2016 08:08:10
2
4
Тишев продажна курво ти довърши местното БСП с кви очи пак се показваш и изказваш мнение
13.
ЗиГзАг
13.04.2016 17:02:58
1
2
КОЙ Е РУМЕН ЯНКОВ, ПИСАН Е ПРИ КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ
12.
Бъчварова
13.04.2016 16:58:26
0
3
А за исканата оставка на министъра на вътрешните работи няма ли да пишете??? Полицаите и военните се обединяват срещу нея, а вие пак спите или просто правите медийно затъмнение!!!!!!!!!
11.
Ехо
13.04.2016 15:49:13
0
3
Yasno e, che Tishev e ideologichen tip i moje da raboti I s hora, koito ne go haresvat, kakto i toi ne haresva. Ana kakto we kazva - be and se sybrali za se haresvame, a da rabotim.
10.
фенчо
13.04.2016 14:15:57
2
5
Много ме съмнява БСП-Бургас да подкрепи Красимир Янков, тъй като преди време той беше позорно изгонен като отговорник за областта. Няма вариант той да стане председател, дори и сам да брои гласовете.
9.
чичото
13.04.2016 14:04:21
0
7
А пък от гербавите къф диалог да търсиш. То те само мучат и гласуват под строй, като питаш нещо не знаят за Ко стаа дума ама иначе голяма работа го дават. Пък и ходели дфа инспектират някви проекти дето кмета им слънце ги прави и прибира парите. А явно и на тях фдава щот да мълчат така и да гласуват ...
8.
чичото
13.04.2016 13:47:44
0
8
К'ва опозиция търсите Флагман от НФСБ-то като те са си в позиция на управлващи. Квото кажат вальо и Валери туй ще е. А на тях квото им каже пожарникаря. наям тън мън
7.
Женя Илиева
13.04.2016 13:42:12
0
8
Хм, кои са в моето крило?? Аз съм под крилото на брат ми и баща ми - те ще ми купят някой друг глас.
6.
павел маринов
13.04.2016 11:47:42
12
8
въй наско аз съм потресена значи тишев е двуженец защото и на мен твърди че ми е мъж и ме поебава
5.
ъъъъъъъъъ
13.04.2016 10:48:25
5
3
Ало комуниста, как ще обясниш разликата между Холандия и Куба? Нещо социализма не работи.
4.
атанас зафиров
13.04.2016 10:48:19
10
12
мога да потвърдя с мъжа ми тишев имаме нормални сексуални взаимоотношения.
3.
Praktichen
13.04.2016 10:46:29
8
6
Ебан гей прост.
Вие сте едни комунистически боклуци.
2.
Явор
13.04.2016 10:45:11
9
6
Изкарай си ръцете от джобовете прост комунист некадърник.
Заради тебе 3 милиона Българи страдат навън прокудени от вашта мамка руска комунистическа мафия. Вие сте изроди!!!!!!
Прокудехте децата ни! Само затвор и побой за вас!
1.
Анна Българска Царица
13.04.2016 10:39:59
7
3
Лустрация!
Свършихте парите на народа през 1989та след крадене крадене, убиване и източване на България по руски сценарии както направиха и със Украйна.
Откъде имате пари да се обличате така? Какво сте произвели през живота си?

Социализма е болест на слабите арабски народи. Без цени и свободен пазар не може да има истина. Без закони за частна собственост и бизнес не може да има ясност и отговорност.

Духайте мръсни предатели. Комунизма е едно недоносче което харчи без да произвежда.

Руски боклук.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори