×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не е лошо да си поискаш...лошо е да ти откажат


Не е лошо да си поискаш...лошо е да ти откажат
Иван Сухиванов се самопредложи за почетен гражданин на Бургас
11 Април 2016, Понеделник, 10:09 ч.
Автор: Afish.bg

Иван Георгиев Иванов е бургаски гражданин - засега, обикновен такъв
През изминалата седмица се случи едно събитие без прецедент в най-новата ни литературна история. Един човек си поиска… почетно гражданство, наградата „Златен пегас“  и минимум 1200 лева за книга(ВИЖ ТУК)

Няма лошо, разбира се – всеки може да иска, нали някой беше казал, че „човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“. Обаче излиза, че точно този човек не е чак толкова голям.  Едно е човекът, друго същество е самочувствието му, а трето и четвърто са заслуженото и обикновената човещина.  За да не сме голословни, да уточним, че става въпрос за Иван Георгиев Иванов, известен като Сухиванов, бургаски гражданин – за сега, обикновен такъв.

Дословно в електронно писмо до членове на бургаската писателска общност Сухиванов предлага да го предложат за почетен гражданин на града – защото би било добре. Освен това, напомня, че е негов ред да бъде номиниран за престижната награда „Златен пегас“. На трето място, съвсем между другото, допълва, че има проект за книга, за който ще му трябват поне 1200 лева. И толкова. Вероятно на принципа „Думам ти, дъще, сещай се, снахо!“



И се сещаме ние, че сред почетните граждани на Бургас са Гагарин и Терешкова, Райна Кабаиванска, Георги Калоянчев, Антон Дончев, художника Петко Задгорски, Джон Лоутън, Петя Дубарова, Христо Фотев… Нищо чудно някой ден поета Сухиванов да достигне поне частично техните заслуги. Но този ден едва ли ще е днес или утре. Критериите на Общинския съвет за присъждане на почетно гражданство явно са широки. Само искаме да напомним, че и ние имаме рождени дни.

По втория въпрос – този с крилатия кон, нещата са също толкова прости. Всеки знае, че в нашето литературно пространство наградите не се раздават по заслуги или за художествени качества на стихове. Който не се е опитвал да намери място в странната ни литературна среда - той не знае тоя прост факт. Честно казано, ние не знаехме, че е нужно да запазиш ред, иначе до сега сто пъти да сме се вписали в листата на чакащи. Питаме се обаче, и за конкурса на името на Христо Фотев ли е нужно да се запишем, или там правилата са други - само по приятелска и бургаска линия? Защото, ние и за там не сме се записали, общо взето, сме разчитали на художествените качества на книгите си и на светлото име на Христо Фотев. Там ни е била грешката – това ще отговори навярно поета, писателя, журналиста и преподавателя Сухиванов.

За незапознатите с биографията му, Иван Иванов е роден през 1961 в морския град. Първата му стихосбирка излиза през 2000 г. и от тогава е автор на общо осем книги с разкази и стихове. В момента е главен редактор на бургаското списание за литература, изкуство и култура „Море“. Три пъти е носител на наградата „Христо Фотев“ – през 2010, 2013 и 2016 години, през 2000 е носител на „Пегас“ - Годишната литературна награда на Община Бургас . Това, за съжаление, не означава нищо друго освен, че се е записал навреме, и навреме е подсетил когото трябва.

С настоящото ние искаме да заявим своето съществуване, да се запишем където трябва, да кажем, че и ние имаме проекти за книги, идеи, желания и възможности. Пък който трябва, дано да чуе, защото напоследък много взе да става тясно в и без това тясното ни поетическо – писателско съобщество. И не е тясно от това, че талантите ни са прекомерно големи.

„Тъй плъзват мълвите че сме богоизбрани“ – казва Сухиванов в стихотворението си „Втора природа“.  Важно е да не забравяме, че това обикновено са само мълви.

Не съдим никого, само напомняме.

В категории: Просвета , Бургас


4
Коментара по темата
4.
Бургас няма община
11.04.2016 13:35:03
3
6
Всичко в публикацията е вярно. До болка вярно. Болката е за родната литература, която я тъпчат изроди като сухото, за да вземат награди. В община Бургас да вземеш награда по нещо, трябва да имаш връзки, а не талант или да си дал нещо за Бургас. И нещо конкретно. В София има едно нищожество - Мих. Неделчев - с претенции за литератор. Събрал около себе си подобни на него и в НБУ им раздава докторски титли. Те затова там вече нямат студенти - кой иска да плаща да го учат на глупости. Сухото е от тяхната котерия. И откакто е влязъл в общината със заплахи и подмолни действия принуждава общината да кани за рецензенти и членове на журита неделчевските приятелчетата. Един от тях се зове Йорд. Ефтимов. Конкретно за наградата "Христо Фотев". Преди две години член на журито е сухото, а Ефтимов е кандидат за наградата - и я получава. Тази година Ефтимов е член на журито, а сухото е кандидат. и сухото получава наградата. Схемата е ясна. За това от София е имало натиск и заплахи към общински служители. Отделно сухото ги е заплашвал, като е изтъквал приятелството си с кмета. За това може да се напише цяла сага. Това е истината. Така че кандидатствайте за общински награди, за да правите калабълък. Те наградите вече са раздадени до края на мандата на кмета. Въпроса е - къде е литературата.
3.
до номер 1
11.04.2016 12:59:15
6
3
НАли знаеш, че поради липсата на редовен полов живот, на Касабова вече й идва повече и само натам бута всичко
2.
кмета
11.04.2016 12:19:41
4
4
УЧИЛИЩЕТО СЕ КАЗВА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ А ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК СЕ КАЗВА БОЧКОВ КОЙТО Е СЪБРАЛ УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА ОБЩИНА ,ДАВА ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ ПОД НАЕМ БЕЗ ДА Е УСИГУРИЛ ПАРКИНГИ НИТО ЗА ПЕРСОНА НИТО ЗА НАЕМАТЕЛИТЕ И ДИРИБЕЙСТВА И ПОСТАВЯ ЗНАЦИ В ЦЕЛИЯ РАЙОН ОСВЕН ДА ИМ РЕЖЕМ ГУМИТЕ ДРУГ ИЗХОД НЯМА ПРИБИРАТ СЕ ХОРАТА ОТ РАБОТА И НЕСТИГА ЧЕ СА УМОРЕНИ И НАПРЕГНАТИ АМИ И НЯМА КЪДЕ ДА ПАРКИРАТ ЗАЩОТО ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ СА ПЪЛНИ ДО 22 ЧАСА БОЧКОВ ОПЪВА НАЕМ И СИ ПЪЛНИ ДЖОБА КОГА ЩЕ МУ ПРАТИТЕ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ -НИКОГА ЗАЩОТО Е ОБЩ.СЪВЕТНИК И ВЪПРЕКИ НАЕМИТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ РЕКЕТИРАТ РОДИТЕЛИ ЗА ПАРИ ПОД РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ
ДРУГИЯ: П.ЧУБАНОВ ШЕФ НА БСУ КОГА ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ПАРКИНГА НА БСУ ЗА СВОБОДНО ПОЛЗВАНЕ ОТ СТУДЕНТИ И СЛУЖИТЕЛИ И ТОЙ КАТО БОЧКОВ СИ ПЪЛНИ ДЖОБА ОТ ТАКСИ ЗА СМЕТКА НА ЖИВУЩИТЕ В РАЙОНА
СЛЕДВАЩИЯ: ЗДРАВКО КОЙТО СТРОЙ КООПЕРАЦИЯТА ПАРКОМЕСТА В ПОДЗЕМИЕТО ЩЕ ИМА ЗА ТЕЗИ КОЙТО СИ ГО КУПЯТ 12 ХИЛ.ЕВРО Е ЦЕНАТА С ДВЕ ДУМИ КОЛИТЕ НА ЖИВУЩИТЕ ПАК ЩЕ СА НА УЛИЦАТА
КМЕТЕ ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ЖИВУЩИТЕ В БР.МИЛАДИНОВИ НЕДЕЙ ДА ОБИКАЛЯШ ПО ЖП ГАРИ И МОРСКИ ГАРИ И ДА ОБЯСНЯВАШ НА ХОРАТА КЪВ РЕМОНТ СИ НАПРАВИЛ ЩОТ КАТО ЦЯЛО БУРГАЗЛИЙ ГИ БОЛИ КУР@ ЗА ТВОЙТЕ КРАЖБИ ОТ ТЕЗИ НЕНУЖНИ РЕМОНТИ ПРЕВЪРНАЛ СИ ГРАДА В ГЕТО ВЪЗПОЛЗВАШ СЕ ОТ СИТУАЦИЯТА И ТОРМОЗИШ ХОРАТА С "ПАЯКА"
ФЛАГМАН МОЛЯ ВИ ПОДДЪРЖАЙТЕ ТЕМАТА
1.
bmw e34
11.04.2016 12:08:15
4
6
As si pomislih chee neshto za ibane stava vupros,pak to nqkav buhal grajdanin iskal da stava
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори