×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поет се самопредложи за почетен гражданин на Бургас, иска и „Златния пегас“


Поет се самопредложи за почетен гражданин на Бургас, иска и „Златния пегас“
Иван Сухиванов счита себе си за достоен почетен бургазлия и настоява да бъде номиниран за почетен гражданин
06 Април 2016, Сряда, 11:03 ч.
Автор: Георги ДИМИТРОВ

Иван Сухиванов настоява да му се дадат и 1200 лева за превод на негова творба на италиански
Редакторът на списание „Море“ Иван Сухиванов се самопредложи за почетен гражданин на Бургас със странен мейл, будещ недоумение. Писмото е изпратено до членовете на писателската общност, които втори ден апокрифно го споделят в социалните мрежи.

„Здравейте! На 6 септември навършвам 55 години, добре е т.нар. сдружение да ме предложи за почетен гражданин. Освен това – наред съм да бъда номиниран за Златен пегас през декември. Имам и ръкопис даден за преводна книга на италиански, там ще ми трябват около 1200 лева най-малко“, е написал Сухиаванов в общия мeйл до членовете на сдружението.



За някои от тях подобен ултимативен тон не е изненада. Скандалите в писателската общност са ежедневие и вътрешната кореспонденция на творците на Бургас понякога е безкрайно цинична, а кавгите им обикновено са публични и изключително шумни.

Други обаче се изумяват от метода, който използва Сухиванов, за да бъде номиниран за почетен гражданин – чест, която трябва сам да заслужи, а не да си поиска.

„Силно съм впечатлен, че за номинация за „Златен пегас“ има ред“, недоумяват бургазлии и се чудят на напористото желание на Сухиванов да получи нещо за юбилея си.

Че страстите тепърва ще се разразяват става ясно и от публикация във фейсбук на Георги Христов.

Току-що научих, че един самозабравил се селяндури ме е нарочил за провинционалист, защото съм бил член на ТКЗС. Член на горното, разбира се, е бил баща му, селянинът от Бата, докато моите роднини са били репресирани и имотите им са били отнемани в полза на държавата“, пише Христов, без да уточнява кой е "самозбаравилият се селяндур“.



Членовете на писателската общност знаят отговора. Според тях коментарът е предизвикан от друг мейл на Сухиванов, в коййто той определя сдружението за „новото литературно ТКЗС“. Поводът – „цяла зима няколко баби и някакви самоназначили се са се топлили на версия“, а от бюджета на данъкоплатеца се плащал тока на някаква „провинциална кръчма“. Парите на данъкоплатеца, визирани от Сухиванов, са средствата, дадени за издаването на списание „Море“ - около 40 хил. лв. за 2016 година.
А за по-младите читатели ще поясним, че ТКЗС означава Трудово кооперативно земеделско стопанство, където в годините на социализма селяните работеха кърска работа.

В категории: Бургас


20
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
20
Коментара по темата
20.
Професор Вучков
08.12.2023 15:48:44
0
0
O, tempora! O, mores!
Рзбирам от тази ексклюзивна публикация, че някакъв бургаски стихописец искал ad hoc титли за своята личност, нещо тъй неприсъщо на сегашните експроприатори на горката поетична българкса нива! Срам! Срам и подзор!
Но от друга страна, ако тези, които го иригират, не разбират еманацията на авторовата му интенция, също не са по-добри от него. Аз съм най-големият капацитет в областта на литературата, изкуството и изкуствознанието. Доказал съм го с паметното си за векове предаване "Раздумки и смешни страшки".
O, tempora! O, mores!
19.
*********
28.12.2020 18:43:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
Лола с ферарито
15.04.2016 13:52:18
0
0
Ох, не знам, аз попримцип доста мъже, нали, съм познала в своят живот, понеже така е в самият живот - едни идват, други си тръгват, имам предвид просто, че имам доста опит, въпреки младата си възраст, всепак четирсет и пет е новото двайсет и пет, но какво исках да кажа, а, да - такова нещо досега не съм срещала. Щото, нали, толкоз мъже, ама все не знаят как да си поискат, все аз трябва даже понякога да ги инициирам, ако ме разбирате, въпреки че не подхожда на дама като мен, но колкото и да съм дама, то ми се и, такова де, пие кафе и ухажва и прочие! Обаче ето! Хем поет, лирична душа, хем знае как да си иска, хем и какво да си иска! Какъв мъж!Няма вече такива, няма. Един Иван да отсрамва. Браво, Иване, Пегасе, Жребецо! Мечтая да ме вържеш със свинска опашка и да ме направиш почетна гражданка на свойто ложе!
17.
Дена Джелебова-Пейчева
08.04.2016 12:20:17
1
4
***
"Луда"ме нарекъл, пишещият Сухиванов.
Доста наранена/аз/ погледнах към тавана.
И тихичко/ си/ повторих молитва/та/ отзаранна.
Господи,прости му, той забрави как сина ми,
моли Общината да признай ,все пак, стиха му.
Сухчо лъга,стихче смота.../Да не стигне до налъми!/
Пък и мойта свидна рожба и приживе му прости...
Петьопейчевска душица ,не умее да мъсти.
Дено,майчице, кахърна прекръсти се,прекръсти!
И иди на Православна- запали свещици,
за "живия",за"мъртвия" - "прелетни сме птици"...
Май че живия прилича повече на вощеница.
От завистници и злоби може да се" полудее"...
Да оставим колегата песничките си да пее,
без диези и бемоли/Има и прекрасни луди/
нека си успее...
Кой прощава на добрите,прошката си е за
злите??? !!!
Дена Джелебова-Пейчева
16.
Анонимко
07.04.2016 17:12:57
1
7
Сухият,сам си измислил точното име-сух човек,суха душа,суха поезия,че и сам създава закони за самопредставяне.Общината трябва да е много глупава ако го удостои.
15.
Критик Стоян
07.04.2016 08:27:21
1
5
Предлагам на вашето внимание част от недостижимото ми творчество:

ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ПРЕСТЪПНИК!

Президентът ни кретен е,
политически пигмей,
гнусен е за теб и мене,
но палячото се смей!

Смее се – войната идва,
нашите деца ще мрат,
по муцуната му – лига,
а в очите кухи – смърт!

Смее се – продажник мазен,
смей се над народна скръб,
корифей на свят омразен,
а на нас обърнал гръб!

Днес решение аз вземам,
нека всеки да го чуй:
туй нищожество екземно,
тоя натовски крагуй

вече няма власт над мене
и над моята съдба,
с другите олигофрени
го изправям пред съда!

Пак ще има съд народен,
пак ще има Видовден
няма да съм благороден,
със един абориген!

Плевню, тръгвай си с доброто,
докато ти давам шанс,
вслушай се в народен ропот
туй е сетният каданс!
14.
Dogan
06.04.2016 23:51:15
1
5
Може би по-добър вариант е кмета да си подаде оставката. С приятелчета като сухото не му трябват врагове. Общинският съвет да преразгледа дадените награди и суми и да ги анулира. Все пак в Бургас вече няма списание Море. Благодарение на сегашните т. н. редактори. Нито е списание, нито алманах, нито сборник. Двама от редакторите не разбират от литература- не е нужно да си с образование на филолог или журналист, нужен е и талант. Добре е общината да го закрие и да възстанови старата схема с подходящи хора. Всичко останало е от дявола.
13.
кулайо
06.04.2016 23:49:19
2
4
Тази некадърна душица, този мърляв скот, съвсем се е ошашавил. То тъпите му статии за Альошата или нескопосното му дрискане пардон драсканици самонаричащо се поезия -не струваща колкото сухо кучешко ако. Ще се предлага. Ми то на този свят най много са камъни те и глупците. Сухчо ходи се предложи на гьола, че морето ще се обиди и ще те изхвърли.
12.
Дорчето
06.04.2016 22:20:28
2
4
Предлагам да направим подписка до кмета- защото сухия се хвалил че му е приятел- да иска от Президента да му даде "Орден Стара планина", какво си играе с разни там Златни Пегаси. А кмета да се обади на Б.Б. и той да даде рамо за приятелчето. Орденът да се даде за изключителни заслуги в наглостта и некадърността. И общината да създаде Музей на некадърността, като гвоздеят на експонатите да бъдат на сухото. Да му съберат издадените книги/?!/ - те са у него, защото не е продал нищо- и да ги изложат. За музея и други кандидати има, все негови приятелчета. Да гледа народа след години на какви нищожества са се давали награди! Не е смешно, а е ужасно.
11.
Омерзен
06.04.2016 20:15:07
2
3
Творбите на този самопровъзгласил се поет са уникална глупост. Интригант и мръсник. По стиховете му ще го познаете. Едно негово произведение: ЮДА ХЕТЕРОНИМ

Юда бил касиер на дузината
(единствен той можел да смята)
бъркал в общата каса (юдейски атавизъм)
после ни лук ял, ни лук мирисал
и подписвал
хонорарните сведения
най-вече с четири имена:
Марко, Лука, Йоан и Матея
10.
Критик Стоян
06.04.2016 18:45:56
2
5
Не знам кой е самозванецът "Истинският критик Стоян", но плюя аз на таквиз, дето искат да се отъркат о славата и величието ми. Такива отдавна са разбрали, че могат да светят само с отразена светлина. Защото талантът ми е неизмерим, словото ми - благодатно, а ликът ми - божествен. А литературата на Суахилито е достойна само, да бъде отпечатана на тоалетна хартия и да се чете в химическите тоалетни, разпръснати из Странджа. А аз още днес започвам кампания да бъда избран за почетен гражданин на Граматиково, Кости, Заберново, Стоилово. Защото само аз имах честта да преиздам томовете на Петко Росен, защото изпод перото ми са излязли милиони страници пропити с патриотизъм и родолюбие. А Иван Суахилииванов, тоз аятолах на графоманите, е достоен само да продава семки на Петрова нива. И тук е мястото да се похваля, че в момента пиша нова книга, в която ще възпея героичните напъни на митничари и доброволци, да възпрат пълзящата ислямизация от изток. Главният герой е строен, със засукан мустак поет, бивш митничар, който зарязва всичко светско в името на странджанските тучни ливади и гъсти гори. Над които се рее като волна птица песента на Мазол Михайлов.
9.
Sasho
06.04.2016 16:52:31
3
6
Bravo na Flagman che povdigna vaprosa.
8.
Glog
06.04.2016 16:32:09
2
7
Сухото е абсолютен изрод. Нищо не разбира от литература. Наградите от общината ги взе , защото се води общински служител, което не е морално по принцип. И при това със заплахи към общинските служители, които отговарят за тези награди. За други, които не са такива служители, тях не ги броя. Затова е толкова нагъл. Как е завършил литература само може да се гадае. Където е бил като учител, отвсякъде е изгонен като некадърник. Последно му дадоха награда "Христо Фотев". Самият Фотев трябва да се обърне в гроба си като разбере духът му това. Да му дадат наградата е имало заплахи от София- от Мишко Неделч.- към общински служители, че ще съжаляват ако не му дадат наградата. Отделно той е заплашвал хора в Бургас " че ще ги смачка". За съжаление те си мълчат. Резултатите от конкурса "Христо Фотев" трябва да се анулират и да му се отнеме наградата.
7.
Джеймс Браун
06.04.2016 15:47:59
2
5
Ти па кой си сулолчо? В Бургас освен 2-3ма рапъри , други не съм чувал да са изгорели последните 10 години
6.
Месар
06.04.2016 15:44:04
2
8
Кой е този неграмотен селяндурин ?От кое село е изпълзял че сам се провъзгласил за почетен 'гражданин' на Бургас ? Единствените поети които някога е имало в Бургас са само двама - Сашо-Брадата и Христо Фотев !
5.
Истинският критик Стоян
06.04.2016 15:31:28
2
9
За пореден път виждам как във форумите някой се представя за мен, използвайки псевдонима “Критик Стоян”. Това е болен човек, псевдо творец, един вид литературен сурогат. Моля да не му обръщате внимание – в този сезон душевните терзания на психичноболните са обострени повече от всякога.
Той е прав само в едно: Иван Суахилииванов е мрак и зима в литературата, а аз съм пролетен свеж вятър. Откъде накъде ще правят почетен гражданин тази суха люспа пърхот? Ами че той в литературата е като старото балканче, което колоязди – движи се едва-едва, с проскърцвания и прочие неприятен шум. Той няма да остави никаква следа в историята, а аз ора бразди. Между другото, “Бразди” е може би най-доброто предаване по БНТ, след “Шоуто на Канала”, разбира се.
4.
Критик Стоян
06.04.2016 14:48:52
1
9
Всичко отлично знаят, че сухия пън Суахилииванов не става за нищо, както и куцата му поезия. Единствено аз съм достоен за литературни награди и писателски субсидии. Книгите ми не случайно наричат "съвременни библии". С лириката и шамарите ми съм разплаквал не една жена. Вече съм и в политиката. Моето величие е ореолът на бургаската писателска скупщина.
3.
Мюнхен
06.04.2016 13:23:12
1
9
Искам два апартамента- в Берлин и Мюнхен
2.
Bars
06.04.2016 13:04:58
2
8
Наглост
1.
г-н Премиер
06.04.2016 12:32:15
2
13
А аз искам да стана премиер със заплата 20 000лв /седмично.Не е лошо да имам и служебна S-класа.Защо все трябва да ви се напомня а веднъж не се сетите сами??? Ако се забавите още малко с назначението ми ще ме изтървете и тогава ще ядете големия ....козунак
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори