×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Аязмото на Св. Марина – едно от чудесата на Странджа (СНИМКИ)


Аязмото на Св. Марина – едно от чудесата на Странджа (СНИМКИ)
То се намира на около 100 км от Бургас, на 12 км от село Сливарово
01 Март 2016, Вторник, 02:31 ч.
Източник: kmeta.bg, снимки: Годо Николов

Света Марина е една от най-почитаните светици в Странджанския край

Странджа планина е колкото позната и приветлива за туристите, толкова и мистична, криеща тайни, запазени през вековете.

Параклиси, лековити извори и светилища има край почти всяко странджанско село. Преданията и легендите за тези чудни места са много и се предават от уста на уста сред местните хора. А посетителите, които искат да чуят необикновените истории и лично да се убедят в истинността им, с всяка година стават все повече.

Едно от тези тайнствени кътчета в Странджа е пещерата - светилище на Св. Марина. Тя се намира на около 100 км от Бургас, на 12 км от село Сливарово и само на няколко километра от границата с Турция.
По стените на самата пещера тече вода, за която се вярва, че е лековита. Тя се събира в специални съдове, поставени на пода, от които всеки може да си вземе, с надеждата да бъде излекуван. Кога точно е създадено светилището, не се знае, но местни хора разказват, че то е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия. Лек за своите болежки тук са търсили не само българи, но и хора от чужбина.

По стените на самата пещера тече вода, за която се вярва, че е лековита

Според поверието, всеки, който дойде при аязмото с някакво оплакване, трябва да донесе със себе си малка фигурка на човек или само на болния орган, направен от метал или изрязан от ламарина. „Макетите” се оставят при входа на пещерата или пред иконата на Св. Марина. Вярва се, че така болестта ще остане запечатана във фигурите, а страдащият ще се прибере здрав.

С подобна цел се прави и още един мистичен ритуал – вярващите закачат конци или дрехи на болни по клоните на намиращите се в близост дървета.

От източната част на пещерата има тесен процеп и според поверието през него могат да минават само моми и ергени. Мястото е труднодостъпно и хлъзгаво заради стичащата се вода, но поверието гласи, че всеки, който успее да се промуши, ще бъде здрав.

Кога точно е създадено светилището, не се знае

Света Марина е една от най-почитаните светици в Странджанския край. Смятана е за лечителка, която прогонва болестите и помага на бездетни жени. Често е изобразявана в иконите, хванала дявола за рогата, като се вярва, че със своята воля и благочестие, тя е успяла да победи злото. Св. Марина се почита на 17 юли (по стар стил 30 юли).

В категории: Малко Търново


12
Коментара
Флагман.БГ Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал 13/05/2024, Понеделник 10:37 3
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 1
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
12
Коментара по темата
12.
*********
10.11.2021 07:19:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
76
05.03.2016 08:34:45
0
0
dai nova novina tazi se iztarka
10.
kryshkyv
04.03.2016 09:58:19
0
1
Тезата: „Русия решила, и ни освободила“ е изключително неверна.




I. Русия не е, и не е била в състояние сама да реши „да освобождава България“.
1.Русия не е действала самостоятелно, а в съгласие и с пълномощията, дадени й от останалите Велики сили в съответствие с договореностите от Цариградската конференция на посланиците (1876-77) и в сответствие с двустанни спогодби със Силите.
2. Освен Русия, военни действия против Турция са предприели също Австро-Унгария и Великобритания, към края на войната и Сърбия, а пък в състава на Руската армия – също Румъния.
3. Руската армия на Балканския театър е наброявала 180 000 души*, като повечето не са етнически руснаци, а украинци, а също поляци, финландци и др. националности. Участие е взела и румънска армия след втората атака на Плевен, водена от крал Карол I, обявен за номинален командващ на Западния отряд, но под руско върховно командване. Българското опълчение е наброявало 10 000 души**. Румънската армия наброявала към края на войната 38000 души. Руската армия дава 16 000 жертви, румънската – около 5000 убити и ранени (по др сведения - 10000). В решаващите боеве на Шипка изглежда половината от силите са били от български опълченци (тук също има затъмнение...). Освен това в подкрепа на руската армия действат много български чети, които оказват например много силна подкрепа при форсирането на Балкана в софийското направление. Жертвите сред българското цивилно население се смята, че са около 20000.
4. По време на Цариградската конференция на посланиците (1876-77) е взето решение за създаване на две автономни български области със столици София и Търново и с обща площ приблизително колкото на т.нар. Санстефанска България. След отказа на Турция да приеме това решение се стига до единодушие между Великите сили за налагането му с война. Русия поема главната тежест, за да се еманципира заради поражението в Кримската война, да се утвърди отново сред Великите сили, а и поради други съображения, свързани с вечната й експанзия към проливите. Във военните действия, освен Русия вземат участие още четири държави, вкл и двете посочени Велики сили.
5. В хода на войната, и особено след сключването на прелиминарния мирен договор с Турция, другите Велики сили започват да изпитват опасения, че руската експанзия към Проливите ще може да се подпомогне от създаване на зависима марионетна държава на българските територии, която в даден момент да бъде присъединена към Русия. Така, че решенията на Берлинския конгрес не са били изненада за никого, най-малко за Русия (тя е договорила условия, сходни с решенията на Берлинския договор с Австро-Унгария и Великобритания още преди започване на войната). Просто със съглашението в Сан Стефано (това не е бил окончателен мирен договор) Русия пробва докъде може да стигне в аспирациите си към Проливите.






Изненада са били тези решения само и единствено за българската общественост и революционните ни деятели, които лековерно приемали за чиста монета руските твърдения за заинтересованост от създаване на голяма българска държава в националните граници. Във всички случаи Сан Стефанският прелиминарен мирен договор изиграва фатална роля за съдбата на българското национално обединение. Западните Сили са разтревожени от демонстрирания руски апетит и безпардонното желание за създаване на марионетна държава в непосредствена близост до Проливите. Само един поглед върху картата на „Санстефанска“ България показва нереалистичната същност на руския проект – Албания, Косово и Тесалия са откъснати от хинтерланда на Османската империя. От това непосредствено следва, че те практически са загубени за нея, а пък самата империя е осъдена да рухне под евентуален руски удар през България – столицата Истанбул е на стотина километра от българската граница (Лозенградската дъга). Такова едно военно развитие би било довело до руска експанзия през Кавказ към Месопотамия и Иран, което би било пряк удар по британските интереси. Ясно се вижда, че такова геополитическо решение е немислимо в Европа, където близо 1000 години се поддържа статуквото на равновесието между блокове и съюзи, разрушавано само и единствено от Наполеоновите войни
6. Русия първа започва да разкъсва Българската национална територия***. За да вземе от Румъния Южна Бесарабия, Русия й дава българската Северна Добруджа (срещу този акт има съпротива сред румънската общественост), а на Сърбия предава Нишки и Пиротски санджаци - граници, които са утвърдени от Берлинския договор. Разпокъсването на българското национално пространство става неизбежно в аспекта на изказаните по-горе, в т.5 съображения.
II. В резултат на войната Русия (заедно с останалите Велики сили) не освобождават България, а създават едно автономно Княжество и една автономна територия върху прибл. 40% от Българската национална територия. Резултатът от войната е, че се създава една (автономна) форма на държавност за българския етнос, която става център на борбата за национално обединение. За да осъществи целите на националното обединение обаче, българският народ е принуден да води ПЕТ ВОЙНИ в течение на 60 години, като дава преки жертви на бойното поле не по-малко от****200000 души и най-малко още толкова цивилни, в хода на геноцида извършван от турската, сръбската, гръцката и румънските армии в хода на войните. Огромни са материалните жертви, бежанците са близо милион. Две национални катастрофи и предпоставките за тратата. По време на Първата световна война България мобилизира почти 1000000 човека на фронта в продължение на Три години. Загубите са огромни. Десет години след войната 20% от домакинствата в България имат за глава жена. Най-страшен е ударът по българското село (българската армия е 90% селска).Селяните обедняват и се разоряват, земеделците и комунистите използват това. Общността на левите земеделци и комунистите превръща една голямата част от българските селски общини в своя база.Това има фатални последици за бъдещето на България. С помощта на СССР комунизмът побеждава в България и след 66 години държавност, отново я отделя от Европа за още 45.Сега се смята, че това е Трета национална катастрофа. Българският комунизъм е крайно специфичен и примитивен, неговата основа е крайното съветофилство/русофилство. Той, за разлика от повечето европейски комунизми, е комунизъм от „селски“ тип – повече от 90 – 95% от българските комунисти са от селски произход.





Затова и комунистическа България беше най-зле управляваната марионетна държава от Източния блок. Със специфична селска хитрина и лукавство българските комунисти изградиха уникална кръвосмучеща и манипулативна система за облагодетелстване на базата на на традиционна, от ориенталски тип корупционна мрежа, съчетана с генерични (родови) връзки. Създаде се корпуса на АБпФК измежду действителните „комунисти“ - аристокрацията на Партията***** (за разлика от останалата част на партийците, редовите, които бяха на 99% приспособенци). Комунизмът рухна, бързо беше забравен и зарязан като идеология, но генеричната общност на АБпФК - потомците, клиентите и слугите им, остана и продължи да управлява България и до днес, уповавйки се вече не на СССР, а на Русия....
_______________________________
* по други данни – 200 000, а пък и дори 300000!?
**дали бълг. опълчение влиза в тези 180 000 не е ясно (поне на нас), колко е броят на жертвите от опълченците, също не е ясно (поне на нас), спряга се числото 1400 убити; изобщо затъмнението е пълно – при социализма се твърдеше за 200000!! убити руски войници, в някои „научни“ трудове – за 60000! убити плюс 140000! ранени; подобни „факти“ са скроени явно от наши „учени“.
***на 27 февруари 1870 г., султан Абдул Азис подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Екзархия, в граници, в които след провеждане на плебисцити сред християните, се очертало юридически Българското Национално пространство – един уникален документ с безспорна доказателствена сила (световната дипломатическа история познава много малко документи); документът представлява голяма победа за българското национално-патриотично движение.
****все още никой не ги е изчислил (или поне на нас не е известно).
*****включват 7000 членове на БРСДП(к), към 9 Септември1944 г., заедно с помагачите им, както и роднините им по права и съребрена линия до N-та степен, също и близките до горните категории.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Видно е с просто око при изследване на проблема с 6-те войни, пряко или косвено свързани с Освобождението на България, че липсват научно установени факти за жертвите дадени във войните за освобождение и национално обединение на българите.Това разбира се, не е случайно, защото дава широко поле за спекулации и политическо изкривяване на фактите. Но във всички случаи е кощунствено да се говори за „освобождение на България от Русия 1877-78“, защото това значи, че повече от 200 000 войници и офицери и още толкова гражданско население жертви на 5 войни СА ЗАГИНАЛИ НАПРАЗНО И ТРЯБВА ДА ПОТЪПЧЕМ ГРОБОВЕТЕ ИМ.
9.
ВЛАСТИТУТКА
04.03.2016 09:57:45
0
0
Чудно ми е защо Санстефанския договор се чества по нов стил (т.е. по Григорианския календар), а Съединението и Независимостта - по стар стил (т.е. по Юлианския календар).
8.
малкия змей
03.03.2016 08:12:48
0
1
Честит 3-ти март !Сипете си
Сипете и на мен от вашто!!!
Петъкът почва в сряда/Бонжур.Наздраве група!Твърде много се пие в тая държава..... вода. В документалка за Средновековието открехнаха, че тогава водата не се много пиела, щото в повечето градове не се доставяла чиста такава и от нея плъзвали заразите. За утоляване на жаждата се пиело редко винце. Ала като го чопкаш цял ден и половината град ходел пиен. Наздраве за чистата българска вода и за българските изворчета и ручейчета песнопойни.
_______________
7.
Другарят михал
03.03.2016 06:50:12
0
1
З-ти март е днес! Най-хубавият
български празник! Ден, който
ще помним с това, че сме свободни!
Нека почитаме и уважаваме нашите
традиции и да си помагаме повече!
Честит национален празник!
6.
123
02.03.2016 12:37:18
1
1
pozdrav za grani4arkite. http://www.micccp.com/zeluj-menja-moja-konfetochka/`
5.
Nikola Nikolov
02.03.2016 09:46:19
0
1
Циркаджилъците, които тия кърлежи разиграват, съвсем не са смешни - всичко опира до нашите джобове, в които яко бъркат с всяка такава поръчка и процедура!!!
4.
try
01.03.2016 10:10:21
0
11
Няма такава тиня като в Странджа. Рядка, лепи се за всичко и попива в кубинките така, че все едно си без тях. Вятърът в Странджа докарва мъгла, което е природен феномен поне за мен. Като ме карат по така наречените „пътища“ към държавната граница, първо ми опадат камъните в бъбреците, после окапва ходовата част на „Роувърите“, а като няма джипове, пеша в тинята по 10-15 километра. В дъжд и сняг, в пек и кал, при това понякога в едната посока. И като ми излязат 50 бежанци, какво да ги правя, като всеки от тях мисли, че е поканен на отрупана с блага трапеза от Ангела Меркел и аз съм длъжен да не им преча на придвижването до Германия въпреки, че по закон като не спрат когато им заповядам, трябва да ги направя на решето всичите на секундата, щом са в граничната зона и не изпълняват разпорежданията на патрула?

За змиите „странджански“ има екстри – специален инструктаж. Понеже имало много пепелянки, които ставали агресивни лятото, трябвало да ги познаваме и като ни ухапят, да запомним каква е змията, за да ни инжектират подходящият серум. За целта, не трябвало да стоим в палатките и да водим наблюдение, а да ходим по браздата, където срещата с влечугите била най-малко вероятна. А тя браздата е една вадичка, като такава за засаждане на картофи. Само дето е направена с малко по-голям плуг, с който се изкореняват лозя. Турците въобще не ги вълнува какво минава през същата браздата и в двете посоки, ама въобще. Но ще им дадат 3 милиарда евра от Европа, за да пазят тая същата Европа.
Трябва да си много сдухан „брюкселски“ канцеларски плъх, за да повярваш на тази красива лъжа на Ердоган I Великолепний. С 3 милиарда за нас и гърците, един бежанец няма да мине, ако се направи 3 ката ограда от Черно море до Бяло море. Ама кой да ги поиска? Ще натоварим бюджета на ЕС и ще ни плюят преди избори. Но кой ли ме слуша мен ченгето, което вече 2 години ходи командировки до Болярово,Малко Търново и Елхово, като ме сочат мен и тези 3-ма колеги с пръст всякакви за това, че 130 бежанци били намерени на „женския“ пазар в София.
3.
3
01.03.2016 10:02:55
0
2
https://buditel.wordpress.com/2016/03/01/in-memoriam-10-години-от-смъртта-на-проф-александ/
2.
ффф
01.03.2016 09:02:18
2
1
Правело се ритуал, глупости.
Тъпаци.
1.
455t32
01.03.2016 08:35:34
3
1
avantadjiite ot geipark strandja pak sa izrabotili nekoi lev na avanta`kradci i svartiankovci
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Не е знаел какво идва срещу тях, каза бащата на доблестният полицай, който с колега си Йордан Илиев от Бургас, загина, пометен от автобус, пълен с мигранти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Щетите са за над 20 000 лева Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете  Разследващите работят се по всички възможни версии за нелепия инцидент
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори