×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цв. Василев: Грешката ми е, че допуснах Пеевски толкова близко


Цв. Василев: Грешката ми е, че допуснах Пеевски толкова близко
Цветан Василев
29 Февруари 2016, Понеделник, 12:32 ч.
Източник: frognews.bg

Бойко Борисов трябва да скъса опашката си, само да не е отишла до гръбначния стълб, защото е ще е опасно за него, призова банкерът беглец
Никога не съм казвал, че съм невинен. Но не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата да ме заблуждава.

Това каза банкерът и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев в излъчено по Би Ай Ти  продължение на специалното  интервю, дадено в Сърбия.

Василев е категоричен, че „главният свидетел на прокуратурата“ е направил „най-много поразии“ за фалита на КТБ. „На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма, над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша“, посочи Василев.

Пред Диков банкерът заяви, че прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката.

„За това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам! Подавани са и от мен като акционер на банката, подавани са и от неправителствени организации. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко“, категоричен е той.

Банкерът обясни, че в „страстната седмица“ на фалита на КТБ всеки ден е звънял по телефона на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, за да го моли да направи публично изказване и да успокои хората.

Той посочи, че част от кредитите на фирми на Делян Пеевски в КТБ са били рефинансирани от Българската банка за развитие, „което е погрешно с устава на банката, защото тя се занимава с малки предприятия“. „Става въпрос за рефинансиране на компания, която изпълнява някакви обществени поръчки. Другата част от кредитите са рефинансирани през ПИБ“, каза още той.

Той посочи, че сценария за фалирането на банката е бил много добре подготвен. „Дали мислите, че тези тримата, които уж аз съм наел да убият Пеевски са случайни? Аз не мисля каза“, той.

„Със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски“, обясни Василев.

По думите му ДПС е дръпнало „черджето, когато удариха банката“. „На тях им беше необходимо правителството на Орешарски и контролът върху ДАНС, контролът върху службите. Имайки контрол върху следствие и прокуратура, да ударят банката. След това вече не им беше необходимо“, подчерта той.

Василев посочи още, че е имало идея на БНБ и на техния консултант „Ърнст енд Янг“ от юни и началото на юли да бъде спасена КТБ и „тя да погълне клатещата се ПИБ“

„И така да се направи Банка национален шампион, защото в КТБ има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна печалба преди данъци – над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря“, сподели Василев.

„Аз казвам, че в КТБ са се прилагали практики, които са били законосъобразни. Ако някой е смятал, че модела на КТБ е грешен, защото трябваше прокуратурата да го промени и да го пробие?“, запита Василев.

Банкерът коментира, че не знае кои са хората, които са имали влогове в банката, нито какви суми са държали там. Той подчерта, че е знаел за влоговете преди него, които са имали „цялата фамилия на Пеевски и всички около него, изпълнителният директор на "Булгартабак" и Иван Мирински, шеф на фирма "Водстрой“.

Той обясни, че строителната фирмата на Мирински също е собственост на Делян Пеевски. Василев заяви още, че майката на Пеески Ирена Кръстева била член на фондация в Лихтенщайн,  която държала 80% дял в „Булгартабак“.

„Не знам на кого е „Булартабак“, но ви казвам фактите“, отсече Василев.

За парите 90-те милиона на „Топлофикация София“, които потънаха след фалита на КТБ банкерът обясни, че дружеството е държало парите си там, за да може да се разплаща на "Булгаргаз", с оглед на „джентълменско споразумение между двете компании“.

„Бойко Борисов трябва да скъса опашката си, само да не е отишла до гръбначния стълб, защото е ще е опасно за него. Той го започна да прави това с отхвърлянето на обществените поръчки, но има натиск отвън“, каза Василев.

Той изрази съмнения и за бюджетния дефицит на страната, като заяви, че данните са манипулирани. „Много по-висок е бюджетният дефицит на страната. Не ни очаква нищо по-добро ако не се развие икономиката, а не да се живее в законите на Делян Пеевски“, каза той.

Банкерът допълни, че винаги е бил честен данъкоплатец с платени над 40 млн. лв. данъци и декларирани над 400 млн.лв. приходи.

На въпрос какво чака страната, Василев отговори: „Нищо добро, ако не променим с нещо нещата. А това нещо е да заработи икономиката, да спре натискът върху бизнеса. Да се даде възможност на бизнеса да се развива. С практиките на Пеевски това няма как да стане“.

Василев коментира и, че ТВ 7 е била „не особено сполучлив проект с не особено сполучлив избор на изпълнителен директор“. Той подчерта, че „амбициозните планове на Николай Бареков“ са 300 млн. лв. финансиране за медията.

Банкерът призова докладът на „Аликс партнърс” да бъде отворен „колкото се може по-бързо“.

В категории: Политика


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
До 1
01.03.2016 13:50:50
0
0
Лакомия има във всеки един човек. По един или друг начин.

Човекът Ви казва истината 1 към 1, но в държава от 90% малоумници няма кой да се вслуша. Всичко си казват от рода на: "Кога яде кюфтетата не рева, а сега ...". Абе ... както вече казах държава на малоумниците!!!
1.
Северин
01.03.2016 08:29:14
0
0
Собствената му лакомия и жаждата му за власт са това, което доведоха банката до това състояние. Хората не случайно са казали - каквото си направиш сам, никой не може да ти направи и е време Василев да понесе отговорността за своите действия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори