×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Протурските терористични актове у нас от средата на 80-те: От неуспешните атентати край Айтос и Карнобат до взрив в супермаркет в Бургас


Протурските терористични актове у нас от средата на 80-те: От неуспешните атентати край Айтос и Карнобат до взрив в супермаркет в Бургас
Седем души са убити, а девет - ранени при атената на гара Буново през 1985 г.
27 Февруари 2016, Събота, 02:01 ч.
Източник: socbg.com

Жертвите по време на кампанията по преименуването на българските турци, официално наричана „Възродителен процес”, са 29 души



В периода 1984-1987 г., в хода на т.нар. Възродителен процес, у нас започват да действат нелегални „протурски“ групи, които организират на територията на нашата страна серия от терористични актове и саботажни акции, съобщава socbg.com. През лятото на 1987 год. основната терористична група е разкрита, а трима от атентаторите са осъдени на смърт и разстреляни.

Ето и хронологията на събитията започнали преди повече от 30 години:

На 6 септември 1983 г. са опожарени 750 декара гора при яз. „Камчия“. Разхвърляни са пропагандни листовки.
През есента на 1983 г. терористите правят неуспешен опит за саботаж, който да доведе до тежка транспортна авария. Те предизвикат късо съединение на контактната мрежа на гара Карнобат, за да се стигне до влакова катастрофа. Слава богу атентатът е предотвратен от службите на реда.
На 3 март 1984 г. на автогара “Юг” в Пловдив, близо до жп гарата, една продавачка показва на намиращ се наблизо милиционер забравен куфар. Служителят на реда и неговият началник го отварят и намират вътре позив и увита във вестник спирателна обувка, която, поставена на релсите, може да дерайлира влака.
На 30 август 1984 г. по едно и също време на публични места избухват две бомби, в двата най-големи провинциални града в България. На 30 август 1984 г. в 17:29 е взривена бомба в чакалнята на Централна гара Пловдив. Взривното устройство е поставено в дъното на залата, при обществените телефони, до кошче за отпадъци. Разрушени са металният покрив и някои стени в гарата. Ранени са 26 души, трима от тях тежко. По ирония на съдбата двама от пострадалите са турчета, братя на 13 и 16 години. След пет дни една жена от тежко ранените умира в болницата.
След 36 минути, в 18:05 ч., е в взривена следваща бомба пред сградата на Летище Варна. Взривното устройство е поставено в бетонен цветарник на паркинга. Леко ранени са 2 жени от Варна.
Взривните устройства са еднотипни, изработени са от свързани шашки „Амонит 6“ по около 200 грама всяка, детонирани с електрически взривател, захранван от плоска 4,5V батерия и часовников механизъм – будилник „Слава“, поставени в консервна кутия (Варна) и буркан (Пловдив).


На 9 март 1985 година в 21,31 часа на жп линията край гара Буново отеква силна експлозия. Взривен е вагон за майки с деца на бързия влак от Бургас за София. Седем души са убити, а девет ранени. При това само по случайност взривът избухва на гарата, а не в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути. По разписание той преминава през Буново в 21.30, а в 21.32 навлиза в тунела. Там паниката и липсата на достатъчно въздух са щели да доведат до неминуемо повече жертви. След адския взрив следователите намират детски мозък, залепнал по дървен стълб около линията.
На десетина метра от атентата пък, разследващите милиционери откриват стрелка от часовниковия механизъм на адската машина. Родителите на жертвите разпознават децата си само по дрехите. На местопроизшествието пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. До 3 часа през нощта жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на най-строга проверка ­ кой кога си е купил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Чак тогава влакът продължава към София. Транспортната милиция е вдигната на крак. Във всяко купе и на всяка гара се следи за изоставен багаж.

По броя на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история. През 90-те години на сградата на гара Буново е открита паметна плоча, напомняща за зверския атентат и невините жертви. На 11 септември 2007, близо до гарата, е открит паметник на загиналите при атентата. Паметникът представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.
След 30 минути, в 22:00 ч., в Сливен е взривенa бомба във фоайето на хотел „Сливен“ – централния многоетажен хотел в града. Взривното устройство е скрито в гардероба на сладкарницата, известна като „Епруветката“. Стените на гардероба намаляват ударната вълна. Ранените са 23 души. Разрушен е таванът на залата. Ранени са 14 души. Ясно е, че като първите два взрива и това е координирана акция.
Вече няма как да се крие и на 11 март 1985 г. БТА излъчва следното съобщение:
Железопътна злополука. На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас­София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката. То е сбутано в долната част на една от вътрешните страници и на пръв поглед се губи пред голямата новина на деня – смъртта на съветският лидер Константин Черненко.
Атентатът на гара Буново и другите три взрива са най-големите сред многото атентати и саботажи, извършени от български турци като съпротива срещу “Възродителния процес“. Те имат голям отзвук сред обществото. Разкриването на групата продължава три години и е сред най-големите постижения на МВР през последните пет десетилетия. Атентаторите са осъдени на смърт през 1988 год. и екзекутирани.

Преди да се стигне до залавянето на атентаторите обаче, терористичните набези продължават с пълна сила:
  • През април 1984 г. протурска терористична група „Кърлежите“ запалва горски масиви и обществени сгради;
  • На 22 май 1984 г. протурски терористи с 4,5 кг. тротил взривяват църквата в село Бенковски;
  • Есента на 1984 г. – провалил се саботаж целящ предизвикване влакова катастрофа край гара Айтос;
  • През 1985 г. избухва взрив в супермаркет в Бургас. Силно заподозрян като негов извършител е член на терористичната група взривила вагона за майки с деца при Буново, но вината му не е доказана;
  • През 1985 г. в Разградски окръг „Хлебаровската“ диверсионна група взривява електропроводи и унищожава селскостопанска техника;
  • Юни 1985 г. извършен е атентат със самоделно взривно устройство с часовников механизъм взривено до спортна площадка;
  • Лятото на 1985 г. – нов опит за саботаж „късо съединение“ в жп контактната мрежа край гара Карнобат;

На 31 юли 1986 г. на плажа в курорта “Дружба” край Варна, около 16.30 часа един летовник обръща внимание на спасителите, че някой май си е забравил багажа на плажа. Оказва се, че това е гюм за мляко, увит в хартия, найлон и поставен в плетена мрежа-чанта от сезал, в който e заложено мощно взривно устройство с електрически взривател с часовник „Слава“, настроен за 15:30 с около 3 кг. експлозив, но незадействал се. Транспортиран е на безопасно място и обезвреден от МВР. След като пристигат униформените, те правят куп грешки при обезвредяването на взрива. За да обезвредят устройството, започват да стрелят в него, за да гръмне. Като не успяват, изсипват взривното вещество в гюма и го измиват. Много от следите са заличени. Все пак остават няколко веществени доказателства: ­ гюмът, чантата, в която е поставен, и една покривка от вагон-ресторант. Установява се, че чантата е произведена в Асеновград, а гюмът в Бургас.

На 26 Декември 1986 г. са хвърлени отрови в шахтата на резервоара за питейна вода на с. Люляково (Пловдив) и са разхвърляни листовки с протурско съдържание. Като отрова е ползван токсичен препарат за растителна защита;

Краят на 1986 г. – вредителско опожаряване на балирана слама в района на Провадия;

На 7 юли 1987 г. две деца Дарин Христов 12 годишен и Николай Петков на 15 от Толбухин са отвлечени със синя „Лада” със силистренски номер. от трима протурски терористи, за да ги ползват като жив щит в осигурянатето на коридор за бягството им в Турция. Похитителите са български турци: ветеринарният лекар Никола Николов (48) от Дулово, синът му Орлин (21) и Невен Асенов (24) от село Боил, Силистренско. Тримата искат свободен път до Турция през Малко Търново, в противен случай заплашват да се взривят.
Терористите са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати, взривяват 3 от тях пред хотел „Интернационал” – централният в Златни пясъци и раняват трима души – двама чужди летовници и един български. Държавна сигурност е вдигната на крак. Обградени от специалните части те се оттеглят в осигураният им коридор към турската граница.Повикани са снайперисти, които чакат сгоден момент да прострелят похитителите. От МВР се стремят да бъдат колкото може по-дискретни, за да не паникьосат туристите. При устроеният в Странджа бараж, на един завой край село Изгрев до Мичурин, частите за борба с тероризма преграждат шосето с бронетранспортьор. Над тях виси хеликоптер. Похитителите са блокирани. Терористите взривяват колата в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното тежко и остава инвалид, двама терористи са убити от взрива, а третият е осъден на смърт и екзекутиран.
Август 1987 г. – до 10 август са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за 3-то терористично нападение с цел в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани 2 дни по-рано и нападението е предотвратено.

                         Разкриване и ликвидиране на основната терористична група

Терористите по делото за оперативно разработка „Мерзавците“ са разкрити през лятото на 1987г. от оглавяваното от ген. майор Сава Джендов „Шесто управление“ на Държавна сигурност, Направление „Терор“. Антитерористиното следствие пряко се води от майор Георги Сотиров.
На 13.08.1987г. са арестувани двама от терористите, след 6 дни на 19.08.1987г. е арестуван третият терорист. Задържани са и 1 техен помагач, осигурил отровата излята във вододайната зона, брат на единия терорист и 3 причастни лица. Tогава през 1987г. е арестуван и хвърлен в затвора и Ахмед Доган. Той лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата както твърдят някои информационни източници, няма безспорни данни.

На 25 април 1988 г. тримата терористи са осъдени на смърт. След няколко месеца присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и те са екзекутирани. Помагачътим е осъден на 6 години затвоp, лежи 2 г. амнистиран е от Желю Желев и освободен в 1990г. получава 50 000 лв обезщетение от държавата. Освободеният предсрочно помагач издига чешма, посветена на брат му и другите терористи, и поставя паметна плоча за тях с текст на турски език. Организационно този помагач израства до областен координатор за Бургас на ДПС. За помагачество са осъдени още на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите обаче стават обект на сделка с Турция и са разменени.
През 5-те години на кампанията по преименуването на българските турци, официално наричана „Възродителен процес” жертвите (загиналите) са 29 души – жена при атентата на гара Пловдив от 30 август 1984 г., 8 протестиращи (включително бебе) в периода на кампанията от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г., 7 души (включително 2 деца) при атентата на гара Буново, 3 осъдени на смърт през ноември 1988 г. и разстреляни, 9 протестиращи и войник в периода 19-27 май 1989 г.

В категории: Ретро Флагман


21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
батка
27.02.2016 15:52:03
2
3
Единият от задържаните и осъдени на смърт терорист има двама синове в Бургас.Бяха фотографи после Али се изявяваше като манекен и мистър Менхатън.
20.
Аз
27.02.2016 13:42:37
6
13
Ей педалчета рязани. Смърт за Турция. Колкото и да се опитват да ни заличат пак ще ги ебем чалмите !!!
19.
Х
27.02.2016 11:41:28
4
11
16-ти е канадският мияч на чинии. Отдалеч си личи русофобската му кратуна. Ах, колко е жалко да си роб в западния кенеф!
18.
RTW
27.02.2016 11:35:17
9
5
До16.
ебал съм ти руснаците кухи.... Ей сукалче,кой си Ти,че да квалифицираш в множествено число и да говориш от Мое име че......"Тъпаци, турците ни обичат и ни се радват"......пиши в единствено число....неграмотници!!!!!
17.
Pf
27.02.2016 11:05:03
9
6
Резултатите от изследователска дейност върху традициите и обичаите в трансграничния регион между България и Турция ще станат ясни по време на семинар в сградата на културен център „Морско казино” Бургас днес от 10.00 ч. Проявата е част от проекта „Българо-турски детски мост за възраждане на традициите“ по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, с водещ партньор ОУ „Братя Миладинови“.

Своята работа по изучаването и съхраняването на културните традиции ще покажат от Тракийското дружество „Екзарх Антим I“ , Регионалния етнографски музей, Камарата на занаятите-Бургас и преподаватели в ОУ „Братя Миладинови“.
Участие в семинара ще вземат представители на Община Бургас, РИ на МОН, Тракийско дружество „Екзарх Антим I“, Камара на занаятите-Бургас, директори на бургаски училища, членове на Езиковия клуб за батик и приложни изкуства и граждани.

Благодарение на проекта ученици от ОУ „Братя Миладинови” вече гостуваха на своите турски връстници от начално училище „Кадри Паша” в град Узункьопрю през есента на миналата година. Там децата се опознаха взаимно и поставиха началото на едно силно приятелство, преодоляло с лекота езиковата бариера.
В рамките на проекта вече се проведе и излобжа по батик и приложни изкуства, а днес ще бъде представена втора такава.
16.
ебал съм ти руснаците кухи
27.02.2016 11:00:53
22
4
Тъпаци, турците ни обичат и ни се радват вие сте тръгнали да пишете какво било на майната си когато БГ беше под руско иго.
15.
История
27.02.2016 10:56:18
12
10
аз мисля че ние имаме много добри отношения във нашите съседи в момента. Смятам че статията е интересна но не показва тъпотиите и репресията на комунистическата партия.

Да ви се изсера на мразещите мутри, българи и турци са жънели гръб до гръб хиляди години.
Няма място за омраза, само за толерантност и бизнес между нациите.
14.
8900
27.02.2016 10:48:35
6
5
до 12.
Анна.Глупава статия популистика като на Атака..... Истамбул......първо се радвай,че има къде да пишеш.....второ...пиши по-правилно...и трето....днес е събота.....не се ядосвай толкова много.....пий една ракия....нахрани кучетата и лягай.....
13.
Флагман мамка ви
27.02.2016 10:38:38
8
8
Айде сега щото ние сме света вода ненапита. Само Мултигруп уби много повече Българи.
12.
Анна
27.02.2016 10:37:08
12
8
Да ама в момента сме в много добри отношения и когато отида в Истамбул хората са винаги радостни да ни приемат.

Глупава статия популистика като на Атака, само стреми са сее омраза между съседни хора.
11.
g
27.02.2016 10:27:37
4
11
Какво беше виновен обикновения човечец ?
Да бяха взривявали висшите партайгеносета и техните крепости ...
10.
ZORO
27.02.2016 10:27:01
5
9
...До 3.
ere
27.02.2016 07:58:41

01
Turcite sa bratia.....Не е праведно така.....по-скоро Ти си брат на българите....неразумни юроде.....Вие не сте турци........не проумяхте ли толкова години......ПОМАЦИ...т.е. помохамеданчени БЪЛГАРИ.....време е да прогледнете вече и да не вярвате на бойковци...живковци...и други говеда от шопия и правец.....поздрави от Бургас и неговите трудови хора.....
9.
istorik
27.02.2016 10:25:53
4
10
@РАКОВСКИ, бе учено пиле, когато е имало Константинопол , турците са били бълхи по гъзовете на арабите. Вземи се образовай малко, срам че си се нарекъл Раковски
8.
Юрий
27.02.2016 10:10:02
11
8
По интересното е че Сталин уби 20 милиона славяни направо разби рекордите на Османската империя. Руските боклуци са същите.
7.
раковски
27.02.2016 10:05:48
21
5
Статията малко да се сети колко пъти ебаните Български царе са атакували Константинипол за да крадат.
6.
Истината
27.02.2016 10:03:15
12
10
Мисля че много повече българска интелигенция беше убита от руската окупационна армия и от комунистите на Червенков.

Само през 1944 това са 5000 човека. През 1944-1965 период това са 160,000 човека.

Да го духа Тошоз според Търновската конституция нямаше право да атакува нашите братя турци и Българи.

А след това като хиперинфлацията стана 1000% той уби държавата.
5.
Гяуристан
27.02.2016 09:59:37
10
4
Са броиш муслиманин пък с гяурско име, тъй ли?
4.
R
27.02.2016 09:59:30
8
12
A zashto ne pishete za Stalin -- 20miliona slaviani ubiti ot mrusnia Moskovski princ.
3.
ere
27.02.2016 09:58:41
25
8
Turcite sa bratia.
Todor Juvkov, tova govedo, niamashe nikakvo pravo da nasilstva horata.
Ako mojeshe da chete konstituciata shteshe da vidi kolko e prost, tam e garantirana religiata na vsicki narodnosti.
2.
George Washington
27.02.2016 09:56:52
14
10
Jertvite ot komunizma sa pone 160,000 napravo e smeshna tazi statia. Rusnacite ubivat nai malko 5000 choveka ot obkrujenieto na Bulgarskia tsar.
1.
Fuck Putin
27.02.2016 09:53:42
17
9
Kogato Kevork Kevorkian pravi interview sus Todor Givkov, choveka go pita: ste me sudiat li Turcite?

Zashtoto beshe tupak. Toi subori durjavata ikonomicheski tozi tup ruski komunist!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори