×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Антитерористичната акция на Слънчев бряг през 1978 г.


Спомени от соца: Антитерористичната акция на Слънчев бряг през 1978 г.
Този случай е първият на съвместни действия между социалистическа и западна държава в борбата с международния тероризъм
20 Декември 2015, Неделя, 02:01 ч.
Източник: 24 часа

Новината за терористи сварва българските власти неподготвени


През лятото на 1978 г. световните медии съобщават сензационната новина за съвместна операция на западногерманските и българските органи за сигурност по задържане и екстрадиране във ФРГ на четирима членове на терористичната организация „Баадер – Майнхоф“, ръководни функционери на анархисткото „Движение Втори юни“, което в средата на 70-те години се провъзгласява за второ поколение на ляворадикалната терористична групировка „Фракция Червена армия“. Задържаните на 21 юни 1978 г. в Слънчев бряг Тил Майер, Габриеле Ролник, Гудрун Стамер и Анргелика Гьодер са заподозрени за участие в отвличането и убийството на председателя на Германската асоциация на предприемачите Ханс Мартин Шлайхер предишната година. Като възмездие към българските власти, броени дни след това на 15 юли 1978 г. са взривени два офиса на българската търговска фирма Balkan Trading в Западна Европа. Отговорността е поета от друга ляворадикална организация „Движение за международна революционна солидарност“.

В началото на юни 1978 г. младият тогава служител на Второ главно управление в Бургас старши лейтенант Аргир Бояджиев и колегата му Иван Танев са изпратени от Бургас в Слънчев бряг, за да се срещнат с летовник от ФРГ по негова молба. Германецът разказва, че работи като тъмничар в западноберлинския затвор “Моабит” и е видял в курорта издирвания терорист Тил Майер, избягал от този затвор. (В “Моабит” лежи и Георги Димитров след арестуването му заради запалването на Райхстага и тогава нацистите смятат българина също за терорист – б.а.)

На 27 май 1978 г. Тил Майер и две негови съмишленички успяват да избягат от предварителния арест на затвора. Те членуват в ляворадикалната организация “Втори юни”, която е “по-малката сестра” на прочутата фракция “Червена армия” в Западна Германия. Обвиняват ги в отвличания и банкови обири, в планирани покушения срещу обекти на НАТО и срещу високопоставени военни. След бягството си тримата успяват бързо да се прехвърлят в Източен Берлин. Независимо от това, че са въоръжени и във ФРГ ги издирват, властите в ГДР си затварят очите и ги оставят на свобода.

Новината за терористи сварва българските власти неподготвени.

Обсъждат три варианта:
1. Терористите да бъдат предупредени, че са разкрити и предупредени да напуснат незабавно страната.
2. Да бъдат обезвредени и задържани от българските сили за сигурност.
3. Да се предложи на западногерманските служби техни спецчасти да пристигнат в България, за да арестуват терористите и да ги прехвърлят във ФРГ.

Аргументите на привържениците на първия вариант са, че трябва да се държи сметка за ответния удар на отмъщение, от който могат да пострадат представители на България в чужбина. Противниците на варианта го отхвърлят главно заради укоримостта от морална и политическа гледна точка – нали и България трябва да подкрепя борбата срещу тероризма. Взето е решение да бъдат поканени специалисти от ФРГ.

Но да се върнем на Слънчев бряг.

Тъмничарят прави словесен портрет на Тил Майер. Служители на МВР грабват по един фотоапарат и хукват из комплекса. Снимат всеки, който поне малко прилича на описанието. Тъмничарят не разпознава Майер на нито една от снимките.

Със самолет от Бон (тогава столица на Западна Германия – б.а.) на летището в Сарафово пристига оперативна група немски командоси, специално обучени за борба с терористите. Единият от тях носи със себе си голям фотоалбум със снимки на терористи и други престъпници, но западногерманският тъмничар и в тях не разпознава Тил Майер, защото в затвора го е виждал без брада, мустаци и дълга коса, с каквито “се развява” в курортния комплекс.

Все пак един ден успяват да засекат Майер в компанията на вече три жени, проследяват ги и разбират, че те често вечерят в популярния ресторант “Палма”. Решават арестуването им да бъде извършено от западногерманците, българите да направят втори кордон и да реагират при евентуално бягство на някого от терористите.

Според Аргир Бояджиев командосът, определен да арестува Тим Майер, допуска груба грешка, която е можела да струва живота му. Той доближава до масата, насочва пистолета и крещи към терориста да вдигне ръцете си. Майер ги вдига и немецът оставя пистолета си на масата, за да може да извади белезниците и да ги закопчае около ръцете на терориста.

Ако Майер в този момент е грабнал пистолета, последствията биха могли да бъдат няколко трупа. Все пак успяват без проблеми да арестуват Майер и трите жени, качват всеки един в отделна кола и ги закарват в хотел “Жерави”. Той е на първа линия на морето и в него обикновено отсядат чуждестранни туристи.

Тогава очакват гости от Швеция, но този ден хотелът е празен. Настаняват всеки от арестуваните в отделна стая. Докато се подготвя заминаването, Аргир Бояджиев осигурява телевизор за немските си колеги, за да гледат мач на ФРГ от световното първенство по футбол в Аржентина.
Майер иска от Бояджиев да го освободи. “Защо ме арестувате, нали и аз се боря за комунизъм, както и вие?”, пита той. “Комунизмът не може да бъде изграден с тероризъм и убийства”, отговаря българинът.

След приключването на акцията един от немските командоси иска да размени пистолета си с Бояджиев. Българинът отказва, защото знае, че ще трябва да изпише купища листа с обяснение за тази размяна. Още същия ден Майер и компания са откарани в Германия.

Този случай е първият на съвместни действия между социалистическа и западна държава в борбата с международния тероризъм. Оттам нататък сътрудничеството между органите за сигурност на двете страни се разширява и обхваща и други области, като особено място в него заема предприемането на съвместни действия против международния трафик на наркотици.

В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
11
Коментара по темата
11.
юрист-МВР
21.12.2015 19:16:22
0
2
Те били много леки бе. Аз ако бях да ми докладват просто лениво щях да наредя (мераклията-информатор) да го закарат извън града и да го респектират както намерят за добре. Ако продължи да се отваря жалби-малби може и да му лепнем някой неразкрит случай..
10.
СИНИГЕРОВ
21.12.2015 11:13:31
1
2
ТОЗИ СЛУЧАЙ СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е ПЪРВАТА СЪВМЕСТНА АКЦИЯ МЕЖДУ СОЦ И КАП СЛУЖБИТЕ. ЗАЩО НЕ ПОПИТАТЕ СИВИЯ КАРДИНАЛ НА БСП БУРГАС-ОНЗИ С ОЧИЛАТА....
9.
8-ми
20.12.2015 18:05:46
0
4
За съжаление цинизмът Ви е правилен.
Друг е въпросът-колко хора разбират и приемат това.
Мога да допълня много, но няма смисъл, Вие сте написали най-важното.
За мен, лично, важното е, че ще умра с това, че имам принципи, убеждение и чувство за полезност.
Ако някой си спомни за мен и смята, че това е полезно, нека опознае себе си.
Много е трудно да се живее с истината, но това е смисълът.
8.
ПОЛИТБЮРО НА БКП
20.12.2015 12:21:19
3
8
Ние командваме парада последните 60 г. Задачата ни е да останат само тъпаци, които могат да се манипулират. Всички ключови места са заети от наши хора. Всички пари и бизнес се ръководи от нашите деца. Дори муцуните са наше дело. Чрез пирамиди банки и спекуланти за 3 ти път ограбихме народа, но това беше за наше добро и ваше. Вие роби все така трябва да се радвате на 40 г панелка и 20 г 6 употреба кола, защото за това сте родени и възпитани . Нашите другари и другарки ще ви държат все така на ръба. А всякакви проницания ще бъдат атакувани с всякакви средства. Дори в момента се опитват да ви оправят малко живота, но ние няма да позволим. Всякакви подобрения на вашият живот са вредни. Тази грешка Бойко трябва да се атакува с всякакви средства.
7.
dano
20.12.2015 11:12:39
1
7
България е сред страните, които се определят като държава на мафията. Това е нов тип авторитарен режим, който е особено характерен за бившите комунистически страни в Източна Европа, пише в свой анализ руското издание Ведомости.

Феноменът „държава на мафията“ в политическата наука не е чужд. Той е изучен от Мозес Наим Според него благодарение на новите технологии през последните две десетилетия криминалните групи са излезли извън границите на своите традиционни дейности и са започнали активно да проникват в политическите структури на страни като Черна гора, Бирма, Гвинея-Бисау, Венецуела, както и България.

Националните интереси на тези страни в крайна сметка се оказаха напълно преплетени с интересите на организираната престъпност, пише руската медия.

Според унгарския политолог Балинт Мадяр отличителна черта е семейният характер на системообразуващите компании и от представители на политическия елит, приети в "семейството". Мафията предпочита да организира своя бизнес на семеен принцип, защото кръвните връзки осигуряват лоялност и доверие в рамките на системата. Бизнесът се развива както от членовете на "семейството", така съществуващата система от връзки. Най-често подобни компании се срещат в строителния бизнес. Те процъфтяват за сметка на изгодни държавни поръчки и държавни капиталовложения, отбелязва политологът.

За държавата на мафията са характерни още паралелната концентрация на политическа власт и основните икономически активи в ръцете на едни и същи лица. В държавата на мафията частните интереси подменят интересите на обществото не от време на време, а постоянно и систематично. Практически няма област в тази държава, която да не е подчинена на укрепването на властта и обогатяването.

Държавата на мафията е паразитна държава. За повишаването на благоденствието на определена политическа и финансова група системата активно се бори с независимото натрупване на финансови ресурси, национализира ги, но в полза на отделни индивиди, а не на страната като цяло.

В държавата на мафията ролята на политическите институции се обезценява, техните функции се подменят от волевите решения на държавния глава, който е в ролята на фактическия собственик на държавата. Правото по закон се подменя от "закона на властимащия
6.
zgoyxgzpyzyxpyxpyxphxlhlh
20.12.2015 10:46:52
1
6
АПРОПО КУМУНИЗМА ФАШИЗМА КАПИТАЛИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ .....НА ЦИОНИЗМА .....
5.
2
20.12.2015 10:36:50
6
12
Вече не обръщам внимание на клишетата, които се пишат от лично неудовлетворени хора, които приписват неуспехите си на друг.
Има българска поговорка-"Да би миро седяло, не би чудо станало".
Партизанското и антифашистко движение в България е заради това, че много българи са преследвани и убивани заради левите им убеждения.
Като се започне от Септемврийското въстане, та до наши дни.
С каква присъда са заровени по бреговете на река Осъм антифашисти?
Защо е разстрелян поетът Вапцаров? Защо е изгорен журналистът Хербст?
Защо "Каблешково гори"?Защо "В ястребино свирят куршуми" и са унищожени здеца? И то от бащата на Ал. Йорданов, който ни учи на морал и демокрация?
Народният съд предстои и той е по-страшен он Страшния съд!
Народният съд е в резултат на Нюрбренгския и не манипулирай с данните, защото броени хора, по подобие на цитирания, са осъдени на смърт.
С кървава пяна на уста ще лаете, но социализмът е най-справедливият и човешки строй!
Той ще бъде отново построен, но този път от повече хора по света. Всъщност го има вече.
С какви решения, с чии решение броди фашизма от името на далечна страна в света и треби гражданите само и само, че не си дават нефта доброволно?
Резултатът е на лице в момента в Европа.
Границата на търпимостта е прескочена!
4.
ysoitsyssysyxydyxuxhxhx0h
20.12.2015 10:35:56
4
6
А ПРОПО .........КУМУНИЗМА ....КАПИТАЛИЗМА .....ФАШИЗМА. .... СА ПРОИЗВОДНИ ....... НА ЦИОНИЗМА ......ПРИМЕРИ. .....РОКФЕЛЕР РОТШИЛД ЛЕНИН ТРОЦКИ СТАЛИН ХИТЛЕР ЧЪРЧИЛ ЦАР БОРИС СИН НА ФЕРДИНАНД МЕРКЕЛ КАМЕРЪН ПУТИН МЕДВЕДЕВ ЕРДУГАН ТАПАКУГЛУ. .....СА ЕВРЕИ. ......
3.
ПОЛИТБЮРО НА БКП
20.12.2015 10:15:00
1
14
и досега добре се справяме другарки и другари. вече 60 г нашата задача е да живеете в страх и беднотия и успяваме. нашите кадри са навсякъде , и синовете ни , винаги трябва да ходите с наведена глава . Разни шарлатани се опитват да ви направят живота по добър , но ние няма да позволим , ще продължим да слагаме прът в колелото на всички ,които се опитват да ви отворят очите, нашата планова икономика е все така да карате 8 употреба коли , да взимате мин пари за труда си , да сте доволни от живота ,макар да сте в транс и заблуда. още от образователната система сте възпитавани да сте роби. полицията е само наши хора, както и прокуратура и съд. наши са и повечето правителства, за това не се и опитвайте да прогледнете. имаме страхотни попадения с Станишев , Орешарски , Костов , и най вече Виденов , ДА не забравим и агента ни с свръх сили ДОГАН, изобщо ние сме на всеки километър.
2.
компетентен
20.12.2015 10:11:09
5
13
Майер иска от Бояджиев да го освободи. “Защо ме арестувате, нали и аз се боря за комунизъм, както и вие?”, пита той. “Комунизмът не може да бъде изграден с тероризъм и убийства”, отговаря българинът.
Че как в България комунизмът да не е дошъл с тероризъм и убийства ? Май Аргир Бояджиев забравя историята или преждевременно му е "промит" мозъка? Че то не бяха саботажи,убийства и атентати преди 9.09.1944г. а сетне и убийствата на 300000 души,инетилигенция, фабриканти,едри замавлвделци, духовенство и т.н. А Народния съд ? За кой беше създаден ? За тогавашната власт, която си узакони тероризма и убийствата на народа ...
1.
еиэцтбдьеиэцеидэцуевшэ
20.12.2015 09:40:31
7
12
ПРИЯТЕЛИ , ЗА НЕСВЕДУЩИТЕ ПО ВЪПРОСА ...... БАДЕР МАЙНХОФ , ЧЕРВЕНИТЕ БРИГАДИ В ИТАЛИЯ И ТЕРОРИСТИТЕ АНАРХИСТИ В ГЪРЦИЯ СА КОМАНДВАНИ И СА АГЕНТИ НА ЦРУ , СЛЕД ИСПЪЛНЕНИЯ НА ЗАДАЧИТЕ ДА ЛИКВИДИРЪТ РАЗЛИЧНО МИСЛЕЩИТЕ ГЕРМАНЦИ И ИТАЛИАНЦИ КАТО АЛДО МОРА ....... СЪЩИТЕ ДРЕБНИ СЛУГИ БУКЛУЦИ НА ЦРУ СА ЛИКВИДИРАНИ ИЛИ ВКАРАНИ ПО ЗАТВОРИТЕ ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ СЛЕДА ........ ТОВА РЕФЛЕКТИРА И ВЪРХУ СЪВРЕМЕННИЯ ЕЛИТ НА ГЕРМАНИЯ , ИТАЛИЯ , ГЪРЦИЯ ...... ПЪЛЕН САМО С ДОКАЗАНИ АГЕНТИ НА ЦРУ И РОТШИЛД ......МЕРКЕЛ .... РЕНЦИ ..... ЦИПАТА В ГЪРЦИЯ ..... И ДРУГИ СЛУГИ НА ЕВРЕИТЕ........ ТОГАВА ПРОСТО ПРИЯТЕЛИ БЯХА ВРЕМЕНА КОГАТО СЕ ЛИКВИДИРВАШЕ ПО ПРОГРЕСИВНО МИСЛЕЩИЯ ЕЛИТ НА ЗАПАДА ...... САКЪН ДА НЕ КРИВНЕ КЪМ СССР .........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори