×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето мотивите, с които БОС прекрати делото за имуществото на кмета на Несебър


23 Ноември 2015, Понеделник, 19:56 ч.

Отпадането в хода на производството и липсата към настоящия момент на процесуална предпоставка от категорията на абсолютните за допустимост на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, е основание за прекратяване на образувани дела срещу Валентин Димов и Магда Опичкова-Димова, и Николай Димитров, Нурджин Димитрова, „Бисер“ ЕООД и „Никол 008“ ЕООД.

Адвокатите на ответниците са поискали прекратяване на двете дела поради липса на основание за образуването им, като са представили пред съда препис от Постановление за прекратяване на наказателно производство, образувано срещу Валентин Димов и Николай Димитров, от 20.05.2015 год. на Административния ръководител – Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура гр. Бургас. Ищецът по делата - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, се е противопоставила на тези искания, като се е позовала на обща разпоредба на чл. 2 от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество /ЗОПДНПИ/. Тя счита, че наказателното производство не е относимо към образуваните дела по специалния закон, които са започнали на законово основание в хипотезата на чл. 22 от него и следва гражданската конфискация да бъде реализирана.

Бургаският окръжен съд, като обсъди доводите на страните и приложените писмени доказателства намери, че са налице основания за прекратяване на производствата по следните съображения. Проверката по специалния закон от комисията е започнала въз основа на уведомление, че срещу Валентин Димов и Николай Димитров е било образувано и е висящо досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление, по което те са били привлечени като обвиняеми. Проверката е образувана в хипотезата на чл. 22, ал. 1от закона, тъй като съставът на престъплението попада в обхвата на този текст. Съдът е установил и че воденото досъдебно производство срещу ответниците е било прекратено с постановление на Окръжна прокуратура гр. Бургас, което на 07.07.2015 год. е било потвърдено с постановление на Апелативна прокуратура гр. Бургас именно поради липса на данни за осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс.

От посочените данни съдът констатира, че в хода на производствата, образувани по подадени искови молби от комисията, е настъпил нов факт, а именно прекратяване на наказателното производство, станал повод за започване на проверки по специалния закон. Като основание за прекратяването е несъставомерност на деянието, която хипотеза изключва започването на проверка по този закон, съгласно изричното и изчерпателно изброяване в него. Цел и на сега действащия закон е борба с определени от законодателя неправомерни деяния – престъпление или административни нарушения чрез отнемане на облагите, които се получават или са свързани с тях. Придобиването на имуществото следва да е от конкретна престъпна дейност или административно нарушение с определени характеристики, които са изрично определени в чл. 22, ал. 1 от специалния закон – изброени състави по Наказателни кодекс и административни нарушения, от естество да създават облаги, при това на стойност над 150 000 лева.

За да пристъпи гражданският съд към процедура по отнемане на имущество, следва за престъплението да е започнало наказателно производство или влязла в сила присъда на чуждестранен съд, или влязъл в сила акт за наложено административно наказание. Съдът не може да отнеме имущество, дори и придобито от престъпна дейност, когато за нея не е започнало наказателно преследване, макар и тя да е посочена в закона, както и придобитото от друга дейност извън престъпленията, изброени в специалния закон, включително и такава с неустановен произход. Видно от данните, наказателното производство е прекратено на основание несъставомерност на деянието. Това основание за прекратяване е извън приложното поле на чл. 22, ал. 2 от специалния закон и в тези случаи е недопустимо започване на проверка за предпоставките за гражданска конфискация, а следователно и реализиране на правото на държавата за отнемане. При това положение на още по-голямо основание е недопустимо продължаване на започналите производства. Отпаднала е в хода на исковия процес процесуалната предпоставка от вида на абсолютните, обуславяща съществуването на право на иск по специалния закон. Постановлението за прекратяване на наказателното производство е било проверено по реда на редовен способ за контрол – от прокурор в по-горестояща прокуратура. Следователно те не са обвиняеми по престъпление по чл. 22, ал. 1 от специалния закон.

Това качество са изгубили поради несъставомерност на деянието, а не поради прекратяване на наказателното производство на някое от основанията посочени в ал. 2, предвиждаща възможност за продължаване на производството при приложение на общото правило на чл. 2 от същия закон. При положение, че производството по специалния закон е недопустимо да започне и да се проведе по отношение на лица, за които е отказано образуване на наказателно производство или образуваното е прекратено или спряно, извън изрично изброените случаи в чл. 22, ал. 2 и 3 на специалния закон, които не могат да бъдат тълкувани разширително, то при възникване в хода на висящо производство на основания за спиране или прекратяване на основания извън посочените, е недопустимо продължаването на започнало производство по гражданска конфискация.

Пресцентърът уточнява, че систематическото място на разпоредбата на чл. 2 в тази първа глава, наречена „Общи положения“ в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, показва, че тя няма как да бъде приложена пряко. В нея е залегнал принцип, който по-нататък в следващите особени разпоредби намира конкретизация. Принципът в чл. 2 е проведен основно в две нови конкретни разрешения, намиращи се в следващите му глави - отпадане на изискването втората фаза на двуфазното и по настоящия закон производство по реализиране на правото на държавата на отнемане на незаконно придобито имущество да започва след приключване с влязъл в сила акт на наказателното производство, както и в предвиждането, че производството по специалния закон  започва и продължава, въпреки че наказателно производство не може да бъде образувано или образуваното е прекратено или спряно, без да е необходимо, както в случаите по чл. 22, ал. 2 и ал. 3, установяването на престъпната дейност да бъде извършвано в самото производство по отнемане чрез иск по ГПК. Тези текстове, сравнени с предходния закон и тълкувани във връзка с него показват, че законът цели подобряване на ефективността на мерките за борба с определени престъпления, респ. административни нарушения, като държи сметка и за правото на защита на засегнатите лица. Смисълът на независимостта на двете производства е те да се движат паралелно, а не резултатът от наказателното производство да е без каквото и да било значение за производството по специалния закон. Така се постигат два благоприятни резултата: има реална и гарантирана от закона възможност те да приключат едновременно или с малка разлика във времето, при което се постига едновременен ефект в обществените отношения, които престъплението засяга: в областта на наказателното право - да бъде наказан извършителят и да задействат специалната и генералната превенция, а в областта на гражданското право - да бъдат отнети  облагите от престъплението.

Определенията за прекратяване на производствата с пълните мотиви можете да намерите в сайта на съда, раздел съдебни актове - ГД №1451/2014 г. и ГД №1298/2014 г.

В категории: Несебър


13
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
13
Коментара по темата
13.
gerb
07.12.2015 12:33:08
0
1
toi boiko ako ne go nakaje dr put nqma da zeme i 200 glasa za gerb ot nesebur shtot mai mn go dulgo turpi toq kmet dali ne mu plashta i na nego
12.
ebasi kmeta
07.12.2015 12:30:11
0
1
ebati velikiq kmet kolko puti mu povdigat obvineniq i vse padat chist kato sulza plashta kato pop i nikoi ne go zakacha basi durjavata vs go znaqt che e nai kradliviq kmet i pak nishto ot kude tiq 2 miliona imushtestvo a puk koi zn oshte kolko ima deto ne se znaqt bat boiko vzemi malko go nakaji toq
11.
po dobre TURCINA, ot kolkoto OCITE.
29.11.2015 17:48:34
4
2
Venko mlykna i svi kym Niko Dimitrov, zashtoto Mitjo Ocite vkara 3-ma svoi syvetnika prez SILA.
Po-dobre s politiceskiq oponent, otkolkoto s horata na OCITE .... Venko vse oshte si nosi sledite po torsa ot 7-te kurshuma.
10.
До "do 8"
25.11.2015 08:14:51
4
5
Тоя Венко много силен и страшен. От теб разбирам , че е прекратил и делото на кмета. Цялата Община се върти около него. Другите са едни писенца.
9.
do 8
24.11.2015 19:52:51
7
3
venko mi e kriv mi koi zashto se prodade na kmeta nali beshe nai golqmata opoziciq zashto ne se subere s gerb i more i da go svalqt stavat poveche ot drugite 11 na 10 pet sesii da ne mu glasuvat na kmeta i toi shte katalqsa a toi dokato vikashe za kasarane na izborite mn rqzko mlukna prodade li se ili se oplashi ot bat mitko
8.
ДО 5
24.11.2015 15:31:32
2
12
КАК НЕ ВИЕ СРАМ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ВИЕ КРИВ ДА НЕ БИ ВЕНКО ДА ИЗБРА КМЕТА САМИ СИ ГО ИЗБРАХТЕ ЗАЩО ТЪРСИТЕ ВСЕ ДРУГ ДА ВИ Е КРИВ И НИКОГА НЕ ИСКАТЕ ДА ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТ ДА СИ СЪРБАТЕ ТОВА КОЕТО СИ ДРОБИТЕ САМИ МИЖЕТУРКИ
7.
nmz
24.11.2015 11:44:49
1
1
kolkoto do vas nesebarlii toi i maljiq mi brat na 9 godini znai che ste nai prodajnite e xaxaxa mafioti opravlqvat jal ma e za vas obiknovenite hora zashto ste tolkova tapi i prodajni inache ste s samochustvie che jiveete v selo xaxa selo e mi s nqkoi drug hubav hotel ama ra to vi v teq hoteli det gi imate nq stapnite nikoga i plaja vi smeshen she vi pariij pariii shtoto go prodadphte bat vi mitio ze vlasta ko ne vie qsno ze e a boko tikvata mu e dade nai smeshniq primier dori angliski neznae sram i pozor
6.
nmz
24.11.2015 11:39:18
0
2
pisna mi e ei burgaski sadii za 2 gr treva davate zatvor a za mega krajbite svalqte onvineniq ei tapaci nakraq shte poracham edin ot id da ne izbavi ot vas da sa zrivi v sada tapaci oshte neska shte potarsq terorist tova zaslujavate kato zapochnem az sam na 25 godini i sam ognusen ot vas mrasni i korumpirani i tos cacarov ei vij si gadnata mutra ve to ot kosmosa da ta gledam debelak takav po golqm prodajnik she izglejdash
5.
venko prodajnika
23.11.2015 20:35:41
7
6
venkoooo horata ot nesebur ti povqrvaha a ti se prodade na kmeta i sila ako ne se popravish kato opoziciq dr put nqma da vidish i 300 glasa ot nesebur stabilqga si ama mai i ti se uplashi ot SILA
4.
gerb
23.11.2015 20:14:20
0
7
vzeh da se otvrushtavam ot tazi durjava na nai kradliviq kmet da mu padnat obvineniqta vs go znaqt kakuv kradec e trqbva vs da se mahnem ot tazi durjava shtot e zaradi e takiva kato tozi aitoski ciganin sme na takova polojenie nastroi horata che dinevi mu durpat budjeta za vlas samo i samo pak da stane kmet i da krade pak zashto se prodadohte neseburlii za 150lv ???
3.
шок
23.11.2015 20:05:46
0
10
За милиони няма закони! Няма наказателно преследване и данни за извършени престъпления за десетките милиони, откраднати от община Несебър! Тези безбройни имоти с какви пари са построени? Николай Димитров е плащал данъци за последните години колкото един работник с ниска заплата. Останалите будали нека да плащат данъци, а той да краде с пълни шепи от общинския бюджет. С откраднатите пари си купи и изборите, а простите несебърлии продължават да му се кланят и да му плащат.
2.
нео
23.11.2015 18:10:46
0
11
E pone razbrahme motovite. Kakvo ne e yasno tuka hahhah
Ako ne si asvokat s 30 godishna praktika edva li she razberesh za kakvo ide re4.
Nasrana strana i tova e .
1.
ТОП
23.11.2015 17:46:14
0
17
мотивите не са интересни . ВАЖНА Е ЦИФРАТА ЗА МОТИВИТЕ
колко взе кьоравата ТЕМИДА ?????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори