×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турски консорциум издига четири гигантски кули в центъра на София


Турски консорциум издига четири гигантски кули в центъра на София
Проектът ще включва жилищни кули с до 54 етажа, офис площи, хотел, търговска част, ресторанти и кафенета и лагуна в средата
01 Ноември 2015, Неделя, 18:17 ч.
Източник: Capital.bg

Турската Garanti Koza започва проект за 1 млрд. евро с покупка на земя от комапания на Кирил Домусчиев
Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата - лагуна. Инвестиция - 1 млрд. евро. Инвеститор - турската компания Garanti Koza. Минало - завод за мотокари. Досегашен собственик на земята - Кирил Домусчиев. Място - почти центърът на София.

Това е визитката на най-големия проект в сектора за недвижимите имоти в столицата, а и в България. В графата "най" попада и сделката за придобиване на самата земя, върху която ще се разгърне строителството. От втората половина на октомври тя е собственост на турската компания срещу 39 млн. евро. Въпросните 100 декара вече девет години са притежание на компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те, с малко странични партньори, приватизираха мястото през 2006 г. Тогава Агенцията за приватизация сви до минимум конкуренцията за "Балканкар Средец", като допусна в сделката само кандидати с опит в машиностроенето, въпреки че всички виждаха в 122-те декара на почти спрялото предприятие идеален терен.

Новият шампион в класацията на топ проектите в имотния център не е първият заявен гигант на мястото бивш софийски завод. Преди кризата испанската компания "Риофиса" се готвеше да изгради 110-метрова кула върху терена на бившият жп завод. Литовската VP Group щеше да инвестира в градски строителен проект на мястото на завод "Балканкар 6-ти септември". И двата проекта не започнаха. С висок план бяха и братя Домусчиеви - основната сграда на терена на "Балканкар" трябваше да се извиси на 180 метра, но така и не започна да се строи. Сега турският купувач има малко по-различен план - маааалко по-нисък, но пък с повече сгради и застроена площ.

Мегапланът

Интересът, а оттам и сделката, идва, защото строителният сектор се възстановява, макар и бавно. След пет години суша беше завършен офис гигантът Capital Fort, който със своите 126 метра измести най-високия досега хотел "Родина". Две други отдавна замразени офис сгради също бяха възродени - City Tower на гръцката GEK Terna на площад "Македония" и кулите на строителя НИКМИ зад НДК. Жилищните и индустриалните проекти също стават все по-мащабни. Единствено при търговските площи не се вижда раздвижване, но там арената вече е пренаситена от конкуренция след бума на моловете.

Всъщност и преди сделката с Домусчиев турската Garanti Koza държеше лидерството с най-голям нов проект, но в "Младост". Преди две години чуждестранното дружество купи бившето "Аско Деница" за 23 млн. лв. от три фирми на Любомир Павлов, а и преди месеци започнаха да разчистват терена за проекта си "Гранд каньон". Планът е за мащабен комплекс от висок клас с жилища, търговски център, 5-звезден хотел и голяма паркова зона. За турската компания проектът е четвърти под този бранд след два в Япония и един в Истанбул. За България беше първи и уникален и като мащаб - 138 хил. кв.м, и като стойност - 240 млн. евро. Турската компания разчита на собствено финансиране, като продава обектите на зелено, посочват от фирмата. Очаква се комплексът да бъде готов през декември 2017 г.
Сега Garanti Koza надскача себе си с втори проект за 1 млрд. евро. Компанията придобива почти уникален по големина свободен терен в широкия център - на ъгъла на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "Генерал Тотлебен". А случайно или не в близост до него вече е планирана спирка и на очаквания трети лъч на метрото.

И тогава, и при новата си сделка за терена на "Балканкар", от Garanti Koza са по-скоро мълчаливи за плановете си. "Капитал" от седмици иска среща с инвеститора, изпрати и въпроси до българския и турския офис, но отговори не бяха дадени. Изпълнителният директор на имотните дружества от групата "Адванс пропъртис" Борис Балев обясни, че щом има сделка, значи и двете страни са доволни.

Технология на сделката

Теренът на бившия завод "Балканкар - Средец" от 99 декара е на ъгъла на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "Генерал Тотлебен", в близост до "Пирогов"


Придобиването на имота на бившия завод от турския инвеститор е факт от няколко дни, но очевидно се подготвя от края на август. Тогава "Европа парк София" и"Есте пропъртис", част от "Адванс пропъртис" на братя Домусчиеви, прехвърлят чрез апорт имотите си - два терена от "Балканкар" в специално създаденото дружество "ГК". Капиталът на новата компания е 41.3 млн. лв. (а именно сбор от оценките на двата терена, прехвърлени в него - единият с площ от близо 54.3 хил. кв.м, а другият 44.7 хил. кв.м). Преговорите с турския купувач явно са били напреднали, ако се съди по името на дружеството - абревиатура на "Гаранти Коза". От началото на септември прокурист е участващият в ръководството на "Гаранти Коза България" Осман Билгинер. Иначе до октомври мениджмънтът и собствеността на "ГК" са под контрола на Домусчиеви.

От приватизацията през 2006 г. теренът минава през различни дружества от групата. Всъщност първоначално имотът на "Есте пропъртис" е бил собственост на друго дружество, свързано с Домусчиев - "Европа център София", което е ипотекирано срещу заем от 16.6 млн. евро от Уникредит Булбанк през 2008 г. Пет години по-късно компанията е обявена във фалит по искане на банката и синдик го обявява за продажба. През юни тази година чрез търг с неясен брой участници теренът е купен от "Есте пропъртис" за 26.4 млн. лв., която пък става акционер в "ГК". Фирмата го апортира при почти същата оценка от 26.5 млн. лева. Ипотеката на терена е заличена на 26 октомври.

Малко преди това - на 13-и този месец, собствеността на "ГК" е сменена и вече е на Garanti Koza - Турция. Сделката е вписана в търговския регистър на 20 октомври. От документите се вижда и цената - 39 млн. евро, 2 млн. от които са платени като капаро до приключването й. В управлението на "ГК" влизат Мехмет Шюкрю Илкел, Серхан Байкал и Осман Ерден Билгинер, които са в съвета на директорите и на "Гаранти коза - България", коeто строи "Гранд каньон" в "Младост".

При приватизацията на "Балканкар Средец" през 2006 г. Домусчиев закупи имота от 122 дка за 91.1 млн. лв. Сега продава 99 декара за 76 млн. лв. Тоест сделката е на малко по-ниска цена. А през годините останалите над 20 декара са били продадени на "Кауфланд", обясни Борис Балев. Операцията с апорта и покупката на дружество не е нова за сектора на недвижимите имоти - така законно се минимализират плащания за данъци и местни такси.

Първият сигнал за мегапроекта на Garanti Koza дойде през юли тази година. Тогава на церемония, на която държавата обяви подкрепата си за "Гранд каньон" (получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект), от компанията заявиха, че ще кандидатстват и за нов сертификат заради предстояща втора инвестиция. Осман Билгинер обяви, че "проектът ще бъде четири пъти по-голям от "Гранд Каньон" както по мащаб, така и по инвестиции", заяви Билгинер. Тогава той отказа да съобщи къде ще се намира комплексът, като единствено уточни, че ще бъде в центъра и ще е със "смесено предназначение".

Международното проектантско бюро, с което работи турската компания, обаче явно е решило да се похвали с работата си по мащабния проект (виж визуализацията). На тазгодишния форум Cityscape Global в Дубай архитектите от Benoy съобщиха, че работят върху нов проект в центъра на София заедно с инвеститора Garanti Koza, а именно така наречения Koza Square. Визията присъства и в секцията "Новини" на сайта на архитектите.

Според публикувания от бюрото проект той ще включва жилищни кули, офис площи, хотел, търговска част, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на Koza Square ще бъде изкуствена лагуна. Комплексът ще включва три жилищни кули с от 52 до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента (от студиа до тристайни жилища) и един пентхаус, коментираха от Benoy за "Капитал". Koza Square ще предложи и апартаменти с хотелско обслужване. Проектът според Benoy ще се разпростре на площ от 535 хил. кв. м. "Заданието ни беше да създадем нова гореща точка в града, която да бъде място за всички публични тържества", казват от Benoy.

"Инструкциите към нас бяха да се подчертае най-доброто от София и да предложим на тези, които живеят в града или го посещават, ново място за почивка. Постигнахме това, като решихме пространствата за пазаруване и хранене като части от един мегаполис, а не като допълнение на основния план",  посочва директорът на проектантското бюро Джакелин Бекингхам. Новият проект вече е преминал концептуалния етап и в момента компанията разработва по-детайлен дизайн. Това е един от трите проекта, които Benoy разработват с Garanti Koza, посочват от Benoy. Другите два са Koza Plaza в Истанбул (отново със смесено предназначение - хотел и търговска част) и Paradise Residence Sofia, който е изцяло жилищен. Benoy е с 11 офиса и проекти в повече от 60 страни. Фирмата е проектирала световноизвестни комплекси със смесено предназначение като Plaza Singapura в Сингапур, The Beach в Дубай и други.

В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 16/05/2024, Четвъртък 08:02 0
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 7
2
Коментара по темата
2.
ALF
01.11.2015 17:42:25
0
3
Гъзарията вече си купува офиси там.
Юруш........
1.
Копи - пейст
01.11.2015 15:58:13
1
4
Флагман, всичките ви новини новини са таиива - копи - пейст, в случая статията е откраданата от Капитал ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена Темелкова Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично
Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори