×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БХК: Полицаите край Средец били 4-5, стреляли 4 пъти!


БХК: Полицаите край Средец били 4-5, стреляли 4 пъти!
Версията на БХК е шокираща, но вече е изпратена в ЕС с настояване за разследване
20 Октомври 2015, Вторник, 20:38 ч.

От комитета обориха версията на МВР за убийството на афганистанския гражданин, бил на 19 години и пътувал с брат си
В петък, 16 октомври 2015 г., Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че през нощта в района на отговорност на граничното полицейско управление в град Средец в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край село Дюлево във вътрешността на страната.
Съгласно направените до този момент изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в град Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин.

При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово. Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела.

Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята.

При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците, които повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай.

Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

Петнадесет години по-късно българското общество е изправено пред сходни обстоятелства и идентични обяснения от страна на властите, и за съжаление – отново във връзка със същия фатален изход.

Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.

Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще./БЛИЦ

В категории: Политика


13
Коментара
Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
13
Коментара по темата
13.
Юнкер
21.10.2015 21:28:59
2
2
Униформени момчета, аз плащам моите данъци.Вършете си работата съгласно законите в ЕС .Всяка лъжа е престъпление, Вие сте под пагон.
12.
Джон Кери
21.10.2015 20:31:16
3
7
С тези данни става видно, че държавата лъже.
Внимание Управляващите л.......т !!!
11.
Niki
21.10.2015 11:47:38
1
13
Оставям настрана противоречията изложенив статията, които може да са плод на нескопосан журналист, но може и да се плод на представителите на БХК, а именно че “... в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край село Дюлево във вътрешността на страната.” Уж в близост до границата, а после във вътршеността на страната, не че Средец е далеч от границата! Въпросът ми е, някой дава ли си сметка, че това не са бежанци, а нелегално преминали границата нарушители ? Ако са бежанци, то законовия ред и начин да потърсят закрила е друг и те го знаят много добре, както добре е известен този ред и на продажните индивиди от въпросния комитет. Когато не е спазен реда, а си преминал противозаконно границата, то ти си нарушител, който следва да бъде задържан, арестуван, съден и осъден за нарушаване на държавна граница. Всичко друго е псевдоморал и псевдоценности. Според логиката на въпросните индивиди трябва изобща да спрем да охраняваме границата си вероятно ? На следващо място идва въпроса дали заловените изобщо са бежанци от войната в Сирия ? Отговорът е ясен и той е НЕ. Тогава за какви бежанци говорим ? Това са хора, както става ясно, на които се обещава светло бъдеще някъде в Европа и покрай тях идват и неизвестно число крайни ислямисти. Тежко и горко на Европа. Дано бъркам, но според мен в следващите години ще станем свидетели на десетки атентати из Европа. Странджа и селата в района на Странджа, а и по-навътре в страната буквално са залети от т.нар. бежанци. Имам доста познати в района и нещата не са весели. В с.Драчево например вече спряха ловните излети, заради това, че буквално от всеки храст може да изскочи насреща ти т.нар. бежанец. Попитайте живеещите в тези села и ще чуете от тях, че ежедневно минават огромни групи с хора. Иначе според управляващите ни границата се охранява и нелегални няма или почти няма.
10.
Hui
21.10.2015 07:31:38
2
16
Олигофрени смачкани, защо не пазите вие границата? Съгласен съм, че няма нищо българско във вас.
9.
Батко Златко
21.10.2015 00:55:05
4
22
Това БХК е Български Хелзинкски Комитет. Всичко дотук добре, ама това Български, господа... По добре го изтрийте от абревиатурата. Защото нямате нищо общо с Българската държава. Нито заплатите ви, нито господарите ви.
8.
куку
21.10.2015 00:42:03
2
22
абе не се ровете в лайната бе мамицата ви продажна. 3 свидетеля срещу 53. За вас амуджите ли са по мили или сънародниците? Да ви сера в уститеда ви сера, боклуци
7.
Номер 7
20.10.2015 22:50:52
1
19
Сегааа,да видим дали съм разбрала правилно...значи,според БХК, група добри момчета са си минали кротко и спокойно и напълно нормално границата и едни лоши чичковци са изскочили изведнъж и са стреляли по тях.......БХК - Не ви е срам,гадове такива!!!!
6.
до БХК
20.10.2015 20:39:55
3
27
Вие българи ли сте?Кой Ви плаща заплатите?
5.
Граничар
20.10.2015 19:56:50
2
32
БХК-курви платени,продажни копелета!Ще горите в ад-а за предателството си!
4.
nemska ovcharka
20.10.2015 19:55:07
18
3
tva si e ubiistvo tip ekzekucia
3.
ПЕНЧО
20.10.2015 19:11:31
6
4
Ами сега?
2.
иван
20.10.2015 18:43:20
4
34
Не мога да проумея защо тия от БХК водят такава жестока и безкомпромисна война срещу всичко българско
1.
МИТКО
20.10.2015 18:39:52
8
3
БОЙКО БОРИСОВ ГРАНИЧАР
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Прогноза за времето през целия месец Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори