×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Димчо Михалевски не би позволил разцепление в БСП, лявото има нужда от единение


Димчо Михалевски не би позволил разцепление в БСП, лявото има нужда от единение
За кмет избирайте човек, на когото бихте дали пари назаем, съветва кризисният психолог Христо Монов
19 Октомври 2015, Понеделник, 16:17 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Архив

Димитър Николов е добър стопанин, но това не пречи на другите партии да издигнат хора, които да го конкурират


Христо Монов е наричан кризисния психолог на БСП. Той бе депутат от Бургаския многомандатен избирателен район в ПГ на Коалиция за България в 42-ото Народно събрание

- Г-н Монов, как оценявате ситуацията в БСП за тези местни избори?
- Понятията „ляво” и „дясно” в България са доста объркани, затова се обръщам към хората, които се чувстват ориентирани към социалното –  независимо от това какво усещат, че се случва, много е важно да упражнят правото си на глас. Сега вече те имат възможности, ако не харесват това, което се случва в БСП – има сериозна алтернатива – АБВ. Говоря конкретно са ситуацията в Бургас.

Обикновено в България денят за размисъл не е преди изборите, а след тях. Затова бих посъветвал хората, които залагат на социалното, да се спрат на една от двете партии и да дадат своя принос за това в Бургас да има и алтернатива на сегашното управление. Градът заслужава това, а и цялата Област.

- Какво е Вашето мнение за листата на БСП за „Местни избори 2015”, има ли подготвени хора в нея?
- Има хора, с които съм работил по време на предизборната кампания. Например, един Йордан Георгиев, който познавам още от студентските години, е доказал не само принадлежността си към социалното и алтернативното на това, което се случва, но той е един човек с качества да организира и другите след себе си.

В едни местни избори хората трябва да мислят като за собствения си дом, защото това, което се случва в общината ти и в Общинския съвет, те касае пряко. В национален мащаб може да дойде едно решение след време до теб, докато решенията на Общинския съвет те касаят пряко. Става въпрос за твоята улица, за дупката на твоята улица, за училището на твоето дете, за контейнерите за боклук в твоя град. Затова нека да изберем хора, на които можем да се доверим. Ако утре се случи нещо, да знаеш, че ще дойдат и ще ти помогнат. Както навремето леехме плочи – да знаеш, че ще го викнеш и той ще дойде да бърка бетон, а няма да ти разправя това и онова. Йордан Георгиев е от хората, които ще дойдат да бъркат бетон за плочата на гаража ти.

- Как трябва да се развива БСП в Бургас? Явно има нещо сбъркано в момента и като че ли крахът на социалистите на тези избори е предизвестен специално тук, в най-голямата област в България.
- Съществува политическа тенденция, която засяга не само БСП, не само АБВ и останалите, които се определят вляво. И в Бургас, и в София, и в други краища на страната има нужда от единение. Може би имаше нужда от разделение и то се случи. След тези избори съм убеден, че тенденцията е към обединяване на хората, които са различни от сегашната идеология на управление на страната. Тя е много странна – неслучайно няколко чужди изследователи наричат сегашната управляваща партия – дясна популистка. Но от дясна популистка до фашистка границата е много тънка.

- Според Вас, трябва ли да има оставки в БСП след изборите в Бургас?
- Това е личен избор. Достойните хора обикновено, когато не постигнат някакъв резултат, правят това. В българската политика това, за съжаление, не е традиция и това важи за цялата история на Третата българска държава. Ето, например, една достойна постъпка беше оставката, която депозира президентът Георги Първанов, след като неговата парламентарна група подкрепи 16-милиардния заем (и в това съм абсолютно сигурен, че беше искрено). Такива примери обаче са много малко. Обикновено виждате какво става с оставките в българската политика. Шефът на ВВС подава оставка, а след това си я оттегля. Какъв шеф си, като имаме 2 самолета, които я могат да излетят, я не, но това е друга тема. Оставките не решават проблема. Решението е между нас, обикновените гласоподаватели. Ние знаем какви са ни нуждите, знаем и хората, които могат да помогнат тези наши нужди да бъдат удовлетворени.
Бих отправил и един съвет към хората, който дадох още преди 10 години по повод на извънредните избори за кмет на София. За кмет избирайте човек, на когото бихте дали пари назаем, защото парите, които му давате действително са Вашите пари – за такси, местни данъци. Ако на този човек, който е предложен за кмет, не бихте му дали пари назаем – не гласувайте за него!

- Вие работихте и с един друг достоен според всички, които го познаваха, човек от БСП. Мир на праха му на Димчо Михалевски. Какво би казал той за ситуацията в момента в БСП-Бургас?
- Точно ден преди изборите той щеше да навърши 50 години. Светла му памет на Димчо! За сегашната ситуация ли? Той не би казвал нищо, той би действал. Димчо Михалевски беше човек на действието. Щеше да покаже как може да се действа и в най-трудната ситуация. Но в никакъв случай Димчо не би позволил разцепление в БСП. Убеден съм, че той с всичките си сили щеше да работи за това една достойна 124-годишна партия да не допуска личните мотиви на някои хора да попречат на това тя да е оня стълб на нормалния политически живот в България, който е необходим. Защото доминирането на една тенденция, която се проваля в световен мащаб, може да провали и България.

- Какво е мнението Ви за това, че Димитър Николов в Бургас сякаш няма алтернатива и победата му е ясна предварително?
- В политическия живот трябва да има сблъсък на идеи. Ако Димитър Николов в момента успява да проведе местна политика в Бургас, която в най-голяма степен отговаря на потребностите на всеки гражданин на България и на града – нека. Аз съм с прекрасни впечатления от съвместната ни работа с него. Бих му препоръчал да работи малко по-усилено за един наш съвместен проект – многофункционалната спортна зала „Арена Бургас”. Според нашите джентълменски договорки сега тя трябваше да бъде издигната до груб строеж. Доколкото виждам обаче, там е една дупка. Димитър Николов е изключително качествен човек, който за разлика от много български политици, има реална самооценка и способност да осъществява контакти, а не да разрушава такива. Това е много важно за един кмет. Димитър Николов е добър стопанин, но това не пречи на другите партии да издигнат хора, които да го конкурират и по този начин да му помогнат да израсне.

Усеща се една инерция и го казвам като психолог. Когато човек дълго време се задържи на едно и също място, той започва да робува на някакви стереотипи в управлението, тъй като психиката ни е така устроена – с най-малка загуба на енергия. Затова е много важно срещу него да има кандидати, които да събудят сетивата му за нуждите на града. А Бургас има много нужди. Познавам ситуацията в района. Дадох пример само с многофункционалната спортна зала, но има още много неща, които трябва да се случат в Бургас, за да живеят хората по-добре.

- Защо, според Вас, нито една от другите партии не успя да излъчи алтернативен опонент на Димитър Николов?
- Не мисля, че е така. И кандидатът на АБВ, и на БСП допълват в някаква степен качествата на г-н Николов. Но тук говорим за местно управление. Тук би могло действително г-н Николов да спечели безалтернативно, но е много важно как ще функционира Общинският съвет.
Ако местният парламент е едно място, където се раждат идеи за по-доброто на Бургас, той има всичките механизми дори и г-н Николов да не е съгласен с някои от тях да го накара да работи за тяхното осъществяване. Затова ми се ще хората, които мислят в другата идеология, различната от тази на неолиберализма с всичките му условности – ГЕРБ е дясна и неолиберална партия, нека тези хора отидат и гласуват и да излъчат свои представители в Общинския съвет, за да могат да се възползват от механизмите на действие на местната власт.
Убеден съм, че всеки ще направи разумния за себе си и за всички ни избор след няколко дни.



Флагман.БГ Тя стана кожа и кости. Какво стопи тази миска Тя стана кожа и кости. Какво стопи тази миска 10/06/2024, Понеделник 17:40 2
3
Коментара по темата
3.
боньо
20.10.2015 02:56:43
1
8
Димчо вече му е все едно! !!
2.
бургас 123
19.10.2015 23:28:55
5
7
Ами как да не е объркано "лявото" и "дясното" ,като всички комунисти водят "Битки " за социална -лява политика , а всъщност са най-големите капиталисти .При това ,най-примитивни капиталисти-кръвопийци.Боклуци ,с боклуците .Скривайте се в дън земя и млъквайте !!!!!!!
1.
МИТКО
19.10.2015 18:33:33
5
4
ДИМЧО , МИТКО ИМА ВРЪСКИ И ПОЗНАТИ С ЕВРЕЙСКИ ПАРДОН ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ВИЕ НЕ!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва   Храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве Храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве Ето кои са те  ЦСКА поиска 1,5 години за изграждане на нов отбор ЦСКА поиска 1,5 години за изграждане на нов отбор За това са нужни три трансферни прозореца, обявиха "червените" Извънредно! Голямо наводнение в Бургас Извънредно! Голямо наводнение в Бургас Комлука заприлича на Венеция
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори