×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският паметник на маршал Толбухин се озова край Камчия. Митко Иванов: Това е провокация!


Бургаският паметник на маршал Толбухин се озова край Камчия. Митко Иванов: Това е провокация!
Ето как се открива паметник на маршала Толбухин през 21 век - с момиченца с руски знамена в ръцете
04 Октомври 2015, Неделя, 15:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД снимки: Авторът

Момиченца с руски знамена в ръцете пеят съветски песнички и отдават почит на маршала-окупатор
Паметникът на маршал Толбухин, който близо 3 десетилетия се извисяваше величествено на входа на днешния комплекс „Лазур“, се озова в комплекс „Камчия“, край Варна.

На 22 септември – Деня на независимостта на България паметникът бе тържествено открит. За новината се научи едва сега и то от руска медия, публикувала кратка дописка за почитта на българите към маршала.

От снимките се вижда как момиченца с руски знамена в ръцете приветстват откриването на постамента. Маршал Толбухин е представен като „ръководител на операцията по освобождението на България от фашистка Германия“.

Последното местонахождение на паметника е край Отманлий


Уточнява се, че съветският паметник идва от Бургас, където бил „демонтиран от местната власт през 1990 година“. В тържеството край Камчия са участвали антифашистки организации и представители на фонда „Русский мир“.

Проверка на Флагман.бг показа, че първата копка за изграждането на мемориала е направена навръх 9 май – за 70-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. Новината е отразена от няколко варненски издания, но като цяло няма национален отзвук. Комплексът се намира на 30-ина километра от Варна.

Любопитен начин на протест срещу системата. Снимката е на неизвестен автор от края на 80-те години


Не е ясно как и защо инициаторите са се спрели на бургаския паметник на Толбухин. За последно той е заснет от фотограф-любител в паркова зона край Бургас. Точното местонахождение не е ясно, но най-вероятно става въпрос за Отманлий.

Паметникът бе демонтиран в първите дни на демократичните промени, след като тогавашният комплекс „Толбухин“ бе преименуван на к-с „Лазур“. След това бе в неизвестност, както и множество други съветски паметници.

Интересно да поставя няколко въпроса и дано да достигнат до своите адресанти“, каза пред Флагман.бг председателят на Съюза на художниците в Бургас Митко Иванов и изреди питанията си:

Чия собственост е паметникът?

Кой е този, който го е натоварил и пренесъл на друго място?

Защо паметникът бе открит навръх националния празник на България -22 септември – Денят на независимостта?


„Откриването на паметник на съветски генерал-комунист, след като в България комунистическият режим е обявен за престъпен, намирам най-малкото за провокация. Мисля, че Външно министерство трябва да се намеси. С любопитство ще очаквам развитието на темата и ще сигнализирам на компетентните органи“, допълни Митко Иванов. (ВИЖТЕ ЦЯЛАТА МУ ПОЗИЦИЯ ВЪВ ВИДЕО МАТЕРИАЛА).


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
ЧОЧО ,до12 -ти олигофрен
05.10.2015 22:12:55
15
1
Aбе не са нормални руснаците, и свобода дали, и държава дали,и кръв дали, ама малко долар дали. Лоши, много лоши. НАШТЕ УБАВИ,И НИКОЛЕТА УБАВА,И АЛИСИЯ УБАВА,И ЖЕНКА ТИ УБАВА,ПИТАЙ КОМШИЯТА ОХЛЮВ......
13.
Толбухин
05.10.2015 10:29:54
9
0
Като пишете статии поне се подписвайте
12.
пишкин
05.10.2015 09:45:00
5
15
Нормален руснак НЯМА! За рускините да не говорим. Аз знам кой "уши байрака" в случая.
11.
DO 7
05.10.2015 05:03:19
2
3
MDAAA,
PRAVILNO GO KAZVA GOSPOJATA.
10.
DO 7
05.10.2015 05:03:17
2
1
MDAAA,
PRAVILNO GO KAZVA GOSPOJATA.
9.
DO 7
05.10.2015 05:03:14
2
1
MDAAA,
PRAVILNO GO KAZVA GOSPOJATA.
8.
ЧОЧО
04.10.2015 20:39:55
10
9
Срещнали се на една полянка , българин и една славянка, вади - тури,вади тури народили чукундури, похотливи , мързеливи, и ужасно завистливи.Питанка, гатанка, от кого е това.Германците бяха вежливи и с евреите.А господина MITKO да си оправя финансите с DPS , а не с политика. Сетила се Мара да се побара. Тъпак. Нали така Гордост.
7.
МНОГО ЗАКЪСНЯЛА ИНФОРМАЦИЯ
04.10.2015 20:04:36
7
15
ЗА ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА ИМАШЕ ПОСТ ВЪВ ФЕЙСБУК ОЩЕ ТОГАВА. ДОРИ И СНИМКИТЕ БЯХА СЪЩИТЕ. Оооооо, ПСЕВДОРЕФОРМАТОРИ, НЕ ГО КОМЕНТИРАХТЕ ТОГАВА, А СТЕ СИ ГО ЗАПАЗИЛИ ЗА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ - ТЪПО!
НЕ СЪМ РУСОФИЛ, НЕ ОДОБРЯВАМ ТОВА С ПАМЕТНИКА, УНИЗЕНА СЕ ЧУВСТВАМ, НАЙ-ВЕЧЕ И ЗАРАДИ ДАТАТА НА ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА, НО...."НЕ Е ЛУД КОЙТО ИЗЯЖДА ЗЕЛНИКА, А ТОЗИ, КОЙТО МУ ГО ДАВА"! КАТО НЯМАМЕ ДЪРЖАВА, КАТО ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА НАЙ-ПРОДАЖНАТА ЧЕСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО, ВСЕКИ СИ ПРАВИ КАКВОТО ПОИСКА! ТА В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ И ГЕРБ И РЕФОРМАТОРИТЕ И ДПС И НФСБ И ВМРО и т.н. и т.н. "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ"
НО И НИЕ СМЕ МАСКАРИ, ЗАЩОТО ГИ ТЪРПИМ!
6.
vvvv
04.10.2015 19:56:04
3
10
Pitaite LukOil....
5.
хммм
04.10.2015 19:32:24
18
16
Руснаците май наистина трябва да ни окупират че да почистим боклуците.
4.
Gocho
04.10.2015 18:21:23
6
19
Mnogo molia gospodina Mitko Ivanov da me svetne za edin vapros na koito az lichno niamam logichen otgovor !
Kak taka sled kato komunisticheskia rejim e priznat za prestapen , veche 25 godini ot ,.promenite" prodaljavat da rakovodiat tazi ,,darjava" komunisti , detsa na komunisti i tehnite vnutsi... ?!
Izliza che sme s rakovoditeli - prestapnitsi... ?!
I ako e taka , zashto tezi hora , 240 na broi sa v BG parlamenta a ne v zatvora?!
Gospidin Mitko ... !
Stiga s tazi populistika !
Triabva raka da pipne i pushka da gramne ! Stiga sme se zalagvali che vsichko shte se opravi ei-taka , ot samosebe si !
Nai-golemite prestapnitsi stoiat nachelo na tazi zemia , narechena Balgaria !
Nachelo sas Boiko Metodiev Borisov i sie !!!
3.
sederast
04.10.2015 17:39:06
15
13
reformatorskia blok ni pazi ot putin!reformatorite 6te sprat saveckata agresia s palavite si sexi dupeta
2.
DIMO
04.10.2015 17:06:15
20
33
АЙДЕ БЪЛГАРИ ДА ВИ ВИДИМ КАКВИ БЪЛГАРОЛЮБЦИ СТЕ!РУСИЯ НАКАРА СЪРБИЯ ДА НИ НАПАДНЕ СЛЕД СЪЕДИНЕНИЕТО 1885,ГРАФ ИГНАТИЕВ СЕ РАЗПИСА ЗА ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ,ОКУПАТОРИТЕ НИ ОБЯВИХА ВОЙНА 1944 НА 5 СЕПТЕМВРИ ВЪПРЕКИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ ИЗПРАТИ ВОЙСКИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ И НЕ Е ОБЯВЯВАЛА ВОЙНА НА РУСИЯ А КАТО ВЛЯЗОХА 1944 В БЪЛГАРИЯ КРАЖБИ ГРАБВЕЖИ ИЗНАСИЛВАНИЯ УБИЙСТВА ПИТАЙТЕ ДЯДОВЦИТЕ И БАБИТЕ СИ КАК СЕ ДЪРЖА ТАЯ ПАСМИНА И КАК ВЪЗПИТАНО 300 000 ГЕРМАНСКИ ВОЙНИЦИ
1.
Fuck Lenin!
04.10.2015 17:02:05
25
23
Mrusni ruski tupaci, nachupete go! Malko vi beshe che vi pogubiha i sega ste posledni v Evropa.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори