×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край с концесиите на плажовете на Сава Чоролеев и Рали Пенков


02 Октомври 2015, Петък, 13:25 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Договорите се прекратяват заради многобройни нарушения

4 плажове в Бургаска област остават без концесионери заради нарушения. Това обяви на пресконференция в областния град министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Плажовете, които ще останат без стопани, са „Обзор-централен“, „Слънчев бряг-север“, „Ахтопол-север“ и „Несебър-юг“.

Централният плаж в Обзор от 15 години се стопанисва от Рали Пенков. Той е бивш полицай, който през 90-те години със своите колеги от Областната дирекция на МВР в Бургас - Георги Николов–Мечката и Найден Милков създаде несъществуващата вече охранителна фирма "Първа частна милиция", която гравитираше около ВИС-2. През годините Рали Пенков има обща фирма със съдружника на Митьо Очите - Николай Попов–Чайника. През 2005 година колата му беше взривена пред хотел „Хелиос бей“ в Обзор. При покушението загинаха съпругата и детето му.

Северният плаж в в Слънчев бряг се стопанисва от дружество "Сънинвест". Фирмата е концесионер на ивицата от 2002 година. Собственици на компанията са шест юридически и едно физическо лице, които имат хотели и заведения по Черноморието.

Един от тях е Сава Чоролеев - мажоритарен собственик на захарния завод "Победа" в Бургас, има казино в Слънчев бряг и терени зад плажа "Корал".


Сава Чоролеев

Дялове имат фирми на бизнесмените и хотелиери Ветко Абаджиев и Румен Чандъров, както и "Елеонора транс" и пловдичанинът Петко Кисьов.

Фирмата „Сънинвест“ нарушава правилата на плажната ивица в Слънчев бряг от 13 години насам. Сред неуредиците са ограничаване на свободния достъп, незаконно строителство и изграждане на трайни постройки.

„Ахтопол-север“ се стопанисва от дружеството „Стингър“ от 1999 година. Собственик на компанията е Паул Кирилов, който е участник в управлението и на други дружества. Заради дългове обаче банка ДСК налага запор на „Стингър“ за над 50 хиляди лева. Нарушенията за прекратяване на договора за концесия отново са многобройни. Най-фрапиращи от тях са нередовно плащане, унищожаване на плажната ивица и неосигуряване на 50 % свободна зона.

През 1999 година „Сироко" ЕООД сключва договор с МРРБ за 20-годишна концесия на Южния плаж в Несебър. Управители на фирмата са Веселин Жеков и Николай Георгиев. Едноличен собственик на капитала е друга фирма, която пък е собственост на Боян Бонев, известен и като Боян Желязков. Той е предприемач с доста обекти по морето. Една от най-големите му инвестиции е в комплекса "Сънсет ризорт" в началото на Поморие.

Скандалите около Южния плаж на Несебър започнаха още през 2000-2001 г., когато беше излят бетон на пясъка, за да се строят търговски обекти, а през лятото на 2005 г. бе изградено атракционно заведение, което беше съборено след намесата на прокуратурата.

През лятото на тази година имаше сигнали, че са поставени чадъри от концесионера върху цялата площ на морския плаж. След множеството оплаквания и излъчени репортажи в националния ефир МРРБ извърши проверка и установи, че площта, осигурена за безплатно ползване, е над 60 %. Открити са обаче други нередности, които налагат прекратяване на договора.

Причините за прекратяване на договорите на четирите плажа са неизпълнение на издадените предписания. Министър Павлова ще внесе искането за отнемане на концесиите още за следващото заседание на Министерския съвет.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни в Бургас, че има и плажове отличници, където няма констатирани нарушения

През летния сезон регионалното министерство е извършило общо 221 проверки по плажовете по цялото българско Черноморие. Констатирани са нарушения при над 50 % от ивиците. Най-многобройни са тези за недостатъчен брой спасители и пунктове. Десетки са с надвишени търговски обекти по плажа.

Най-фрапиращите са липса на свободна площ за безплатно ползване на ивицата. По закон всеки концесионер трябва да осигури 50 % от плажа за тези, които не искат да плащат за чадъри и шезлонги. За платена зона стопаните на плажовете избирали най-атрактивните по ивицата места, а по-забутаните ги оставяли за свободно ползване. 

Близо 1 млн. лв. е събраната сума от възлаганите санкции.

„Високият процент на нарушения се дължи на усещането за безнаказаност у голяма част от концесионерите. За много от тях сумите са ниски, спрямо печалбите, и те предпочитат да платят санкциите, вместо да подобрят състоянието на ивицата“, обясни министърът, като добави, че обмислят повишаване на санкциите, за да може концесионерите и наемателите да спазват закона.

„Трябва да отбележим, че има и концесионери и наематели без никакви нарушения. В Бургаска област това са стопаните на плажовете „Свети Влас-изток“, „Свети Влас-запад“, къмпинг „Веселие” и „Козлука” и „Лозенец-Караагач“, обясни регионалният министър.

Предстои провеждане на процедура за избор на наемател на 17 плажа, както и на толкова за концесия. Причината е изтичане на сключените договори. Сред тях попада и бургаският плаж „Север“, чийто наемател е Атанас Атанасов. Централният плаж в Бургас също ще бъде отдаден на концесия.

Той се стопанисва от Община Бургас от 2012 година. Допреди това атрактивната ивица, любима на бургазлии, стоеше неподдържана и без спасители. Въпреки това голяма част от хората предпочитаха да плажуват именно там, което криеше сериозен риск за тях. Кметът Димитър Николов води три години усилия, за да получи правото да стопанисва ивицата. Това стана след решение на Министерски съвет, с което отстъпи Централния плаж на местната администрация. Сега ще се търсят нови стопани на плажа. Така на практика чадърите и шезлонгите вече няма да бъдат безплатни, както беше досега.

Нова процедура за избор на стопани ще има и за двата екоплажа „Корал“ и „Делфин“, тъй като заради обжалвания беше прекратена първата.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
15
Коментара по темата
15.
kok
06.10.2015 08:43:57
0
0
Сега на рали ще му лапате хуя)))),гадни сикаджийчета
14.
basa
06.10.2015 08:40:05
0
0
Това е бг,успяха все пак да му вземат плажа на Рали голяма борба за 15 години тцтц,само не разбрах кой малоумник е писъл че чайника е партия с очите леле.Вечната борба сикаджий срещу висаджий
13.
Здравко
05.10.2015 08:02:35
0
1
Защото Рали Пенков е наказан затова му дадоха на концесия плаж "Златна рибка". А високото ниво е депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова. Това се знае от всички.
12.
Груйо
03.10.2015 14:49:14
2
1
Изобщо не се радвайте Тези Гетбаджийски мутри не са си плащали концесиите години наред и така са спестили над милион Тъй като годишно трябва да внасят около 250 бона .И понеже срга плажовете ще минават към минист.на туризма няма мърдане и те офейкват Рали е познат с Гербаджийските номера и е дълбоко информиран от най високо ниво
11.
istinata
03.10.2015 02:05:17
0
1
Piasaka stava samo za mazilka.
10.
SOS
03.10.2015 00:02:00
2
3
Za Choroleew stoi dalgata raka na Dimitar Nikolow mislq :-)
9.
чадъра на плажа
02.10.2015 19:46:50
0
6
ХА ХА ХА . ветровееееееееее
8.
Истината
02.10.2015 19:26:39
2
12
Браво! Нека сега данъчните да ги почнат.
7.
Тракиец анти-Руснак
02.10.2015 19:25:51
5
1
До 4: срам е ме пишеш на Български, урод!!!
6.
пуфи
02.10.2015 19:24:58
2
10
Браво на министър Павлова.Тея се наядоха вече.Да се махат!!
5.
пуфи
02.10.2015 19:24:57
1
7
Браво на министър Павлова.Тея се наядоха вече.Да се махат!!
4.
Вирикуров
02.10.2015 17:33:44
4
8
Аз пък искам здравата да изплюща дебелото Лилче,не ми трябват плажовете и.Все пак и тя е човек и трябва да изпитва наслада
3.
I az
02.10.2015 17:05:50
0
2
I az iskam 1 plaj4e ko tolkoz
2.
I az
02.10.2015 17:05:50
1
2
I az iskam 1 plaj4e ko tolkoz
1.
az
02.10.2015 14:48:33
1
20
Искам да ги взема аз. Може ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори