×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Александър Чирков: Скоро софиянци ще идват да се оперират в Бургас


Проф. Александър Чирков:  Скоро софиянци ще идват да се оперират в Бургас
Какво значение има партия или възраст, ако предлагаш структура в защита на хората в нужда, пита риторично д-р Чирков (вляво)
01 Октомври 2015, Четвъртък, 18:38 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Местната власт се нуждае от хора, готови да дадат своя дан за обществото

Светилото в сърдечната хирургия проф. Александър Чирков  напоследък все по-често може да бъде видян в Бургас.  Обичаният и уважаван международен специалист говори за  екипа, с който ще работи тук , за връзката между сърцето и мозъка и дори за местните избори. Вижте съветите, които даде той и оценката му за Бургас.

- Проф. Чирков, все по-често Ви виждаме в Бургас. Какъв е поводът?

- Главен консултант съм на „Сити Клиник“, която има филиал и в Бургас. Тук са много мои ученици.  Млади, но блестящи специалисти. С тях създадохме екип в Бургас, който ми харесва. Така че идвам тук да консултирам, преглеждам и оперирам,  така ще бъде от сега нататък.  Ще съм в Бургас през седмица, а пациентите могат да разберат графика на посещенията ми, ако се обадят на телефоните за записвания в „Сити Клиник“.

София не ми допада, за разлика от Бургас и Варна, където избрах да живея.  Болницата, която сега строим във Варна, ще бъде една от най-добрите в Европа. Сградата е проектирана в Щутгарт, Германия и в нея ще работят моите ученици от Австрия, Германия, Холандия.

- Налагате възрожденския дух  - младите се обучават в Европа, после прилагат уменията си в родината…

- Вижте братята Евлогий и Христо Георгиеви  по какъв начин са мислили - всеки трябва да даде своя дан към обществото. Една държава не може да се изгради без образовани кадри. Бях шеф на Кардиохирургията в един от най-старите медицински университети в Европа, във Фрайбург, когато министър-председателят Георги Атанасов лично ме покани да изградя кардиологична болница в България и да поставя основите на модерната медицина. В основата бе идеята да се създаде унас модерна школа и нова мисловна култура в медицинското обслужване. Тогава се върнах тук. Исках да науча лекарите да работят с фокус върху всеки един пациент. 

Създадох болница „Св. Екатерина“, без да взема стотинка от данъкоплатците. Помогнах на Окръжната болница в Бургас за Реанимацията. В Пловдив изградихме университетската болница  „Св. Георги“.  Заради българите в Одеса, по молба на царя, също направихме болница. Помогнахме за осем болници, за да има модерен комплекс от болници, а медиците да имат познания за истинско, качествено здравно обслужване.

- Какво според Вас нивото на специалистите тук?

- Вие знаете, че всички пациенти от Бургас, идват да се оперират при мен в София. Скоро ще стане обратното - нека софиянци идват в Бургас да се оперират при добрите специалисти. Системата вече е създадена. Работи много добре. Тук са основно мои ученици, с отлична подготовка.

- Бургазлии са скептични до известна степен към медицинските услуги тук. Какво бихте им казали?

- Това, че аз и много от моите ученици, някои от тях с 30 години стаж в моята школа, избираме този град, означава, че сме готови да дадем изключително много за качествената медицина в Бургас. Бургазлии трябва да се радват, че ще изградим отличен център. Ще изнасям лекции, ще се събираме и с други лекари, ще обменяме опит. Това значително ще подобри състоянието на здравеопазването.

- Душата и умът помагат или пречат на сърцето?

- На моя екип провеждам и морално обучение, не е достатъчно само професионалното. Факт е, че заедно постигаме много повече. А за сърцето и мозъка още Аристотел е казал, че сокове от цялото тяло и мозъчни импулси се събират в сърцето . Не е съвсем така. Но ако натоварите  мозъка с негативни явления, събития и чувства като злоба и завист, той в един момент отмъщава на тялото.

- Как човек може да има хигиена на ума, за да се предпази?

- Трябва да полага усилия, да се култивира сам. Така казва и Исус Христос още преди 2000 години. Ние обаче все още не сме способни на неговото израстване. Трудно ни е да възприемем неговото развитие и да го следваме. Но Христовите принципи на любов към ближния, помиряване с враговете, прошка, могат да доведат до градивни резултати.

- По време на местни избори сигурно е трудно да се следва Христовият пример. Какво е мнението Ви за този процес?

- Нашият народ не трябва да бъде пасивен до границата на наивност и да избира хора, които мачкат, удрят с юмрук. Трябва да залагат на мислещите, тези с принос за обществото. Независимо от коя партия са.
Още като депутат предложих промяна в Конституцията, за да се избират кметовете мажоритарно. Ако аз съм премиер, бих избирал министри и от другите партии. Но не, за да ме харесват, а според качествата им, за да са добри за страната.
В Бургас сега ще избирате общински съветници. Нека хората гледат кой с какво се кандидатира за общински съветник. Например Христо Пехливанов, млад е, тепърва навлиза в политиката, но залага на изключително важни проекти в полза на социалнослабите. Какво значение има партия или възраст, ако предлагаш структура в защита на хората в нужда? Това са неща важни за обществото като цяло, затова гражданите трябва да дават шанс на хора като него.

- Подкрепяте идеята на Христо Пехливанов - всеки да дава своя дан за обществото, но според Вас,  тя възприема ли се от избирателите?

- Ако си задаваме този въпрос - никога няма да успеем. България действително не е стигнала до това ниво. Но трябва да полагаме усилия, да работим за обществото. И най-богатият, и най-малкият могат да живеят добре в общество, ако то се развива. А не, ако се разпада. Богатите трябва да се съобразят с това и да дават своя принос.

В категории: Здраве


8
Коментара по темата
8.
миро ненков
05.10.2015 07:07:49
0
0
а защо не кажете ,че ученичката на проф Чирков д-р Контева е кандидатствала 6 пъти медицина ,а после поради лизане и близане и две години неплатен отпуск по всякакъв разрез със закона и дават Понтика да я развива . Тя самата си го признава в статията www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1081026 " В крайна сметка ме приеха медицина на шестия път", разкрива настоящата " И на кого се разреши 2-3 години неплатен отпуск за това а се водеше в св екатерина
7.
Истинов
04.10.2015 19:04:49
0
0
Да трупаш дивидент на база чужд труд е недостойно... Неприятно съм изненадан, че от величието на своето име проф. Чирков изрича безобразни лъжи. Кардиохирургия- Понтика бе изградена единствено благодарение на г-н Янакиев със съдействието на д-р Д. Николов– дмн и д-р Якимов, в която уважаемия проф. няма нищо общо.
6.
Катъра
02.10.2015 08:29:57
0
0
Магърдич,що кметицата да участва в дебата?Бошнака трябва,че той ще кмета на ГРОБ след като си плати където трябва и напълниха листата на кметицата с негови хора.
5.
бургаско магаре
01.10.2015 21:57:16
3
3
Кмеетеее, що се криеш. В дебати няма ли да участваш?
4.
грозен
01.10.2015 19:36:31
3
8
малко и простички неща но съдържат най-важните истини. браво
3.
САДАМ ХЮСЕЙН
01.10.2015 19:26:18
3
2
Иракчанина трябва да затваря, ако ще и 100 рекламни конференции да прави спасение няма,Турците от Айтошкия балкан ще ходят вече при Чирков
2.
светлин алексиев
01.10.2015 19:12:42
4
14
Този начин на мислене, това отношение към живота и хора като проф. Чирков и Христо Пехливанов са новатори в мисленето си. Дано хората да оценят това
1.
Дернев
01.10.2015 17:27:23
5
17
Независимо кой ще е кмета, този велик българини и лекар трябва все по-трудно да си тръгва от Бс. Той може да бъде много полезен за града ни и държавата и Общината да покаже необходимата коопелративност. Нещо, което държавата не направи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме
Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори