×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро Флагман: Как ни налагаха измамата за красивото и съвременното, а ни пробутаха комплексите с панелки


Ретро Флагман: Как ни налагаха измамата за красивото и съвременното, а ни пробутаха комплексите с панелки
Старата сграда на Община Бургас е можело да бъде спасена и остане като архитектурен паметник, но градската управа е имала друга идея. Снимка: Бургаски репортер
11 Септември 2015, Петък, 20:25 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Нима трябваше да се смени върхът на политическата пирамида, за да се постави въпросът за архитектурата на Бургас, питат регионалните издания в края на 1989 година и започват дебат по темата

От днес – 11 септември Флагман.бг стартира своята поредица „Ретро Флагман“. В нея ще ви разказваме интересни истории, прелюбопитни факти, ще вадим от архива материали на бургаските регионални издания, които и днес биха изглеждали актуални.

Поредицата ни започва с коментар от вестник „Черноморски фар“ от 16 декември 1989 година на уважавания журналист Красимира Германова.

Месец след падането на тоталитарния режим в регионалната преса започват да се появяват все повече анализи за тежкия архитектурен удар, нанесен на Бургас в последните 45 години. „Неудовлетвореността сега по-често става обществено достояние“, пише в материала си Красимира Германова.

Разказва и любопитната история как арх. Иван Гюлмезов се опитал да убеди градската управа, че трябва да запази автентичната архитектура в центъра на Бургас, но срещнал чудатия отговор: „За тези съборетини ли става въпрос?“

Факсимиле от вестник "Черноморски фар" - 16 декември 1989 година


Ето и текста, публикуваме го с известни съкращения:

Паметници на безразличието

Архитектурата – само идеал за бъдеще ли?

Философията ни учи, че категорията прекрасно има характер и се променя според идеите на епохата. Една е представата на древността, друга на нашето време. Ако отнесем изискванията на прекрасното към архитектурния облик на Бургас, ще се открои диспропорция между налаганата теза, вътрешната потребност и представата на личността.

Опитахме се да видим втълняваната ни красота за новите жилищни комплекси, но не успяхме. Колкото и примамливи да изглеждат панорамните снимки, не могат да заличат всекидневния ни контакт с неуюта на бетонните клетки. А в същото време се изграждат „експериментални” блокчета и еднофамилни къщи за номенклатурата.

Неудовлетвореността сега по-често става обществено достояние, прозвучава и на митингите, макар че и преди поединично вик за помощ за запазване на архитектурен облик на Бургас, но се разбиваше в стената на бюракратичната система.

Бургаските хали са открити на 1 август 1926 година и бързо се прочуват като най-известните на Балканския полуостров. Разрушават я през 70-те години на миналия век. Постройката е толкова масивна, че премахването й продължава дълго, доста дълго


Кой ще поеме сега отговорността за съборената сграда паметник на културата на Старата община? А на уникалните хали, на магистралата „Булаир”?!…

Обликът на Бургас методично се променя, но по общо мнение не към добро. Спомням си разочарования арх. Иван Гюлмезов от дирекция „Културно-историческо наследство”, който се опитал да убеди стопаните на града, че централната част се нужда от реставрация. Но огледът приключил с констатацията: "За тези съборетени ли става въпрос?”.

Защо се получи разминаване? Първо поради мудността в приемането на цялостен градоустройствен план на Бургас. Наистина, сега остава третата част – на централната градска част и най-после областният център ще започне планомерно да се развива.

Блокчетата на ВХТИ са един от символите на панелното строителство


Неволно се питаме в тези дни на небивала обществена активност: Нима трябваше да се смени върхът на политическата пирамида, за да се постави въпроса и за Бургас? Но всъщност тревогата за родния град е функция от неумолимите закони на административно-командната система, чийто демонтаж сега започва. Защото много често съдбовните решение се взимаха като правило между стените на кабинети, едва ли не на „четири очи”. Изпълнителният комитет на общинския народен съвет понякога демократично предлага обсъждания и популяризиране на идеи, но никога не е използвал референдум за окончателно решение, за да се знае волята на всички.

Така с лека ръка унищожавахме посланията на предходниците ни и жилищната архитектура, за да изградим новия облик на града. В резултат – облезлюдихме центъра. В строените за домове сгради се настаниха учреждения. Неудобни и за служителите. А сега безлюдният център на Бургас във вечерните часове действа потискащо, защото движение замира и приключва с края на работния ден. И 200-хиляден град се отправя към своите спални помещения в покрайнините. Там също е безлюдно, защото няма къде да излязат хората.

Спомням си преди години една среща с отговорниците на архитектурата в тогавашния окръг зададох въпроса защо в Бургас се заличава утвърдената през хилядолетия основна градска комуникация – улицата. Отговорът беше много професионален – високото жилищно строителство изисква отстояние между блоковете минимум 80 метра. Друг е въпросът дали те се спазват.

Без улици изградихме кварталите „Славейков, „Изгрев”, „Меден рудник”, „Зорница”. Наистина, повечето от тях израснаха на голо място, но защо настъплението на архитектурния мравуняк навлиза и в центъра?

Бетонните гета, както ги наричат по света, продължават да ни налагат измамната представа за красиво и съвременно, но жилищният проблем ще си остане болно място още десетилетия. Сега наложеният норматив за жилищна площ увлича по спиралата в омагьосан кръг. Защо?

В реда на нещата е едно семейство да се сдобие със самостоятелно жилище някъде над 40-годишна възраст, но квадратурата не предполага подходящото израстване на децата и само след някакви си 2-3 години същото това семейство отново е крайно нуждаещо се.

Не са една и две фамилиите, които имат по три апартамента, но и трите в три различни краища на града, и трите крайно недостатъчни. Човешкият опит ни показва друго – строи се жилище за поколения напред. Затова предлагаме незабавна промяна на нормативите за жилищна площ. Само така може да се реши проблемът с години напред.

Ликвидиране на така наречената гарсониера – убежище на млади семейства! Спазване на нормативните изисквания за етажност на сградите. В Бургас продължават да никнат небостъргачи като гъби – докога? Спазване на документите за годност и използваемост на жилищния фонд – на стари сгради.

На типично морската атмосфера на Бургас е нанесена рана, но нека те останат като най-красноречив паметник за незаинтересованост и липса на обич към града. Има още какво да съхраним, а и да замислим каква ще бъде паметта на нашето време като послание към бъдещето.
Красимира Германова

В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
MITKO MOMATA
11.09.2015 23:52:54
5
3
I AZ KATO KMET SABORIH MINERALNATA BANQ NA SULEIMAN VELIKOLEPNI,ZA DA MOJE DA VI VZEMAM PARI KATO Q NAPRAVIH MUZEI XIXIXIXIXIXI :))))
11.
Professional
11.09.2015 22:12:18
1
7
Do 4 като е велика България поне пиши на великия български език. Псевдо патриот
10.
Do 1
11.09.2015 21:08:52
3
9
KOMUNISTITE DOKARAHA SELIANI VUV GRADA ZA DA GO UBIAT. RUSIA IMASHE ZA PLAN DA NI RAZMAJE, DA NI UNISHTOJI I SLED TOVA DA NI ZAROBI.
9.
Пурко
11.09.2015 20:54:02
0
26
Очевидно е вярна мълвата, че нито един от работещите във флагман не е бургазлия. Публикувате снимка на Старата община , но в първоначалния й вариант. Покажете още по-красивата сграда, която беше срината за една нощ с танкове. "Панелните блокчета", които сте тапосали са общежитията на ВХТИ. Иначе идеята да покажете как беше унищожен центъра е похвална. Тъкмо вие и живУщите в Бургас ще научите нещо за историята му, която не започва с пристигането ви в него.
8.
*********
11.09.2015 20:31:24
4
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Samuil + Simeon Kings of Bulgaria
11.09.2015 20:19:25
3
2
SUVETA E MNOGO AMERIKANSKO-TURSKI. KEFI ME CHE NIAMA KOLI.IMA VISOKI PROZORCI, BRAVO. KAKVI HUBAVI SHIROKI ULICI.
6.
Fuck Lenin!
11.09.2015 20:17:08
12
2
HALITE PRILICHAT NA IRANSKA BANKA.
5.
w
11.09.2015 20:13:52
2
14
Flagman vse lesni temi izbirate.
Zashto ne pochnete edna rubrika KORUPCIA???????
4.
Velika Bulgaria
11.09.2015 20:10:51
4
20
EDIN SIV BLOK NA TROIKATA SE STROI VUV STIL GETO, ZASHTO PODKUPIHTE OBSHTINATA DA GO STROITE TAM????? ZASHTO SIV I GROZEN?????
HORATA SHTE BIAGAT OT BURGAS...
3.
Ясновидец
11.09.2015 20:04:37
0
2
Така му викат, ама как се пише?
2.
G
11.09.2015 20:04:21
7
6
MNOGO ORIGINALNA ARHITEKTURA.
HEM BULGARSKA, HEM LEKO ARABSKA, HEM LEKO MODERNA. SUPER COMBINACIA. EI TOVA HALITE I SUVETA SA SUPER! VIJ KAK IMA VISOKI PROZORCI!!!! FLAGMAN, VUV TAZI RETRO STATIA, MOJE DA NE SLAGATE PORN, CICI, ILI SEX SUVETI.
1.
Koki
11.09.2015 20:02:09
0
13
И сега трябва дебат ... Викат му общесрвено обсъждане... Как нищо не се е променилоза 26 години ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори