×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой ни лъже за отровите, които ядем?


Кой ни лъже за отровите, които ядем?
Малцина са тези, които предупреждават за промени в структурата на клетките, за нарушения в ДНК
31 Юли 2015, Петък, 09:45 ч.
Автор: Генка МАРКОВА*

Защо спорят за вредата от лъскавите Е-та, не е ли по-добре направо да ги забранят


Докато слушах преди няколко години разсеяно екскурзоводския разказ за Конгреса на САЩ, в заседателната зала влязоха на посещение избиратели, поканени от техния сенатор.

И буквално се втрещих от начина, по който изглеждаха тези хора. Групата им беше от около 40-50 човека. Възрастни, млади и деца. Облечени подобаващо официално като за визита в Конгреса. Но сред тях нямаше нито един, който можеше да се вмести в представите за нормално тегло. Имаше нещо свръх в тази гледка - те не бяха просто пълни хора, а бяха направо нестандартно огромни. Около талията и ханша носеха някакви допълнително залепени телеса от десетки излишни килограми, сякаш някой полудял скулптор беше хвърлял по тях буци гипс. Не им се подигравам, и през ум не ми минава, но още тогава се запитах какво се случва с тези хора и защо никой не ги предупреждава, че ако я карат все така, здравето им е пред огромен риск.

А само седмица преди тази визита в Конгреса нашите любезни домакини ни заведоха в един ре сторант за семейно хранене в щата Мисури. Плащаш десет долара и може да ядеш до пръсване. Повечето посетители препълваха чиниите си с всичко, което попадаше пред очите им. С порции месо, които нормалният човек яде за седмица. Плюс гарнитури, торти и всякакви сладкиши.

Видяла съм с очите си разликата между Америка от 80-те години и Америка от началото на този век. Беше се сменило само едно поколение, а нещо драстично се беше променило, защото за първи път виждах толкова много хора не просто с наднормено тегло, а хора, които трудно се движат, трудно се качват в колата със своите над 120-150 кг.

Какво ядат те, че им се случват подобни ужасни неща? Няма официален отговор, не се говори много-много за отровите в храните и какво предизвикват те. Малцина са и тези, които предупреждават за промени в структурата на клетките, за нарушения в ДНК. Но кой да ги слуша, когато големите компании продължават да произвеждат толкова лъскави и примамливи “храни”. Да прибавим към това и солидния аргумент - човечеството мина 7 милиарда, кой ще гледа какво има в “храните”!

На пръсти се броят и тези,които изказват някакви съмнения за стандартите, наложени в хранителната индустрия, не без помощта на същите тези хранителни концерни. Просто някой казва толкова и толкова от 2, 5, 10 или 20 Е-та в храните не вреди. Приема се за стандарт, печат, подпис и хайде на веселбата. И на печалбите.

В Америка две трети от населението има проблеми с наднормено тегло, а главните обвиняеми на този етап са царевичният сироп (използван като по-евтин подсладител и който освен всичко друго увеличава чувството за глад) и прекомерната употреба на месо, съответно наблъскано с хормони и антибиотици. За Е-тата обаче се мълчи.

Но да оставим американците да се вземат в ръце и да си оправят талиите и да погледнем нас си. Тези дни един български учен - доц. Георги Милошев, се позова на направено от него и негови колеги изследване и обяви, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (Е-тата) увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената.

Той е изследвал 12 от тях, като според него 11 от тях оказват влияние върху ДНК. Според Милошев изключително опасни са шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Надвишават се многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но дори и с ниска концентрация те предизвикват увреждане, предупреди Милошев.

Само да не си помислите, че при подобни стряскащи данни някой се замисли за здравето на населението. Нищо подобно. Даже обратното - набързо му запушиха устата. Първо “отрязаха” учения от Европейскта агенция по безопасност на храните (EFSA), защото проучването на лабораторията на Милошев имало “някои слабости и ограничения”. Не му предлагат обаче помощ да продължи изследването.

След още няколко дни и от Института по молекулярна биология също толкова юнашки се разграничиха. Не били направени достатъчно тестове, не предупредил ученият, че ще говори такива страховити неща...

Трябвало “много по-задълбочен научен подход с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях”, обясниха от Института по молекулярна биология. Преведено, то означава: Докато чакате резултати от ново изследване, яжте си спокойно, хрупайте от всички възможни Е-та, без да се замисляте. Преглъщайте с кеф сутрин и вечер пред телевизора всякакви отрови. Е, вярно, мълчи се дали са вредни за вашето здраве и за здравето на вашите деца. Тук вие сами си носите рисковете. И от този институт нищо не се чу, ще помогнат ли на доцента да продължи изследването, или напротив.

Аз лично не повярвах на опровержението от института. И няма да обвинявам учения за търсене на сензации.

Всеки според инстинкта си за самосъхранение сам да реши кой крив, кой прав. Както и всеки сам избира кои шарени отрови да поднесе за обяд или вечеря. Може и да ви се струва, че това е прекалено втренчване в качеството на храната. Но поне докато не забранят въпросните отровни Е-та (а то едва ли ще бъде допуснато от гигантите в хранителната индустрия), не се хвърляйте толкова самоотвержено към най-лъскавите и най-шарените храни. Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате. Ако не вярвате, погледнете към кантара на американците.

*Генка Маркова е журналист от в. "24 часа". Работи във вестника от 1999 г. Шеф е на отдел "Анализи".

В категории: Животът


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
3
Коментара по темата
3.
Това е истината
31.07.2015 13:37:05
0
16
А за незапознатите в момента в българия огромна част от храните а особенно замразените са ореетикирани с изтркъл срок от нашата мила европа!!!! Но това е само началото!!! Имаме нов договор с американците да запчне усилен внос на горе описаните генно модифицирани животосъкращаващи боклуци!!!!! Честито
2.
Бай Хуй
31.07.2015 13:00:35
1
18
'Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате.'
_________

Генке, съгласен съм с теб. А сега ни кажи какво да ядем? Къде и в коя храна няма Е - та, консерванти и всякакви други глупости? Мина времето Генке, когато трудолюбиви българи си произвеждаха сами храната. Пийваха си, пушеха, хапваха сланинка хората, и пак доживяваха до 100 год.
1.
ГАД ЗМЕЕВИ
31.07.2015 12:55:33
4
15
ЛЪЖАТ НА ФИРМИТЕ НА ЦИГАНИНА РОТШИЛД , ИСКАТ ДА НА ИЗБИЯТ ВСИЧКИТЕ , ЗА ДА ОСТАНАТ САМО ТЕ , И ДА ЖИВЕЯТ САМО ТЕ , ЧУВАЛИ СТЕ ЗА ЗЛАТНИЯ МИЛИАРД , МЕЧТАТА НА КОПЕЛДАЦИТЕ ДЕТ СИ ПРАСКАТ ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ В СТЕНАТА НА ПЛАЧА В ЙЕРУСАЛИМ , ДА ОСТАНАТ 20 МИЛИОНА ЕФРЕЙНА И ЕДИН МИЛЯРД СЛУГИ ДРУГИТЕ ДА БЪДАТ УБИТИ С ВОЙНИ , ХРАНИ И ДРУГО , НО ЩЕ СЕ ЗАДАВЯТ В СОБСТВЕНИТИ СИ ЛАЙНА ТЕЗИ ЦИГАНИ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК ................
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори