×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мръснишко: В КТБ държали с тайни досиета 281 ВИП-ове - съдии, министри, спецченгета


Мръснишко: В КТБ държали с тайни досиета 281 ВИП-ове - съдии, министри, спецченгета
ВИП-овете са ползвали голяма лихва, но явно срещу някакви услуги, правени на банката
09 Юли 2015, Четвъртък, 21:29 ч.

Дали става въпрос за изнудване, или обикновена застраховка на банката? Имало и втори списък с още по-големи ВИП-ове, но засега той е тайна

281 са били ВИП клиентите на Корпоративна търговска банка преди кризата с трезора от средата на миналата година. Екипът на Цветан Василев е правил специални досиета на персоните, които са получавали по-висока лихва на депозитите от обичайната, пише 168 часа.

Сред тях са настоящи и бивши депутати, министри, съдии от Върховния административен и Върховния касационен съд, членове на бордове, директори на големи фирми, членове на УС на БНБ, шефове на спецслужби, кметове, както и техни роднини.

Очевидно в КТБ са се готвели за всяка ситуация, защото има странни данни, събрани за клиентите - партийна принадлежност, промяна на поста, семейни връзки и т.н.

Изданието получило два списъка от свои източници часове след като парламентарната комисия огласи 150-те страници доклад за КТБ. В този документ липсват списъци. Единият списък е подробен екселски файл с имената на хората. Във втория те са подредени и по партийна принадлежност и дори са оцветени по партии.

поред запознати всичко това е дело на хора от висшия мениджмънт от КТБ, но засега няма официално потвърждение. Източници дори смятат, че лично Цветан Василев е одобрил кои имена да "изтекат" чрез списъците. Те наподобяват повече полицейски, а не кредитни досиета, каквато е обичайната практика на банковите институции у нас.

Администрацията на Цветан Василев е водила стриктно списък кой кой е от ВИП клиентите им. Описани са постовете им, дори кариерното развитие - кога са били освободени или издигнати, както и депозитите на децата, съпрузите и родителите им. Срещу всяко име се цитират роднинските взаимоотношения с високопоставените персони, за да не се объркат случайно бъдещите читатели.

В базата с данни те са били класифицирани по принадлежност към партии, съдилища и сектори. Има списък, в който хората от БСП са оцветени в червено, десните в синьо, герберите в наситено жълто.

От списъците се вижда, че дори се е водела и статистика в кой момент как се променя състоянието на ВИП клиентите.

Срещу имената им има и други подробности - адрес и телефон.

Не е ясно за какво е било необходимо на КТБ да поддържа цялата тази статистика. В нито една българска банка не искат от клиента информация за деца, съпрузи и родители.

Въпреки че разполага с имената от ВИП списъка на банката, "168 часа" не ги публикува съвършено съзнателно.

В ситуацията на фактически фалит на КТБ и започналото дело за източването й - и Цветан Василев, и всички, които са проспали кризата в КТБ или са помогнали тя да полети към дъното, се опитват да се възползват и да наклонят везните, пускайки контролирана информация за клиенти и сделки. Така в един кюп са вкарани клиенти, които действително са се възползвали от постовете и влиянието си, както и други, които са ползвали банковите услуги на КТБ, мислейки, че това е нормална финансова институция.

Прави впечатление също така, че в списъците не присъстват хора, за които стана публично ясно, че са имали депозити с преференциални лихви в банката. Това означава, че или данните са силно манипулирани, или че има още един списък с още по-специални ВИП клиенти на КТБ.

След анализ и разговори с хора от списъка се установи, че в двата списъка са смесени вложители, които действително са получили високи лихви по неясни правила на банката. Има обаче и имена, които показаха документи, че никога не са били във базата с данни на ВИП клиенти.

Така например един от клиентите вече втори път се явява в списък с държавни предприятия, които са държали парите си в КТБ. Първият път е пуснат от седмичник, близък до Цветан Василев. Оказва се, че с името му някой умишлено злоупотребява и той подозира, че причина е да бъде ударена съпругата, която е известно име. Мъжът е бил наистина шеф на борд на държавна фирма, но никога не е депозирал парите й в КТБ, а в две чужди банки в България. Той допуска, че след години е възможно следващи ръководства да са избрали този трезор.

В категории: Бизнес


2
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
2
Коментара по темата
2.
МВР
10.07.2015 14:12:47
1
0
Въпросните досиета най вероятно са изнесени и уникожени от "полицията",да се замислят тези които помняг как започна всичко "полицията" влязохо в сградата на банката и изнесоха документация.Това си случи дни след наводненията в Варна когато уж се наводни главния сървър на КТБ и господата казаха да не се притесняваме ,чи всичко го имало на хартия...Който не вярна да провери фактите в интернет.МОЛЯ СПОДЕЛЕТИ НЕКА ВСИЧКИ ЗНАЯТ ИСТИНАТА ЗА ТАЗИ ПОКВАРЕНА СИСТЕМА МВР КОЯТО ВСЕКИ ДЕН БИЕ И РАБОТИ ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАШИЯ НАРОД!!!!
1.
Митко Палаузов
09.07.2015 19:38:04
2
1
Не съм горд, че съм Българин!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори