×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туризъм в резерват Вельов вир, дом на красивите водни лилии


Туризъм в резерват  Вельов вир, дом на красивите водни лилии
В поддържан резерват „Вельов вир” са установени 103 вида висши растения
30 Юни 2015, Вторник, 11:12 ч.
Автор: Флагман



Поддържан резерват „Вельов вир” е защитена територия, разположена в старото корито на р. Ропотамо, в местността „Каишева шума“. Популярен е и със старото си име  „Водните лилии“.
Обявен е като резерват през 1962 г. и е прекатегоризиран в поддържан резерват през 1999 г. Площта му е 13,6 хектара. Най-близо разположено населено място е гр. Приморско. Обявен е за опазване на крайречни лонгозни гори с преобладаване на полски ясен, находище на двата вида водни лилии: бяла водна лилия /водна роза/  и жълта водна лилия /бърдуче/, включени в Червената книга на България с категория ”застрашен”.

ФЛОРА

В поддържан резерват „Вельов вир” са установени 103 вида висши растения. Освен естественото находище на бялата и жълта водна лилия се опазват находища на блатно кокиче и лонгозна гора с преобладаване на полски ясен. Видовете, които се опазват в защитената територия са с висока консервационна стойност, защитени от Закона за биологичното разнообразиe, включени в Червена книга на Р България. Семейство Водни рози у нас е представено с два вида - жълта и бяла водна роза. И двата вида са емблематични за ПР „Вельов вир“.

Името водна роза не се дължи на външната прилика с розата, а на специфичния аромат, излъчван от цветовете. Бърдучето /Жълта водна лилия/ е водно растение, защитено е от Закона за биологичното разнообразие и Закона за лечебните растения. В новия Червен списък на България е вписан в категорията „застрашен”. В Бургаска област се среща в резерватите „Вельов вир” и „Ропотамо”, както и по река Велека в защитената местност „Устие на река Велека”. Бърдучето е многогодишно растение. Има дълго пълзящо, месесто коренище, два вида листа - подводни и плаващи. Цветовете са единични, жълти, на дълга дръжка. Цъфти през юни-август.

Бялата водна лилия е многогодишно водно растение. Коренището е дебело, пълзящо. Водната лилия има месесто, дебело 10 см и дълго до 3 м стебло. То се разполага на повърхността на дънната почва или леко потънало в нея. Листата са два вида - подводни и плаващи. Подводните листа са ципести, полупрозрачни. Те закриват и предпазват младите цветни пъпки от надводните листа в началото на тяхното развитие. Плаващите по водната повърхност листа са закръглени, с диаметър 10-30 см, с почти кожеста консистенция и восъчен налеп. Цветовете са разположени на дълги безлистни цветоносни стебла. Когато са разтворени, диаметърът им достига 10-20 см, имат и лек аромат. Цветовете са отворени през деня, а нощeм се затварят. Цъфти от юни до октомври. Разпространена е в Европа и части от Северна Америка и Близкия Изток. У нас видът е разпространен по Черноморското крайбрежие – долното течение на р. Ропотамо, Устие на р. Камчия, блато Аркутино, езерото Сребърна, в разливите на р.Марица. В миналото е имала широко разпространение, но вследствие на пресушаването на местообитанията поради антропогенната дейност на много места е изчезнал.

Безкоренова волфия е рядък вид, включен в Червената книга на България. Най-малкото висше растение, с диаметър 1-1,5 mm. Няма корен и стъбло, както и същински листа. Образува листоподобен орган – плаващи на повърхността зелени до жълтозелени елипсовидни пластини. Хранителен ресурс за риби и водоплаващи птици.

ФАУНА

В ПР „Вельов вир“ са установени около 416 животински вида, от които 13 таксона водни и 239 сухоземни безгръбначни животни, 9 вида риби, 26 вида земноводни и влечуги, 66 вида птици и 45 вида бозайници, от които 18 вида прилепи. Три вида риби са включени в приложенията на Закона за биолигичното разнообразие - резовска брияна, която е балкански ендемит, обикновен щипок и горчивка. Най-голяма консервационна тежест при земноводните и влечугите имат трите вида костенурки, пъстрия смок, южният гребенест тритон и червенокоремната бумка.
В поддържан резерват „Вельов вир“ са установени 66 вида птици - малък ястреб, осояд, козодой, земеродно рибарче, сив кълвач, черен кълвач, сирийски пъстър кълвач, голям маслинов присмехулник, полубеловрата мухоловка и др.
Резерватът се обитава и от 27 вида бозайници без прилепи. Най-голяма консервационна тежест имат рис, за който има оскъдна информация за присъствието му в района на резерват „Ропотамо“ и поддържан резерват „Вельов вир“, европейски вълк, видра и дива котка.

МАРШРУТНИ ПЪТЕКИ

Пътят за поддържан резерват „Вельов вир“ минава под сенчест тунел от дървета и увивни растения. Пътеката е отклонение на основния път Бургас – Приморско, малко преди моста на река Ропотамо.
Другият достъп до резервата е с комбиниран маршрут - с лодка и пешеходен. Разходката с лодка е по горното течение на реката, извън резерват Ропотамо и е с продължителност 20 мин в едната посока. Следва кратък пешеходен преход до поддържан резерват Вельов вир.

В категории: Малко Търново


6
Коментара по темата
6.
„Фърст федерал банк“
01.07.2015 14:29:07
0
4
Каква е разликата между Запада и България?На запад тези с анцунзите работят за костюмара , а при нас е обратното.Урааааааааа!
5.
Boriana Bonevа
01.07.2015 13:54:53
1
3
...германската канцлерка... не ми стои добре някак.. нека да стане като с прословутото гръцко "работно" време ? На обяд задължителна пет часова почивка преди нощната разходка и тогава задължително ще се оправим?
4.
Никола Георгиев
01.07.2015 13:32:58
0
1
Когато едно нещо се изпусне, излезе от контрол...така е!Прави са си хората, овреме взимат мерки, да не се окажат одведнъж "изненадувани" като циганки девици.От тези сме много далече, ама много.
3.
Дядо Пиърс
01.07.2015 13:28:39
0
3
Това ще е тенденцията занапред ...Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !!!ou can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
2.
за съжаление коментар 1 е живата истина
01.07.2015 11:59:08
1
4
Този Коментар трябва да се преведе и прати до всички посолства от ЕС.
В един коментар по телевизия ром от столипиново - за какво да уча да стана социално слаб като тези от БАН.
Право е констатирало ромчето.ПО добре живеят в страната за пример неграмотните отколкото учените.
Хак да ни е министър председателя и партията му.
1.
Камерън към Меркел: „Моля не ми давайте за пример
01.07.2015 06:49:30
0
6
Автор: klassa.bgДата: 28.3.2015....В интервю за ВВС британският премиер се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: “Моля не ми давайте за пример българите!”. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист защо не е подкрепил договора за спасяването еврото. По долу предаваме пълният отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа като цяло:
”Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен: защото са на грешен път. Те са се паникьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особено ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техния пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното – липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: “Моля ви, не ми давайте за пример българите!”

За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията, която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример: нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг – но на каква цена и кой я плаща?

Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията – това е най-бедната страна в Европейския съюз, а и в голяма част от света. Освен това, тя е най-корумпираната държава в Съюза. Не случайно холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз? Ако е така, то ние начаса сме готови да го напуснем.Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да, и това е държава членка на Европейския съюз. Че една голяма част от населението, поради етническия си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика, е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия, които надали са били характерни и за живота през 18 век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост, с което проблемът относно бъдещото икономическо състояние на България се явява във все по-тъмни краски.

И още: населението на тази държава се топи по-бързо отколкото в държави, където се водят военни действия. За последните десет години населението на България се е стопило с над един милион или близо с 13%. Пенсионерите са близо една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има предвид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудоспособното, активно и интелигентно население на България. Неграмотността, липсата на образование и моралният упадък в тази страна се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации. Така ли трябва да изглежда средният европеец, за да бъде Европа стабилна и еврото спасено?Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи, има и още! Да видим и техните политици – тези, които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собствения си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в излишни детайли как тази държава е била разграбена, а икономиката й разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците й трупат капитали като консултанти, спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящия им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление, което българите наричат мутри, а ние – организирана престъпност. Не са един и два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящия им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи, уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия, опитващи се и успяващи да кадруват, използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?

Този пример, г-жо Меркел, който вие ни дадохте, е лош, глупав, недомислен и опасен. Опасен за Съюза, за обществото, за европейските ценности и морал, за стремежите и основните идеи, залегнали в устоите на създаването на Евросъюза. И така, да обобщим: имаме за пример държава с добри моментни финансови макроикономически показатели, постигнати благодарение на мизерията, неграмотността, апатията и моралния упадък на обществото, и корупцията, грабителството, безнаказаността и огромната наглост на политиците им, което при един задълбочен анализ се вижда, че води към заличаване на държавността, срутване на икономиката и унищожаване на нацията. Това ще бъдат дългосрочните резултати от тази прехвалена макроикономическа стабилност, постигната чрез гореописаните методи. Е, г-жо Меркел, това аз като премиер на една държава като Великобритания не бих могъл да приема, защото звучи налудничаво.Нима трябва да закриваме училища и болници, да направим недостъпно качественото образование и медицински услуги, да обезлюдим обширни територии, така както това се случва в България , за да успеем да се преборим с кризата. Не е ли подигравка със здравия разум, да закриеш селското училище и болниците в малките населени места, като в същото време даваш пари на църквата по програма за развитие на селските райони? Да наливаш пари в асфалт и пътища, които хората да използват само и единствено за да напуснат границите на държавата? Да наливаш пари в мегаломански спортни съоръжения, за проявите в които малка част от населението може да си позволи да си купи билет, докато младежите, доколкото ги има, са оставени да висят пред компютрите и по дискотеките, без да им се осигури друга алтернатива.

Нима, г-жо Меркел, сте забравили какво образувание е Държавата? Нека ви напомня – Държавата е обществено образувание. Тя е силна тогава, когато обществото е образовано, активно и здраво. Икономиката е силна тогава, когато обществото е съставено от образовани, предприемчиви, търсещи, мислещи, морални и здрави индивиди. Държавата служи на обществото, а не на икономиката. Обществото създава икономиката, а не икономиката – общество. Да лишаваме гражданите от възможност за образование и развитие, за да спасим финансови институции, техните собственици и управители, които със своята алчност доведоха до настоящата финансово-икономическа криза, не без помощта на алчността и безхаберието на политиците, е меко казано цинизъм.

Цената на тази криза трябва да бъде платена не от средностатистическия гражданин, а от тези, които са използвали Държавата, сигурността, протекцията и закрилата, която това обществено образувание дава, за да просперират и да трупат печалби. Това е солидарността. Тежестта, отговорността и цената на тази криза трябва да бъдат платени от тези, които измислиха кухи финансови инструменти и спекулативни техники, които търгуваха с илюзии, страх и лъжи, а не да ги спасявате с цената на упадъка на обществото. Защото тези мерки, които искате да се въведат, водят до удължаване на агонията, до упадък и унищожение, до война.Ако България, която ни давате за пример, все още съществува, то това е благодарение на емигрантите, които подпомагат своите близки, като им изпращат част от заработените в изгнание пари. Знаете ли, че в момента в така прехвалената ви България чуждестранните инвестиции са по-малко от парите, които емигрантите пращат на близките си? Ако това е моделът ви за финансова стабилност, то кажете ми къде да емигрира средният европеец – на Луната, на Марс, на Плутон?

Г-жо Меркел, съвземете се! Градете общество, финансирайте науката, образованието, културата и здравеопазването. Наблегнете на морала и хуманизма, образовайте гражданите в исконните европейски ценности, върнете философията, реториката и етиката в училищата. Накарайте хората да мислят. Създавайте човеци, а не роби подтиснати и унижени. И тогава тези човеци, възпитани в духа на хуманизма, солидарността и морала, ще създадат общество, а обществото ще създаде икономика – стабилна и просперираща. Всичко останало е България. Затова, моля ви, не ми давайте за пример българите!”
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори