×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е Б`ат Петьо Пандира? Вижте уникалната история на първия български гларус!


Кой е Б`ат Петьо Пандира? Вижте уникалната история на първия български гларус!
Насъбрали се много хора на стария мост, повъртял се Пандира, че никой не му обръща внимание, па взел един рупор и се развикал: „Хайде качвайте се всички, мостът заминава за Поморие...“
27 Юни 2015, Събота, 13:26 ч.
Източник: Йово НИКОЛОВ, вестник "Капитал"

Пандира умира през 1986 г., на 67 години. Казват, че си отива от този свят като щастлив мъж - нетрезвен и върху жена
Кой е Петьо Пандира и с какво е допринесъл за историята на Бургас, че да го увековечаваме в паметник? (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)Това се питат стотици бургазлии, гледайки от днес монументалната скулптура на местния зевзек и хашлак на входа на Моста. Информацията може и да е Пандира е оскъдна и той да е в спомените на старите бургазлии.

Безспорно най-добрият материал е на главния редактор на седмичника "Капитал" Йово Николов, публикуван на 16 юни 2006 година.


Публикуваме го в автентичен вид:

Аз, чайките и часовникът на гарата сме най-старите бургазлии. Това е ключовата реплика на бат Петьо Пандира - легендарният бургаски зевзек, бохем и пияница.

Пунктуално погледнато, по-скоро само чайките са най-старите бургазлии, тъй като часовникът на гарата е започнат през 1908 г., а бат Петьо Пандира е роден през 1919 г. Но тези разминавания са сигурно най-малките, които се случват в историите на Пандира. Неговото родно име е Петко Благоев. Въпреки че той е може би най-известният бургазлия, корените му не са от Бургас - баща му е от Карнобат, а майка му - от странджанското село Граматиково.

Според краеведа Георги Райков той е роден в поморийското село Каменар, а според други - в махалата между старата болница и старите казарми. През 20-те години това е краят на града, а веднага след тях са започвали лозята. Сега там се намира един от най-хубавите бургаски квартали - „Лазур“. През тази махала е минавал пътят за народния плаж. Точно с плажа е свързан животът на Петьо Пандира. Митко Лисицата-Димитър Георгиев (виден бургаски зевзек, лека му пръст) имаше в личния си архив една снимка, която най-добре показва началото на кариерата на Пет­ко Благоев като гларус, може би първия. На нея са Христо Георгиев-Рингата, Петко Благоев-Пандира, Георги Кондолов-Шерифа, Тома Димитров-Курназа и Петър Филипов-Румънеца като спасители на бургаския плаж през 1939 г. Петимата каяци са с перфектни тела, позират като на състезание по културизъм - с глътнати кореми и набъбнали мускули. Пандира е може би

Първият български гларус

чиито свалки на спасителен пост №10 с чужди туристки се превръщат в легенди.

Някъде от това време е историята за пръстена и царската дъщеря, която ще направи Пандира известен по цялото Черноморие. Седяла царската дъщеря на плажа и плачела. Минал бат Петьо Пандира и я попитал защо плаче. Загубих си пръстена, проплакала царската дъщеря. Не бой се, казал Пандира и се гмурнал в морето. Плувал, плувал, плувал по вода, няма пръстен. Тъкмо да се откаже и покрай него минава паламуд, стиснал пръстена със зъби. Дай пръстена бе, паламуд, изкрещял бат Петьо. паламудът отказва. Дай пръстена бе, паламуд! паламудът отказва. Прас, прас два шамара и паламудът изпуснал пръстена. сграбчил го Пандира, изплувал на повърхността и го върнал на царската дъщеря. Естествено историята има и друг вариант, социалистически. Вместо царската дъщеря пръстена си загубило едно чехкинче. Отиш­ло то на десети спасителен пост, където работел като спасител бат Петьо, и през сълзи разказало как си загубило наследствения пръстен. Гмурнал се Пандира два-три часа, накрая намерил пръстена - един такъв златен с диамант. Седнал бат Петьо на дъното и започнал да мисли - да върне пръстена или да не го върне. Мислил, мислил, запалил една, втора, трета цигара и продължил да мисли. По едно време чул глас: „Бат Петьо, върни пръстена на момичето!“ Бат Петьо най мразел някой да му казва какво да прави. „Абе кой си ти, че ще ми казваш да върна пръстена?“ „Аз съм твойта съвест“, отвърнал му гласът. „Ниц бе (стига бе на бургаски сленг - бел. авт.), бат Петьо няма съвест“, отвърнал Пандира, пуснал пръстена в гащите и изплувал. Вечерта изпили парите с аверите (приятелите - бел .авт.). Това е единия финал на историята. Другият е, че бат Петьо върнал пръстена на чехкинчето да помни с доб­ро Бургас и Пандира.

Портрет на бат Петьо Пандира от негова германска приятелка през 1981 г.
Някъде между първата и втората версия на тази история Пандира е

Изпратен в лагера в Белене

Според негови спомени, документирани в сборника „Морски таралежи“, това се случва след унгарските събития през 1956 г. Милицията започнала да арестува по-известните бургазлии, които говорели срещу властта. Пандира се покрил у тях. След три-четири дена, разказва Петьо, минал през дома му Тома Курназа, негов авер: Пандир, ела да пием по едно. Зевзека се показал и пак се скрил в дома си. Обаче след няколко часа дошли милиционерите с „мандолините“ и го прибрали. „Качват ме на камиона, разказва години по-късно Пандира, и в Белене. Бой, глад, въшки като скариди. Добре, че имаше авери, че издържах“, изповядва се той. После, като го питали къде е бил толкова време, отговарял, че е бил в Оксфорд, на обмяна на знания. Всъщност бургазлията няколко пъти е бил въдворяван в Белене. Съдили го за хулиганство, обвинявали го във всички социалистически грехове. При едно от делата го обвинили, че е откраднал водопроводните тръби на гробищата. „Уважаеми съдии, за какво ме съдите? Може ли да бъде хулиган мъжът на Надка-ударничката? Може ли тя да води хулиган? Откраднал съм една тръба. Умрелите вода не пият!“, казва в своя защита Пандира. Жената на бат Петьо Надка също е неизменен персонаж от неговите истории. Прибрал се една вечер Пандира вкъщи и казал на Надка: „Жена, събличай се.“ Надка се съб­лякла. „Лягай в леглото“, казал зевзекът. Тя легнала. „Завий се!“ Надка се завила. „Заспивай... аз отивам да пия“, казал Пандира и тръшнал входната врата.

От Белене е останала и следната история. Тъй като бат Петьо Пандира бил зевзек, но безобиден, го оставили да храни кокошките и патките. Пандира наблюдавал как кокошките кълват зърно по зърно, а юрдечките гълтали по няколко наведнъж. Възмутил се той от тази природна несправедливост, хванал патките една по една и им изпилил с шмиргел човките и те да ядат пестеливо като другите птици. Тази история се разказваше от шоумена Миодраг Иванов на плочата на централния плаж в Бургас - място за младежки увеселения по времето на соца.

Пандира е бил приятел с всички големи бургаски културтрегери. През 60-те и 70-те години в Бургаския драматичен театър играят артисти като Георги Калоянчев, Петър Слабаков, Никола Анастасов. Твърди се, че Пандира е прототип на героя на Георги Парцалев от филма „Петимата от Моби Дик“. Тъй като бил невероятен колорит, Калоянчев дори го водил на проби в сатиричния театър в София. Бургаският зевзек обаче се стреснал от сцената и целият чар на неговите истории отишъл по дяволите. Така се провалила артистичната му кариера на спасител от плажа. В свои интервюта за бургас­кия си период Слабаков сам си признава, че често е имитирал прегракналия глас на бат Петьо.

Пандира се запивал в „Морски вълни“ с компания. По едно време в ресторанта влязъл Никола Анастасов. „Браво бе, Кольо! Идваш в Бургас и не се обаждаш“, провикнал се Пандира. „Ами къде да те търся“, започнал да се оправдава артистът. „Къде, риташ първото паве, няма значение кое, като стъпиш в града, и то ще ти каже къде съм“, отвърнала му бургаската легенда. Особено близък е бил с поета Христо Фотев. Веднъж се напивали в ресторант „Приморец“ заедно с друг бургаски поет - Димитър Велинов. По едно време се скарали със съседна компания, станал масов бой. След десетина минути, когато маризът (побоят) приключил, Пандира се измъкнал изпод една от масите и се провикнал: „Ей, има ли живи бе?“

Друг път пътували двамата в автобуса с Фотев и по едно време се задала контрольорка. „Пандир, нямам билетче, дай едно“, казал поетът. Кажи едно стихотворение тогава, казал бат Петьо. Тогава Фотев родил стиха:

„Обичам сутрешната мента в устата що донася хлад и на бургаските пияници обичам гръмкия парад.“

Всяка стара бургаска кръчма пази десетки истории за бат Петьо Пандира. Легендата се е подвизавала и в „Морски вълни“ на „Александровска“, и в „Одеса“ на „Богориди“, и в Клуба на културните дейци, и в „Интера“ до гарата, и в шкембеджийницата до джамията срещу „Черно море“...

Пандира умира през 1986 г., на 67 години. Казват, че си отива от този свят като щастлив мъж - нетрезвен и върху жена. Ама знае ли се. Пандира никога не разказвал една история по един и същ начин. За да не скучаят тези, които вече са я чували.

В категории: Ретро Флагман


35
Коментара
35
Коментара по темата
35.
N+++
27.09.2022 20:15:12
1
10
Не може така бе общинари- на тоя алкохолик Пандира да направите паметник, а Коджакафалията , кога?
Срамно и тъжно е за кьор Бургас...
Кога, кога ще има такива, като Коджакафалията- дал най-много за града си, отколкото който и да е...
Кога ще има политици и депутати да работят "на ползу роду", като Коджакафалията? Кога?
34.
Бай....до 30
07.08.2022 12:58:50
2
6
"Пандир" на английски означава "сводник"!
33.
А ТАКЪВ
07.07.2022 05:42:33
2
7
пандира = на БОКЛУК......!!!!
32.
Граматика - нула
19.06.2020 22:58:17
1
4
Апострофа на бат е след "т"
Пише се бат'
31.
Бръмбарче
29.06.2015 18:07:36
1
33
Флагман информацията ви за Пандера е тотално лъжлива.
Стига сте писали глупости . Жалката ви манипулация или некадърност е ужасяваща.

Бащата на Петко се казва Благой Петков и изобщо не е родом от Карнобат ,
а е дошъл от гр.Воден сегашна Гръцка Македония.
Майка му е от Поморие и се казва Смарагда Борфу.
Затова и той е родом от гр.Поморие .

Язък ви за дипломите , които са ви подарили от БСУ или другаде.
Пишман журналисти !!!
30.
бвж
29.06.2015 14:47:16
6
27
Слушал съм му лакардиите на бат Петьо Пандера не знам защо го пишат Пандира.За чехкинчето дето си загубило пръстенчето и как той поел три гайди въздух и започнал да плува под вода към Созопол как срещнал златната рибка и тя му показала къде е пръстена ......седнал на дъното запалил 1..2 ..3 цигари и мислил да го върне или не.......Как като излязъл на брега на рамото му кацнал гларус и започнал да крещи ВИвА Пандера....Честно да ви кажа винаги съм си мислел че Пандера е някаква смесица м/у българин и циганин.Беше забавен тарикат но чак да му се издига паметник е просто несирьозно.
29.
Тракиец
29.06.2015 13:08:04
15
30
С Бате Петьо ли се хванахте бе ДУРИТА? По негово време вие идвахте в Бургас само на 9-ти септември и на баня под строй. В центъра на града има праметник на един чужд АЛКОХОЛИК и КРАДЕЦ, но никой от вас не реагира-продажници такива! ОТДАЙТЕ ЦЯЛАТА СИ ЕНЕРГИЯ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА МЯСТОТО НА ТОЗИ ЗАВОЕВАТЕЛ БЪЛГАРСКИ ВОЙВОДА!!!
28.
Бургазлия
29.06.2015 12:41:10
7
33
А паметник на Коко с транзистора,Софчето, Гого.. кога ще направите шибаняци общинарски
27.
до трапера от странджа
28.06.2015 14:52:05
2
11
трапера копа домати и пипер в родния бащин дом в хасекията.......нема време за отговори
26.
N13 до трапер
28.06.2015 11:05:44
2
11
Къде си трапер 15 часа не можеш да отговориш на 5 въпроса колко си бургазлия..Сигурно обикаляш и питаш за отговорите на въпросите които ти зададах.Явно ,че си бургазлия колкото бай Петко може би и ти ще искаш паметник СМЕШНИК.
25.
az
28.06.2015 09:34:23
5
13
ще бъде залят с боя скоро предчувствам.сега направете на Пиян костадинов паметник на компаса в центъра...
24.
до трапера от странджа
28.06.2015 08:13:47
9
35
бохем бил....бохемите са хора с пари ,които не чакат да ги черпят,като пандира. бохем беше ването славков,например....този селяк е бил авантаджия и мързеливец..... и ухо на милицията.нищо против човека,но по-старото поколение знае...
23.
23
28.06.2015 02:45:52
2
18
Все едно след време, вместо паметник на Димитър Николов да сложим на Луков.:)
22.
owratitelen 6rift
28.06.2015 01:54:49
4
3
shrifta e otwratitelen
21.
N13-до гражданина Трапер
27.06.2015 21:54:11
3
22
Тест за бургазлия:къде беше ловната градина на Бс или ловния парк.къде беше ловното стрелбище на Бс.Кой е N1 моторен състезател на всички времена в Бс.Къде беше кафене "Република".къде беше ресторант "Морско око" и р-т "Сините камани" къде беше "Минния техникум.къде беше вереринарната лечебница на Бс.за сега толкова,ако отговориш ще си скъсам кръщелното.Чакам отговори.
20.
бай Йух
27.06.2015 21:19:56
1
13
Хашлак значи "Жив таш*к".Напишете го бре Флагман, нека се знае от по-младите.
19.
мирослав стойков
27.06.2015 21:09:36
2
64
Кмете , искаме паметник на Александър Коджакафалията , бащата на Бургас.
18.
няма място
27.06.2015 21:08:20
0
41
за сравнение между един соц паразит и един истински възрожденец и благодетел,дарил на Бургас и бургазлии няколко милиона днешни пари
17.
До 12 коментар
27.06.2015 20:48:11
8
13
Ти си крайно ограничен, спри да ни облъчваш с гражданството си!
16.
Млад бургазлия
27.06.2015 20:21:46
10
44
Вие сте пълни нещастици. Кой е измислил тази позорна идея, а уж младите нямали морал и т.н.

Издигате в култ някакъв пияница, къде даже не и от Бургас. Рзбирам събрали са се някви дърти тиквеници и му измислили паметник щото много му се кефили преди.

А на КАЛОЯНЧЕВ паметник КОГА?
А на КОДЖАКАФАЛИЯТА паметник КОГА? Ей за тва ще си останем жалко племе в тоя град. Нищо чудно , че младите масово го напускат.
15.
Курт
27.06.2015 19:03:20
11
44
Бил бургазлия? Баща му от Карнобат, майка му от Граматиково, а той роден в Каменар. Същински "Стар бургазлия"
14.
Trapera
27.06.2015 18:58:25
19
12
Alooo ... !
Svidetel ... !
Iavno NE SI Burgazlia ... !
Selskoto v teb govori ... !!!
13.
СВИДЕТЕЛ
27.06.2015 18:36:28
11
62
Помня го като палячо викаха го пяни бургаски тарикати за ташак в компанията.Най често го виждах в бирариите по Богориди правеше се на палячо за да го черпят,виждал съм го и в камъша до пристанището в същата роля.Не се различава много от старите бургаски тарикати калпазани на които им дай само лафови и локуми да рзтягат.Сега остава да направят паметник и на Димо "заварката" и той беше спасител и него го викаха за ташак в компаниите на бургаските тарикати повечето от тях бивши спасители.Ами да направят пачетници и на Коко,Изито,Софчето те също са от известните личности на Бургас и по бургазлии от Пандира.
12.
Trapera
27.06.2015 18:28:37
19
26
Seliatsi ... !
Ne komentiraite hora , Koito NE poznavate !!!
Nie , pokolenia Burgazlii sme izrastnali s nego i negovite lakardii ... !
Bohemite i istinskite Burgazlii si otivat !
Ostanahte Sano vie - selendurite !!!
Leka im prast na vsichki ... !!!
11.
Victor Fuck
27.06.2015 18:05:58
13
17
Zashto triabva ili ili -- zashto ne i na dvamata. Svalete Aloshata okupatora na Bulgarskite turgovci, slojete dvamata burgazlii!!!!
10.
Velika Bulgaria
27.06.2015 18:04:37
5
30
Гаврата с паметта на „Бащата на Бургас“ е жестока – осквернен е не само вечният му дом, но върху отмъкнатия постамент от надгробния му паметник, пренесен пред сградата на механотехникума в морския град, е поставен… бюст на Георги Димитров.
9.
педигрии
27.06.2015 17:52:37
11
8
и е бил гейтак или както му казваме педигрии
8.
Jako
27.06.2015 17:18:55
1
34
А Коджакафалията????
7.
Velika Bulgaria
27.06.2015 17:14:27
7
17
Dokato vie gradite pamentici na tupaci, sveta stroi samoleti i telefoni....
6.
George Washington
27.06.2015 16:47:00
11
11
Ne mi gi hvalete komunisticheskite artisti, istinskite sa tezi koito stroha Burgas predi komunizma.
5.
Б'ат спиро манафа
27.06.2015 16:45:39
5
29
Тва б'ат с тая запетайка за изтънченост ли сте я сложили ве неграмотници
4.
Victor Fuck
27.06.2015 16:37:31
11
23
Goliamo uvajenie kum jenite -- netrezven muj vurhu neia -- da eba bulgarite prosti
3.
ПЕШО КУРА
27.06.2015 16:19:43
8
18
ТОВА СА ПРИКАЗКИ ИЗКАЗАНИ ОТ МНОГО ОТ СТАРИТЕ БУРГАЗЛИЙ
2.
k
27.06.2015 16:09:38
32
22
разгонен селяк.Типичен бургадидазлия.Не съм го чувал никога
1.
Велико
27.06.2015 15:55:56
18
52
Както обикновено не се учудвам, няма да направят на Калоянчев например, тази пасмина продължава да измисля и генерира блестящи идеи, просто нямам думи, гениално, кой е пандира ами една пияница и женкар общо взето така звучи, страхотно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори