×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анаболните стероиди водят до все повече инфаркти сред младите хора


Анаболните стероиди водят до все повече инфаркти сред младите хора
Д-р Чавдaрова е член на Българското Кардиологично Дружество, на Европейското Кардиологично Дружество и на Европейската Асоциация по Ехокардиография
26 Май 2015, Вторник, 14:25 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимка: авторът

В България не се спазват елементарни правила за фитнес тренировки и здравословно хранене


-Д-р Чавдарова, на какво според Вас се дължи спадът във възрастта при инфарктите у нас?

-Една от основните причини е начинът на живот. Имам предвид начина на хранене, стресовата атмосфера, в която живеят младите хора, обездвижването. В България не се спазват елементарни правила за здравословно хранене. Употребява се голямо количество алкохол. Българинът консумира много солено и това повишава кръвното налягане. Всичко това е свързано с покачването на холестерола в кръвата. Холестеролът е много важен рисков фактор за исхемичната болест на сърцето, тъй като именно той се отлага по кръвоносните съдове и води до тяхното запушване. Повишеното кръвно налягане също е много важен рисков фактор. Все повече млади хора и по на 20-30 години са с високо кръвно налягане. Но за съжаление не го лекуват. Живеят с него. Мислят си, че то не им вреди и не посещават лекар.

-Споменавате уседналия начин на живот. Спортът решение ли е на този проблем?

-Физическата активност е много важен фактор, който допринася за здравословното състояние на организма, на сърцето, на белия дроб и въобще за всички органи. Препоръките са да се упражнява двигателна активност, която да бъде минимум 4 пъти седмично, 30 минути на ден умерени физически натоварвания. Това са изискванията при наличие на сърдечно-съдово заболяване. Когато индивидът е здрав, разбира се, той може да упражнява по-чести и по-тежки физически натоварвания. Хубаво е, когато има повишен холестерол, високо кръвно налягане, наднормено тегло, да се упражнява физическа активност, за да може да се компенсират тези неблагоприятни рискови фактори.

-Хора, които са физически здрави, могат ли да прекалят с тренировките и да се стигне до проблеми със сърцето?

-Могат да прекалят. Аз също спортувам редовно и нерядко се е случвало във фитнес залата да се стигне до неприятен инцидент. Някой да колабира, да припадне, да се получи задушаване или гръдна болка по време на натоварване. Затова трябва всичко да е разумно и дозирано. Трябва да се има предвид и че употребата на добавки също може да доведе до т.нар. претрениране. Особено анаболните стероиди, с които се злоупотребява от младите хора напоследък, водят до повишена издръжливост. Увеличава се мускулната сила и хората не знаят къде е границата. Може да се получи претрениране, прекалено високо кръвно налягане, което да доведе до много неприятни странични последици.

-Доколко рискова е употребата на стимуланти от типа на стериодите?

-Употребата на тези стимуланти наистина е много вредна. По принцип стероидите са груби медикаменти, които първоначално са използвани за лечение в пубертета на проблеми в половото развитие. Но използването на тези медикаменти е в пъти по-малко от количеството, което младите момчета и момичета приемат в днешно време за стимулиране на мускулната маса и оформяне на тялото във фитнес залите. Те използват от 10 до 100 пъти по-големи количества от терапевтичните дози. Това води до много неприятни странични ефекти. Влияе върху цялостната обмяна на веществата – върху кожата, върху скелетната мускулатура, върху преразпределението на мастните депа. Тези хора стават много агресивни, много невъздържани. По отношение на сърцето анаболните стероиди водят до много агресивно въздействие върху обмяната на веществата. Те увеличават количеството на лошия холестерол и намаляват това на т.нар. добър холестерол. Това води до прогресия на атеросклероза на коронарните артерии. Освен това тяхната хронична употреба води до покачване на кръвното налягане. Тези хора не обръщат внимание и продължават да тренират и спортуват въпреки високото кръвно налягане. Това допълнително уврежда сърцето и може да доведе до задебеляване на сърдечния мускул. То пък от своя страна води до много неприятни и в някои случаи животозастрашаващи сърдечни аритмии. Високото кръвно налягане заедно със стеснението на кръвоносните съдове пък е фактор за появата на миокарден инфаркт. И наистина вече нерядко се случва все повече млади хора да изпращаме в болницата с тази диагноза.

-Какво е влиянието на определяните като хранителни добавки протеини, витамини? Вредни ли са изобщо те?

-Има добавки, които в никакъв случай не са вредни, а при един активно спортуващ органиъм те даже са желателни. Например, хубаво е минерали като магнезии и калции да се приемат в по-голямо количество при един активно спортуващ организъм. Т. нар. протеини, когато са пречистени и внимателно дозирани, също нямат вредни странични ефекти. Вредни са стимулантите, съдържащи анаболни стероиди.

-Можете ли с няколко думи да посъветвате нашите читатели как точно да се хранят правилно?

-Трябва да се избягват животинските мазнини, които съдържат много холестерол. Трябва да се избягва свинското месо. Разрешено е телешкото и пилешкото месо. Рибата е много полезна. Тя може да се използва в неограничени количества. Всички продукти, които съдържат много жълтъци – сладоледи, пържени картофи, пържени кюфтета, не се препоръчват. Всичко пържено трябва да се избягва. Същото важи и за тестените изделия. Белите меса са полезни, препоръчва се черен хляб. Ядките са полезни, разбира се и полодовете и зеленчуците. Не трябва да се прекалява с количествата. Добре е храненията да бъдат 3-4 на ден. Когато едно здравословно хранене е комбинирано с активен двигателен режим, тогава и ефектът е по-добър. Да не забравяме и тютюнопушенето. То е много важен рисков фактор за миокарден инфаркт. 7 пъти по-често пушачите правят инфаркт, отколкото непушачите. За съжаление все повече млади хора пушат.

В категории: Здраве


7
Коментара по темата
7.
до Иван Бавния
29.05.2015 15:56:06
0
0
Замлъчи ве бастун.
6.
ivan bavniq
27.05.2015 07:10:35
0
4
malkata rija i goran imat nujda ot hrana kompoti i obi4 !!! pomognete im dobri hora !!!
5.
бургазлия
26.05.2015 20:57:55
0
18
За анаболите няма да коментирам - не съм достатъчно запознат.
Ще коментирам за холестерола:
1. Заблуда - избягвайте храни с холестерол, ако имате високи нива
Реалност - организма на взима наготово холестерол от храните.

2. Заблуда - холестерола е вреден
Реалност - холестерола (единия вид) е изключително важен за организма. Той е основния "ремонтен" материал за увредени тъкани.
Поради което организма е способен да произвежда холестерол от ВСИЧКО, независимо с какво се храните (виж 1-ва заблуда).

3. Заблуда - холестерола се натрупва поради повишен прием
Реалност - холестеролните плаки се образуват там, където организма ги трупа за да "запуши" създадени от друг причинител нарушения в тъканите.
Медицината не е 100% наясно какво причинява нарушенията на кръвоносните съдове и защо организма прекалява с "ремонта" им.
Като нищо в близките години да изнамерят истинския причинител - някоя гъбичка или друг патоген.

Има тясна връзка между сърдечните болести и диабета, и е доказано че избягването на храни с висок гликемичен индекс е много по-ефективен метод за превенция.

А кои са тези храни, можете и сами да проверите в Google.

И не забравяйте спорт (умерено, че ставите ви имат ресурс), прясна храна и далеч от сол, захар, цигари и криви хора.
4.
асд
26.05.2015 19:15:24
10
2
А бе бб олигофрен мазен отивай и са еби с мангалите педермиш
3.
BB
26.05.2015 18:14:37
2
14
До 10 години половината Бургас ще е отлетял :)
Кефффффф
Ще се изчистим, но те си го заслужават колко ТЪП трябва да си да се тъпчеш с ЛАЙНА :)
Тъп като "културист"
2.
Писна ми
26.05.2015 18:13:33
1
12
Бах ги у добитъците.Откога блъскането във фитнес залите се признава за трудов стаж.Никакви пенсии за изтърсаците на анаБОЛНИ говеда.
1.
държавата спи
26.05.2015 17:45:10
0
19
До 10тина години мн бургаски батки ще дадат фира оначе за жалост ще оставят доста невръстни деца сираци на които държавата ще плаща пенсии и стипендии
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори