×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В КТБ - 84 специални сметки на ГЕРБ, 44 на ДПС и 18 на БСП


В КТБ - 84 специални сметки на ГЕРБ, 44 на ДПС и 18 на БСП
Вера Ахундова по време на делото за фалита на КТБ във ВАС
18 Май 2015, Понеделник, 13:54 ч.
Източник: Clubz.bg

700 млн. лв. кредити, свързани с ДПС, не са върнати
84 сметки на ГЕРБ, сред които има и на 6-има министри, 44 на ДПС, които са "изметени" преди фалита на КТБ, и 18 на БСП, сред които има и една на евродепутат.

Така обобщи Вера Ахундова - бивш акционер в КТБ и експерт от сдружение "Ние гражданите", списък с 300 специални сметки от фалиралата банка. Тя каза пред Нова тв, че този списък ще бъде изпратен на Европейската комисия.

Ахундова описа специфичното разделение на клиентите в банката и даде пример - когато в друг трезор откриваш сметка, към името на клиента не се записват данни като "съпруг, съпруга на депутат, на министър, на зам.-министър". Т.е. клиенти на КТБ са били лица, които или са водени от някого, когато са откривали депозитите си, или са заявявали, че някой ги праща.

По повод на партийните сметки тя поясни, че има и на физически лица, и фирмени, но на всички пише с кого са свързани.

От 44-те сметки на ДПС 11 са на депутати от 41-вото и 42-рото Народно събрание. В момента паричното наличие по тези смети е общо около 6 млн. лв., а някои от 7-цифрени и 6-цифрени са станали 700 лв., 10 лв. или нула. "Малко са тези, които са се объркали - има останали 4-5 сметки с по 1 млн. лв.", поясни тя.

Ахундова потвърди, че едната е на Ахмед Доган, който е оставил осемстотин осемдесет и няколко хиляди лв. Тя каза, че в такава ситуация е и дъщерята на вицепрезидентката Маргарита Попова, която има в банката два депозита - за 800 000 и 200 000 лв.

Сред "депесарските сметки" фигурират 10 на кметове и общински съветници, и на двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС. (Такива са Васил Петров и Магдалена Лазарова. Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, и за него вече стана ясно, че си е спасил парите на 17 юни 2014 г. Магдалена Лазарова още докато вървеше предаването по Нова тв, звъннала в студиото, за да обяви, че нито тя, нито членове на семейството й са имали депозити в банката, б.р.)
Имало е 19 сметки, за които като учредител или действителен собственик са записани фирми, свързани с Ирена Кръстева - те са били 7- цифрени, сега са почти нули, или по тях има по 500 лв., т.е. - изтеглени са преди закриването на банката.
"Тегленето на суми е започнало още от март 2014 г. Те са били информирани - съвсем системно и професионално са извадили всичките си пари. Сценарият е от края на 2013 г.", твърди Ахундова.

С това тя обясни факта, че от ДПС тръгна идеята, която в момента подкрепя и Бойко Борисов - да се осветлят всички клиенти на банката.

"Максимално са изчистили собствените си сметки с цесии и са абсолютно сигурни, че нищо няма да се намери в банката. Само че има архиви", каза Ахундова.

Тя очаква да бъде осветлено състоянието до 31 декември 2013 г., за да се види какво е направено в месеците до поставянето на банката под специален надзор (на 20 юни 2014 г., б.р.).

Над 700 млн. лв. са кредитите, които са били отпуснати на фирми и лица от кръга на ДПС. Информацията на експертката е, че от тях 500 млн. лв. са били изтеглени само по време на мандата на Пламен Орешарски.

"Нито лев от тези кредити не е платен. Те са превъртяни до голяма степен през цесии. Значи от общо 850 млн. цесии - 500 млн. са на ДПС", обясни Ахундова.

От 84 сметки, свързани с ГЕРБ, 18 са на депутати, 19 са на кметове, областни и общински шефове, 8 на зам.-министри, сред които има и сегашни, и 6 са на министри. Шест са на членове на ВСС, ВКС и прокуратурата. (ГЕРБ има 4 представители в сегашния ВСС - Мария Кузманова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и представляващата съвета Соня Найденова б.р.)

От 18 сметки на БСП, 14 са на български депутати и една е на евродепутат. Има една на министър и 3 на зам.-министри.

На две от сметките е пишело, че титулярят е "брат на премиера". Тук Ахундова каза, че не може да поясни дали става въпрос за двама братя или за 2 депозита на брата на Пламен Орешарски - Милети.

Обявените 300 депозита не съдържат всички сметки - много хора, които са ги закрили преди специалния надзор, вече не фигурират в системата, поясни Ахундова. Тя поправи премиера Бойко Борисов, който миналата седмица каза, че става въпрос за 1000 хитри депозанти - според нея става дума общо за 250-260 човека.

Тя обясни и решението данните да бъдат пратени в Европейската комисия така: "Върховният административен съд специално в случая и прокуратурата са частни в България".

"Ние се превръщаме все повече в султанат. Върви османизация на икономиката и на държавата ни", заяви Ахундова.

Изявлението на икономистката идва едва два дни, след като до медиите бе пратено писмо с преснимани входните тетрадки на охраната на КТБ. Цветан Василев опроверга да е негов автор, но е интересно, че писмото завършваше с думите: "А на паразитите ще кажа едно – истинското шоу тепърва предстои!"

В категории: Бизнес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
xxx
18.05.2015 16:29:53
0
1
Da vidim kakvo shte napravi dyrjavata sega???
1.
Брег
18.05.2015 11:36:32
0
9
Г-н Борисов снощи по новините каза обратното, нямало нито една сметка свързана с герб пи какъвто и да е начин или с техни членове на ръководни постове, та лъжец ли го наричате или са го подвели вярната му дружина?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори