×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Странджанските овчари за горските и за властта през 60-те


Спомени от соца: Странджанските овчари за горските и за властта през 60-те
Козите и овцете в Странджа вече са реликтни видове
01 Май 2015, Петък, 06:05 ч.
Автор: Върбан Москов
Източник: socbg.com

На тяхната библия пишело: И овцътъ е враг на гората!”


За странджанското население, включително и за странджанските овчари, гората е била винаги на почит. Гората и животновъдството (главно овцевъдството), са били двете основни опори на стопанския живот в този район. Рудодобивът и металургията са се активизирали само в определени периоди, а другите стопански дейности само са допълвали и подкрепяли двете основни.

Странджанските овчари винаги са помнели, че, когато в поляните всичко е изсушено, спасението за животновъдството е в Гората. Дългосрочните интереси на животновъдството и на Гората са в една посока, но често в ежедневието на преден план излизат конфликтите между овчарите и горските.

За ежедневния характер на тези конфликти допринася и разположението на земеделския и горския фондове, които в Странджа са като мозайка. Но през втората половина на 20 век, след пълното ликвидиране на козевъдството в Странджа, в съзнанието на преобладаващата част от населението и местните ръководни кадри се формира невярната представа, че ограниченията на пашата в гората са основна и най-важна пречка за развитие на животновъдството в Странджа. По-вярно е твърдението, че политиката на горската власт е била много важен фактор, но решаващо значение имат структурните промени в икономиката и начина на живот.

Предлагаме два примера, от които се разбира как овчарите, които по цял ден не се срещат с хора, в своите публични изказвания са търсили оригинални изрази да представят значението на тези конфликти. Тези изказвания са от средата на 60-те години на миналия век, когато в Странджа е имало доста стада и все още живи истински овчари:

Първият пример е от с.Звездец. Провежда събрание, на което се обсъждат решения за развитие на животновъдството България. На трибуната застава дългогодишният овчар Никола Балев:

„Много правилно е казано, че трябва по-добре да се оценява, заплаща и да се уважава труда на овчарите. Вчера отидох да си купя нещо от магазина. Вътре имаше опашка, наредени бяха доста жени от военните. Застанах накрая на опашката, но жените започнаха бързо да се отдръпват и да ми отстъпват мястото си. Помислих си: виж какво уважение има вече към труда на овчарите. Като платих и погледнах жените, за да им благодаря, видях, че повечето си държат кърпичките на носа. Разколебах се и още се чудя дали бе от уважение към труда на овчаря или ми отстъпиха, заради миризмата.

Искам да ви кажа и какво смятам, че трябва да  направя за развитие на животновъдството в Странджа, ако ме изберат за първи секретар ( на мястото на Тодор Живков). Първата ми работа ще е да наредя да се развъдят много мечки в гората. Първо мечките трябва да изядат горските, а след това вече ще може да се развива и животновъдство и овцевъдство  в Странджа.”

Вторият пример е от по-голямо събиране в града. В големия салон на читалището в Малко Търново се провежда конференция на първенците от селското стопанство. Присъстват представители на бригадите и филиалите на ДЗС „Странджа” от всички села. В президиума са ръководители от Малко Търново, Бургас и София, включително народния представител от района и министър на външните работи Иван Башев и Никола Костов – началник на горите в Бургаски окръг.

Водещият дава думата на Димитър Петков – овцевъд от животновъдната бригада в с. Заберново. Той застава на трибуната, оглежда пълната зала и хората от президиума с достойнство и започва да изрежда думите бавно, тържествено, подчертавайки всяка от тях:

„Другари! Старите, царските горски имаха своя библия. И на тяхната библия пишеше: Козътъ е враг на горътъ!

Когато дойде Девети септември, когато дойдаха новите социалистически горски и те извадиха своята библия. И какво мислите, че пишело на тяхната горска библия?

На тяхната библия пишело: И овцътъ е враг на гората!”



Последното изречение е изречено така, че, както се пише в такива случаи, след тези думи последват: бурни и продължителни ръкопляскания, които изразяват отношението на залата към изреченото от оратора. Докато продължават тези овации, със зачервено лице инж. Никола Костов бърше очилата си……

Козите и овцете в Странджа вече са реликтни видове. Вече се срещат толкова рядко в Странджа, че не са заплаха за гората.

Според общественото мнение в района на Странджа, животновъдството в планината има нови врагове: Това са ветеринарните лекари, които през последните години играят повече ролята на унищожители, а не на лечители. Но това (за ветеринарните) е тема за друг разговор.

Основната причина за продължаващия упадък на животновъдството в Странджа е предишната:  В Странджа вече не се раждат овчари.

Днес хората от Странджа вече не се тревожат за овцете и козите, защото в Странджа вече няма овце и кози. Днес хората от Странджа повече се тревожат за гората, защото все още в Странджа има гора. Но Гората на Странджа днес е заплашена от най-опасните си врагове: човешката глупост и човешката алчност.

В категории: Ретро Флагман


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
dnes
01.05.2015 16:25:03
1
5
dnes horata ot strandva gi nqma ve4e ima samo cigani Qn4ev i Qn4evcite progoniha mestnoto naselenie koeto ako me pitate trqbva6e da e 4ast ot IUNESKO poradi svoqta avtenti4nost.
7.
хмм
01.05.2015 11:49:22
1
2
Remarkable successes had been reached in the social-economic and cultural development of the country on that basis. In the discussed period the fixed capitals grew more than 22 times and from a backward agrarian country with about 75% of peasant population Bulgaria turned into an average industrial-agrarian state.

Examples:

Export

Raw materials and processed agricultural products comprised 99.6% from the Bulgarian export in 1939.

Machine-building production comprised 55% from the Bulgarian export in 1983.

Gross Domestic Product (GDP): in 1989 it was 26 times more – the National Income was 12 times more – the Income per Capita of the population was 11 times more than in 1939.

Important feature of the industrialization of Bulgaria: it was NOT carried out at the expense of the village.

The industrialization created enough working places, so it was not accompanied with unemployment. At the same time it supplied the agriculture and the people employed in that sphere with the necessary machines and other industrial goods.

The total agricultural production in 1989 was 2.65 times more than in 1939 – the plant growing was increased 2.19 times, and the stockbreeding – 3.46 times.

In 1989 the relation between the industrial and the agricultural productions was 85% to 15%.
6.
УБЕДЕТЕ СЕ САМИ
01.05.2015 11:42:10
3
0
РЕАЛЕН САЙТ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ ОНЛАЙН ОТ ДОМА,ИМА И ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИ,УБЕДЕТЕ СЕ САМИ:
http://www.clixsense.com/?7491572
5.
поминък
01.05.2015 11:35:38
1
8
Едно време е имало животновъдство и земеделие. Изнасяли сме и сме били на завидни места в класациите за производство и износ. Имало е проблеми от всякакво естество, защото се е работило в тези отрасли. Сега има само плюнчещите се хлапенца които пишат под всяка статийка "мръсни комунисти".
4.
Стефчо
01.05.2015 11:34:28
1
9
Врагове на горите отдавна не са козите.
Сега враговете са много по страшни- това са горските и еколозите от парк Странджа.
След овцете и козите те ще ликвидират и горите.
3.
First Bulgarian Empire
01.05.2015 11:05:02
9
1
Мръсни комунисти!!!
Мръсни монголоиди от Москва!!! Ние знаем че вие мразите всичко което е Българско, затова искахте да го изтриете. Как ви харесва този спомен сега?
2.
ИВАН КУРА ОТ ПЛОВДИВ
01.05.2015 10:17:17
0
8
А СЕГА ТОЗИ БИЗНЕС Е НА ДЕПУТАТИ И РАЗНИ ПИДОБНИ КРАДЦИ КОЙТО СМУЧАТ СУБСИДИЙ И КАРАТ ДЖИПОВЕ
1.
зурли
01.05.2015 09:21:30
1
4
Това да не е наш Манольчу от Граматикийо...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори