Слънчев бряг може да остане без камериерки, заплатите на готвачите удариха 3000 лева
Търсим качествени кадри, защото искаме да посрещнем гостите си нормално, но има глад за готвачи, призна председателят на Българска асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев
24 Април 2015, Петък, 03:37 ч.
Кулинарите бягат от България, затова вдигнаха цената си, съобщи председателят на Българска асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев
Слънчев бряг може да остане без камериерки заради протест на превозвачите. Те настояват за ремонт на пътищата към курортния комплекс. Пътните участъци във вътрешността на страната са в лошо състояние и шофьорите искат спешно да бъдат ремонтирани. Това каза в интервю за ТВ7 председателят на Българска асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев.
„Търсим качествени кадри, защото искаме да посрещнем гостите си нормално. Има обаче недостиг и на камериерки. Хората, които ги транспортираха, се канят да направят демонстрация, за да се оправят пътищата. От вътрешността на страната идват камериерки, които всяка година са едни от най-качествените кадри“, заяви Николчев. Той потвърди, че има и недостиг на кулинари. Заплатите на готвачите удариха тавана и достигат между 2500 и 3000 лева, защото кулинарите бягат от България.
„Заради недостига на качествени кадри, готвачите вдигнаха своята цена. Без качествена продукция, която да се предложи на нашите клиенти, не може да разчитаме на нормален туристопоток. За по-малките плажове ще има проблем и със спасителите. Там заплащането е по-ниско, отколкото в Слънчев бряг и затова непрекъснато се търсят такива кадри. В чужбина те са заплатени в пъти повече, отколкото у нас“, каза още шефът на Българска асоциация на собствениците в туризма.
В студиото на „Добро утро, България“ пък председателят от Асоциацията на ресторантьорите към Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Атанас Димитров заяви, че гладът за персонал не се дължи на образованието, а на големия поток от хората, които бягат от държавата ни.
„Дори ние да вложим средства за образованието на хората, не може да откликнем на нуждата от ръст на заплатите, поради икономическата обстановка. Не са виновни хората, които искат да напуснат страната, нито пък ние, че не можем да им осигурим по-високи трудови възнаграждения. Това е многопластов проблем. Държавата трябва да вложи повече усилия, за да го реши. Цялата енергия на нашата нация трябва да се съсредоточи за създаване на такъв икономически климат, който да може да стимулира бизнеса и хората да останат тук“, коментира Димитров.
Според шеф готвача Борис Петров пък проблемът не са заплатите, тъй като за кулинарите те не се различават особено от тези в съседните ни държави. Работа има колкото искате, и то нормално платена. Проблемът е в лоялността. Напомпва се излишно напрежение, подчерта той.
„Има разлика в заплащането на специалистите в Европа, но тя се дели на две зони – на северните и на южните страни. Наши съграждани, които са били на работа в Кипър, Испания и в Италия споделят, че заплатите са като нашите. Те започват от 700 евро. Същите пари вземат и мои познати, които отиват да работят на морето. Те ще получават между 1200 и 1800 лева. Имам приятел, който вземаше 1200 лева, но отиде в Кипър за 1300. Тук обаче ходи на дискотеки, а там носи джапанки, яде много бедно, за да може да събере едни пари, които тук също ги получава. Работа има колкото искаш. Между Слънчев бряг и Свети Влас се отварят мегакомплекси като тези, които могат да се видят само в Мексико, Канарските острови с лукса си и начина на работа“, каза още шеф Петров. В Гърция има много хубави места, но и абсолютни чукари, където излиза много по-скъпор отколкото да почиваш на нашето Черноморие, подчерта той.
В категории:
Несебър
Ще се влюбите в тези охридски кифли - толкова са меки и вълшебно вкусни!
Ресторант подарява бутилка вино, ако не докосвате телефона си
Бременна жена е с опасност за живота след катастрофа в Русенско
Почина една от най-красивите жени в света
ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер
Отложиха с година либерализацията на цената на тока
25/04/2024, Четвъртък 16:23
0
Ще се влюбите в тези охридски кифли - толкова са меки и вълшебно вкусни!
25/04/2024, Четвъртък 16:20
0
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие"
25/04/2024, Четвъртък 15:59
0
Бременна жена е с опасност за живота след катастрофа в Русенско
25/04/2024, Четвъртък 15:58
0
Байдън подписа за забраната на Tik-Tok в САЩ
25/04/2024, Четвъртък 15:43
3
Куриоз: Мерцедес пропадна на паркинг в Пловдив, паяк се притече да го вади
25/04/2024, Четвъртък 15:20
1
Ресторант подарява бутилка вино, ако не докосвате телефона си
25/04/2024, Четвъртък 14:59
1
Жестока трагедия в семейството на Чирков
25/04/2024, Четвъртък 14:58
0
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО)
25/04/2024, Четвъртък 14:48
0
Дебора след 2,9 промила: Пих 5-6 чаши, но не бях пияна, а уморена
25/04/2024, Четвъртък 14:38
2
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли
25/04/2024, Четвъртък 14:21
0
Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
25/04/2024, Четвъртък 14:13
0
ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ТАКОВА КАЧЕСТВО ЗА КАКВОТО СИ ПЛАТИТЕ ЗА 400ЛВ ЗАПЛАТА !!!
Скъсаният турист като чуе че персонала работи за 200евро на месец Започва да ходи на кофа и да се взима за баровец с 3 банкноти от 5евро в джоба само такива скъсаняци ви пожелавам хотелиери !!!!
http://bux.bg/?ref=1567
Инвестирай в курсове и повиши квалификацията си, и покажи,че можеш да готвиш за повече от 1000.