×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адвокат фантом спести 9 млн. лв. на банката на Петя Славова


Адвокат фантом спести 9 млн. лв. на банката на Петя Славова
Това е централана на Инвестбанк в София. Създава се впечатление за голяма финансова институция, изплозваща европейски практики
23 Април 2015, Четвъртък, 11:54 ч.
Автор: Иван Бакалов, e-vestnik, Галерия

Калин Чанков влиза в заседанието и представя фалшиво пълномощно, че ще представлява ищеца, веднага след това оттегля иска срещу Инвестбанк

В български съд в открито заседание е извършена грандиозна измама. В съдебно заседание се явява адвокат с подправени пълномощни, застава до истинския адвокат и го измества, като представя документ, че първият е уволнен. Въпреки протестите на истинския адвокат, че това е лъжа и въпреки искането му да се отложи делото, докато случаят се изясни, съдът приема документите на неистинския защитник. Той веднага оттегля иска на клиента, съдът още същия ден приема това и прекратява делото. Така ищецът губи почти 9 млн. лева, а ответникът ги печели. За това пише Иван Бакалов в материал, публикуван в сайта e-vestnik.bg, в. "Галерия" и glasove.com.

Възможно ли е такова нещо? Оказва се, че да. Така банката на Петя Славова получи от Софийски апелативен съд подарък за близо 9 млн. лева, които трябваше да плати на фирмата “Месокомбинат Варна” АД.

На 30 март 2015 г. в Софийски Апелативен съд има насрочено търговско дело (№ 584/2015г., ТО, 11-ти състав).

Миналата година Софийски градски съд е осъдил “Инвест банк” на Петя Славова да заплати на фирмата “Месокомбинат Варна” АД общо почти 9 млн. лева - обезщетения, лихви, съдебни разноски и възстановяване на неправомерно източени пари от сметката на фирмата в същата банка.

Фирмата е на бизнесмена Борислав Манджуков, убит през март 2014 г. Манджуков е водил няколко години юридически битки с “Инвест банк” на Петя Славова да си върне източени без негово знание от  сметките на фирмите му над 5 млн. долара през 2010 г. И една от фирмите, чийто директор е майката на Манджуков - Евгения Манджукова, печели делото, малко след смъртта на сина си.

Софийски градски съд с едно категорично решение осъжда “Инвест банк” на Петя Славова да плати на “Месокомбинат Варна” АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски. Общата сума, която банката на Петя Славова има да връща на окраденото дружество е към 9 млн. лева по сегашния курс на валутата.

В съдебното решение пише “…По такъв несъмнен начин се установява „източването” на средствата от депозитната сметка, че всички доводи на ответника „против” се явяват абсурдни…”

Както може да се очаква, обаче, банката обжалва в Софийски Апелативен съд. Делото е насрочено за 30 март тази година. В уречения ден и час в съдебното заседание влиза адвокатът на “Месокомбинат Варна” АД Веселин Драмов. Малко преди заседанието Евгения Манджукова и колегите му от адвокатската кантора „Велчев и Ко“ му пожелават успех на делото.

Председател на съдебния състав е съдия Стефан Гроздев, заместник шеф на Софийски апелативен съд, който временно изпълнява и длъжността председател (за него виж по-долу).

Съдия Стефан Гроздев бе обвинен от бившия главен мюфтия Недим Генджев, че взел подкуп от 350 000 евро, за да определи като легитимен главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи
В началото на заседанието в съда се явява и адвокат Калин Чанков

и представя пълномощно, че вече той представлява “Месокомбинат Варна” АД, и документ за оттегляне на пълномощията на адв. Велислав Драмов и адвокатско дружество „Велчев и Ко“ (за адвоката - по-долу).

Адвокатът Чанков представя още важни документи - отказ от иска, спечелен на делото в Софийски градски съд и решение на съвета на директорите на „Месокомбинат Варна“ АД за този отказ и за смяна на адвокатите.

Адвокатът на Манджукова е втрещен - малко след като са му пожелали успех на делото, той научава в съдебна зала, че е уволнен от своя клиент и на делото се явява друг адвокат. Който на всичкото отгоре оттегля иска на клиента. Веднага звъни в кантората и на Манджукова, и заедно бързо разбират, че става измама - тя нито е упълномощавала някой друг адвокат, нито е чувала за Калин Чанков.

Истинският адвокат веднага категорично протестира пред съда. Заявява, че току що е говорил с клиента си, няма друг ангажиран адвокат, това е лъжа. Адвокат Драмов моли съда да отложи делото, да изслуша лично клиентката и да назначи експертиза на подписите.

Съдът, обаче, остава глух за протестите. Приема документите, поднесени от адвокат Калин Чанков, който заявява, че ги е получил лично и са подписани пред него. И съдът решава делото като прекратява иска на фирмата “Месокомбинат Варна” АД. На ужилената с 9 млн. фирма не й остава друго, освен да пише сигнал за нагла измама до главния прокурор Сотир Цацаров, по който все още няма отговор.

Ама да не помисли някой, че Петя Славова или банката й са виновна нещо? Не. Те случайно получават подърък от съда и от случайно влязъл на съдебното заседание адвокат с неистински документи.
Сигурно и съдията Гроздев има свои железни мотиви - адвокат му представя документи, че първоначалният адвокат е уволнен, оттегля иска.

Ако приемем тезата на съда, фирмата ищец “Месокомбинат Варна” АД и нейната директорка Евгения Манджукова, изведнъж са решили да подарят на банката на Петя Славова 9 млн. лева, спечелени с категорично съдебно решение, след няколкогодишна съдебна сага. И не само Манджукова, ами цял директорски борд се е събрал и е решил да направи този благороден жест към банката на Петя Славова и да го представи в писмен вид.

Само луд човек може да си помисли,

че е възможно това. Но съдията Стефан Гроздев го е приел за възможно и толкова убедително, че не е обърнал внимание на протестите и аргументите на истинския адвокат.

Евгения Манджукова отказа да говори за скандалния случай с думите: “Уморена съм, изтощена съм от тези разправии…”

За нея това не е първият абсурд, с който се сблъсква. През 2010 г. от сметката на “Месокомбинат Варна” АД изчезват постепенно всичките близо 2,5 млн. долара депозит, без Манджукова или някой от фирмата да разбере. Банката се опитва да каже, че самата Манджукова е извършила плащания с парите си - купила е с голяма част от тях гори край Силистра. Имало предварителен договор, плащане. Манджукова обаче точно в момента на това плащане се оказва в чужбина и представя самолетни билети и паспорт с печати за влизане и излизане в страната, които доказват, че няма как да е купила някакви гори в този момент. Такива гори в крайна сметка нито са купени, нито прехвърлени нотариално.

Фирмата пише сигнали до БНБ, че се извършва голяма кражба от сметка на клиент в банка. БНБ се измъква с обяснението, че това е частно правен спор, да се оправят двете страни. Така след повече от 2-годишна съдебна битка Манджукова осъжда в Софийски градски съд “Инвест банк” на Петя Славова да й изплати въпросните близо 9 млн. лева. Но в Софийския апелативен съд се случва описаната измама и банката е освободена от това задължение.

Съдия Стефан Гроздев е обвиняван, че е взел подкуп от 350 хил. евро

Съдия Стефан Гроздев е 53-годишен. Завършил е право в Софийския университет 1988 г. и оттогава работи в Софийски градски съд, Софийски районен съд и Софийски апелативен съд (САС). От 2002 г. е шеф на търговското отделение на САС, и негов зам.-председател. От миналата година е временно изпълняващ длъжността председател на този съд, до избирането на нов.

През есента Висшият съдебен съвет се опита да избере Гроздев за шеф на САС в София, но за него бяха дадени само 11 гласа и кандидатурата му не мина. Списание “Правен свят” изнесе тогава информация от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, че през последните 5-6 години срещу Гроздев е имало редица прокурорски преписки, като почти всички са прекратени, защото не са установени основания за извършване на проверки. Една проверка, обаче продължава да е висяща в продължение на 3 години към онзи момент.

В деня, в който Гроздев се яви като кандидат за шеф на САС във Висшия съдебен съвет, пред него да протестират се явиха и бившият главен мюфтия Недим Генджев и няколко ходжи. Те обвиниха Гроздев, че е взел подкуп от 350 000 евро, за да определи като легитимен главен мюфтия не Генджев, а Мустафа Алиш Хаджи. Генджев е внесъл сигнал до ВСС и прокуратурата с тези обвинения и съобщава за “тежки пороци” в работата на съдия Гроздев. Именно по сигнала на Генджев от 2011 г. преписката се е проточила, но нямало данни за нарушения на съдията. Генджев обяснява още, че магистратът манипулирал системата за случайно разпределение на делата. Тогава Генджев, заедно с няколко ходжи, произнесоха най-тежката клетва в исляма върху съдия Стефан Гроздев, също и върху всеки член на ВСС, който гласува за него.

Според Генджев и ходжите съдия Гроздев е “олицетворение на магистратската зависимост от модела “КОЙ?”, кариерата му започва от полицейската школа в Симеоново, “минава в пряката зависимост от ДПС, прокарва интересите на Доган в ЦИК”.

От становището на Етичната комисия за съдия Гроздев се вижда, че срещу него са били подавани и четири сигнала в Инспектората на ВСС. Един от тях е оставен без разглеждане, други два са проучени, но не били установени данни за извършване на проверки. Четвъртият пък е изпратен на главния прокурор по компетентност. Във ВСС пък е имало сигнали от страни по дела, разглеждани от съдия Гроздев, които били недоволни от решенията, както и сигнали за нарушение на случайното разпределение на делата.

От заключенията на Етичната комисия става ясно, че Гроздев има и апартамент във Франция, но няма нарушения, съдията спазва Кодекса за етично поведение и има нравствени качества да оглави САС.

Срещу адвокат Калин Чанков има висящо наказателно производство

Адвокат Калин Чанков е практикуващ адвокат от 2002 г. Справка в прокуратурата показва, че срещу него в момента има висящо наказателно производство за престъпление по чл.293, ал.1 от НК - за подбуждане към престъпление - лъжесвидетелстване, даване на неверни данни пред съд. Преписката е от тази година, но няма повече подробности за деянието.

Миналата година адвокат Чанков попадна в новините по заплетен случай с обвинения за измама и изнудване. Адвокатът е имал взаимоотношения с Дениз Тюркмен, зет на Филип Найденов - Фатик. Тюркмен е бил изгонен от страната за участие в контрабанда, няколко години живее в чужбина, а през това време адвокат Калин Чанков е трябвало да събира наеми от негови имоти в България. Когато Тюркмен се връща в България открива, че един негов имот край кв. “Люлин”, с автокъщи, на обща стойност около 2 млн. лева, вече не е негова собственост. Наемателите посочват друг собственик, Н. М., който се оказва беден човек, работещ на кариера за 400 лв. заплата. Но наемът от имота прибира друг. Когато Тюркмен взима от наемателите телефона на този, който прибира наема, набира го и се оказва, че звъни на адвокат Чанков.

Прехвърлянето на имота е станало от името на сириец, доверен човек на Фатик, който е бил предишен собственик. Обаче сириецът е отвлечен и изчезнал безследно и обявен по служебен път за мъртъв през 2005 г. И се оказва, че три години по-късно с пълномощно от същия сириец е прехвърлен имотът. Дори да е истинско такова пълномощно, след смъртта на упълномощителя, то е невалидно. Адвокат Чанков обвинява Тюркмен и доведения му брат Милослав Кръстев, че са го изнудвали и заплашвали да им прехвърли имота. Двамата са арестувани и задържани, а по-късно освободени. Срещу сделката с имота започва разследване, производството не е приключило.

През септември 2009 г. са арeстувани двама души, заловени докато теглят 800 000 лева от клон на “Уникредит Булбанк”. В. К. и Ж. И. са били засечени в незаконната банкова операция. При тегленето на парите е присъствал и адвокатът Калин Чанков. Съдът оставя двамата в ареста, а адвокат Чанков става свидетел по делото. Телефоните на двамата били подслушвани, установено е, че поддържали връзка с банда, която източва данъчен кредит от държавата, съобщиха тогава от МВР. Двамата трябвало да им легализират сумата от 800 000 лева и  парите трябвало да бъдат изнесени на о. Аруба. Не е ясна връзката на адвокат Чанков и защо е присъствал при тегленето на парите.

В категории: Бизнес


3
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
3
Коментара по темата
3.
3
24.04.2015 08:15:26
0
4
работил съм за Петя Славова, ясна ми е !
2.
Аз
23.04.2015 18:39:47
2
0
Регистрирай се и печели от първия български сайт за гледане на реклами http://bux.bg/?ref=1567
1.
Glaruss
23.04.2015 17:23:44
0
4
Бойкоооооо твоя жезъл прозира отново.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори