×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Осем години държавата не намери време, за да направи карта на дюните


Осем години държавата не намери време, за да направи карта на дюните
Заради това и в Несебър дюните не са дюни, в Царево плажът не е плаж
19 Април 2015, Неделя, 12:17 ч.
Източник: capital.bg

Институциите не намират воля да нанесат дюните върху специализираните карти на плажовете и да защитят брега от незаконни строежи
Българското Черноморие предлага широк набор от парадокси - в Несебър дюните не са дюни, в Царево плажът не е плаж, масивни бетонни сгради на Камен бряг са рибарски заслони, а хотели край Варна са брегоукрепителни съоръжения. Крайният ефект е поредната демонстрация на регулаторната немощ на държавата и морски бряг, който е все по-отблъскващ за любителите на чистия досег с морето.

Новата доза бетон, която вдигна градуса на общественото недоволство, се изля преди седмици до плажа на къмпинг "Юг" от инвеститора "ИФ Фаворит". И отново предизвика обществено брожение, оперативни намеси на правителството, решителни предложения... А всичко това можеше да се избегне с няколко... jpg-а.

Повече от половин година след поредния краен срок по закона за Черноморието (1 октомври 2014 г.) гражданите все още нямат пълен достъп до актуалните специализирани карти на плажовете, които показват разположението на пясъчните дюни, лиманите, крайбрежните езера, лагуните, влажните зони, островите, включително и изкуствените. Законът казва, че тези природни и пясъчни образувания са изключителна държавна собственост, с тях не могат да се правят разпоредителни сделки, нито да се застрояват. Тоест специализираните карти на дюните могат да се окажат най-сигурният, използваем и незабавен начин да се опазят последните незастроени кътчета на Черноморието.

Хубава работа, ама...

Специализраните скици за плажовете бяха въведени със Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 2007 г. (влязъл в сила 2008 г.), работата по изработката им започна 4 години по-късно и на практика още не е приключила. Осем години четири редовни и две служебни правителства прехвърляха едни на други отговорността за липсващите карти с оправданията "нямаше пари, сменяхме ръководството на Агенцията по кадастър, общините се дърпаха".

В разгара на скандала от последната седмица Агенцията по кадастър публикува 322 файла със специализирани черноморски карти. По-голяма част от тях са огромни pdf файлове на сканирани хартиени карти, които са трудно разбираеми за неспециалисти. Правени са от различни изпълнители и в някои от тях графичните елементи се различават. Най-притеснителното е, че в част от разположението на дюните въобще не е отбелязано, а само границите на морския плаж и различните хабитати.

"За съжаление над 70% от тези карти са създадени преди големия скандал със застрояването на дюните край Несебър в края на 2012 г.", посочват в свое становище от четвъртък от коалиция "За да остане природа в България". Въпросът за картите е повдиган многократно от природозащитните организации, като най-голям отзвук имаше след така наречения "Дюнигейт" - заравняването на дюни (необозначени в кадастъра) на плажа в Несебър от "СЛЕ груп" за изграждането на ваканционен комплекс. Тогава отново се разпореди спешно картиране на пясъчните образувания и пълна забрана за строежи.

От отговори на регионалното министерство до "Капитал" става ясно, че след скандала в Несебър МРРБ, МОСВ и Агенцията по кадастър са решили да актуализират картите на 41 плажа плюс тези на плажовете в землищата на селата Осеново, Близнаци, Ново Оряхово, Шкорпиловци и Самотино. До края на годината пък ще се изработват картите за плажовете в останалата част от землищата от област Варна и за цялата територия на област Бургас.

"Това е гавра с потребителя", коментира пред "Капитал" Тома Белев от сдружение "Зелени Балкани" и "Асоциация на парковете в България", които са част от коалицията. По думите му регионалното министерство и Агенцията по кадастър от месеци обещават онлайн платформа с актуалните данни от специализираните морски и кадастралните карти. Такава няма и до ден днешен, а новият срок, определен от шефа на агенцията Светослав Наков, е два месеца.

И все пак - къде са

Но отново няма гаранция, че дюните ще са коректно нанесени. Ангажимент за определянето на техните граници имаше Министерството на околната среда, което трябваше да наеме специалисти за заснемането. В действителност експерти ботаници от БАН са присъствали на огледите още през 2012 г., когато започна същинската изработка на специализираните карти, но някои плажове са подминавани с аргумента, че вече имат скици и нямат нужда от актуализация. Това беше потвърдено пред "Капитал" от д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН, която е част от екипа по изготвянето на картите. Тя каза, че на къмпинг "Юг" не е правено заснемане. За плажа има стара карта и от екоминистерството твърдяха, че тя няма нужда от актуализация, а на мястото на конфликтния строеж няма дюни. Впоследствие се оказа, че не е точно така, и екип от специалисти замина по спешност да прави нов оглед. Д-р Петрова посочи, че все пак за голяма част от плажовете има актуални данни от 2013 и 2014 г., но не всички са нанесени върху публикуваните тази седмица от Агенцията по кадастър скици. От МРРБ обясниха пред "Капитал", че единствените карти, които не са актуализирани са за въпросните 41 плажа и работата по обединяването на цифровите данни трябва да приключи до края на май.

Да си върнем плажа

В момента, в който специализираните карти на плажовете са изрядно попълнени и качени за публично ползване в достъпен вид, те се превръщат в мощен инструмент за гражданското общество. С подходящо приложение всеки ще може да види в реално време дали даден проект, съществуваща масивна или временна постройка на плажа е незаконна, както и да сигнализира институциите.

Освен това с последните промени в закона за Черноморието регионалният министър се задължи да издаде актове за изключителна държавна собственост въз основа на актуализираните карти, както и да отчужди по реда на Закона за държавната собственост естествено формирани морски плажове, засягащи частни имоти.

Това даде надежда на природозащитниците за запазване на последните пощадени от бетона плажове като Иракли, Карадере и Корал. В случая с Корал те се оказаха оправдани. "Ето как сега вече няма как да се строи на Корал", написа в страницата на гражданското сдружение "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Според публикуваната във вторник по спешност специализирана кадастрална карта на района част от частните земи зад плажа са дюни и каквото и да е строителство върху тях е забранено. В същия ден регионалният министър Лиляна Павлова потвърди, че площта на имотите на трима частни инвеститори в района на Корал ще бъдат намалени за сметка на държавата. "Пясъчните дюни, разположени непосредствено зад морски плаж "Корал" попадат върху части от 12 бр. частни поземлени имоти. Общата площ на тези поземлени имоти е 150 дка, от които върху 78 дка са разположени дюни, което представлява 52 % от общата им площ", уточниха от регионалното министерство. Това означава, че испанската "Ибердрола" с проект за огромен ваканционен комплекс върху площ от 120 дка (блокиран от екоминистерството през 2014 г.), "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ и "Корал резидънс" с няколко по-малки проекта (също блокирани), ще се простят с половината от терените си. Закупените през годините имоти от инвеститорите навлизат на територията на плажа, който е изключителна държавна собственост, обясни министър Павлова. Тя посочи, че това не е отчуждаване, а актуализация, скиците на въпросните частни имоти не са верни към момента и компаниите няма как да са собственици на части от плажа. Изпълнителният директор на Агенцията по кадастър Светослав Наков каза ден по-късно пред електронното издание "Club Z", че най-вероятно ще има отчуждения и на други морски терени, преминали в частни ръце. Но едва след актуализацията на картите.

В категории: Политика


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
бургазлия
19.04.2015 19:41:44
0
0
Абе пишете по ТЕМАТА, те ви окрадаха МОРЕТО и ПЛАЖА, а бие сте тръгнали на руснаците л...та да ринете...??
7.
Mmmmm
19.04.2015 12:17:35
4
1
Ще успеем ли днес да довършим изграждането на онази България, която руските орди и комунистите ни откраднаха през 1944 година?
6.
Samuil + Simeon Kings of Bulgaria
19.04.2015 11:46:45
3
2
«Русия е име, узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принадлежат към индо-германската раса. Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток от Днепър и по-далече.»

Карл Маркс до Фридрих Енгелс, писмо от 1865.
5.
др. Саян
19.04.2015 11:34:28
1
5
FREE BULGARIA една бройка от диспансера ми се губи,издирваме те спешно
Прибирай се,че не си си пил Liponex-а тази седмица!
4.
do 3
19.04.2015 09:43:50
6
1
Do 3: Amerikancite imat produktivnost 38% po goliama ot Evropeicite. I sa platili za osvobojdenieto na Evropa vuv 2 voini i dori sega sreshtu arabite. Eto kazahme. Mnogo po dobri nashi priateli sa. Po vremeto na Levski e imalo Amerikansko uchilishte v Plovdiv, malko uchilishte, no zaedno sus US uchilishteto vuv Istanbul, sa podpomagali i obrazovali bulgarite sus idei za osvobojdenieto. Pak kazah.
3.
Батко
19.04.2015 09:36:31
1
5
Я кажете нещо за Американосите.Тия ли сега ще ни щавят????? Националният интерес и Народа, това трябва да гледаме.
2.
First Bulgarian Empire
19.04.2015 09:28:34
9
1
Bravo Flagman!!! Taka vi iskam!
Eto pozdraviavam sus edna poema sreshtu suvetskia suyz:


ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със как Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазаше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.
1.
FREE BULGARIA
19.04.2015 09:23:25
9
2
Мили братя !! В Бургас има паметник в чест на 2 руски солдата ,загинали от препиване със спирт от 1 работилница ! А бе ,тия пиянгури ,вместо да ни освобождават , крадат и пият на поразия ! В София още има стари хора ,които помнят ,как потропвайки със руските ботушки по тротоара ,гладните , и бедни руски същества ,при вида на някой наперен българин ,или интелигентен софиянец , му подвикваха -” БУЛГАР ,СДАВАЙ ЧАСЬИ !! ”
Т. Е. – бързаха да го освободят !! От това , което българина има в повече от гладните руски бандюги !!
А на оня дядо от Габровско ,помните ли , дето се оплака в вестник “Демокрация” през 90-те- ” конфискуваха ми коня със инвентара , и ми откраднаха бакърената лозарска пръскачка ” !!
Е , питам аз Гоцето , ченгенцето , с тая лозарска пръскачка в Велика Германия руските пияндета асмите на германците ли са пръскали ? против ръжда ? или паяк ?
инфантилни безродници ! деца на терористи , и Московцки парашутисти !!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори