×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жестоките биячи, които смазаха с бухалка трима студенти във Варна, застават пред Върховния съд


Жестоките биячи, които смазаха с бухалка трима студенти във Варна, застават пред Върховния съд
28 кв. см. от черепа на Манол Марков липсват, 5 дни той е на командно дишане в реанимация, но за три варненски съдийки това е дреболия, снимка Блиц
15 Април 2015, Сряда, 10:35 ч.

На първа инстанция двамата получиха сурови наказания, но Апелативният съд смъкна присъдите им с по 10 години



Двамата жестоки биячи - Васил Петров и Антон Истатков, които без никаква причина смазаха от бой с бухалка трима студенти в центъра на Варна, застават пред Върховния Касационен съд. Преди година Варненският окръжен съд ги наказа сурово – Петров бе осъден на 17 години затвор, а Истатков на 16 години заради опит за убийство на студента Манол Марков и побой над колегите му Георги Иванов и Михаил Михалев. Манол и Михаил са от Бургас, като най-тежко пострада Манол Марков. Апелативният съд в състав - Росица Лолова, Живка Денева и Павлина Димитрова обаче буквално шокира близките на пострадалите, като намали с по цели 10 години наказанията и на двамата. „Съдийката, която четеше новите присъди, изглеждаше видимо притеснена – гласът й трепереше, въздишаше, прекъсваше четенето. Не можем да си обясним това поведение“, разказват те. Последната им надежда е Върховният съд да накаже справедливо Петров и Истатков за престъплението им.
Зверският побой стана в ранните часове на 21 март 2011 година и предизвика огромна вълна от възмущение заради безпричинната жестокост. Около 1 ч след полунощ тримата студенти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" отишли да хапнат по един дюнер в центъра на Варна.  Петров и Истатков, който има условна присъда за побой над съученик, също били там и през цялото време ги гледали лошо. Според Манол – просто търсели с кого да се спречкат и да го пребият. Момчетата обаче не отговорили на тяхната враждебност и двамата си заминали. След тях си тръгнали и студентите,  без да подозират каква опасност ги грози.
Запис от охранителните камери показва, че единият от биячите - Васил, които в нощта на престъплението карал баровския мерцедес на баща си, се връща и пита дюнерджията накъде са поели момчетата. Малко след това ги открили. Изскочили от колата и без никакви обяснения започнали да ги млатят. В ръцете си Васил държал бухалка и безжалостно удрял, където свари. И двете мутри са внушителни – високи около 1,95 см и тежки по 120 кг.
Първият, когото Васил повалил, бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. После двамата съборили с бухалката и Манол. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки, че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото му тяло. По-късно лекарите ще установят, че Манол е получил най-малко 7 тежки удара по главата. След като видели, че жертвата им спряла да се движи, свирепите мутри си тръгнали.
Пет дни Манол е между живота и смъртта, на командно дишане в реанимация, със счупен череп, засегната мозъчна обвивка от натрошените парченца, с мозъчен кръвоизлив, прекъснат слухов нерв, заради което в момента не чува с едното си ухо, и много други травми. „Не знаехме на кой свят сме, докато детето ни се бореше за живота си. В етапната епикриза бе отбелязано, че съществува тенденция за влошаване на и без това изключително тежкото му състоянието. Лекарите казваха: „Палете свещи, защото само един Господ знае дали момчето ви ще оживее“, разказва майката на Манол.
За щастие младият мъж оцелява от зверския побой, но 28 кв. см. от черепа му липсват и са заменени с метална шина. Заради повредения си завинаги слух той трябва да се прости с мечтата си да стане капитан на кораб като баща си. Животът му се преобръща с главата надолу.
"Подсъдимите са нанесли многобройни силни удари в жизненоважна част – главата от близко разстояние, включително и с твърд предмет, виждали са тежкото състояние на пострадалия М., ясно са съзнавали, че нанасяйки такъв жесток побой закономерно може да настъпи и смъртта на младежа", пише в мотивите си по делото първоинстанционният съд, който признава че Петров и Истатков са извършили опит за убийство и ги наказва съответно със 17 и 16 години затвор.
Делото обаче внезапно се обръща на 180 градуса на втората съдебна инстанция. Тези тежки травми, които едва не отнемат живота на Манол, са приети от Апелативния съд във Варна за… средни телесни повреди. Съдебният състав преквалифицира опита за убийство в телесна повреда и присъдите на Истатков и Петров са драстично намалени  – по 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Тук отново трябва да се напомни, че тримата студенти с нищо не са предизвикали или обидили двамата, за да бъдат пребити с такава жестокост. От кумова срама  Апелативният съд потвърждава присъдата от първа инстанция в останалата й част - виновните трябва да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело и солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв.
„Разбрахме, че нещо става още в Окръжния съд, когато двамата по-малко пострадали – Георги и Михаил – изпаднаха в странна амнезия. След боя Георги сам звъни на тел. 112, описва пред полицаите как са изглеждали биячите, казва марката на колата им, помни дори регистрационния й номер – 9009. По-късно ги разпознава и в полицията. Там Петров и Истатков са разпознати и от Михаил. А в съда изведнъж започнаха да говорят, че нищо не си спомнят“, казва бащата на Манол.
Въпреки променените показания на Михаил и Георги, и страстните адвокатски пледоарии, съдът и на двете инстанции приема, че именно Петров и Истатков са извършителите на побоя.
„Цялата ни надежда е Върховният Касационен съд да вземе справедливо решение – за тежкото престъпление да се получи тежко наказание. Дори животните не нападат без причина. А моят син бе на косъм от смъртта без никаква вина и аз искам възмездие за това, за да не губим вяра в справедливостта на българския съд“, допълва бащата на Манол.

В категории: Темида


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
15
Коментара по темата
15.
Данаил Лазаров
14.01.2016 17:02:51
0
1
Да, но в последствие именно съдия Живка Денева от Апелативния съд на Варна измени присъдите на двамата биячи с нови като ги осъди само на по 6 години затвор!
Това странно решение и действие на съдия Живка Денева ме кара да се съмнявам, че нещо може би извънсъдебно я е мотивирало да намали значително присъдите на двамата биячи от Варна! Това, което съдия Живка Денева е направила е срам и позор за съдебната институция на Варна и аз остро осъждам и критикувам крайно несправедливото решение на съдия Живка Денева, която е била председател на наказателния състав в Апелативен съд Варна по делото срещу Васил Петров и Антон Истатков! Как може тези хора да извършат нещо толкова гадно, брутално и с такива големи последствия и накрая съдия от Варна да им НАМАЛИ значително присъдите на фона на какво питам аз? На това, че са осакатили трайно един човек ли? И за това, че са пребили още други двама. Срамувам се от съдия Живка Денева!
14.
nbhjb
20.04.2015 19:29:47
0
0
четейки това си мислех, че е типична бургаска история и се оказа, че всъщност просто момчето е от бс, но изглежда и на други места из БГ се случват такива ужасии, жалко
13.
Стражаря
17.04.2015 08:05:49
0
2
Съжелявам че съм Българин,и се срамувам че живея в такава скапана Държава!?Колегата който писа че трябва да се разреши оръжие свободно е напълно прав.Да ама не дават на всички нали се сещате че умислено не се разрешава защото ги изтрах че първо ще избием тях,тези които сега бият и не ги изстрах защото знаят че неможеш да се защитиш.Като пример вземете филма с Чарлз Бронсън като почна вечер да избива наркомани и престъпници и престъпноста намаля!!!!!!?Направете си извод?
12.
$h@IdEr
15.04.2015 23:13:24
0
9
Узаконете стрелбата на месо при самозащита, както е в Щатите и да видим дали няма лавинообразно да спадне нивото на престъпност и улични побоища и кражби. Ей тия педермета и други техни подобия ще станат кротки като овчици и ще си ползват бухалките само за бейзбол. И не ви е виновен скапания комунизъм, тъпанари, виновни са американците и най-вече ТВ форматите им, които така охотно цоцаме от тях и пренасяме в БГ. Имаше една много ценна сентенция, изписана на един надлез на влизане в Бургас откъм Несебър – "Социализмът беше уродлив, дмеокрацията – дваж по-уродлива!".
11.
До 8
15.04.2015 17:31:28
1
5
С нищо не си запознат .
Побоят е без причина , а Манол е читаво момче.
10.
?
15.04.2015 17:23:06
0
3
Пандиз!
9.
До 8
15.04.2015 15:42:34
0
7
Като цяло има логика в това което пишеш обаче има и възможност наистина да е без причина. Аз лично съм бил свидетел преди години и то нееднократно как силно надрусани типове налитат на бой на случайни непознати хора без причина.
8.
Запознат
15.04.2015 13:20:31
15
2
Тоз Манол беше едно тревоманче.
Няма бой без причина. Сто процента се е направил на играч или нещо е взел напред и не се. Е изплатил. Няма такова нещо като да ти пръснат кофата без причина.
7.
До 5
15.04.2015 11:59:24
0
20
Абе слабоумник или патка си там не те знам какво си, теб в училище учили ли с те да четеш бе или само картинки гледаш? Не виждаш ли, че това е битото момче и това на главата са шевовете от операцията, а не ПРИЧЕСКА... АМАН ОТ ПРОСТ НАРОД!
6.
Фасол
15.04.2015 11:54:44
1
13
Разрешете на българските студенти да имат пистолети да могат да се защитават, това да нямаш достойнство защото някаква маймуна чака да те смачка и да не можеш да го гръмнеш на място е убиване на морала на нацията. Най отговорните Българи трябва да носят оръжие както по времето на царете.
5.
m
15.04.2015 11:46:24
23
1
поредните уроди с кофти прически
4.
х
15.04.2015 11:22:42
2
15
Децата на комунистическите чавдарчета май нещо не бяха включени в плана на Тодор Живков за успешна младеж, намигни ми. Ако беше Цар Борис тук сега тези тъпаци щяха да се разстрелят.
3.
раковски
15.04.2015 11:07:12
5
22
Ако бяха във ЩАтите сега щеше да има смъртно наказание или най малкото глоби по $200,000.
Това Българското правосъдие е такова ме да се вдигнете на протести! Иначе и грама ще ви рушат! И ще ви бият простаци! И въздуха ще ви тровят чрез Лукойл! И от пристанището ще ви крадат! И Тройката ще я развалят със руски паметници на поробителя!
2.
Важно!!!
15.04.2015 11:01:42
16
4
Шш, нещо да кажете за под игото? Пак ли турците са ви виновни? Пак ли ще има лъжи са Българоте дето причиниха Баташкото клане, но се покриха.
Май големи измислици, българите са много по зле от турците, това са последиците от комунизма, липса на съзнание и царене на омраза щото всички трябва да са равни, а не са.
1.
bobi
15.04.2015 11:01:21
1
2
wii dasi polu4ite zaslugenoto da qk perdax da napadate be z pri4ino da udrqte i taka was da udrqt
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори