×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Браво, Лапчев! Царевският кмет за скандала с дюните в Корал: Излива се бетон на пясъка, но законно


Браво, Лапчев! Царевският кмет за скандала с дюните в Корал: Излива се бетон на пясъка, но законно
Не сме върху пясъчни дюни, казва управителят на фирмата инвеститор Стамо Стамов, нищо че е разкопал пясъка
Ключови думи: Корал, Стамо Стамов, дюни
14 Април 2015, Вторник, 08:00 ч.

Заповедта за започване на строежа е била издадена от кмета Георги Лапчев три дни преди Великден, всичко му било наред на инвеститора

Върху пясъчни дюни в залива Корал не се строи. Монтираме бунгала върху плоча, която е върху стари основи. Така се оправда пред камерата на бТВ управителят на фирмата инвеститор Стамо Стамов.
Кирил Иванов от Сдружение „Да запазим Корал“ обаче подчерта, че бетон се излива върху пясъка. „Дойдохме на Корал за 4 дни и бяхме неприятно изненадани. Преди Великденските празници са се появили две плочи“, заяви той.
Цветомира Данева пък добави, че новите бетонни плочи са излети върху плажна ивица, която доскоро е била в защитената зона. Извадена е оттам поради различни частни интереси, заяви природозащитничката.
Според инвеститора, основите на този строеж съществуват от 70-те години на миналия век. За да бъде излят бетона обаче, пясъкът е съвсем прясно разкопан.
„Имаме всички необходими документи. Не мога да разбера какво търсите“, каза Стамов.
Заповедта за започване на строителство е издадена от община Царево само три дни преди Великденските празници. Преди това регионалната дирекция за строителен контрол забранява изграждането на обекта заради липса на ОВОС.
„Те пуснаха документите за забрана, но ние обжалвахме и спечелихме делото. Техните мотиви, които изложиха за спиране на строителството, отпаднаха в съда“, заяви управителят на фирмата-инвеститор.
Пред камерата на Нова телевизия пък Стамов обясни, че не можело да се говори за бетонни плочи, а за настилки и те били върху скали, а пясъкът се бил натрупал от ветровете.
„По въпроса дали това са дюни, или не, има ОВОС. Компетентните органи минаха и провериха. Експертите трябва да кажат дали са дюни. Не може върху скали да има дюни. Строим върху камъните. Може да има върху тях пясък, но той е отвят отнякъде. Затова ни позволиха да строим“, подчерта инвеститорът.
Кметът на Царево Георги Лапчев пък заяви, че единственият орган, който може да каже дали се строи върху дюни, е Регионалната инспекция по околна среда и води. „Това, което общината трябва да направи, е да спазва закона. Много грозни внушения се правят. Разбира се, че това е бетон. Тук се строи, но съгласно закона“, добави градоначалникът.

Атанас Русев от Сдружение „Да запазим Корал” пък заяви в „Здравей, България“, че в залива Корал се строи върху пясъчната ивица.
„Вижда се, че е пясък. Това, че експертите, които са издали ОВОС, не виждат дюни, си е тяхна отговорност. Специализираните кадастрални карти от октомври, които би трябвало да са публични, се крият от три институции. Миналата седмица се обадих в Агенцията по кадастър и ми заявиха, че не може да ми бъдат предоставени такива документи, макар че са публични. Такава карта за плаж Корал аз видях при министъра на околната среда от служебното правителство. Тя заяви, че 70% от земята, която е зад плаж Корал, влиза в тези карти“, уточни Русев.
„Не знам какво става в РИОСВ – Бургас, но оттам може да вземете ОВОС за всяко нещо в зависимост от това колко пари ще дадете. През 2012 и 2013 г. сезирахме министерството. Министър Лиляна Павлова каза, че 15 разрешения са невалидни. Тогава тя наказа главния архитект на Община Царево с 20 000 лева, а надзорната фирма бе глобена със 150 000 лева. Законът й позволяваше веднага да го уволни и да наложи много по-голяма глоба. Година по-късно при проверка по наш сигнал, се оказа, че строителните разрешения не са 15, само в зоната зад Корал са 35. Тези документи са официално издадени от Община Царево“, подчерта Атанас Русев.
Той сподели, че е бил шест години наемател на плаж Корал. „Нямам лични взаимоотношения с Община Царево, но очевидно те имат такива, защото миналата година в разгара на летния сезон кметът лично се разпореди да бъде спряна водата и токът на целия плаж за два месеца. Те с усмивка казват: „Съдете ни. Данъкоплатците ще платят делата“. На тях са им отвързани ръцете да правят каквото си искат“, коментира Русев.
Кметът обаче определи твърденията му като глупости.
„Не е имало атака срещу концесионера на Корал. С господина, който прави тези внушения, не сме се виждали. Не го познавам. Дали е законно да се строи тук, трябва да попитаме върховните съдии, защото те са казали, че всичко тук е коректно. Когато говорим за това как спасяваме природата, трябва да кажем истината. Тези хора се сещат за нея сега, а когато дойде септември - забравят, но миналата година Община Царево изчисти 100 тона отпадъци от плаж Корал“, каза още Лапчев.

В категории: Царево


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
32
Коментара по темата
32.
дА
14.04.2015 18:43:33
0
17
Лиле Павлова, как 2013г имаше дюни и Ти даваше интервюта, че докато си министър ха Корал няма да се строи, а сега казваш, че всичко е законно!!
31.
адвокат
14.04.2015 18:28:46
1
12
Съгласно т.4, § 1 от Допълнителни разпоредби към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие "Пясъчни дюни" са образувания, формирани от насипване на пясъци в резултат от взаимодействието на море, суша и вятър.
Е добре де, повече от очевидно е, че показаното на снимките са дюни по смисъла на ЗУЧК, а същият закон (чл.17а) забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права върху подвижни дюни. Къде е истината питам аз???
30.
до 29
14.04.2015 16:25:20
0
41
Нямаш си представа какъв панаир е сега при този директор
29.
26
14.04.2015 14:23:42
1
40
27-ми, нямаш си идея колко съм съгласна с теб. Аз не съм от хрантутниците, спокойно. Но подочух слух, че в РИОСВ-Бургас напоследък директорът не носи вина за "гафовете" на подчинените си, те нагло са го подвели. Далеч съм от мисълта, че и експертите са света вода ненапита, но да изкараш директора на институцията подведен си е леко казано малоумщина. А с тия кандидати за директор, верно няма оправия. За настоящия врид пък да не говорим.
28.
До 25
14.04.2015 14:11:40
1
46
За Момата Бургаска е верно! Съгласен съм! Случаят е емблематичен за далавера на Прехода: няма партии, има интереси и Пари! Много мръсни пари! Поради т'ва никой не иска да се раздухва ролята му в тази грозна завера...
27.
До 26
14.04.2015 14:08:13
0
45
Ми като все ви подвеждат, що се натискате да ставате шефчета бре керати ниедни?!? Уж много "компетентни", конкурси спИчелили и нам' к'во още, пък накрая все "подведени" билЕ... Айде малко ОТГОВОРНОСТ да се носи! От Директора начело и по веригата надолу - всеки, който се е подписал под неистини и далавери! Да са така добри и да отговарят за действията и за бездействията си! Няма да ви хрантутим вечно уредените на държавна ясла!
26.
до 21
14.04.2015 14:01:45
0
38
Последната модна тенденция на МОСВ, в лицето на министър Василева е, че шефовете са подведени от подчинените си. Или вече мина модата на това безочие?
25.
Аз
14.04.2015 13:54:15
2
49
А за Кмета Димитър Николов най големият виновник за къмпинг-Корал защо никой не спомене.
24.
sветла
14.04.2015 13:46:40
7
6
цял свят инвестират в курортите си саздават се бази аква парков на брега на моретата им . хората предлагат и се развиват в туризма . идете в една испания , турция или гарция . хората саздават удобства за туризма и пе4елят милиони от това . само ние все сме наопаки. за тез които не знаят сега корал е един змиярник и пу6тинак и тва за някои е мн хубаво. цялата рабута е 4 е тез зелените са само наркомани и пиенки и никои няма да ги пусне в укса . тоз атанас им купува по една водка и ги сабира там да му вар6ат 4абуатта . а неговата цел е да си е тои на плажа и да прави милион4ета , за6тот ако доидат и го заструят тои няма 6ансове да го взвме пове4е . мн му е мазен курбана.
23.
само Ким Чен да дойде
14.04.2015 13:32:47
1
15
Лапчев голямо лапане лапа!Ненаситни душици.
22.
apoloniec
14.04.2015 13:22:32
1
4
A za stroeja na kmeta v Sozopol,niama li prirodozastitnicite da se proiznesat.Polovinata bair razbiha!Tozi gionsurat tolkova bezobrazia napravi ,che tova e samo porednoto."Plastash li si v tazi darjava ,vsichko se opravia!"- Pinko Reizi
21.
До 19
14.04.2015 13:17:04
9
14
Айде сега да кажем КОЙ до преди няколко месеца е бил Директор на дирекцията, дето e отдела на Детелина Иванова и Таня Манолова?! :) Май скоро беше уволнен дисциплинарно тоя велик експерт, а? Дето и екология и фитоценология у Софето междувременно свършил, значи би трябвало да различава дюните... :) Или пак ще кажете, че шефовете нищо не знаят за далаверите на подчинените им, а? :)
20.
Иван
14.04.2015 12:35:08
18
8
Нямах нерви да изчета цялата статия, но ще изкажа мое мнение: На "Корал" е имало бунгала, и магазини и т.н. Мисля, че някъде до 1985 година или малко по-късно. Какво значи "Да запазим Корал"?! Що за чистота е да си миеш тигана със сапун в морето? А да ходиш по нужда в нивите на хората? Щом има инвеститор - има, това е. Мой близък казваше, че морето ще стане лукс и то става. Който може ходи, който не може, не ходи на море. По Черноморието една част от земите са общински, другите са частни, т.е. едните или другите решават какво ще правят с тях в рамките на закона, но е недопустимо някой да ти нарежда какво да правиш с имота си. Защо някой не си даде апартамента под наем без наем? Е, така е и на морето. Имаш нива, твоя си е. Не е тоалетна, а нива. Плажът е държавна собственост, съответно държавата решава.
19.
до 6
14.04.2015 12:07:15
2
51
Детелина Иванова е експертът участвал в комисията за определяне на дюни.отдела на сегашната директорка таня манолова определя дали има дюни на принципа тука има тука нема
18.
до 8
14.04.2015 12:00:09
2
45
Атанаска, Спаска и Ивелина разпореждат на РИОСВ. А, и ти кмете, да не забравя...
17.
Ивелина Василеоглу
14.04.2015 11:59:11
0
50
Братята от ДПС командват МОСВ не аз! Картите за дюните ме накараха Делян Пеевски и Данчо Ментата да ги скрия че много тяхни имоти засягат!
16.
друг банкер
14.04.2015 11:43:02
1
5
Егати тъпият банкер!
15.
IZBORI 2015
14.04.2015 11:41:59
2
16
LAPCHEV,SVARSHI LAPANETO.
NAESEN NEMA DA SI KMET.
14.
банкер
14.04.2015 11:35:33
30
6
Тъпи и смотани селяндури.Как ще искате да имате туристи като съсипвате туризма.В Дубай е застроен целия плаж , правят изкуствен и в морето.Ама туристи бол а тука рев голям .Няма да се строи край брега на морето , няма да се изсичат горита за ски писти.Ей за това ще си седим без туристи и ще се оплакваме.Защото заради такива тиквеници като тези пишман еколози туризмът в България си отива.
13.
Запознат
14.04.2015 11:22:41
1
60
Защо не кажете че Главеня архитект на Царево беше роднина на Ивелина Василева сега министър, тогава зам. министър на екологията!
12.
Възмутен, ама много
14.04.2015 11:00:58
1
21
Какви бунгала бе хора??? То плаж не остана, ние и малкото да засерем! Не чистка а затвор и промени в закона. На теория това наистина не е строеж, но на практика имам точно два въпроса
1. Къде ще остане свободно място по плажната ни ивица?
2. Къде ще ходи акото от тези бунгалца?
11.
korleoneto
14.04.2015 10:59:01
2
13
Че какъв е проблема като си платиш в България като си платиш всичко може това е жестоката истина
10.
do 9 (Мм)
14.04.2015 10:54:24
3
51
Съгласна съм! Предлагам да се започне с министър И.Василева.
9.
Мм
14.04.2015 10:51:30
1
57
Трябва масова чистка в Герб , защото много от кметовете им са ето като тоя корумпирани и нагли
8.
Бургаският кмет пита Лапчев
14.04.2015 10:38:59
4
25
Кой седи зад лицето Стамо Стамов и защо го ползват? Лапчев да каже кои софиянци гуши той??? Това е важно: кой разпорежда на РИОСВ тука?
7.
ужас
14.04.2015 10:23:19
2
21
дюните били върху скали - все едно се очаква да са направо върху земното ядро но като гледам схемата напрактика строителя ще си приватизира целия залив нищо че е защитена местност. Там само палатки е имало до сега
6.
запознат
14.04.2015 10:22:51
2
49
Абе кой отговаря в РИОСВ за определянето на дюните? Не беше ли дирекцията на сегашната директорка на инспекцията Таня Манолова?
5.
NEcorecten
14.04.2015 10:04:56
1
5
VSICHKITE SA MUSHANDII.
4.
korekten
14.04.2015 09:50:30
3
6
стамо стамов е бивш директор на дк бургас тои е с много добри отношения с всички институции и за това е избран за ръководна роля на строежа в корал така че тои знае какво да каже и как да го каже
3.
до 2
14.04.2015 09:48:16
6
38
Не го знам тоз левент кой е, но щом казвате че се кани да става шев сигурно в момента не е шеф.Не ели редно сегашното ръководство да се произнесе?Или има чадър над риос в момента?Щото никъде не се говори за риос
2.
До 1
14.04.2015 09:11:04
24
20
Главния дюнаджия да се произнесе, баш героя от аферата "Дюнигейт" разБойчо Георгиев! Нали се кани да става пак шефче там? :)))
1.
риос
14.04.2015 09:04:57
6
16
От РИОС Бургас какво казаха? Има ли ОВОС,няма ли?Има ли дюни, няма ли??
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдена информация в джипа са превозвани мигранти Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици
Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори