×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският университет "Проф.д-р Асен Златаров" лъсна в скандална схема с източване на евросредства (ВИДЕО)


Бургаският университет "Проф.д-р Асен Златаров" лъсна в скандална схема с източване на евросредства (ВИДЕО)
Не е ясно дали изобщо в ръководството на университета знаят, че някой използва техните студенти, за да точи евросредства
11 Февруари 2015, Сряда, 05:35 ч.

Прокуратурата вече работи по случая, очакват се арести

Бургаският университет "Проф.д-р Асен Златаров" лъсна в скандална схема за източване на евросредства чрез фиктивни стажове.  Разследване на "Здравей, България” показва как стотици хиляди левове от европейски фондове изтичат през схема за студентски стажове, в която са въвлечени студенти, преподаватели и фирми.

Репортерът на Нова ТВ Вероника Димитрова е тръгнала по следите на измамата след сигнал от жена, чиято фирма е била открадната, за да бъде въвлечена в схемата.

По документи във фризьорския салон на Айнур Генч от Варна на стаж са били стотици студенти от университети в цялата страна, но само по документи. На практика обучение не е имало.

За фиктивния стаж само в този салон студентите са взели общо около 50 хил. лeва. Менторите и преподавателите, които е трябвало да ги контролират, пък са получили около 25 000 лева. Парите дошли от фондовете на ЕС и се плащат от Министерството на образованието.

Айнур Генч разказва, че през фирмата й са минали около 100 студенти. Не ги познава, но на хартия всеки е бил по 240 часа на стаж. За злоупотребата тя разбира случайно от звено в Министерството на образованието, наречено "Студентски практики” - обадили й се, за да търсят един от студентите, който по документи е бил на работа при нея.

Договорите, сключени от името на Айнур, се оказват общо шест – с "Проф.д-р Асен Златаров", с Техническия в Габрово, Колежа по телекомуникации и пощи в София, Университета по хранителни технологии в Пловдив и с Икономическия и Техническия във Варна. Така се оказва, че фирмата на Айнур е въвлечена в сложна схема с мистериозни организатори.

Доцент от Техническия университет във Варна, чийто подпис е на един от договорите, обясни, че тези договори се пращат, включително и по пощата и това е причината да не се е срещал с Айнур.

Човекът, откраднал фирмата й, е изпратил до университета предварително подпечатан и подписан договор. От ВУЗ-а не били длъжни да се свързват с управителя и така измамата става възможна.

Според програмата за стажовете студентите, които са на стаж, трябва да бъдат обучавани от ментор - служител на фирмата. В случая ментор е 24-годишният Николай Михалев. Айнур не го познава и никога не го е виждала.

Контрол от университета би трябвало да се осъществява от академичният наставник, който да следи карат ли наистина студентите платения стаж. В случая това е Красимира Димитрова. Тя признава, че никога не е стъпвала в салона на Айнур. Не е виждала и ментора на живо, но също ще вземе пари за това, което не е свършила – 1300 лева. Красимира Димитрова мислила, че звъни в салона на Айнур, а всъщност от другата страна на телефона се намирал човек в схемата за измама. Той й се представил за ментор и й обяснил, че практиката протича нормално. Димитрова дори получила имейли от стоте студенти за това на какво са се научили в салона. Студентите получавали пари за стажа, който не са посещавали. По 480 лева на човек.

Екипът на "Здравей, България” продължава да търси кой е организатор на схемата и до кого стигат европарите и открива Николай Михалев – фиктивният служител на Айнур. 24-годишното момче от Варна работи като охрана на минимална работна заплата и не знае, че е ментор на студентски стажове. Той разказва, че преди време негов приятел – студент в Техническия университет във Варна, го накарал да му даде личните си данни и банковата си сметка. Щял да му намери работа.

Николай не започва работа, както обещава неговият приятел Александър, но в банковата му сметка започват да пристигат хиляди левове. Това всъщност са хонорарите му като фиктивен ментор на студентските практики. Общо около 12 500 от Министерство на образованието. Николай разказва, че при всеки превод Александър идвал с него в банката и му ги взимал.

 Александър не отрича, че всеки месец в продължение на половин година взима парите от сметката на Николай. Той казва, че предава на човек, чието име твърди, че не помнел. Помни само, че една вечер дошъл пред дома му и го заплашил. Александър твърди, че не поддържа връзка с мистериозния човек. На всяка среща се разбирали кога и къде да се видят следващия път.

Платени стажове като този у нас има общо 70 000. Образователното министерство плаща на студенти и ментори по договори с 15 000 работодатели като Айнур.

По случая вече тече проверка в прокуратурата.


В категории: Просвета , Бургас


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Записки на българския учител
15.02.2015 14:37:47
1
4
СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Приморско
________________
Публична тайна е, че директорът Налбантов е зависим от алкохола. За него практически е невъзможно да извършва каквато и да е дейност без да е пил алкохол. Всеки, който е бил при него в дирекцията е ставал свидетел на това как по време на разговор, от време на време, той отива до хладилника, вади някаква бутилка с концентрат и си налива за пиене. За Налбантов това е автоматизиран и несъзнателен процес, който той не може да овладее. Всичко това се повтаря многократно в продължение на целия ден особено в промеждутъците, когато е свободен - тогава той бърза да се прибере в дирекцията, за да си налее поредната чаша алкохол.
Спомням си за един случай, когато един от гостите му в дирекцията отказал да пие предложения му алкохол. Става въпрос за Димитър Бочев - професор по философия и писател, живял дълги години като емигрант в Германия. Тогава г-н Бочев обърнал внимание на Налбантов, че не е редно в едно училище да се пие алкохол и го предупредил, че това можело да му коства работата. За целта му дал за пример Германия, където това било невъзможно да се случи.
Когато няма гости, Налбантов кани в дирекцията някои от учителите, за да пие алкохол с тях. Когато говорят за такива случаи учителите си служат със специален жаргон, за да не назовават нещата с истинските им имена - например, че в дирекцията имало културно мероприятие и посещението му било задължително или че в "библиотеката" (т. е. в дирекцията) пристигнала някаква нова книга и тази книга трябвало да бъде прочетена и да й се направи разбор (т.е. алкохолът трябва да бъде изпит). В тази връзка много често в учителската стая се чуват коментарии за дадено посещение в "библиотеката", дали е било ползотворно и изпълнено със съдържание, какво е било качеството на конкретната "книга" и т.н. Нещо обикновено е в учителската стая да се чуват коментарии от този род: "Отивам в библиотеката", "Бях в библиотеката", "Защо не дойдохте в библиотеката? Всички ви чакахме там?", "Защо не каза на еди-кой си да не ме търси? Нали знаеш, че съм в библиотеката." и др. такива коментари все в същия алегоричен стил. Така за един страничен човек, който присъства на подобен разговор е много трудно да разбере, за какво всъщност става въпрос.
Много пъти учениците са ме подпитвали: "Какво правите в тази учителска стая през голямото междучасие!? Защо някои учители влизат за четвъртия час леко подпийнали?" Спомням си, че даваха за пример г-жа Бъчварова - учител по история: била в някакво особено, приповдигнато настроение, очите й светели, а бузите й били зачервени. Тук става въпрос за честванията на рождени и именни дни на учителите и техни родственици - предимно членове на семействата им, които се празнуват през голямото междучасие в дневната (помещение до учителската стая). Подобни мероприятия се насърчават от Налбантов, защото покрай почурпката има и подаръци лично за него - бутилки с алкохол, бонбони, сладки и ядки, с които той впоследствие черпи гостите си в дирекцията.
Когато се налага да молят Налбантов за нещо, предимно за отсъствия от работа, той им напомня какво трябва да направят, за да ги пусне: "Ама ще почерпиш, нали?" Учителите знаят за тази слабост на Налбантов и редовно с повод и без повод му носят алкохол, с което той многократно се хвали и го изтъква като доказателство за това, че учителите са зависими от него и се страхуват за работата си и затова му правят подаръци. Например, не пропуска да се похвали с факта, че учителят му по физкултура Пеев, с когото уж не са в много добри отношения, редовно, когато правел ракия или по други поводи, му носел по едно шише ракия и на него. "Значи го е страх от мен и затова ми носи ракия, а иначе нека пак да си лае срещу мен!" казва Налбантов за Пеев.
Нееднократно и на всеослушание Налбантов се е възмущавал и от Тодор Стамов - учител по труд и техника, затова че му бил обещал едно лимонадено шише ракия, а като донесъл ракията се оказало, че бутилката била само половин литър, а не от големите двулитрови шишета. "Много е свидлив тоз Тошко! Ами отпусни се, бе човек! Директор съм ти все пак! Това ли заслужавам аз - едно малко шишенце!?..."
Самото пиене в дневната през голямото междучасие се приема от учителите за нещо нормално, за някаква даденост или придобивка, от която те редовно трябва да се възползват, още повече, че това им поведение се насърчава от Налбантов. Спомням си за един такъв случай. Веднъж в учителската стая дойде една ученичка - Бойка Радева, която търсеше учителката по история г-жа Бъчварова. Казах й, че Бъчварова е в дневната и че може да влезе там и да я намери. В този момент наистина не съобразих, че учителите там пият алкохол и че това ще бъде видяно от ученичката. Г-жа Бъчварова се скара на ученичката затова че влиза в дневната и после като разбра, че аз съм й разрешил, се скара и на мене като ми даде да разбера, че не било редно учениците да виждат какво става в дневната. Случаи като този бяха показателни за това какъв двойствен живот имат учителите. От една страна се правят на изрядни, а от друга съвсем съзнателно нарушават закони и морални принципи задължителни за работата в едно училище...
Много по-интересна е реакцията на Регионалния инспекторат по образованието - Бургас на многократните ми сигнали за това, което се случва в СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Приморско и в частност за употребата на алкохол в училището.
При нееднократните проверки, които са се правели от РИО е било установявано, че в дирекцията и в училището като цяло, не се е употребявал алкохол. Нямало данни учителите да са употребявали алкохол по време на работа...
Т. е. всичко в това училище било нормално (!?!?!?!?!?!?!)

Възникват основателни въпроси: Какво точно работят служителите в РИО - Бургас? Работят ли въобще? Имат ли си те някаква представа какво се случва в училищата в областта?
13.
БРАВО
13.02.2015 10:39:26
2
5
Браво на агетатурното Ръководство на Университет „Асен Златаров“

начело с агент КИРО ( Ректора проф. Петко Петков), агент МАЯ ( Зам. Ректор доц. Магдалена Миткова), агент ДРАГАЦОВ ( Зам. Ректор проф. Валентин Ненов), агент СВИЛЕН ( проф. Ованес Мекенян), агент ДИМАНА ( проф. Дияна Радойнова), агента Стойко Петров (Декан на ФТН), агента КОРИФЕАС ( доц. Милчо Скумов), агента АНТОН ( доц. Димитър Георгиев), агента Николай Милев, агента ЕГОРОВ ( доц. Петко Танев), агента КАЛИН и ОРЛИН( проф. Петко Барзов), агент ЗЛАТИНА ( доц. Хрисула Недялкова).. и..

...и десетки и стотици ЗНАЙНИ и НЕЗНАЙНИ герои, които са разкрили ДАЛАВЕРАТА с ДОГОВОРИТЕ за стажовете и те са БИЛИ ВЪРНАТИ, както заяви в МЕДИИТЕ Проф. д-р Стойко Петров Петров, водещ функционален експерт, Факултет по технически науки, каб. 205 ОК, тел.: 056 716 723, 0888 351 183, e-mail: [email protected]

БРАВО ! ХВАЛА ! ДС не спи, а ДЕЙСТВА !
12.
питащ
12.02.2015 21:31:30
2
6
Защо само на :

Доц. д-р Милчо Янев Скумов, функционален експерт, катедра "Органични химични технологии", каб. 213 ОК, тел.: 056 717 087, 0885 108 713, e-mail: [email protected];...

така наречения "КОРИФЕАС" сте показали ДОСИЕТО..?

а на :

Проф. д-р Стойко Петров Петров, водещ функционален експерт, Факултет по технически науки, каб. 205 ОК, тел.: 056 716 723, 0888 351 183, e-mail: [email protected]...

НЕ сте ??? Или може би защото е все ОЩЕ ДЕЙСТВАЩ или за ПРИНОСА МУ към назначаването на НЕЗАКОННИЯ РЕКТОР - проф. Петко Петков :

"Скандалът тресе академичните среди в града от средата на миналата година, когато в един и същи ден – 25 май 2011 – проф. Петков си подаде оставката като ректор, за да се пенсионира, а в същото време получи протокол, че седмица и половина по-рано - на 12 май 2011 - Общото събрание го е избрало за … ректор."...(Председател на ОС е доц. Стойко Петров, по-късно за това "удостоен" и за "професор"...)

"Така или иначе, на 1 юни 2011 г. проф. Петко Петков е уволнен като ректор въз основа на оставката му, а на 7 юни 2011 г. отново е назначен за ректор от председателят на Общото събрание.

Министерската проверка потвърждава, че проф. Петков е назначен за „ректор“ и „професор“ в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав. И по стария закон, и по новия заемането на длъжностите „доцент“ и „професор“ става с конкурс, какъвто в Бургас не е проведен, каза от парламентарната трибуна министър Сергей Игнатов. Освен това ректорът се избира от общо събрание и когато подаде оставка и бъде освободен, трябва да има ново общо събрание.

В конкретния случай общото събрание избира проф. Петко Петков на 12 май, а той подава оставка по-късно - на 25 май, която е приета. Затова назначаването му за ректор на 7 юни, без ново решение на общото събрание, е неправомерно"........

Нека Прокуратурата се поразрови не само за това, защото ще намери много, много...много други неща.....
11.
вижте и ЧАСТ от агентите на ДС в бургаските Универ
12.02.2015 21:06:00
0
5
Кои са агентите в БСУ и “Асен Златаров” – виж тук !

Публикувано от: e-burgas в Бургас, Общество 14:44 21-06-2012 0

Досиетата на ректори, зам.-ректори, деканите и зам.-деканите в двете висши учебни заведения в Бургас – Бургаски свободен университет /БСУ/ и „Проф. д-р Асен Златаров” бяха разкрити от Комисията по досиетата. Общо осем са преподавателите, сътрудничели на бившите комунистически служби.

Шест от тях са в „Проф.д-р Асен Златаров”. Ръководителят на катедра Валентин Ненов е бил секретен сътрудник с псевдоним Драгацов. Вербуван е през 1986 г., снет е от оперативен отчет две години по-късно – през 1988 г.

Друг ръководител на катедра – Димитър Георгиев е бил агент Антон. Той е помагал на Държавна сигурност /ДС/ в продължение на осем години – от 1978 г до 1986 г.

С картонче в ДС е и Йонка Балтаджиева, която до 2007 г. бе зам.-ректор на университета. Тя е сътрудничила с псевдоним Мария.

Още един бивш зам.-ректор Магдалена Миткова също е била секретен сътрудник. Псевдонимът й е Мая.

Ръководителят на органичния корпус Милчо Скумов повече от 20 години е бил разузнавач Корифеас.

Хрисула Недялкова, завеждаща катедрата по “Педагогика” или агент Златина, както е известна в масивите на ДС, е донасяла на службите от 1979 г., сочи разсекретеното й досие.

Името на Йонка Балтаджиева изплува и сред преподавателите в Бургаски свободен университет /БСУ/.

Освен нея още двама от академичния състав на университета са помагали на комунистическите тайни служби. Това са Лина Анастасова /агент Мария/, която е зам.-декан и Мария Чавдарова/агент Вихра/. Първата е била вербувана в качеството си на агент, а втората – на осведомител.
10.
студент
12.02.2015 20:04:13
0
5
Лица за контакт по студентските стажове в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас :

Проф. д-р Стойко Петров Петров, водещ функционален експерт, Факултет по технически науки, каб. 205 ОК, тел.: 056 716 723, 0888 351 183, e-mail: [email protected];
Доц. д-р Милчо Янев Скумов, функционален експерт, катедра "Органични химични технологии", каб. 213 ОК, тел.: 056 717 087, 0885 108 713, e-mail: [email protected];
Нина Георгиева Иванова, експерт финансово-счетоводно обслужване, стая 210 СО1, тел.: 056 716 413, e-mail: [email protected];
Златина Йорданова Вънчева, технически изпълнител, стая 209 СО1, тел.: 056 705 293, 0899 085 523, e-mail: [email protected]
инж. Здравка Драганова Драганова, технически изпълнител, инспектор Учебен отдел, тел.:056 716 570, e-mail: [email protected]

Ха..ха...само това ли са лъвците и далавераджийте...??
9.
123
11.02.2015 13:12:24
3
15
Голямо разследване, Браво, просто Айнур не е получила уговорената сума и се е разприказвала. Много сложно, Уникална схема!!!
8.
n
11.02.2015 12:59:59
0
9
Съвет от мен за вас Флагман - добре преразказвате репортажа, но впрегнете журналистическите си възможности-способности /надявам се имате такива/ поразходете се до БСУ подпитайте тук там може да откриете интересни неща и там.
7.
...
11.02.2015 12:50:03
1
7
Тази фризьорка май не е лапнала лев от далаверата и сега се прави на луда. Лъже като дърта циганка хахаха
6.
изроди
11.02.2015 12:28:07
0
6
аман от ваще схеми !
5.
майкъл койчев
11.02.2015 11:55:50
1
6
добре сега защо пише в заглавието ВХТИ а се говори за Варна?!?! и за Варна !
4.
....
11.02.2015 11:16:32
7
6
СОБСИДИИ САМО ЗА ДЕРЖАВНИ ОНИВЕРСИТЕТИ ВЕЕЕЕ !!1!
ЕВРОГЕЙОВЕТЕ НА КРАДАТ, А ОТ ДЕРЖАНОЕ ПРЕДПРИАТЕЕ НЕ СЕ КРАДЕ !!
3.
т
11.02.2015 11:13:54
3
6
В статията конкретно се говори за Техническия университет във Варна, не за ВХТИ...
2.
фйф
11.02.2015 11:13:01
1
4
Боклуци тиибати майкати
1.
Рейса
11.02.2015 11:05:13
2
9
А добро утро...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори