×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ + саниране = окопаване в местната власт


ГЕРБ + саниране = окопаване в местната власт
Депутатите от ГЕРБ станаха рекламни лица на програмата за безвъзмездно саниране. Бившият икономически министър Делян Добрев разяснява особеностите на програмата пред избиратели
03 Февруари 2015, Вторник, 21:01 ч.
Автор: Галя ГОРАНОВА, старши репортер

Съвсем не е ясно дали ползите от санирането на няколко панелки ще са повече от пораженията, които "енергийната ефективност" ще нанесе на демократичния процес у нас
Дългожданото от строителния предприемач Росен Плевнелиев саниране стартира с ускорени темпове. "Енергийната ефективност", с която държавният глава ни проглуши ушите, не е нищо друго освен политкоректното название на една гигантска далавера с политико-икономически привкус. За какво става въпрос? С възвръщането на ГЕРБ на власт бе взето решение държавата да отдели 1 млрд. лв. от хазната за саниране на старите панелки. Услугата ще е безплатна за първите 2 години, след като се видя, че сегашната схема с предоставянето на заеми не функционира. Безплатното саниране на панелките беше голямата съблазън за електората в предизборната платформа на ГЕРБ, макар още да не се знаеше откъде ще дойдат парите. Сега вече е ясно - от общия ни джоб като данъкоплатци. Безпределният ентусиазъм, с който целият партиен актив се юрна да рекламира начинанието, обаче издава някаква нездрава мотивация.

Подозрително е, когато

депутати от ГЕРБ се обявяват за рекламни лица на санирането

Още по-съмнително става, когато народни представители от тази партия организират срещи с "наши" кметове и домоуправители за разясняване на условията по кандидатстване. Не минава и ден без прессъобщение за подобни срещи. Първо, не е работа на депутатите, а на държавата и общините да провеждат разяснителна кампания. Второ, привилегироването на кметове и домоуправители по партиен признак вече е сериозна предпоставка за злоупотреби. И трето - възниква въпросът защо им е на депутатите от управляващата партия да хабят толкова усилия и време, ако нямат интерес? Тук, предполагам, ще се съгласите с мен, че едва ли е от безкористна грижа за народното добруване.

Симбиозата между благотворителност, политика и търговски печалби, и то, не щеш ли, точно преди местните избори, би трябвало да ни прави особено бдителни. Затова да разгледаме по-внимателно офертата на властта. Първо, тя облагодетелства само първите по време, което обяснява спешаването на герберското войнство. Така на общините, в които управлява ГЕРБ, се дава по-голям шанс да се докопат до милиарда. Което пък им помпа рейтинга за предстоящите избори. Разбира се, нищо не пречи и на останалите партии да се включат в това необявено състезание, но как да го направят, след като подробностите са ясни само на регионалното министерство. Второ - санирането без съмнение ще облагодетелства голям брой строителни фирми, които пък ще се одобряват от общините. И тук е най-невралгичната корупционна точка в начинанието.

Обръчите от фирми около управляващите вече потриват ръце

Всеки, който поне малко познава нравите по места, знае как функционира конкурсното начало при обществените поръчки. Комисионите пък дават добър старт в предизборната надпревара, където всеки глас струва пари. Досегашният ни "демократичен" опит показва, че местните избори са до голяма степен купени, така че санирането ще даде силен тласък на търговията с вот.

Всички тези обстоятелства до голяма степен обясняват ажиотажа на герберските активисти по темата. Има голяма вероятност част от подарения милиард за нуждите на санирането

да се върне към тях под формата на комисиони

Тези пари се явяват добра дългосрочна инвестиция и за политиците, и за бизнеса. Първите обезпечават пребиваването си във властта, а вторите получават гаранция, че далаверата им ще продължи.

С предизборното саниране властта създава възможно най-благоприятните условия за бетониране на местния феодализъм. ГЕРБ + саниране = окопаване в местната власт.

На политическия хоризонт се задават може би най-порочните местни избори досега. И съвсем не е ясно дали ползите от санирането на няколко панелки ще са повече от пораженията, които "енергийната ефективност" ще нанесе на демократичния процес у нас.

Залогът на местните избори е голям и поради факта, че голяма част от средствата по оперативните програми на ЕС минават през общините. Единственият свеж паричен приток за следващите 7 години. Тоест който победи, има гарантирани бъдещи порции от властта, респективната му партия също. Понастоящем ГЕРБ владее над 85 от общо 264 общини, в това число и 14-те най-големи областни града.

Допълнителен бонус за ГЕРБ на местните избори ще се окаже и референдумът за задължителното и електронното гласуване, който ще стимулира активността, а от това печелят големите.

В категории: Политика , Животът


Флагман.БГ Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! 19/05/2024, Неделя 08:00 0
8
Коментара по темата
8.
незаинтересовани граждани
04.02.2015 12:28:37
3
3
Ех, мили хора мили хора... ако преди да плюете нещо,което даже не сте си направили труда да прочетете и само повтаряте думите на комшията Гошо ( защото Гошо много ги усеща нещата) ще видите защо се почва с панелните блокове, ще видите, че малките блокове ще бъдат допустими догодина, също така ще видите, че вашата кооперация не е допустима не заради това че е на 20 години ( допустими сгради строени преди 99г., което означава, че там сте ок), а че най-вероятно не е строена по индустриален способ.
Всички скачате и плюете нещо, което явно не сте си направили труда да прочетете, съжалявам, но това е признак за много ниска култура.
Нашият блок ще се санира! Щастлив съм, че това ще се случи , а вие... еми вие продължавайте да си чешете езиците и да оправяте държавата на счупената пейка пред блока, докато се хвалите как е станала ракията/сланината/виното/компотите!
7.
MAGI
04.02.2015 11:32:00
1
0
Не мога да схвана,защо всички ще плащаме този мастраф.От самото начало започват с дискриминация.Защо например не се санират по-малките блокове,които също са на 40-50 години?Отделно това ново строителство да не мислите,че е по-различно.Нашата кооперация е на 20 години и не е санирана!
6.
Внимание, внимание!
04.02.2015 08:50:00
4
1
До всички коментирали по-долу

Изключително прости сте!

Благодаря за вниманието!!!

п.с/ "стеропор" смея се през сълзи...
5.
строител
03.02.2015 22:47:33
3
2
Някой знае ли че в много от блоковете от по новото строителство, панелите ,,външните ,, по средата имат стеропор,Проверете.
4.
PAKO
03.02.2015 22:40:21
3
3
ABE MAMA ИМ КРАДЛИВА ДА Е..БА ,ОТ КАКЪВ ЗОР СЕ РАЗТЪРЧАХА ДА ПРАВЯТ НЕЩО ДЕТО НЕ Е ТОЛКОВА НУЖНО ,ЗА ДОБРОТО БИЛО . ЗА 25г. СЕ НАГЛЕДАХМЕ НА НЕВИЖДАНИ ДАЛАВЕРИ КРАЖБИ ПРОДАЖБИ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ,,ЗАГРИЖЕНИ ЗА ТОПЛИНАТА НА НАРОДА ОТ ПАНЕЛКИТЕ--НЯКОЙ ДА ИМ ВЯРВА....
3.
НЕВЯРВАЩ НА БЕЗПЛАТНИ ОБЯДИ
03.02.2015 22:36:11
3
4
Kапана "сдружение на собствениците в многофамилни сгради", което се предлага от Борисов (и Лиляна Павлова) е уж с обещанието, че правителството ще санира блока безплатно. Сдружението, т.е. фирмата, която е юридическо лице с нестопанска цел, естествено, може да бъде и ще бъде фалирано (това е и целта на стръвта "безплатано саниране"), а апартаментите на хората - разпродадени от частен съдебен изпълнител. Понеже чл. 33 от Конституцията заявява, че жилището е неприкосновено, Законът за управление на етажна собственост (ЗУЕС) заобикаля тази конституционна норма, като нарича жилищата ни "самостоятелни обекти"!
Тоест, ако веднъж сглупите да регистрирате заедно с вашите съседи фирма-етажна собственост, в която апартаментът ви влиза като дялов капитал, нямате никакви надежди да излезете от него. Никой съд няма да признае правото ви да излезете от него, защото сте длъжни да знаете какво гласи законът към момента, в който сте се сдружили във фирма с цел да кандидатствате за проект за саниране на етажната собственост!
Със сигурност ще си кажете: "Защо да не регистрираме сдружение, за да получим безплатното саниране, а веднага след като то завърши, ще разпуснем сдружението (фирмата)?"
ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ, НЯМАТЕ ПРАВО! Противоконституционният ЗУЕС е предвидил тази хитринка и я е обезсилил в своя ЧЛЕН 30, който гласи, че никой няма право да напусне сдружението, нито да иска прекратяването му докато не изтече гаранционният срок на санирането, но не по-рано от 5 години след приключване на санирането. Ето какво гласи член 30 от ЗУЕС:
Прехвърляне и прекратяване на членство в сдружението
Чл. 30. (1) При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за обновяване на сградата или части от нея.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).
.....
Затова: МИСЛЕТЕ! Ако искате де...
2.
xaxo
03.02.2015 21:07:13
2
5
След санирането ще има приказки от рода на "АЗ ви санирах панелките".Обаче след първата по-голяма буря когато се разхвърчат листове стиропор поради некачествено изпълнение ще чуем "А-а-а аз ко да направя, търсете фирмите или сами се оправяите."
Некачествено изпълнение се предполага поради липса на търг.Направо се възлага поръчката на фирмата на баджанака.
1.
xaxo
03.02.2015 21:07:13
2
5
След санирането ще има приказки от рода на "АЗ ви санирах панелките".Обаче след първата по-голяма буря когато се разхвърчат листове стиропор поради некачествено изпълнение ще чуем "А-а-а аз ко да направя, търсете фирмите или сами се оправяите."
Некачествено изпълнение се предполага поради липса на търг.Направо се възлага поръчката на фирмата на баджанака.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори