×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Елкабел" се мести в Индустриалната зона, продава златния си имот на Трапезица


"Елкабел" се мести в Индустриалната зона, продава златния си имот на Трапезица
Турският бизнесмен Фуат Гювен смята да разруши сегашната централа на завода на Трапезица, за да се направят офис и жилищни площи
21 Януари 2015, Сряда, 16:39 ч.
Източник: capital.bg, снимка: Иван КОЛЕВ

Предприятието ще изнесе цялото си производство извън града, инвестира 100 млн. в модернизация
Най-големият производител на кабели в България - "Елкабел", планира да изгради още един завод, който ще бъде разположен в промишлената зона на Бургас. Очаква се инвестицията в новото предприятие да бъде от 60 до 100 млн. лв., съобщи изпълнителният директор Васил Божинов.

Още през 2006 г. акционерите на предприятието купиха два терена от по 200 дка, които се намират на около 12 км от сегашната база на "Елкабел" в града, но тежката икономическа ситуация в страната ги въздържа от започването на строителството.

Инвеститорите обаче са готови с технологичния проект за обекта, в ход е изготвянето на екологичната му оценка. След приемането на ПУП на новия завод от община Бургас може да започне строителството му. Основното производство на "Елкабел" ще бъде пренесено изцяло в новия завод, а в базата на сегашния ще се работи по проекти за смесено строителство в бъдеще - жилища, офиси, търговски площи.

В момента предприятието се намира в близост до първия магазин на Billa в града, до оживеното кръстовище "Трапезица" по пътя за морските курорти южно от Бургас. Кога точно ще започне изграждането на новия обект е въпрос на решение на собственика - турския бизнесмен Фуат Гювен. Инвестицията ще бъде финансирана най-вероятно и със заемни средства.

През последните 2 години бургаското предприятие мина през редица трудности, свързани най-вече със свиване на пазарите. "Надяваме се потребността от кабели да расте през следващите години. Подобна тенденция ще ускори инвестицията", смята Васил Божинов. "Елкабел" произвежда предимно силови кабели за ниско, средно и високо напрежение.

Негови основни клиенти са електроразпределителните дружества, тецовете, мините и железниците. "Пазарът е значително свит и една от причините е, че предприятията, които обслужваме, нямат дългосрочни инвестиционни програми и средства за това. Кризата за нас се задълбочи, особено през последните 2-3 години", казва изпълнителният директор.

Резултатите се свиват

През 2013 г. и през 2014 г. оборотът на бургаското предприятие намалява спрямо 2012 г. съответно с 5 и 10%. Намалението се дължи най-вече на ситуацията на вътрешния пазар, на който се реализират близо 60% от продукцията. "Например БТК купуваше за около 12 млн. лв. кабели, а през последната година закупи за 200 хил. лв., само за аварийни нужди", казват от ръководството на предприятието.

За износ се реализират около 40% от продукцията си. "Очакваме и тази година да завършим на минимална загуба. Правим всичко възможно да преодолеем трудностите на пазара. Непрекъснато подобряваме качеството на продукцията си, осъвременяваме оборудването в завода с нови, по-производителни машини", казва Божинов.

Предприятието е доставчик за електроразпределителни дружества в Австрия, където заминават около 50% от продукцията, определена за износ. Предприятието изнася кабели и за Германия, Великобритания, Белгия, Унгария, Словакия, Литва, Италия, Македония, Албания, Кипър, и др. "Опитваме се да влезем в арабския свят, но за предприятия от малки държави като нашата е много трудно. Ние сме малка страна и нямаме подкрепа от политическите среди за разлика от една Турция например", казва търговският директор на предприятието Петя Николова. Тя добавя, че само през миналата година в Европа са затворили 80 кабелни завода.

Тази година "Елкабел" прави първи стъпки с надежда за разширяване на пазарите си и в Близкия изток. Наскоро компанията установи контакти и с представители на компании от Африка. Навремето заводът е имал голям износ за Русия. Сега българските кабели са непродаваеми поради 15% вносно мито. Очаквахме, че с приемането на Русия в СТО митата ще бъдат плавно намалявани, но засега няма такова решение.

Друг основен проблем е нелоялната конкуренция на пазара. "В страната ни безпрепятствено влизат некачествени кабели от Турция и Китай. Предлагаме услугите на нашата акредитирана лаборатория, която може да бъде филтър за некачествените проводници и кабели в страната", казват от ръководството.

Инвестиции въпреки трудностите

През последните 10 години в лабораторията са направени инвестиции от порядъка на 5-6 млн. лева, а в завода - за 35 - 40 млн. лв. Всяка година се влагат 2-3 млн. евро за закупуване на нови машини и съоръжения, изпитателно оборудване, маркиращи съоръжения и др. Закупена е инсталация от шотландската фирма "Раутомед" за 1 млн. евро. Чрез инсталацията медните катоди се превръщат във валцдрат, от който става изтеглянето на тоководимите жила на кабелите.

От 2004 г. мажоритарният собственик на "Елкабел" Фуат Гювен притежава 98% от акциите на компанията. Той има инвестиции в сферата на енергетиката (притежава няколко ВЕЦ-а), собственик е и на Д Банк. "Още през 2004 г. получихме от собственика финансова инжекция от 14 млн. лв. под формата на заем. Успяхме да върнем заема през годините и да излезем на печалба с изключение на последните две години, в които намаляха обемите ни и се свиха пазарите", казват от "Елкабел".

От компанията твърдят, че разполагат с най-модерното оборудване за производство на кабели. В бургаското предприятие работят около 300 души, като дори през последните две трудни години не са съкращавани хора. "Защото тук работят професионалисти, потомствени кабелджии. Отдавна в България няма кадри за кабелостроенето, защото трудно се намира квалифицирана работна ръка на пазара на труда. Успехът се гради от хората, не от машините и съоръженията", казват от ръководството на "Елкабел".

История

"Елкабел" е първата българска компания, специализирана в производството на кабели и проводници. Основана е през 1947 г. на базата на няколко малки цеха за електротехнически продукти. В началото в кабелния завод "Васил Коларов" в Бургас са работили 1400 души. Освен силови кабели за ниско и средно напрежение са се произвеждали телефонни и каучукови кабели по технология от 1960 г. От 2006 г. каучуковото производство е затворено поради завишените изисквания за опазване на околната среда и здравето на работещите.

Заводът е бил основен доставчик на НЕК и БТК. През 1995 г. "Елкабел" е първият завод в България, който внедрява система за управление на качеството ISO 9001. В началото на 1998 г. "Елкабел" беше първото дружество, приватизирано през фондовата борса. Тогава то беше купено от приватизационния фонд на "Мултигруп" - "Ем Джи елит холдинг", а години по-късно стана собственост на Фуат Гювен.

В категории: Бизнес


5
Коментара
Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
5
Коментара по темата
5.
до 3
08.04.2022 08:54:59
0
0
Ти нещо не си наясно с нещата. Нови машини има и завода си има работа , ама за година напреде. Да не си бил от тези работници, които като видят въртяща се машина и дим да ги няма?
4.
мун4о
27.02.2015 19:40:01
0
0
говорят за внос от турция и китай,ми влезте във фирмен магазин на елкабел-100% стоки от ТУРЦИЯ.
от където е собственика-от там и стоката.всичко е ДАЛАВЕРАААААА
3.
Hecate
25.01.2015 17:05:46
0
1
Лъжа след лъжа.Три години бях там,машините им са на възраст колкото баща ми,никаква подръжка няма,а на всичкото отгоре на една от машините на които работех беше опасна.Модерна техника е това но за 40-те и 50-те години на миналия век.Това предприятие си е вече чисто пране на пари,от 3 години слушам как щели да се вземат нови машини.Всичко там е лъжа и измама,махнах се от там и не съжелявам,а ме е яд че не се махнах по рано
2.
гри
21.01.2015 22:58:59
2
3
Толкова много лъжи!Касабова колко ти платиха за тази простотия!
1.
gh
21.01.2015 18:19:36
6
12
Kasabova platejen milf takav .. imam edin silov kabel za tebe :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България"
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори