×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Слънчев бряг" АД: Бургаски съдия предрешва дело с невалидни доказателства


"Слънчев бряг" АД: Бургаски съдия предрешва дело с невалидни доказателства
Жалбата до БАС е подадена от Радостин Стратиев, чийто неправилно паркиран автомобил в района на х-л „Гларус” е бил репатриран с помощта на „паяк”
14 Януари 2015, Сряда, 19:40 ч.

ВАС ще се произнася за “паяка” в Слънчев бряг

Казусът с репатрирането на хаотично паркиралите коли по алеите на к.к. Слънчев бряг ще се решава от ВАС. Скандалното решение на Бургаския административен съд, с което се узаконява безконтролното движение на автомобили по пешеходните алеи на курорта е пример за непознаване на елементарни административни актове.

„Слънчев бряг” АД е законен и неоспорим собственик на алеите и улиците в едноименния комплекс. Дружеството поддържа цялата инфраструктура и е длъжно да осигури безопасност и спокойствие на туристите. То има пълно право да въвежда правила за паркиране и движение в своята собственост, както и да санкционира нарушителите, включително чрез репатриране на неправилно паркирани автомобили. Без да се запознае със законовите основания и с издадените административни актове, Бургаският административен съд /БАС/ обяви за нищожна една от заповедите на Изпълнителния директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров. Съдът бе ангажиран с дело по жалба за репатриран автомобил на нарушител, а обявената за нищожна Заповед № 15 няма нищо общо с разглеждания казус.

„Слънчев бряг” АД намира решението на Бургаския административен съд от 29.12.2014 г. за недопустимо, тенденциозно и некомпетентно. Ръководството е внесло касационна жалба до Върховния административен съд и очаква справедливо и обективно решение, съобразено с българското законодателство.

Отменената Заповед №15 от 10.06 2014 г. има характер на вътрешно-служебен акт и не представлява общ или административен акт по смисъла на Административно процесуалния кодекс. Тя определя единствено лицата, които осъществяват дейностите и контрола  по репатриране на нарушителите в Слънчев бряг. Седми състав на БАС не си е направил дори труда да проумее, че репатрирането на неправилно паркираните автомобили в Слънчев бряг се извършва на основание на Решение № 3.22.2014 г. на Съвета на директорите, което регламентира Правилата за движение по неотворените за обществено ползване пътища на курортния комплекс. Двата акта нямат нищо общо помежду си.

Жалбата до БАС е подадена от  Радостин Стратиев, чийто неправилно паркиран автомобил в района на х-л „Гларус” е бил репатриран с помощта на „паяк”. Въпреки, че е недопустима, защото е подадена 10 дни след изтичането на законовия затова срок, съдът приема жалбата и я разглежда. Само по себе си това е най-малкото избирателно прилагане на закона. Решението на БАС е наситено и с поредица от тенденциозно направени пропуски, които би трябвало да бъдат обследвани от Инспектората на ВСС. Всички те са описани подробно в касационната жалба на държавното дружество, собственик и мениджър на инфраструктурата.

Особено необясними са действията на съдията Румен Йосифов, който е използвал като доказателство по делото стара и невалидна заповед на бивш изп. директор на Слънчев бряг – Мария Михалева, издадена преди 5 г. Този документ не е бил поискан официално и не е представян нито от ищеца, нито от ответника по делото и не е ясно как и по какъв начин Йосифов се е снабдил с него. Няма обяснение, защо съдията не се е съобразил с факта, че въпросната стара заповед НЯМА никакво отношение по това дело и не е поискал актуални документи от новото ръководство на комплекса. Подобна “инициативност” и безапелационен отказ да се съобрази с обективните доказателства, пораждат редица въпроси.

„Слънчев бряг” АД е правоприемник на ТК „Балкантурист”, а по-късно и на „Слънчев бряг” ЕАД. Пред съда са предоставени многобройни писмени доказателства, които доказват собствеността на дружеството върху терена, на който е бил паркиран автомобила на таксиметровия шофьор Радостин Стратиев. Чрез документи е проследено прехвърлянето на имота през годините. Сред доказателствата са:
- Акт за държавна собственост,
- скица,
- строителна документация,
- инвентаризационни описи.
- Имотът е деклариран в отдел „Местни данъци и такси” на Община Несебър.
Всичко това съдът оставя без внимание и коментар! Не обсъжда изпратените по компетентност жалби за репатрирани автомобили от Община Несебър до „Слънчев бряг” АД.  Неглижира и съвместните усилия на Община Несебър и „Слънчев бряг” АД за осигуряване спокойствието и здравето на пребиваващите в комплекса.

Като подминава умишлено всички доказателства, БАС преценява, че относно имота, върху който е било паркирано МПС-то на жалбоподателя, са „налице предвидените в закона предпоставки за наличието на общинска собственост”. Подобна преценка НЕ Е подкрепена с никакво доказателство по делото.  Напротив – “Слънчев бряг” АД е успял да защити категорично правото си на собственик на терените и алейната мрежа чрез дела, водени с община Несебър. Това обаче е също пренебрегнато без никакво обяснение от съдията, който си позволява свободни интерпретации за собствеността в дело за вдигната от паяк кола!

БАС прави погрешен и преднамерен извод, че пътищата в комплекса би трябвало да са общинска собственост. Това поражда съмнения, че магистратите не правят разграничение между населено място и селищно образувание с национално значение, каквото е к.к. Слънчев бряг. В решението си от 29.12.2014 г. те демонстрират абсолютна  незапознатост и объркване както с различните заповеди, издавани от Изпълнителния директор на дружеството, така и със закона, регламентиращ административно-териториалното устройство на страната..

Съдът не е изпълнил и процесуалното си задължение да обсъди в мотивите си доводите на ответника – „Слънчев бряг” АД. Не е обърнал внимание дори на представените миналогодишни договори между дружеството и таксиджията Радостин Стратиев по повод ползването на транспортната инфраструктура. Допуснал е съществени нарушения в съдопроизводствените правила - съдебното производство по жалбата на Радостин Стратиев е невъзможно. 

Радостин Стратиев е нарушил правилата за паркиране и престой  в курортния комплекс. А обявената за нищожна Заповед №15 на Изпълнителния директор няма никакво отношение към това съдебно производство! Тези доводи дават основание на „Слънчев бряг” АД да поиска от Върховния административен съд  да отмени решението на БАС.

Правилата за движение и паркиране по алейната мрежа в най-големия български курорт “Слънчев бряг” са единственият начин да се гарантира спокойствието и сигурността на хилядите туристи. Голяма част от тях са семейства с малки деца и безразборното движение на всякакви МПС в алейната мрежа, прави почивката им невъзможна. Отделно почиващите страдат и се оплакват масово от силното замърсяване на въздуха от изгорелите газове на безбройните автомобили движещи се по алеите. Редът на автомобилния трафик е едно от основните изисквания, както на туристите, така и на туроператорите, а и на чуждестранните посланици, които имат отношение към условията, които предлага този голям български курорт. Непозволяването на свободно паркиране по тротоарите, в зелените площи, пешеходните зони и т.н. е в задълженията на собственика  на инфраструктурата. От това зависи въобще и функционирането на Слънчев бряг, както и дали може тук да се развива въобще туризъм. Саботирането на установените и съгласувани с МВР и Община Несебър правила би довело до тотален хаос, до блокиране на огромния курорт, до редица ПТП рискови за пешеходците, децата инвалидите и всички туристи.


В категории: Несебър


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
4
Коментара по темата
4.
истината
17.01.2015 06:42:06
0
2
Тогава и аз да направя дружество и да взема булеварда пред нас.Как така едно дружество става собственик на пътища и алеи - докога тези съдии и министри ще си затварят очите.Ало Златко час по-скоро да се махаш заедно с шофьора си и да си вземе кафе машината пред Входа на АД-то
3.
123
15.01.2015 11:46:47
1
2
Тъпанари смотани преди 5 години изп.директор беше не Мария МИхалева,а Малина Стратиева.Да ви еба мамата грозна!
2.
Весела Атанасова
15.01.2015 04:12:03
0
0
Copy→ paste :) Адмирации за журналЯта :(
1.
Плам
14.01.2015 21:45:14
0
1
Ууууф, много дълго!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори