×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Амбициозният странджански проект на Шахиншаха на Иран


Спомени от соца: Амбициозният странджански проект на Шахиншаха на Иран
Банката на Шахиншаха и Правителството на Иран имаха сериозно намерение да инвестират свои долари за развитието на овцевъдството в района на Малко Търново. Подготовката за този проект започна по времето след създаването на АПК „Странджа”
04 Януари 2015, Неделя, 02:07 ч.
Автор: Върбан Москов
Източник: Соц.БГ

Свалянето на шаха Мохамед Реза Пахлави и изпращането му в изгнание провалиха през 1978 г. подготовката на амбициозния проект



През 70-те години на миналия век Народна република България има установени активни икономически отношения с много страни в света. Благодарение на петролната криза по това време, значително нараства стопанската роля на Иран. Страната ни успява да установи търговски контакти и с тази държава, като привлича вниманието на иранските инвеститори. А те достигат и до най-затънтените кътчета на България.

Наистина Банката на Шахиншаха и Правителството на Иран имаха сериозно намерение да инвестират свои долари за развитието на овцевъдството в района на Малко Търново. Подготовката за този проект започна по времето след създаването на АПК „Странджа”, но преди Програмата за превръщане на Странджа и Сакар в територия на Републиката на младежта. Основното направление на Агропромишления комплекс беше овцевъдството. А с него се свързваха и всички бъдещи проекти за неговото развитие.

Споменаваме и за този проект, защото миналото трябва да се припомня, за да не се забравя връзката между събитията. Много процеси са започнали своето развитие преди нас и ще го продължат и след нас. Защото, хората често подменяме историята с биографиите си. Защото Историята и Съдбата обичат обратите и понякога бързо променят глобалната рамка на развитието. Както преди четири десетилетия (когато се подготвяше този проект), така и сега, промяната може да се предизвика от колебанията на цените на нефта.

За да припомним каква бе глобалната роля на Шахиншаха и на Иран през 70-те години на ХХ век ще се позовем на „Шахиншахът” на Ришард Капушчински:


Мохамед Реза

„Една снимка, направена в Техеран на 23 декември 1973: шахът, заобиколен от плътна преграда микрофони, говори в зала, препълнена с журналисти. Мохамед Реза, за когото обикновено са характерни изисканите маниери, заучената сдържаност, сега не може да скрие чувствата си, вълнението си, даже – отбелязват журналистите – трескавата възбуда. Действително моментът е важен и с изключително важни последици за света, тъй като шахът обявява новите цени на петрола. За по-малко от два месеца цената на петрола се е увеличила четири пъти и Иран, на който износът на тази суровина носеше пет милиарда долара годишен доход, сега ще получава двадесет. Да добавим, че единственият човек, който ще разполага с тази грамадна сума пари, ще бъде самият шах. В своето самодържавно царство той може да направи с тях каквото си иска – може да ги хвърли в морето, да ги похарчи за сладолед или да ги заключи в златно ковчеже…. Целият свят беше в краката му. Пред него имаше сведени глави, прегънати гърбове и протегнати длани. Е, виждате ли – казваше той на министър–председателите и министрите, – не умеете да управлявате, защото нямате пари! Поучаваше Лондон и Рим, даваше съвети на Париж, кореше Мадрид. Светът изслушваше всичко смирено, преглъщаше и най-горчивите хапове, защото бе отправил взор към лъсналата пирамида от злато, която се издигаше в иранската пустиня. Посланиците в Техеран се разкъсваха от работа, понеже канцелариите ги затрупваха с десетки телеграми, относно парите. Какви пари може да ни даде шахът? Кога и на какви условия? … Тук има опашка, на президенти на световни корпорации, директори на големи концерни, делегати на известни фирми и предприятия и най-сетне представители на повече или по-малко уважавани правителства.„

Написах тези редове, за да припомня, че и ние от АПК ”Странджа” се наредихме на тази опашка да получим долари от Банката на Шахиншаха. Но може би трябва да се подчертае най-важното. В нашия случай, ръководството на Банката на Шахиншаха дойде в Странджа, за да предложи своите долари за развитие на овцевъдството. Това се случи наскоро, след като през лятото на 1977 г . започнах работа като Председател на УС на АПК „Странджа” гр. Малко Търново. Наложи да посрещна като домакин важна делегация от Иран, която включваше ръководители и експерти от Правителството на Иран и от Банката на Шахиншаха.

Посещението в района бе двудневно с делова вечеря и нощувка в мотела на Балкантурист край града.



Делегацията се придружаваше от представители на Правителството, но те дойдоха през втория ден направо в овцекомплекса Евренозово. Може би от иранската страна са пожелали да се срещнат с преките изпълнители на проекта. През първия ден и вечерта те бяха придружавани само от преводачите и отговарящите за протокола. Вероятно целта на посещението бе не само да добият представа за състоянието на пасищата в Странджа, но и за хората, които на място ще осъществят техните вложения. По реално да оценят възможностите за развитие на овцевъдството в Странджа и за успешно осъществяване на проекта. От службата по протокола ми обясниха, че придружаващият делегацията заместник-министър трябвало да провежда важна среща в Бургас и се налага домакин на вечерята да бъде Председателят на АПК.

Аз трябваше да водя разговорите по време на деловата вечеря. От този разговор искам да споделя следното: Гостите бяха много добре запознати с опита и тенденциите в развитието на овцевъдството в света.



Не криеха, че по това време имаха достатъчно приходи от петрола и можеха да инвестират много средства за производство на качествено агнешко и шилешко месо. Заявиха, че са готови да се подпише дългосрочен договор за реализация на месото, произведено от пасищата на Странджа при цени най-малко два пъти по-високи от световните цени. Постараха се да ми обяснят защо са дошли в България и в Странджа. Човекът, който се представи, че отговаря от Правителството на Иран за развитие на животновъдството и осигуряване на необходимите за Иран животински продукти сподели, че обича да ходи на летището в Техеран преди религиозните празници и да наблюдава поведението на търговците. Там пристигали много самолети с агнета от Австралия, Нова Зеландия, Унгария и други страни, но според него най-силен бил стремежът на търговците да получат стока от България.



На следващия ден бе посещението на овцекомплекса в с. Евренозово. Преди да се разделим в получих покана да продължим разговорите в Техеран. В началото на 1978 г. обаче започват да назряват събития довели до ислямската революция на Хомейни, която година по-късно сваля шаха Мохамед Реза Пахлави и го изпраща в изгнание.

Така, събитията в Иран ускориха своя ход и Шахиншаха трябваше да напусне Иран преди да се довърши подготовката на проекта. Но след него последваха няколко варианта на разработки, които се връщаха към идеята за голям инвестиционен проект за развитие на овцевъдството в Странджа. Така се подготвяше почвата за 22 Постановление и за Програмата Странджа-Сакар.

В категории: Ретро Флагман


9
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
9
Коментара по темата
9.
Матеев
04.01.2015 20:20:55
4
1
Като гледам на снимката в какви "социалистически" кошари са отглеждали животни те вероятно нито едно не е оцеляло.
8.
ую
04.01.2015 16:24:06
0
0
Този да не е от рода на кмета Рейза. И по добре че е станало така нашите бандюги щяха да го занулят, както занулиха вложителите в КТБ.
7.
раковски
04.01.2015 13:58:27
8
2
Покажете опашките за хляб по 2 часа докато купил нешто, като ти е толкова мил соца отивай във Северна Корея, Куба, и при Путинска гангстерска лайняна съседка.
6.
Remember 45 years!
04.01.2015 13:38:47
4
3
КОМУНОПРОПАГАНДАТА толкова е промила мозъците на нацията поколенчески, че всичко е обързвано с войните на Руската империя срещу Отоманската и резултатите са преди всичко разделяне на подопечни територии и създаването на зависими участъци, а не на каквото и да било освобождаване, на когото и да било.
БЪЛГАРИЯ вледствие на руските имперски амбиции е разделена на ТРИ части, едната от които и до днес не е в състояние да разбере това. Македонстващите сърбски русофили манипулират и до ден днешен част от българската нация, подтискат и насаждат омраза, разделение и анормален шовинизъм.
5.
kapitannarkoman
04.01.2015 12:43:42
6
3
Slava za rusiq slava za putin !!!
4.
исмет
04.01.2015 12:37:46
1
10
щеше да е добре за държавата много от сегашните ,,политици,, в България щяха да са овчари , доячи,подкарвачи и чистачи в егреците на Странджа ,нямаше да се упражняват в управия на държава , обърнахте държавата на ПУЦ,бе некадърници
3.
Тетко
04.01.2015 12:09:04
3
3
И къде тука е мястото на Путин или рублата?? Проблема на българина е ,че винаги знае всички и разбира от всичко,за това уроци от историята не му трябват.... За това я докарахме до тук я,народ с повтаряща се история!!!
2.
The mayor of Burgas looks good
04.01.2015 11:13:51
11
6
Смешника Путин го смачкаха без дори да вдигат пръст, дето все ходеше да подписва това и онова, хахаха, рублата е на боклука, икономиката им е по малка ОН Нигерия вече...
1.
Петко
04.01.2015 10:39:40
11
5
Флагман, мисля че сте станали сантиментално подлоги на някои интереси които миришат на нещата които Путин прави...хм, няма да се учудя да не сте каквото мислим че сте...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори