×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Наско-Ластика дръпна 434 000 лв. от дискотека в Слънчев бряг


Как Наско-Ластика дръпна 434 000 лв. от дискотека в Слънчев бряг
Спецсъдът поема делото за отвличането, след като разследването е водено в Бургас. Досега разноските по него са 3786 лв.
22 Декември 2014, Понеделник, 15:14 ч.
Източник: 24chasa.bg

Варненският бос отвлякъл Стефан Цветков и Явор Пенев
Вратата на килията се открехна в една предколедна нощ и Ластика, и Христин с надежда надзърнаха през процепа. Двамата са осъдени за две отвличания и изнудване, но Апелативният специализиран съд в София отмени присъдите им и върна делото за ново разследване.

Вратичката към свободата за Атанас Радев-Ластика и Христин Хаджиколев се отвори след повече от 3 г. зад решетките.

"Ако ги пуснат, като нищо ще духнат като Йоско Костинбродския и ще се покрият в топлите страни като Братя Галеви. Съучастникът им Иван Славов вече избяга и още е в неизвестност. Търсиха го и у нас, и в Испания", каза полицай, помогнал при ареста им.Тримата са осъдени от спецсъда на 26 юни. Хаджиколев и Радев получават по 15 г. затвор, а Славов - 11 г., за това, че са отвлекли и държали под ключ двама управители на дискотека "Щастливият викинг" в Слънчев бряг - Стефан Цветков и Явор Пенев. Под дулата на пистолети жертвите дали на похитителите си общо 434 000 лв.

Прокуратурата твърди, че отвличанията са планирани от Ластика. От аверите му само Христин е с тъмно минало. Лежал е в затвора за убийство на спортист. Осъден е на 20 г. през 2001 г., но е пуснат предсрочно.

Целта - парите от "Викинга"

На 12 август 2010 г. Стефан Цветков трябва да чака на варненското летище диджея Бейс Хънтър, ангажиран за парти в Слънчев бряг. Но първо шофьорът му го кара на фризьор. В 12,22 ч му звъни Ластика и му предлага да се срещнат. После според разказите на жертвите и разпитите на още 20-ина свидетели се случва следното: Стефан пристига на срещата към 14,30 ч. Христин и Иван чакат в сив мерцедес, а Ластика е на паркинга. Всеки има пистолет. Стефан е поканен да се качи в мерцедеса, уж да отидат на кафе в хотел наблизо. Той е виждал Иван във "Викинга". Не познава само Христин, който се представя като Генчо. Когато Стефан сяда на задната седалка, един от мъжете го хваща през шията, а с другата ръка опира оръжие във врата му. Ластика притиска дулото на сребрист пистолет в коляното му.

Казват на Стефан да съдейства и всичко ще е наред. Ако не - ще го заровят в "първата гора". Питат го колко пари има в дискотеката. Вероятно знаят, че е упълномощен от шефа си да се разпорежда с финансовите средства. Уплашен, той казва, че в банкова касета в Слънчев бряг се пазят 234 000 лв., а в касата на "Викинга" има 100 000 лв. оборотни.

Мерцедесът тръгва към Слънчев бряг. Стефан се сеща, че ключовете за касетата са в чанта в аудито му. Похитителите нареждат да се обади на шофьора си и да му каже да тръгне към Аспаруховия мост. На няколко пъти сменят местата, на които аудито да ги чака - до бензиностанция, на моста, под него. Накрая колата спира след отбивката за кв. "Аспарухово".

Стефан излиза от мерцедеса и отива да вземе чантата си и лекарства. Шофьорът му забелязва, че е притеснен, но Стефан не смее да каже нищо, защото до него върви мъж с пистолет под блузата. Пак се качват в мерцедеса и потеглят. По пътя, с опрян пищов, Христин казва, че лично е погребал двама, но понеже Стефан бил умно момче, няма да позволи това да му се случи.

Към 16,30 ч колата спира пред банка в курорта. От касета номер 0109 Стефан изважда 4 книжни пакета с 200 000 лв. и един найлонов с 34 000 лв. Слага ги в черен найлонов чувал и им ги дава.

После е заведен и заключен в апартамент в комплекс в Свети Влас. Мъжете с пищови обаче искат да вземат и парите от оборота на дискотеката. Карат го да звъни на касиера и да извика другия управител Явор Пенев на спешна среща.

Искат Явор като "гарант", че ще вземат и другите пари. Христин и Иван отиват да го доведат с мерцедеса. Явор се качва, мислейки, че ще ходят в Равда, където Стефан управлява хотел. Колата обаче завива и той се сепва. Тогава един от похитителите го дърпа назад за врата, опира пистолет до ухото му и казва: "Спокойно, спокойно! Да не вземеш да направиш някоя глупост, да тръгнеш някъде." Обяснява на Явор, че е заложник. Заплашва, че ако не мирува ще убият първо Стефан, после и него

Мерцедесът минава през несебърските села Тънково и Оризаре, но заради лошия път кара бавно. На Явор му иде да скочи в движение, но се отказва. Заведен е при Стефан. Там единият похитител казва: "Искаме парите. Не сте виновни, но сте попаднали на грешното място в грешно време."

След указания по телефона касиер на дискотеката донася още 100 бона в червена торбичка с надпис MAX VISION пред супермаркет в Свети Влас. Стефан излиза да ги взема под надзора на Ластика и един от хората му. Изпуска химикалката, която касиерът му дава да подпише разходния ордер. Той се бръкнал за друга, но Стефан го спрял: "Давай, давай, няма време", а после снишил глас: "Недей вади нищо!"

През това време Явор е в стаята с Христин. Изнервен е и пие успокоителни. Пускат го, за да отиде на партито с Хънтър. Похитителите съобразяват, ча ако на купона и двамата управители на дискотеката липсват, персоналът ще заподозре нещо. Явор трябва да мълчи, иначе другия заложник "си заминава".

Стефан е преместен в Слънчев бряг. Казват му, че повторят "същия номер" с парите, донесени от касиера. Затварят го в апартамент на ирландец, който се дава под наем. Там Ластика се обажда на някого по телефона. След един от разговорите почва да крещи, съблича си блузата и я захвърля. Вади банкноти от черния чувал и вика:

“Това е плява, това не са пари”

Аверът му Славов успява да го успокои.

Стефан е освободен на 14 август 2010 г. на паркинг до супермаркет в Айтос. Звъни на свой приятел да дойде да го вземе. Онзи го заварва на пазара в Айтос да пуши цигара от цигара. В колата Стефан разказва, че са го отвлекли и заплашвали с пистолети, че всичко е било “като по филмите”, и се разплаква.

Потърпевшите и съсобственик на дистотеката подават сигнал в полицията. Веднага става ясно, че това не е класическо отвличане. Похитителите не носят маски, за да се прикрият. Явно не се притесняват, че случаят ще стигне до полицията. Двама от собствениците на дискотеката обаче са датчани и явно вярват в правосъдието.

На 15 август Ластика и Славов са обявени за издирване, а след 3 дни и Хаджиколев. Той е арестуван на 14 септември.

През ноември Стефан получава странни есемеси. Един от тях е: “Ако лъжите не престанат, няма да празнуваш Коледа, защото, прасенце Стефчо, ти ще си на масата с лимонче в уста и препечена кожичка"

Ластика не е открит и на 13 април 2011 г. му е издадена европейска заповед за арест. Заловен е в Испания и на 29 юли и е върнат у нас. Оказва се, че е живял във Варна със съдружничка в една от фирмите, собственици на “Викинга”. Ластика заявява, че не е имало отвличане и всичко е заради неуредени финансови отношения. (Виж карето.) Славов остава в неизвестност, съдят го задочно.

Делото се гледа от съдебен състав с председател Георги Ушев. На процеса Явор Пенев променя показанията си - потвърждава, че е бил в апартамент, но отрича да е заплашван с оръжие и убийство.

Съдът дава вяра на първите му думи, тъй като те съответстват на показанията на Стефан и се допълват от 30-ина свидетели. Явор отрича полицаи и прокурори да са му оказвали натиск при разследването и съдът приема, че поведението му на процеса се дължи на страх от преживяното.

Според адвокатите обвиненията са недоказани. Нямало отпечатъци от подсъдимите, а разпознаванията били негодни, тъй като били извършени в нарушение на НПК. Защитниците искат отвод на прокурорката по делото, което е разследвано в Бургас, защото била предубедена. Причината - нейна колежка от друга прокуратура в града живеела на семейни начала с похитения Стефан. Съдът проверява това и установява, че приятелката на Стефан е в отпуск по майчинство. Няма данни тя да е въздействала или да се е месила в разследването.

Въпреки това апелативният спецсъд се съмнява в пристрастно разследване и че обвинителният акт е изготвен от “предубеден прокурор”. Връща делото, за да може актът да се напише от друг. Решението е на апелативните съдии Петя Колева, Драгомир Кояджиков и Даниела Росенова, която го подписва с особено мнение. Тя посочва, че не е съгласна с извода за предубеденост. (Виж карето долу). Разследващите пък са шокирани, че трудът им досега се обезсмисля.

Решението за отмяна на присъдите не коментира има ли доказателства за физическа и психическа принуда и дали Цветков и Пенев са задържани насила, както приема първата съдебна инстанция.

Жертвите и свидетелите ще трябва да изживеят всичко отначало. Протакането е тормоз и за подсъдимите. Но медалът има и друга страна - ако делото се мотае с години, съдът става по-снизходителен. За тройно убийство например вместо доживотна присъда виновният може да се размине със 17 г. затвор. И като излежи няколко, вратата на килията да се открехне сама и за него.

Наско Ластика: Варненски бос ми скрои това

В съда Атанас Радев - Ластика твърди, че не е извършил престъпление и че съдебният процес срещу него е инсцениран от варненски бос, с когото имали конфликт. Той манипулирал свидетелите да дават лъжливи показания. Славов и Хаджиколев, с когото се знаели от деца в Ямбол, били набедени.
Ластика обяснява, че 200 000 лева от парите, споменати в обвинението, са взети по взаимно съгласие, защото му се полагат. Той живеел с жена, която имала 20% участие във фирмата, която държи дискотеката. Покрай нея дал заем на собствениците и очаквал печалба.

Според адвокатката му Аделина Натина от счетоводни експертизи по делото станало ясно, че приходите на дистотеката са много по-малки от сумите, за които се твърди, че управителите са изнудвани.

Ластика уверява, че не е бягал умишлено в чужбина. Заминал първо до Румъния, а после в Испания, за да проучва пазари за бизнес. Петима от свидетелите дават показания в полза на него и аверите му. Двама градят алиби на Хаджикосев. Според съда обаче показанията им се опровергават от разпечатка на мобилен оператор и други доказателства и той ги приема за недостоверни.

Съдия Даниела Росенова: Решението е неприемливо

Необосновани и неправилни - така съдия Даниела Росенова нарича аргументите, с които присъдите са отменени и делото е върнато на прокуратурата.

В особеното си мнение от 3 страници тя посочва, че първата инстанция е приложила правилно закона в синхрон с практиката на Европейския съд за правата на човека. Според нея колегите й от апелативния съд необосновано са дали “превес на доводите на защитниците на подсъдимите” за отвод на прокурора, вместо на доводите за самата присъда.

“Считам, че подсъдимите са участвали в съдебен процес, проведен при спазване на състезателност и непосредственост”, пише Росенова. Напомня, че становището на другите членове на състава не се подкрепя от практиката на Върховния касационен съд.

По време на разследването срещу Радев, Хаджикосев и Славов е имало искане за отвод на прокурорите от Бургаския съдебен район. След проверка то е оставено без уважение от ВКП. Тя се произнася още на 24 декември 2012 г.

От началото на годината заради промяна в закона са върнати 22 дела. Причината е, че обвинителните актове по тях са внесени в съда от окръжните прокуратури вместо от спецпрокуратурата. Повечето дела са по 240-250 тома и магистратите нямат физическа възможност да се подготвят по тях в кратки срокове, допълни пред “24 часа” висш магистрат.

В категории: Несебър


2
Коментара
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 2
2
Коментара по темата
2.
по-скромно
01.07.2020 10:44:24
0
0
Стефане като ти знае много устата и се правиш на голям шеф, без покритие, това ти се полага чиче.

Една торба лайна си с претенции за Господ!!

Ще дойде Видовден за вас всичките!

Какво става сега, като му свиха на митьо сармите. Още ли се правиш на голямата работа.

Нищо хубаво не чака хора като вас, нищо!!!
1.
varna
28.04.2016 16:38:17
0
2
kukite vikali tova ne e otvli4ane ama 6te go napravim da e
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори