×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДПС показа на ГЕРБ с гласуването за плоския данък, че винаги са готови да гасят пожари


ДПС показа на ГЕРБ с гласуването за плоския данък, че винаги са готови да гасят пожари
Пророците да не бързат да зачеркват БСП-Бургас. През 2009 година бяхме в подобна ситуация, но след няколко години възстановихме позициите си, предупреди депутатът от БСП Атанас Зафиров
24 Ноември 2014, Понеделник, 20:03 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Колизиите в управляващата коалиция са страшни, но групата на ДПС е хомогенна и дава индикации, че ще подкрепя правителството
Бившият областен лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров е депутат втори мандат. В 42-ото Народно събрание той бе един от активните бургаски народни избраници, участва в Комисията за конфликт на интереси и анкетната комисия за тефтерчетата на Филип Златанов. Атанас Зафиров е сред най-запознатите в държавата с точните текстове от тефтерчето на Златанов. По тази тема, както и други актуални въпроси, днес Атанас Зафиров говори пред бургаските журналисти.

- Г-н Зафиров, вие бяхте член на парламентарната комисия в 42-ото НС, разследваща случая „Филип Златанов“. Прословутите тефтерчета обаче изчезнаха. Кого обслужва това?

- Очаквах отговори, но останах разочарован, че на изслушването в Народното събрание на вътрешния министър Веселин Вучков, се разбра, че той нищо не знае по въпроса. От него нищо не зависи, а в крайна сметка МВР е институцията, която трябва да бъде отговорна. Не се разбра какви мерки е предприело министерството, за да открие тефтерчетата и иска ли изобщо да го прави. Оттам нататък спекулациите са многобройни. Редно е да потърсим кой има интерес от изчезването на тези тефтери. Отговорът е  – Филип Златанов, който упорито мълчи на всички дела, включително и на последното, както и лицата, седящи зад тези инициали. Голяма част от тях отново са в управлението на държавата.

- Мнозинството в парламента доста ви разгневи с новия правилник, гласуван в петък?!

- Напълно в стила на предишното управление на ГЕРБ и в новото такова, бяха направени опити да се ограничи законодателната дейност на опозицията и парламентарния контрол. В някои неща успяха, в други  - не. Първият пример е Комисията за конфликт на интереси, която винаги досега е била структурирана на паритетен принцип. Парламентарната етика повелява ръководството на комисията да бъде дадено на опозицията. Така бе заложено и в предварителния текст на правилника. Идеята бе председателят да се избира на ротационен принцип, започвайки от най-малката и стигне до най-голямата политическа сила. За огромна наша изненада при гласуването в зала се оказа, че това се променя и мнозинството гласува тази комисия да бъде ръководена с избран председател-титуляр. Подозирам, че има сделка председателското място да отиде за Патриотичния фронт, а те да отстъпят от позициите си за зам.-военния министър Орхан Исмаилов. Второто, което се въведе, бе ограничената възможност от задаване на въпроси и питания. Прие се правило, според което всеки народен представител не може да зададе повече от два устни въпроса и едно питане за пленарна седмица. Тук имаше и едно още по-крайно предложение – на всички въпроси да се отговаря писмено. За щастие това не мина. Но за сметка на него бе осакатен парламентарният контрол за службите за сигурност. Специалната комисия, която осъществява този контрол, няма да е на паритетен принцип, а на пропорционален. Тоест: в нея ще има най-голямо представителство ГЕРБ. Знаете, че бяха въведени и санкции за „оскърбление на министър“. Народните представители ще бъдат отстранявани до три пленарни заседания и съответната глоба. Беше ограничена и възможността от внасяне на закони. Разбира се най-фрапиращата поправка, бе възможността Народното събрание да заседава без кворум. Това е сериозно нарушение на всички парламентарни практики и може да води след себе си опасни прецеденти. Имаме основания да атакуваме част от правилника в Конституционния съд.

- Останахте ли изненадан от начина, по който бе запазен плоският данък - с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС?

- Точно с това гласуване ДПС показа какъв ще бъде моделът оттук нататък. Дали с Патриотичния фронт или без тях, дали с АБВ или без тях, ДПС винаги са на своето място и са готови да гасят пожари. По този начин отговарям на въпроса: Стабилно ли ще бъде това правителство? Да, ще бъде стабилно, дотогава, докогато реши ДПС. Вътрешните колизии са страшни в управляващата коалиция. Както имах възможност да пророкувам, те ескалираха с нова сила при назначаването на зам.-министрите и областните управители. Не се знае докога ще издържат. За сметка на това групата на ДПС е хомогенна, единна и готова винаги да подкрепи ГЕРБ. Това гласуване беше много знаково и Йордан Цонев(ДПС) не пропусна от трибуната да обясни, за онези, които не са разбрали какво се случва и какъв фактор е ДПС.

- Как усещате братоубийствена война между младото и старото поколение в БСП? Кирил Добрев кръстоса шпаги с Димитър Дъбов.

- Не виждам война на поколенията. Друг е въпросът, че някой се опитва да създаде напрежение. Някой има интерес партията да е слаба за местните избори. Никога не съм бил привърженик на партийните разправии по медии и телевизии. Тези въпроси трябва да се решават на вътрешно партийните форуми. Промените, които бяха направени са решение на председателя на партията Михаил Миков. Дали са правилни, или не – времето ще покаже. Но БСП вече излиза от загубата на изборите, която преживяхме и с един честен и откровен диалог вътре в партията съм сигурен, че ще успеем да възстановим позициите си.

- Претърпяхте съкрушителна загуба в Бургас, успяхте ли да си направите изводите?

- Бих се въздържал от подобни квалификации. Загубата си и загуба, останалото са епитети. По отношение на анализите - минаха няколко форума и общински пленуми. Набелязани са съответните мерки, върви организационно преструктуриране по места, което надявам се да даде скоро резултат. В Бургас не за пръв път сме в подобна ситуация. През 2009 година, когато станах председател на Областния съвет на БСП, също излязохме от тежка загуба, също бяхме четвърта политическа сила и имаше много пророци, които едва ли не зачеркнаха БСП, казаха ни, че съществуваме само на книга. Но видяхте, че след няколко години упорита работа, станахме втора политическа сила. Това са  процеси, в които има голяма доза цикличност. Много са факторите, които доведоха до този резултат и вината е преди всичко в нас. Всеки един си е направил своите изводи. Имаме вече и няколко промени. В Созопол председателят се оттегли. В Приморско другата седмица е конференцията, на която ще бъде избран нов председател. Протичат и отчетно-изборните събрания в Бургас и Поморие.

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
Мъничко червеничко
25.11.2014 04:39:26
11
2
Мамо защо на този чичко от снимката му е толкова голяма главата?
6.
Партията майка
25.11.2014 04:37:32
11
3
На този чичко му е толкова голяма главата за да може да лапа повече в народното събрание! А задника му е толкова голям от много седене на тоалетната чиния в резултат на лапането!
5.
---
25.11.2014 00:07:45
10
3
Не се старай бе Веско, сам знаеш каква е истината! Ако си на издръжка - разбирам те, ама айде на страна, яж пасти не се опитвай да ни накараш да ги харесваме.
4.
Веселин
25.11.2014 00:02:28
7
10
Ей, свещена простота! Такава каквато може само във форум без имена, без лица, без позиции, без идея да прозира и явно на някои не мирише! Просто така! Ей, така да се покажем и напук, да оплюваме, да сме анти, да мразим, да демострираме лошата си словесна хигиена и култура. Трябва ли да има отворени
форуми, за да виждаме реалното състояние на пошло безкултурие и въпиюща неграмотност? Това опорочава труда и идеята на автора от една страна, да предостави добър материал, а от другата страна коментара е излишен, за тези които обичат да четат , без значение на цвят или партийна принадлежност.
3.
.. срам
24.11.2014 23:37:28
6
3
Тоя прост кръчмар, ония тъпа мутра, третия елементарен келнер - ВСИЧКИ ТЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ!!!! Евала Българино!
2.
бургазлия
24.11.2014 23:12:29
11
4
Бургас се напати от комунягите.малък. ви е шанса
1.
Жалкар
24.11.2014 22:25:06
9
5
ЗАКРИВАЙ !!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори