×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната за правата на рибните консерви "Ропотамо" на "Славянка" АД и други търговски марки от соца


Войната за правата на рибните консерви "Ропотамо" на "Славянка" АД и други търговски марки от соца
Най-новата ни икономическа история помни не една и две войни за търговските марки, наследени от социализма. Любимите продукти по татово време на няколко поколения вече са в ръцете на частниците, а борбата за тях е огромна
27 Септември 2014, Събота, 04:48 ч.
Източник: socbg.com


Преди 4 години КЗК наложи глоба на "Диавена" за имитация, тъй като "Ропотамо" е защитен елемент на "Славянка" с установена общоизвестност


Най-новата ни икономическа история помни не една и две войни за търговските марки, наследени от социализма. След разпадането на плановата икономика и последвалата приватизация марките престанаха да са собственост на държавата. Те попаднаха в ръцете на различни частни компании, но често пъти се намираше и някой, който да оспори правата им. Споровете се отнасяха в Комисията за защита на конкуренцията , а след това и във Върховния административен съд (ВАС). Ето кои бяха най-големите битки за соц марки.

Крем "Каро"



Може би най-забавният казус е за легендарните кремове за бръснене "Каро", които се произвеждат от пловдивския "Ален мак" от 1969 г. Опаковката му е позната на поколения мъже. Марката и опаковката предизвикват директна асоциация с картите за игра. Преди няколко години се появи конкурентен крем "Купа", чиято опаковка силно наподобяваше тази на "Каро". Негов производител е "Фреш ап козметикс" ООД, Варна, която има регистрирана съответната търговска марка. След внимателно проучване на двете опаковки съда реши, че има имитация, тъй като много от елементите се повтарят - надписа, коронката, разположението на елементите във фона. Разликите са минимални, което може да доведе до заблуда на потребителя, че става дума за нов продукт на същия производител. Още повече че "Ален мак" е произвеждал подобни продукти под марките "Спатия" и "Пика" - другите две "бои" при игра на карти.

Лекарствата



Най-тежките войни бяха за правата върху популярните марки лекарства. След края на социализма специализацията на държавните заводи се разми, около тях се нароиха частни компании и всяка от тях започна да произвежда каквито лекарства имаше възможност и да се опитва да изнася на традиционно най-големия пазар тогава - Русия. Задържани пратки на митниците по сигнал на държавна или частна фирма, полицейски акции за незаконно произведени лекарства, съдебни дела за собствеността на търговските марки – това бяха най-честите новини в бранша през 90-те. След приватизацията им двете най-големи фирми - "Балканфарма" и "Софарма", се съдиха година и половина с взаимни обвинения в кражба на търговски марки. През 2000 г. вече частната "Балканфарма" произвеждаше три медикамента, чиито търговски марки бяха на държавната по това време "Софарма". Сред тях е и най-продаваното лекарство в България от времето на социализма до днес - аналгин. В същото време пък държавното дружество е произвеждало, както и преди това, ампули и супозитории (свещички) от седем лекарства, чиито таблетни форми пък прави "Балканфарма". От своя страна "Балканфарма" претендира, че това са нейни търговски марки. В крайна сметка споровете помежду им приключиха с подписването на извънсъдебно споразумение.

Майонезата



Много шум в медиите се вдигна и около правата на майонезените опаковки, популярни от времето на социализма. Сещате се - онези в бели пластмасови кутийки, затворени с алуминиево фолио, върху които пишеше "Трапезна майонеза". Битката за опаковката беше между най-старата фабрика за майонеза у нас "Растма май" АД - Бойчиновци, и "Консул" ООД. Двете фирми взаимно се обвиняваха в имитация и нелоялна конкуренция, включително чрез медиите (във вестниците "Труд" и "24 часа" се появяваха платени публикации със заглавия "Ментето се завръща" и "Ментето мутира"). Оказа се, че и двете фирми притежават търговски марки за производството на майонеза, но тази на "Растма май" се оказа регистрирана по-късно. КЗК прие, че има силна идентичност на външния вид на двата продукта и че произвежданата в Бойчиновци майонеза имитира търговската марка на "Консул" ООД. Имитацията е на алуминиевия етикет, който е със стилизирани сини и червени триъгълници и много специфичен шрифт, познат още от социалистическо време. Решението беше потвърдено и от Върховния административен съд. Малко по-късно "Консул" ЕООД купи фабриката на "Растма май" в Бойчиновци.

Лютеница "Хорце"



Друг обект на разгорещени спорове беше "Първомайската лютеница" - онази с хорцето. За нея има две решения на КЗК за нелоялна конкуренция поради имитация на търговска марка. В първия случай глобата беше за "Дерони" ООД, Хасково, а във втория - за "Митак" ЕООД, Стара Загора. Антимонополната комисия прецени, че двете фирми са имитирали етикета на лютеницата с изобразеното върху него хоро. И двете жалби бяха подадени от "Консервинвест" ООД, с. Православен. В първия случай тя твърдеше, че "Дерони" се възползва от популярността на името "Първомайска лютеница", като използва сродно наименование - "Първомайска рецепта №5", както и сходен буркан и изображение. Подобни бяха и възраженията срещу бурканите с лютеница на "Митак", коитообаче бяха отменени впоследствие от Върховния административен съд, който прие, че няма елемент на нелоялна конкуренция.

Пенливо вино "Искра"



Поколения българи са посрещали Нова година с чаша пенливо вино "Искра", което наричахме шампанско. То се произвежда от 1955 г. във винпрома в Лясковец. В края на 2004 г. производителят му "Лясковец" ООД подава жалба за нелоялна конкуренция заради появилото се на пазара "шумящо" сухо вино "Празнична Искра", произведено от "Винпром Долна баня" ЕООД и разпространявано от ЕТ "Ивена комерс - Валентин Шотев". Подателят на жалбата твърди, че има имитация на неговата комбинирана марка "Искра", регистрирана в Патентното ведомство, за производство на бутилирано пенливо вино. Тъй като марката е комбинирана, съдържа освен словния елемент "Искра" и много образни елементи - лозов лист, стилизиран грозд и т.н. В хода на производството се установява, че "Ивена комерс" произвежда под собствена словна марка, която слага на продуктите си. КЗК е установила, че понеже той използва собствен интелектуален продукт, не е налице имитация на пенливото шумящо вино. Това е единственият случай, в който КЗК е приела, че няма злоупотреба с търговска марка от соца. Решението е потвърдено от Върховния административен съд и е влязло в сила.

Шампоани "Па-па"



Друг любопитен казус е за детските шампоани "Па-па", които пловдивския завод "Ален мак" произвежда от 70-те години. Те се продават както в България, така и в Русия и страните от бившия ОНД. На чуждите пазари шампоанът се нарича "Кря-Кря". Между двата продукта няма разлика, но след 1999 г. остава само руското наименование, тъй като по-големите продажби са в бившите съветски републики. Шампоанът се продава в много характерна опаковка - жълт цилиндричен флакон с червена капачка, като върху флакона е изобразено пате с широко разтворени ръце и човка и надпис "Кря-Кря". На българския пазар се появява двойник - шампоан, чиято опаковка много наподобява оригиналната. Разликите са едва доловими - патето е малко по-голямо по размери, облечено е с моряшка тениска и шапка. Имитация има и в надписа "Ален мак", като е изписан като Adventure отново с наклонен ръкописен шрифт, както на оригиналните опаковки. Производителят "Ти Ейч Ес козметикс" - Плевен, твърди, че е защитил изображението на своето "пате", преди "Ален мак" да регистрира своята търговска марка. КЗК обаче приема, че е налице голямо сходство между опаковките и съществува вероятност за объркване на производителите, и налага глоби на "Ти Ейч Ес козметикс" - Плевен, и ЕТ "Търговска къща Славков-90-Венцислав Славков".

Бисквити "Златна есен"



Спор имаше и за правата върху шоколадовите бисквити "Златна есен", които се произвеждат от 1982 г. Те са били правени от различните заводи, влизащи в състава на бившето СО "Българска захар". След ликвидацията му всички фабрики започват самостоятелна търговска дейност. Спорът за бисквитите "Златна есен" започва по жалба на "Българска захар 2002" АД, Долна Митрополия. Тя се представя за правоприемник на някогашното обединение и твърди, че конкурентът им "Ломска захар" АД, приватизиран от "Симерс груп" ООД, неправомерно използва търговската марка. Любопитното в казуса е, че заводът в Долна Митрополия притежава защитена марка (словен елемент "Златна есен" и стилизирано изображение под формата на бисквитка и половина), докато фабриката в Лом има регистриран промишлен дизайн за кутията на бисквитите. В крайна сметка КЗК приема, че "Симерс груп" неправомерно е използвала името "Златна есен", както и изображението - бисквитка и половина, върху опаковките си по начин, който е объркващ за потребителите. Решението също е потвърдено от съда и е влязло в сила.

Консерви "Ропотамо"



Интересен казус се оформи и около правата на рибните консерви "Ропотамо". Сигурно си ги спомняте - продаваха се в елипсовидни кутии. Производител е отново "Славянка" АД, Бургас. Фирмата подаде жалба срещу "Диавена", която също произвежда подобни рибни консерви. "Славянка" твърдеше, че името "Ропотамо", което се използва от много години за произвежданата от нея рибна салата, е обявено от Патентното ведомство за "общоизвестна марка". Това е станало в края на май 2010 г. От този момент нататък "Диавена", която също е притежавала регистрирана словна марка "Ропотамо", вече няма право да произвежда консерви със същото име - "Ропотамо". Проверката на КЗК установи, че консервите са се произвеждали и след произнасянето на Патентното ведомство. Те не само са били в търговската мрежа, но са с дата на производство след май 2010 г. Затова КЗК наложи глоба на "Диавена" за имитация на търговска марка, тъй като "Ропотамо" е защитен елемент на "Славянка" с установена общоизвестност. През 2006 г. "Славянка" спечели спор срещу друга частна фирма за консервите "Скумрия в доматен сос".

Как се регистрира марка ?



Правото върху марка се придобива чрез регистрация в Патентното ведомство. Това е изключително право и принадлежи на първия заявител. Когато установи имитация, Комисията за защита на конкуренцията КЗК  постановява да се спре използването на чуждата търговска марка. Това не означава спиране на производството на продукта, а имитацията чрез използване на подвеждащ етикет, който наподобява марката на друга фирма.
Някои продукти се свързват в масовото съзнание с търговски марки - например различните видове салами като "Хамбургски", "Телешки", "Камчия", "Шпеков", "Сервилат". Това обаче са видове месни продукти, произвеждани някога от всяка "Родопа" във всеки окръжен град по единна рецептура и стандарт. И тъй като никога не са били регистрирани от една фирма, никой няма изключителни права върху тях. Затова се произвеждат от всички месопреработвателни предприятия в страната. После всяка от компаниите си слага своята търговска марка - например "Телешки салам" на "Тандем" или "Телешки салам" на "Браво".



"Русенско варено" също е пример за продукт, който не може да бъде регистриран като търговска марка. Подобни словосъчетания, които включват името на населено място или регион в комбинация с продукта, ясно се приемат от потребителя като указание откъде произхожда и какъв му е видът. Всеки потребител от дадения регион би следвало да има правото да обозначи продукта. Подобни словосъчетания не могат да бъдат обект на изключително право. Въпреки това е имало неуспешен опит за запазване на търговска марка "Русенско варено" през 1999 г. КЗК е отказала поради вече посочените основания. Затова, ако обърнете внимание по рафтовете на магазините, ще видите, че има поне три вида "Русенско варено" от различни производители.
Често търговската марка се бърка с т.нар. наименование за произход. Наименованието за произход указва, че "качеството и свойствата на продукта се дължат предимно или изключително на географската среда, която включва природни и човешки фактори". "Българско кисело мляко" или "Коняк" са класически примери за това как произходът на продуктите е означен "чрез наименованието на страна, район или местност в тази страна". Фирмите нямат изключителни права върху наименованието за произход, всеки от съответния район може да се впише като ползвател и да произвежда продукт с това наименование. Тази правна регламентация създава проблеми за някои фирми в месопреработващия бранш, желаещи да произвеждат "Карловска луканка" или "Горнооряховски суджук" например. Според експерти тези продукти някога са се произвеждали във всички поделения на бившето ДСО "Родопа" по единна рецепта. Сега обаче фирмите от съответния регион са доказали, че качествата на продукта се дължат и на свойствата на географската среда, т.е. те са наименования за произход и никой извън региона няма право да ги произвежда.

В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
2
Коментара по темата
2.
ENP
27.09.2014 20:22:26
2
1
ko mi napomniate za SOCA s tezi statiii, ush nebrejno podhvarleni! ai da badem realisti i da se osaznaem, 4e sashtestvuva samo badeshteto i edinstveno to moje da bade promeneno s pravilniqt izbor ======> 9
1.
ех
27.09.2014 11:34:41
0
8
Ех, защо няма КЗК и в политиката, че всички ерзац партии да бъдат осъдени, да възстановят спокойствието и, морала, културата и образованието от изминали соц?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори