×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД инвестира над 35 млн. долара в нови пречиствателни съоръжения в рафинерията


"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД инвестира над 35 млн. долара в нови пречиствателни съоръжения в рафинерията
Лентата на поредната инвестиция отрязаха председателят на УС на дружеството Сергей Андронов, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Камено Стефан Бонев и директорът на РИОСВ Антоний Иванов /отдясно наляво/
18 Септември 2014, Четвъртък, 14:09 ч.
Автор: Флагман.бг

Съоръженията работят изцяло в съответствие с изискванията на ЕС

Нови две пречиствателни съоръжения, предназначени да намаляват емисиите от замърсители във въздуха, бяха официално въведени в експлоатация в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД. На събитието бяха председателят на УС на дружеството Сергей Андронов, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Камено Стефан Бонев и директорът на РИОСВ Антоний Иванов.
Съоръженията работят изцяло в съответствие с изискванията на ЕС за "Най-добри налични техники" за нефтени рафинерии (и пещи за изгаряне на отпадъци и на Директива ЕС  2010/75/EC.

По време на откриването стана ясно, че в инсталация "Каталитичен крекинг" беше извършена реконструкция и модернизация на Котел-утилизатор П-401, като същевременно с това беше монтирана филтруваща система на фирмата DAHLMANN. Системата е технология от ново поколение в областта на нефтопреработката и това е едно от първите й приложения в рамките на ЕС. За разлика от масово използваните до момента съоръжения, които постигат намаляване на емисиите от катализаторен прах до 20-40 мг/нм3, новата технология гарантира 10 мг/нм3, а проведените анализи при изпитанията на монтирания филтър показаха резултати от порядъка на 0,3 мг/нм3.


Председателят на УС на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"  Сергей Андронов съобщи,
че компанията ще продължава да инвестира в екологични проекти


Стойността на инвестицията е на обща стойност над 20 млн. USD и нейната реализация позволи да се постигнат значими екологични ефекти:
- съществено подобряване енергийната ефективност на инсталация "Каталитичен крекинг" и намаляване на емисиите от парникови газове с около 45 хиляди тона СО2/год (т.е. ок. 5% от общите емисии от СО2 на Дружеството);
- намаляване в годишен аспект на емисиите от катализаторен прах с  38 тона, спрямо нормативно разрешените количества.
Друга значима инвестиция на стойност над 15 млн. евро е изграждането на системи за пречистване на димните газове от пещи F-101 и F 2101 в производство „В и К и очистни съоръжения“. Инсталациите на всяка от двете пещи са по лиценз на фирмата "Hamon", състоят се от котел-утилизатор, DeNOx-възел (за очистване от азотни оксиди), електрофилтър (ESP), DeSOx-възел (реактор-колона за очистване от серни оксиди) и ръкавен филтър (позиции FF-1901 и FF-2901) и отговарят изцяло на изискванията на  най-добрите налични техники по отношение на енергийна ефективност, консумация на реагенти и ефективност на работа. Избраните технологии позволяват достигането на нива на емисии значително под нормираните към момента. Като резултат от инсталирането на системите се очаква емисиите от двете пещи да бъдат намалени годишно с около 210 тона за SOx, 90 тона за NOx и около 70 тона прахови частици.
Реализирайки инвестиционни обекти с модерни технологии, осигуряващи не само изпълнение на нормативните изисквания на Р. България и ЕС, но и изпреварващо съответствие на перспективните норми, които се очаква да бъдат въдени след 2020 г., "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД демонстрира проактивен подход в управлението на Околната среда, както и своя ангажимент и отговорно отношение към жителите на общините, в които развива своята дейност.



Една от двете инсталации

В категории: Бизнес


18
Коментара по темата
18.
До 16
17.10.2014 05:55:05
0
3
Виж с'я, Коле Новачевски, знам, че ти плащат тлъста заплата рашките, за да лъжеш и мажеш... Знам, че се подвизаваш от много време по форумите в нетя и защитаваш рублаждиите... Ама твоята наглост няма край! Питам, като е ВСИЧКО ОК, на мен на к'во ми миришеше тази вечер от къде Нефтохима?! И не баламосвай хората за станцията в Долно Езерово и т.н. ДАЛАВЕРИ на контролните органи! Всички измервателни устройства се манипулират от ХОРА! А точно кариерата (и професионална и политическа) на сегашното шефче на лабораторията на РИОСВ (дето е към ИАОС на МОСВ) Тошето Михалев (кандидат дупетатин-герберастче) тръгва рязко нагоре, след като безскрупулно подкрепя заверата за прикриване истините относно бургаския въздух! Нали по него време (когато Тошето много "прецизно мереше" замърсяванията от комините на Лукойл) се надушват с дебелака "еколог" и ГЕРБав гаулайтер разБойчо Георгиев (дето ти беше колега в Лукойл) и целия престъпен антураж... Признай си - мен няма как да излъжеш!
17.
до номер 9
21.09.2014 11:29:54
2
1
до номер девет!!!
ти у ред ли си-защо приказваш такива щуротии,че плашиш и хората които не разбират?
Какъв азбест ,какви 5 лв?
чул не дочул,старата песен си пеете.
Работя в завода повече от 10 години,и трябва да ви кажа,че наистина много се прави да няма замърсявания!
и въобще не стоят нещата като едно време!!!
16.
Do Angel Angelov
19.09.2014 14:15:20
3
1
Колко много ни трови? Ако знаеш, обясни с какво? С колко? Как беше навремето? Как е сега? И защо точно в събота и неделя обгазяването е с "пълни обороти", след като процеса е непрекъсваем и станцията за екологичен контрол в Долно Езерово работи непрекъснато. Или незнаеш нищо, а просто си "чист българин" и си плюеш, и пречиш на всеки който се оптива да прави нещо градивно. Такива съвременни патриоти на по-високи нива, създадоха "прекрасния инвестиционен климат" в България, който я превърна в пустиня, където българската нация ще се топи в бедност до скорошното и изчезване.
15.
До 12
19.09.2014 09:26:58
0
5
Ти да не би да искаш да върнат за шеф на РИОСВ пак оня корумпиран мазник разБойчо, дето е главен герой в редица афери и далавери?! Дето го биха в чалготека в Сл. бряг разни мутри, с които е празнувал заедно професионален празник?! Крайно време е за шефове на толкова важен контролен орган да бъдат назначавани почтени професионалисти, а не случайни партийни гаулайтери!
14.
Angel Angelov
19.09.2014 08:16:04
1
4
Това драги мои приатели са пълни глупости вие си нямате и на идея колко много ни трови завода и колко много пари са дали за да могат да извличат повече гориво около 10 милиарда и съответно са дали 35 милиона за пречистване, сами си направете изводите, а събота и неделя обгазяването е на пълни обороти, които работи в рафинерията може да ви потвърди...
13.
до 9
19.09.2014 02:17:16
0
3
Да, не мирише на дървесина, а на препаратите, с които се обработва дървесината. Ама никой не ги закача.
12.
Протестна мрежа
18.09.2014 23:25:39
5
1
Този неадекватния и неразбиращ от нищо Антоний Иванов още ли е шеф на РИОСВ! Няма ли да го сменяте тази рязана турска подлога!
11.
toshko
18.09.2014 21:39:05
0
5
Доста мръсно е, каквото и да си говорите.
10.
РИОСВ
18.09.2014 18:54:23
2
6
Какво искате бургазлии промишлен град с много отрова във въздуха или туристически град защото двете заедно са несъвместими.
9.
бургазлия
18.09.2014 18:22:25
0
11
Станете някоя сутрин към 3-4 часа да видите на какво мирише и с какъв цвят е мъглата - не на дървесина, а на ХИМИЯ.
Вече 20 години нито дума за азбестовите частици и другите химии с които живеем.
Идете в нефтозавода да видите некролозите по производствата - горна граница 40 години.
8.
Diado Ioco gleda
18.09.2014 16:40:32
1
5
Eba si Kazahstaneca sus kaska.
I tozi pederast ni tochi kum Russia.
Ehe, Burgas, dotam stignahme, do kazahstansko robstvo, dori edna fabrika za neft niamate burgazliiska.
7.
USA
18.09.2014 16:37:08
1
5
BURGAS!
KOLKO SHTE VI LUGI PUTIN?
KOLKO NESHTA KAZA KOITO SA VIARNI? "NIAMAME VOISKI V UKRAINA" "NIE ISKAME MIR"
TOVA E AZIATSKIA TURCISM, NARECHEN RUSIA. LUGAT!!! LUGAT!!!
35 MILLIONA KAZGAT SHTE SI PLATIAT NA TIAH!!! KAK SHTE NI GARANTIRAT CHE SHTE SPRAT DA TROVIAT VUZDUHA!!! KAK SHTE PROVERIM CHE TEZI PARI SHTE VURSHAT RABOTA!!!! LUGAT!!! RUSKI KURVI!!! SAMO LUGAT DA TOCHAT KUM RUSIA I KUM MONACO PARITE NI!!!!
6.
USA
18.09.2014 16:33:36
1
7
Smeshno!!!
Nai goliamata benzinova kompania, i nai golemia zamursitel v Iztochna Evropa shte otdeli samo $35 milliona!!!
Nie znaem faktite: Boiko i Lukoil sa combina. Nikolov i Lukoil sa combina.
Te rabotiat za Putin, protiv Evropa.
Troviat Burgazlii, sus rak, vigte kolko mnogo rak ima v Burgas. Troviat vuzduha. Nalogete im 0% regim na zamursiavane. Ili utre da si obirat krushite!!! Kak prodade tazi fabrika Kostov na sovietite, e nai goliamote predatelstvo v istoriata na Burgaski okrug. Mislete Burgazlii!!!
5.
До 2
18.09.2014 16:23:34
1
10
На този въпрос би следвало да отговорят ръководителите на съответните компетентни служби в Бургас: РИОСВ (с бивши и настоящ директори дедо Мони Сихия бадем, разБойчо Георгиев, Антоний Иванов и повечето служители в отдела по въздух там и не на последно място юрисконсултите на инспекцията, дето са много "кадърни"), лаборатория на РИОСВ(ИАОС) Тошо Михалев (Шайболино), РЗИ (д-р Г. Паздеров - новоизлекувания инвалид), общинските "еколози" Павлин Михов, Маринета Николова и др., "учени" от ВХТИ-то, дето са се явявали и се явяват като вещи лица на съда при съдебните дела, които Лукойл води срещу наложените му санкции, не на последно място Момата Бургаска, заради дружбата му с Боко Тиквоня, аверчето на Правешкия Мутантин...
4.
ники
18.09.2014 14:46:59
3
7
защото е от кроношпан
3.
отговор
18.09.2014 14:43:50
10
3
Не забравяй големия поток автомобили в града, денем димните газове се натрупват в атмосферата, нощно време като утихне вятърът, замърсителите се насочват към земята и оттам мирише!
2.
защо?
18.09.2014 14:33:59
1
15
Добре, ама защо продължава да смърди въздуха, особенно през ноща.
1.
защо?
18.09.2014 14:33:58
2
15
Добре, ама защо продължава да смърди въздуха, особенно през ноща.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори