×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Tечно-базирана цитонамазка открива безпогрешно човешки папилома вирус и ракови клетки


Tечно-базирана цитонамазка открива безпогрешно човешки папилома вирус и ракови клетки
Течно-базираната цитология (ТБЦ) е изключително прецизен метод и изключва много от грешките, допускани във взимането и съхранението на материала при конвенционалните цитонамазки
11 Септември 2014, Четвъртък, 21:40 ч.

Течно-базираната цитология  е златен стандарт  в цяла Европа, а в Бургас и региона се извършва  единствено в лаборатории „Лина”

Златният  стандарт при скрининга и профилактиката  на рака на шийката на матката  - течно-базираната цитология,  вече се извършва и в лаборатории „Лина”. От месец юни „Лина”  разполагат с модерния апарат  за изследване на намазки ThinPrep 2000 на марката Cytyc Corporation, който е единствен в област Бургас. Освен  разчитане на пробата, всяка от пациентките получава и диск със снимки, който й  позволява да проследява състоянието си в течение на времето и да направи консултация и с други лекари. Цитонамазките са сред задължителните профилактични изследвания при жените. Тяхната цел е да засекат  в ранен стадий развитието на ракови клетки. При изследването се взимат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени. В този тест установяването на определени видове хюман папилома вирус (6, 11,16 и 18) е много  важно, защото е доказано, че това е единственият вирус водещ до рак на матката.
„Течно-базираната цитология  (ТБЦ) е  изключително прецизен метод и  изключва много от грешките, допускани във взимането и съхранението на материала при конвенционалните цитонамазки. В Европа ТБЦ се прилага от много години, в България навлезе преди около  3-4 години, а в Бургас и областта от тази година. Методът позволява  на патолога  по-ясно да види има ли в намазката наличие на  хюман папилома вирус (HPV),  туморни  клетки или става дума за възпаление”,   обяснява клиничният патолог на лаборатории „Лина” -   д-р Ярослава Маринчева. Освен, че е един от най-опитните специалисти в  Бургас, тя е и единствената в областта, която е преминала курс за диагностика на течнобазирани цитологии.

На ден д-р Ярослава Маринчева  изследва около  50 намазки и мнението й е категорично, че най-точно изследване може да се получи именно чрез  течно-базирана  цитология. Тя отправя и  някои препоръки, които е добре жените да спазват, за да бъде диагностиката най-точна. Първата е да отиват при гинеколога си  за цитонамазка около 10-тия ден от менструалния  цикъл. За начало на цикъла се приема първият  ден на менструацията. Втората препоръка е да не се употребяват лубриканти  преди намазката.



Защо течната цитология е по-съвършен  и точен метод от традиционния? Причината е, че при взимането на материала за конвенционални цитонамазки някои гинеколози не достигат до зоната на трансформация, където най-често възникват туморите.  Друга често срещана грешка е след поставяне на материала върху предметните стъкла, те да се слагат едно върху друго. Това затруднява работата на клиничните патолози, които изследват под микроскоп всяко от двете стъкла и взимат под внимание и най-фините промени в ядрото на клетките. При допирането  на стъклата,  клетките от двата вида епител се смесват, ядрата се слепват и това нарушава качеството на препарата. Всички тези противопоказания могат да се избегнат с помощта на комплектите за течна цитология. Те съдържат  контейнер с течна среда, който може да съхрани пробата до 8 седмици на стайна температура,  и четчица със специална форма, която стига до канала на матката, където в повечето случаи  е разположена зоната на трансформация. След това четката се потапя в разтвора и той се изпраща за изследване.  В лабораторията  апаратът  ThinPrep 2000 филтрира на тънък слой клетките и позволява на клиничния патолог да види поотделно всяка една. Възможно е карцином да се развие от една единствена клетка, затова качеството на препарата е от голямо значение. Освен това,  при установяване на хюман папилома вирус,  от същия препарат биолозите на лаборатории „Лина” могат да извлекат ДНК на вируса, което доказва наличието му по безспорен начин.  Течно-базираната цитология има още едно предимство, като  дава възможност да се различи стара от прясна кръв в пробата -   един от признаците за рак на шийката на матката.

Освен хюман папилома вирус, методът открива  дали пациентката има остро или хронично възпаление, дали страда от вирусна, гъбична или бактериална инфекция и дава достатъчно информация за едно адекватно лечение.

Цената на течно-базираната намазка е 35 лева, като половината от цената й се формира от консумативите. Въпреки стойността й, тя може да се приеме като дългосрочна инвестиция в здравето, защото ако изследването е отрицателно, ново може да се проведе  след 2 години. Всички гинеколози в Бургаски регион разполагат с нужните комплекти за течно-базирана цитонамазка. Пациентката, която е решила да се подложи на нея, трябва само да заяви желанието си пред своя гинеколог.

В категории: Здраве


18
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
18
Коментара по темата
18.
опсата
23.10.2014 10:48:27
0
0
Ейй най на края да ги вида всичките патолози в Бургас на едно място, ще се изядете бре канибали с канибали.
ЗАВИСТ НЕБЕСНА
Никой не ви знаеше какво вършите и по какъв начин го вършите и сега СИТУАЦИЙКА!
А сега да ви видя - повече работете по малко се РЪФАЙТЕ
17.
Х
18.09.2014 14:48:06
1
3
ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА. ЦЕЛТА НА ЦИТОНАМАЗКАТА НЕ Е ДА ОТКРИВА ВИРУСИ И ДА ГИ ТИПИЗИРА. ТОВА Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВИРУСОЛОГИЯТА, КОЯТО Е РАЗЛИЧНА МЕДИЦИНСКА СПЕЦИАЛНОСТ ОТ ПАТОАНАТОМИЯТА.
С ЦИТОНАМАЗКА СЕ ТЪРСЯТ ПРОМЕНЕНИ КЛЕТКИ И ТОВА СТАВА ПЕРФЕКТНО ПРИ КОНВЕНЦИОНАЛНАТА ЦИТОЛОГИЯ ОТ 1928 Г. ДО НАШИ ДНИ. ОСНОВНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА МЕТОДА СА - ЛЕСНО ВЗИМАНЕ НА МАТЕРИАЛ И БЪРЗА ДИАГНОСТИКА. ИНФОРМАЦИЯТА СЕ ПРЕДАВА НА ГИНЕКОЛОГА И ТОЙ РЕШАВА КАКВО СЛЕДВА, БИОПСИЯ ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ.
16.
МЗ
17.09.2014 11:57:01
1
2
Този Костадинов и +Компютъра+ от ЛИНА
защо не си гледат кръвта и урината, а са тръгнали да превземат други много далеч от тях специалности. Кой им разрещава да монополизират медицински специалности чрез брутална лъжлива реклама и раздаване на комисионни. Скоро ще се задавите алчни селяндури и ченгета от ДС.
15.
ЗНАЕЩ
17.09.2014 10:18:31
1
4
О СВЕЩЕННА ПРОСТОТА. КАК МОЖЕ ДА СЕ ОСТАВЯТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРА ВАСИЛ КОСТАДИНОВ ОТ ЛИНА.
ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМЕН ВИРУС СЕ ДОКАЗВА И ТИПИЗИРА С ДНК АНАЛИЗ.
ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ ВИРУСОЛОЗИ СЪС СПЕЦИАЛНОСТ ВИРУСОЛОГИЯ.
ПАТОАНАТОМА ДОКАЗВА ПРОМЕНЕНИ КЛЕТКИ , БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ С КАКВА ЦИТОЛОГИЯ РАБОТИ / ДАЛИ ТЕЧНА ИЛИ КОНВЕНЦИОНАЛНА / НЕ Е РАБОТА НА ПАТОЛОГА ДА ТИПИЗИРА ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМЕН ВИРУС. ЛИНА ПРАВЯТ ЕВТИНА РЕКЛАМА ПЪЛНА С НЕИСТИНИ И ЗАБЛУЖДАВАЩИ ИЗКАЗВАНИЯ. ТРЯБВА СПЕШНА НАМЕСА НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ КЪМ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ БУРГАС ЗА ТАЗИ РЕКЛАМА НА В.КОСТАДИНОВ, КОЙТО ОТ ВСИЧКО РАЗБИРА УЖ , А Е НАЙ-ОБИКНОВЕН ЛЕКАР-КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ, КОЙТО ИСКА ДА ОБСЕБИ ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ И ДА ГИ МОНОПОЛИЗИРА С РУШВЕТИ И КОМИСИОННИ .
14.
Таня
16.09.2014 10:45:28
1
0
И Таня знае щамовете защото тук 3 месеца я побъркаха, че едва ли не е раково болна. Защото ме побъркаха от изследвания и диагнози. Ето за това ги знам. Защото като те запратят в 9та глуха, от неволя се учиш. Една докторка тук ме пое. Няма да кажа име и ме насочи. Благодарна съм на тази жена. В момента посещавам клиника по АРТ медицита и о чудо. И те не виждап проблем. Само б Бургас им се виждат.
13.
Таня
16.09.2014 10:42:29
0
0
Първо не правя реклама.
Работя в друга свера.
Казвам какво съм преживяла в Бургас.
Ако има администратор нека премахне името на лабораторията в София, но само него, за да не излиза като реклама. Нека го замести с *****
И когато някой се разходи по моя път, тогава ще ме квалифицира. Изобщо не ме интересуват коментари. Когато опира до здраве, мога да стисна ръцете на патолозите тук. Нито съм първата, нито последната. Но е факт, че в Бургас никога няма да си направя такова изследване. Когато наберат опит, ще си говорим. Още повече цитираните щамове ЧПВ са смешна комбинация, това ми е одстатъчно, за да знам, че нямам работа тук.
12.
aaa
13.09.2014 20:38:42
1
1
Това са пълни глупости! Никой в Бургас не е "кадърен" да разчете цитонамазка за ЧПВ-никой! Само в София можете да разчитате на резултати и адекватно лечение-колкото и да е неприятен този факт за Бургас-това е истината!!! П ри наличие на този тип вирус е необходима тотална Хистеректомия,докато е време!
11.
ДО ЛИНА
12.09.2014 14:57:23
2
2
Защо някои жени отказват да правят орален секс? /18+/
10.
д-р Хаус
12.09.2014 14:53:18
3
5
АПАРАТЧЕТО НА ЛИНА Е ВТОРА УПОТРЕБА РЕЦИКЛИРАН, ТА ЗА ТОВА ИДЕ РЕЧ ЗА ЕДНИ ПАРИ И ЕДНИ КОМИСИОННИ КОИТО ЛИНА РАЗДАВА.
ТИХО ДА НЕ ЧУЯТ ПАЦИЕНТИТЕ ВИ
9.
ДОКТОРА
12.09.2014 14:48:28
1
7
УВАЖАЕМИ ДАМИ, УВЕРЯВАМ ВИ И ПРИ ДВАТА ВИДА ЦИТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ КОНВЕНЦИОНАЛЕН ПАП ТЕСТ И ТЕЧНА ЦИТОЛОГИЯ ДИАГНОЗАТА СЕ ПОСТАВЯ НЕ ОТ АПАРАТУРА, А ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПАТОАНАТОМА. ЛИНА ВЪЗХВАЛЯВА СВОЯ ПАТОЛОГ ДО НЕБЕСАТА, А ТО ДЕВОЙЧЕТО ОТ ВАРНА ИМА СТАЖ ЕДНА ГОДИНА КАТО СПЕЦИАЛИСТ С ДОСТА КОЛЕБЛИВИ ДИАГНОЗИ И ИЗЯВИ КАТО ПАТОЛОГ, КОЕТО Е ОБЯСНИМО С ОГЛЕД МИНИМАЛНИЯТ ОПИТ КОЙТО ПРИТЕЖАВА- ТАКА ЧЕ ВИЕ ИЗБИРАТЕ НА КОГО ДА СЕ ДОВЕРИТЕ. С ЦИТОНАМАЗКАТА НЕ СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗА, С НЕЯ СЕ СИГНАЛИЗИРА ГИНЕКОЛОГА ЗА ПРОМЕНЕНИ КЛЕТКИ И СЛЕДВА БИОПСИЯ И ХИСТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ОКОНЧАТЕЛНА ДИАГНОЗА.А ДАЛИ ЩЕ ПЛАТИТЕ 15 ИЛИ 35 лв. ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ВИЕ РЕШАВАТЕ.
8.
Някой
12.09.2014 14:11:46
1
1
Stoya1, резултати може да са били добри, защото традиционните цитонамазки често не са достатъчно показателни. Да не говорим, че гинеколозите лепят стъклата едно за друго. Течно-базираната цитология е нещо на светлинни години. Самото взимане на пробата изключва грешки, а апаратът е много добър. Така че защо да се ходи до София за нещо, което може да се направи и в Бургас. Не слушай как конкурентите се ядат под статията. Една се е подписала Таня и обяснява какво и взимали, а в следващия момент от пациент се превръща в лекар и почва лекарски да обяснява кой вид папилома вирус какъв бил. Ще се изяде конкуренцията, че в Бургас има лаборатория, която ги удря в земята.
7.
stoya1
12.09.2014 13:23:06
3
0
Може и много зле да звучи,но не вярвам на никакви лаборатории и лекари в Бургас! Майка мие на 71год. и преди две години реши и сама си направи профилактично цитонамазка взета от д-р Вълкадинова.Резултатите перфектни за възрастта й.Точно два месеца,получи кървене при което й откриха рак на шийката в напреднал стадий.Оставам без коментар!Слава богу след операция в София,и лъчетерапия е на крака и горе-долу добре.В София ,нито вярват на бургаските лаборатории ,нито пък на лекарите ни!Какво повече да говорим.....
6.
Митаня
12.09.2014 09:39:46
3
3
Айде, айде. Таня ли си Таню ли си прави си рекламата на софийските клиники другаде.
Не можеш ли да четеш лина имат д-р клиничен патолог. от него с прави изследването. Остана вече и за цитонамазки да се ходи в София, пълен смях.
5.
Таня
12.09.2014 09:38:43
0
1
Статията подвежда. ЧПВ от тип 6 и 11 носи много нисък риск от рак. Те са в т.н. група на нискорискови вируси.
Високо рисковите ЧПВ не са само 16 и 18, а много повече - 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.
Не е редно по този начин да подвеждате пациенти.
4.
Таня
12.09.2014 09:33:06
2
4
В Бургас няма никакъв смисъл да се прави цитонамазка. Ама никакъв. Нямаме обучени кадри за тази работа. Не може и не е редно изследването да се прави от лаборант, без специалност. 100% сигурност: материал се взима тук и се изпраща в специална среда към Геника София. Течно базирана цитология + ДНК на високо рискови ЧПВ - резултат най - рано до седмица. Бургаските лаборатории ще ме извинят. Имам две изследвания при тях с положителен резултат за ЧПВ. Интересно е, че нямам установено ДНК на такива и резултатите им са били пълен смях. Това не отменя факта, че потурчиха 3 месеца от живота ми в тревоги. 2 години по - късно - все още съм ОК, дори и раничка нямам.
3.
Дани
12.09.2014 09:15:39
1
1
Преди няколко години носих цитонамазка в тази лаборатория и ми казаха да се върна за резултат след 15 минути. Взех си резултата на една бележка, написана с химикал. На следващата година занесох материала в друга лаборатория. Попитах колко да изчакам и ми обясниха, че ще отнеме поне 2 дни, защото се прави посявка. Е как от Лина са направили посявката предната година или срещу 15лв, които платих тогава, се включва експресна поръчка??????
2.
gosin
11.09.2014 23:25:26
3
10
ЛИНА = ИЗМАМА
1.
$h@IdEr
11.09.2014 21:58:48
7
3
"ЛИНА" е най-добрата хематологична лаборатория! Всичко е безупречно!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори