×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Национализирани ли са 42 дка в Слънчев бряг?


Национализирани ли са 42 дка в Слънчев бряг?
42 дка от базата на Министерски съвет в Слънчев бряг са актувани като частна държавна собственост от активите на държавното дружество. Според областния управител Павел Маринов това е направено, за да се запази златната земя
26 Август 2014, Вторник, 18:13 ч.
Източник: Биволъ

Земята на почивната база на МС е актувана като частна държавна собственост от областния управител Павел Маринов, той твърди, че защитава интереса на държавата
Земята под и около почивната станция на Министерски съвет в к.к. Слънчев бряг тайно и в нарушение на всякакви законни процедури е деактувана като държавна собственост. Актът е издаден от областния управител на Бургас Павел Маринов. Той е бил нелегално вписан от Агенцията по вписвания на 18.07.2014 г. Това съобщава сайтът Биволъ в свое разследване.

Земята, която Маринов самоволно е деактувал се намира на първа линия в южната част на Слънчев бряг. На практика тя представлява голям парк в непосредствена близост с уникалните дюни и е последния зелен голям незастороен терен до плажа в целия конгломерат на Несебърския залив. Специалисти по недвижимости оценяват стойността на терена от 42 дка с космически суми от близо 20 млн. евро. Поземлените имоти са: 51500.505.240 и 51500.505.232 на обща площ 42.419 м2.
До сега земята е включена в активите на държавното дружество Слънчев Бряг АД, което го защитаваше от приватизация "на тъмно". Акционерното дружество е в съотношение 75:25 държавен /чрез МИЕТ/ и частен капитал. След актуването му като държавна собственост обаче теренът може да бъде експресно приватизиран по схемата "Дюнигейт" или "Южен Поток". Всъщност няма никаква основателна причина прилежащите терени да бъдат ударно, и национализирани, и противозаконно отнети от активите на "Слънчев бряг" АД.

Вицепремиерът на служебното правителство и министър на МРР Екатерина Захариева остана шокирана, след като получи запитване от Биволъ, дали е известена за далаверата с терена около станцията на МС в Слънчев бряг. Захариева обеща спешно да провери случая, но заяви, че дори да е издаден акт от Павел Маринов, това няма как да промени собствеността на земята. До момента нямаме информация дали вицепремиер Захариева е разпоредила проверка и какъв е резултатът от нея.
Такава проверка обаче е поискана от Бургаската прокуратура. По сигнал за закононарушение от изп. директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров е издадено становище от Окръжния прокурор в Бургас Андрей Червеняков. На 22.08.2014 г. Червеняков прави официално предложение на Министерски съвет, Главен инспекторат. В него прокуратурата настоява да се извърши проверка на действията на областния управител на Бургас. Отделно Червеняков уведомява Министерски съвет, че вече е разпоредена съответната проверка срещу Маринов от Бургаска окръжна прокуратура.

Факсимиле от актуването на терена за частна държавна собстеност, заради което областният управител е даден на прокурор


КОЙ има апетит към "златния" терен в Слънчев бряг?

Мераците към най-ценните площи в курорта, в съседство с брега, върху които е изграден парк, не са от вчера. Още през 2012 г. (писмо изх. N° 02.13-71 05.07.2012) тогавашният премие Бойко Борисов предлага да се извади терена от капитала на Слънчев Бряг АД. Борисов е поискал земята да бъде предоставена" на Министерския съвет по Закона за държавната собственост.

"Слънчев бряг" АД обаче не се съгласява на този ход. Натискът на правителството не спира. Щафетата за "прилапване" на апетитната площ е поета от БСП-ДПС.

Тази приемственост показва, че задкулисните интереси са еднакво силни и влиятелни, и при ГЕРБ, и при новата Тройна коалиция начело със Станишев. През април 2014 премиерът Орешарски създава междуведомствена работна група (Заповед N° Р-87 от 24 април 2014), която да проучи въпроса със собствеността на имотите. Тя стига до заключение, че не са налице предпоставките по чл. 14 от ЗМДТ, за да може областния управител да актува имота като държавен.

Работната група решава на 09.06.2014 г. МИЕ да постави на обсъждане от Общо събрание на акционерите на "Слънчев бряг" АД въпроса за намаляване на капитала чрез изваждане на терените и разглеждане на варианти за компенсация.

Въпреки, че към момента няма такова решение на ОС, областният Павел Маринов актува земята като държавна "на своя глава" в последните си дни, без да има документално и правно основание за това. Въпросът е по какъв начин е бил мотивиран да извърши подобно безобразие? Управата на "Слънчев Бряг" АД разбира съвсем неофициално и случайно, че дружеството е лишено от една значителна част от собствеността си и то по криминален начин. Директорът Димитров е сезирал всички възможни институции: Агенцията по вписванията, Кадастъра, кмета на Несебър, министър Щонов  и дори Прокуратурата, за да се противопостави на национализацията, осъществена с превишаване на служебни права от държавния представител в Бургас.

Типично по комунистически

Тъй като "Слънчев Бряг" АД е публично дружество, по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа, то всички действия с неговите активи трябва да спазват реда на този закон и на Търговския закон - аргументира се управата в жалбата до Окръжна прокуратура - Бургас. Актуването на терените като държавни от Павел Маринов нарушава няколко закона и е нанесло имотни вреди на Слънчев бряг АД - подчертава се още в жалбата до прокуратурата.

Безапелационно са нарушени правата върху собствеността на миноритарните частни акционери, които са съдружници в акционерното дружество. "Слънчев бряг" АД бе особено стръвно атакувано от червените активисти, които веднага след идването на Орешарски на власт се опитаха да сменят ръководството на дружеството с партийни кадри. Заради незаконносъобразни действия обаче съдът спря трайно вписването на "калинките" на БСП и ДПС в борда на директорите.

Собственици от курорта се оплакаха, че са били притискани да плащат рушвети на новите директори, независимо, че те никога не бяха признати и не бяха официално вписани от съда.

Вероятно невъзможността, чрез политически десант в ръководството, да се сложи ръка върху недвижими активи на "Слънчев бряг" АД, какъвто е ценният терен на МС, е накарала областният на БСП да действа "ва банк" и да използва рисково служебното си положение, за да подготви златният терен за приватизация.

Твърде показателно за това как се експлоатира държавна власт от областния управител на Бургас е фактът, че той ползваше безвъзмездно за служебен автомобил, кола от автопарка на "Слънчев бряг" АД. Супер-модел "Фолксваген Фаетон", натъпкан с всички екстри возеше губернатора ежедневно. Преди дни изп. директор на "Слънчев бряг" Златко Димитров е поискал колата обратно, заради ревизия на активите и в момента луксозният автомобил отново си е на мястото, а не на разположение на всевластния държавен служител.

Съдбата на актуваните като държавни 42 декара в най-скъпата част на курорта е неясна. Не е ясно и защо земята, която е повече от 15 г. в активите на дружеството, менажиращо цялата инфраструктура в курорта, изведнъж трябва да бъде иззета от държавата. Официално афишираните намерения са тя да бъде присъединена към станцията на Министерски съвет. Кой обаче има интерес от тази скандална национализация в период на междувластие и при грубо нарушение на закона? Това ли е най-важният въпрос, който трябва да решава държавата в период на банкова криза и преди избори? Всъщност, историята сочи, че именно в смутни времена се извършват най-успешните задкулисни маневри за приватизация на държавни активи на занижени цени, които се придобиват от близки до властта олигарси или техни подставени лица.

Областният управител Павел Маринов e издал акта, защото към имота имало интерес от "трети лица" и те били готови да го разграбят за жълти стотинки
Според областния управител Павел Маринов, с когото днес Флагман.бг разговаря нещата стоят по коренно различен начин. Губернаторът бе категоричен, че е постъпил съгласно закона и в защита на държавния интерес, защото бъдещето на този имот било заплашено. Ето какво заяви Маринов:

Да започнем от това, че няма как нещо тайно да се впише в регистър по вписванията, както се твърди в материала. Това става по съответния ред, който е публичен и се спазва без никакви отклонения. А що се касае до въпросната далавера, то тя върлува само в главите на някои хора, които са много далеч от истината“, каза Маринов и поясни, че Областна управа-Бургас издава актове за държавна собственост само в случаите, в които счита, че може да има „посегателство от трети лица“, какъвто по думите му е въпросният казус с 42-те дка златна земя в Слънчев бряг. А и областната администрация няма свръхправомощия, нито може да изземва имоти, нито да национализира, а само да удостоверява фактическото положение, каквото е и сторено, поясни Маринов.

Тук става въпрос за един терен, който всички знаят, че е държавен. Той винаги е бил собственост на държавата, ограден е, стопанисва се, плащат се разходите за него и представляват неделима част от станцията на Министерски съвет, която знаете, че съществува от 1964 година. Аргументите, които видях в този сайт, имащ едно по-различно отношение към мен, са меко казано недопустими. Дори и темата е недопустима от гледна точка на това, че по някакъв начин се заплашва държавната собственост. Напротив – точно по този начин запазих държавната собственост.  Може би някой има претенции за този парцел, някой който не иска да се афишира и сега след като му провалихме плановете, търси скандала и се опитва да противопостави държавното АД и неговият принципал – държавата“, допълни областният управител.

Според него цялото разследване било кухо с изключително клиширани фрази, към които бил добавен един документ за повече достоверност. Павел Маринов е спокоен и е категоричен, че не е нарушил закона. Днес е изпратил цялата преписка в Министерството на регионалното развитие и е сигурен, че оттам ще дадат становище, което напълно ще го оневини и докаже, че в случая е направил само едно – опазил е държавна собственост.

В категории: Разследване


9
Коментара
Флагман.БГ Четири години без Милен Цветков Четири години без Милен Цветков 19/04/2024, Петък 10:56 0
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
9
Коментара по темата
9.
123
28.08.2014 10:21:46
1
1
Когато Гребенаров караше Фаетона,оня плешивец Златко Сиренцето нищо не каза,сега реве и си прибрал колата.Това го прави,защото е сигурен,че ГЕРБ ще дойде на власт и мястото ще го открадне техен човек.Такива са опорните точки,само,че Герб няма да дойде на власт!!!
8.
7
27.08.2014 12:36:54
0
1
nomer 5 e absoliutno prav!
7.
Мaлкaтa зaндaнa
27.08.2014 09:25:37
6
3
Пaвкaтa дa не се прaви - пaзи пaрцелa зa другaрите от Рaшa.
6.
хах
27.08.2014 06:37:51
4
2
Чакай нещо добро от областен управител комунист. Колкото чакахме добро и от кмет комунист алкохолик.
5.
Истината
27.08.2014 03:04:38
7
9
Подставените лица на Данчо Ментата, Янко Кесеровски и Здравко Станчев искаха да прилапат парцела, но Павел Маринов ги спря! Затова сега тези перачи на пари плащат на Асен Йорданов да пише глупости!
4.
Мария
27.08.2014 00:07:16
1
6
Може ли Златко Димитров да каже, кога акционерите ще получат някакви дивиденти или ще се оправдава с безпаричие?
3.
...
26.08.2014 23:37:35
5
5
Някой другар - комунист си е заплюл златното място...
2.
az
26.08.2014 23:36:47
6
2
Абсолютна национализация. Направо нямам думи!
1.
Н
26.08.2014 21:54:48
0
12
С тази кола се движеше и стария областен управител
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми
Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори