×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Удвояването на „Пеевски“ - планът и неговият провал


Удвояването на „Пеевски“ - планът и неговият провал
Докато наблюдаваме летящите отломки от досегашната опаковка на модела „Пеевски“, пропуснахме да видим тазгодишната им смела стъпка – този път „Пеевски“ поиска не само да оглави някоя институция, той вече поиска всичко – и ножа, и сиренето, по-скоро всички
23 Юли 2014, Сряда, 12:21 ч.
Автор: Иван БЕДРОВ снимка: Веселин БОРИШЕВ

Опитът на групировката рязко да порасне в рамките на дни и да накара всички нас да платим за това, засега не успя


Преди година моделът „Пеевски“ поиска Делян Пеевски да стане председател на ДАНС и си го избра. Неочакваната обществена реакция принуди модела да се откаже от номиналния контрол над силовата структура. Събитията през последвалата година обаче показаха, че в случая няма разлика между де юре и де факто.

Докато наблюдаваме летящите отломки от досегашната опаковка на модела „Пеевски“, пропуснахме да видим тазгодишната им смела стъпка – този път „Пеевски“ поиска не само да оглави някоя институция, той вече поиска всичко – и ножа, и сиренето, по-скоро всички ножове и всички тенекии със сирене в България. И този път се провали, макар и не толкова шумно като миналата година.

„Пеевски“ наричам модела на изземване на политическа, икономическа, съдебна и медийна власт извън легитимните институции и концентрирането й в няколко ръце. Вероятно са четен брой. Очевидно е, че депутатът Делян Пеевски е част от това, но понеже не знам дали е сам, дали е заедно само с почетния си лидер, дали има и други – затова наричам целия модел „Пеевски“.

Неуспешният Blitzkrieg

“Пеевски“ трябваше да извърши светкавична война срещу доскорошната си любима банка КТБ, да затвори архивите й в стоманен саркофаг по подобие на аварирал ядрен реактор, да не върне каквото е имал да връща на банката, да придобие без пари активите на подгонения си доскорошен партньор, да плати всичко това с няколко милиарда на данъкоплатците и да въведе такава процедура, която да му позволява еднолично да определя кой е лош и кой е добър, кой ще си получи парите и кой няма да си ги получи, кой да бъде разследван за нещо съмнително покрай банката и кой да не бъде разследван. Станалите популярни два варианта на специален закон за КТБ дори не се опитват да прикрият тази амбиция. Това на практика би означавало удвояване на „Пеевски“. На модела де, не на титуляра. Като бонуси щяха да бъдат лишаването на части от БСП от подкрепа, морална разбира се, откъм банката, както и прибирането обратно в родния дом на новия политик.

За целта беше впрегнат целият наличен ресурс. Прокуратурата зрелищно атакува офиси на Цветан Василев и повдига обвинение срещу шефа на банковия надзор именно заради КТБ. Опашките пред банката са въпрос на часове. Държавни и частни фирми синхронизирано си изтеглят парите от банката и правят нещата необратими. На публиката е съобщено как Василев е откраднал повечето пари, а на парламента е връчен закон, който да замете следите и да представи сметката на данъкоплатците. Опитът за разклащане на втора банка може да бъде само дребен детайл от този план, който по-лесно да убеди гражданите, че трябва да платят.

Планът обаче засича. Масовата обществена реакция фокусира вниманието върху противоречията в действията и на прокуратурата, и на БНБ. Вълната от несъгласие притиска до стената и политиците, които един по един започват да отричат съпричастие с този план. Парламентът най-вероятно няма да приеме подобен закон, защото нито една партия не смее да каже на своите избиратели в очите – тук малко краднахме, айде да платите. Освен ДПС, разбира се.

Представители на най-едрия бизнес, които по принцип избягват публичните прояви, вече открито говорят за концентрацията на всякаква власт в ръцете на „Пеевски“. Представители на по-малкия бизнес и редови граждани започнаха да задават въпроси – Защо да плащаме за нещо, което може да се окаже откраднато от банкери и политици? Защо ние избрахме по-ниските лихви в добрите банки, а сега да платим за вашата алчност? Защо политици и магистрати се оказват специални клиенти на тази банка?

Повратната точка

Тези дни са тест за това дали у гражданите е останала енергия за промяна към по-добро. Ако тестът бъде издържан, наподобяващата пълен разпад ситуация може да се окаже и повратна точка към нормализация. Планът за удвояването на „Пеевски“ засече именно заради наличието на тази енергия.

Информацията за огромните нередности, извършени от ръководството на Цветан Василев, няма как да остане единствена. Внимателните интервюта на следователи за това как „шофьори и секретарки на банката са получавали огромни кредити“ разкриват само част от истината. А кои са кредитите към фирмите от модела „Пеевски“? А откъде са дошли парите за медии, партии и известни политици? А на кого служи БНБ?

Ако гражданите не бяха задавали въпроси, днес щяхме да живеем в ситуация на удвоен „Пеевски“, а данъкоплатците вече щяха да са платили сметката. Цветан Василев щеше единствен да опере пешкира, никой нямаше да пита къде са парите, никой нямаше да пита защо прокуратурата предизвиква банкова паника, защо БНБ си противоречи през ден, а моделът „Пеевски“ щеше да получи възможност да изпере дълговете си като ги изкупи за 15% примерно. Щеше да получи и възможността чрез Министерството на финансите и Националната агенция за приходите да решава еднолично кой каква част да си получи от парите в КТБ (над гарантираните 196 хиляди лева разбира се).

Удвояването на „Пеевски“ не успя по този начин, защото продължаващото разпростиране на този модел е възможно само в условията на затягаща се диктатура. Приетият на първо четене текст в Наказателния кодекс, който на практика забранява да се говори за банки, е малка стъпчица в тази посока. Внесеният от червени депутати проект за промяна в Изборния кодекс, който забранява публикуването на неофициална информация в предизборен период, също е малка стъпчица в тази посока. Целта е като жабите да не усетим кога сме окончателно сварени.

Този път обаче писнахме преди сваряването. Планът им не успя. Поне засега. Ето ви една добра новина за лятото.

В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
rom
23.07.2014 15:21:29
0
4
dokato dps ne bade zabranena i sadebnata sistema reformirana BG e obre4ena
2.
trapera
23.07.2014 14:06:08
1
6
БЕХ подписва заема, с който ГАЗПРОМ си гарантира своето в продажната схема Южен поток, а в същото време Пеевски получава своето. Всичко това е за сметка на всеки един от нас, децата, внуците ни и неродените ни деца даже.



Това национално безотговорно правителство изработи всичко, така че да заложи интереса на България и да подчини на практика цялата икономика на олигархичните интереси на една малка група и нейния патрон.

Милиардните проекти в сектора ще заробят фалиралата българска енергетика и ще я превърнат в придатък на Путинова Русия.

Залогът е мръсни пари срещу нашето бъдеще. КОЙ ще плати цената?
В българския изпълнител "Газпроект юг" има размествания. От документи в Търговския регистър става ясно, че "Главболгарстрой" вече е най-голям акционер, като държи 40%. Сделката е станала на 11 юли, като компанията на Симеон Пешов е придобила дела от 20%, който беше собственост на "Промишлено строителство холдинг". Последното дружество беше приватизирано от "Водстрой 98" - компанията, която през последните години спечели държавни поръчки за над 500 млн. лв. и която се свързва с Делян Пеевски. Заради сделката обединението вече не се представлява от Иван Мирински - официалният собственик на групата около "Водстрой 98". Останалите акционери са непроменени: "Техноекспортстрой" (което също се свързва с Пеевски), "Понсстрой инженеринг" и "ПСТ холдинг" (смятан за близка до ПИБ и Пеевски). Всеки от тях държи по 20% от капитала.
1.
Дернев
23.07.2014 12:36:27
3
7
"„Пеевски“ наричам модела на изземване на политическа, икономическа, съдебна и медийна власт извън легитимните институции и концентрирането й в няколко ръце." Този процес Камов отдавна го е нарекъл "Позитания", така че смяна на името му е само опит за избягване на основният проблем. А дали ще се задълбочи ще стане ясно на 27-ми, когато се види кой ще застане на чело на една от основните части на процеса - БКП/БСП. След тази дата може да се очакват сериозни изненади, защото има много неща да се замитат, а защо не и опитите на гореспоменатото "удвояване" да продължат. А това не
може да стане или поне по-трудно ще стане с нови хора, които при всички случай ще влязат в Парламента. Особено от РБ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори