×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдигнахме кръст и трибагреник на Солената вода до Турция, нека забие и камбана срещу мюизина


Вдигнахме  кръст и трибагреник на Солената вода до Турция, нека забие и камбана срещу мюизина
Това е свещеното място в Сакар планина и толкова ме успели да свършим дотук – отсреща е Турция
18 Май 2014, Неделя, 19:50 ч.
Автор: Веселин КЪЛВАЧЕВ

Да възстановим извора край Тополовград, от който още блика целебната вода, но съвременниците ни не знаят за нейните чудеса



Край Тополовград, на самата граница на България с Турция, там, където река Тунджа се извива като змия и пресича Сакар и Дервента, където стари гранитни скали са надвиснали над водните бързеи, огласяни от шума на вятъра, ромола на водата и писъка на орела, блика един чуден минерален извор.

Наричат го Солената вода, но за съществуването му знаят само местните хора. Случаен турист трудно ще го открие, ако няма кой да го насочи към старите Лесовски гранити, където от един скален процеп лековитата вода излиза на повърхността и раздава своята живителна сила на природа и хора.
От край време, както се казва в приказките, там ходели болни, за да търсят  изцеление в нощта срещу Спасовден.

Заредени с вяра в сърцето, хората изпълнявали около извора специален ритуал. Преди да падне нощта издълбавали си плитки вани (изкопи), опалвали ги с огън, нареждали в тях слама, сено или млади клони, постилали върху тях черга, поливали мястото обилно с целебната вода и оставали в „леглото“ до сутринта с надежда за здраве в душата.
По изгрев слънце се измивали с изворната вода, оставяли монети в коритото за благодарност, завързвали конец от дрехата си на близък храст или дърво за крепко здраве и поемали по своя път. (Подобен ритуал с връзването на част от дреха от там, където е болното място, съществува до днес и в местността Индипасха, която се намира в Странджа, на 10-ина километра от село Граматиково, б.р.)

Преди повече от век край Солената вода бил съграден параклис, но с времето той бил нацяло разрушен, а изворът - забравен. Районът обезлюдял, хората се пръснали по различни краища или влезли в майката земя, телена мрежа опасла граничната зона с Турция, а потокът останал зад кльона. Но водата, дар от Бога, продължава да извира от това място. И да бъде притегателно място за тези, които вярват в чудеса.
Ако все пак някой се изкуши сам да го открие, координатите му са 46  56 14 СШ/26 55 14 ИД. Намира се в най-югоизточната част на Сакар планина, надвесен е над р. Тунджа, която приема водата му, преди да напусне пределите на България.

До него може да се стигне от граничните села Радовец, Филипово и Присадец (община Тополовград), където има портали на граничния кльон. Желаещите да преминат през тях обаче задължително трябва да поискат разрешение от граничната полиция в Радовец.
С лек автомобил най-лесно и бързо се стига до извора именно от това сакарско село, разстоянието от него е само 5 км. От източния край на Радовец се поема по черен път към границата, по Греда баир. Скоро се стига до граничния кльон и се навлиза в граничната зона. Следва черен път покрай мрежата, около 2 км, достига се до импровизиран паркинг с указателна табела и от нея до извора има още около 300 метра, които се изминават пеш.

За Солената вода научих през 1986 г., докато писах дипломната си работа за Сакар планина. Това, че имало минерален извор край Тополовград, се запечата в мен като нещо интересно, привличащо, но пък и тайнствено, тъй като това място бе непознато и забравено.
Минаваха годините, от време на време и от приказка на приказка понякога се прокрадваше името Солената вода, колкото да поддържа будно пламъчето на интереса ми. До миналата година, когато най-сетне го открих. Показаха ми го хора от Присадец.

За човек, който обича дивата природа, мястото ме заплени. Тук почти не се усещаше човешкото присъствие, за миналите времена напомняха един малък чучур, от който весело бълбукаше водата, и каменни останки от стария параклис.
Тогава реших, че това място трябва да се възроди. Подкрепиха ме брат ми Иван Матеев и Янко Петров. Започнахме да строим параклис „Св. Безсребърници и лечители Козма и Дамян”.

Това си бе предизвикателство и изпитание, но и удовлетворение и задоволство, че на самата граница с Турция отново се издига християнският кръст и се вее българският трибагреник. Искаме тук камбаната да отговори на мюизина  зад кльона.
Благодаря от сърце на всички хора от Радовец, които ми помогнаха и повярваха, че може да се прави добро, независимо къде си. Дори и на самата граница каузата си заслужава, няма да я изоставяме, а ще продължим напред. С вяра и упоритост всичко става реалност.
На 1 юли 2012 г., на празника на „светите Безсребърници и лечители Козма и Дамян параклисът бе осветен от отец Иван Янчев в присъствието на много хора от Радовец, Филипово и Присадец.

Сега предстои по-важното - да се погрижим за извора и неговата целебна вода, защото тя, заедно с вярата, помага на нуждаещите се. За целта обаче трябват средства. Първо, да се извърши пълен анализ на водата, за да се видят точно целебните й, а след това и мястото около извора да се облагороди и да стане по-достъпно.
Открита е банкова сметка в Банка ДСК-Тополовград. IBAN – BG13STSA93000020381593 / BIC – STSABGSF. 

Всяка дарена стотинка ще бъде използвана само за извора и за нищо друго, за да може водата да получи нов живот и да помага. Делото е добро, подкрепете ни.
А за всички които обичат природата в нейния първичен вид, идете на Солената вода, там ще се потопите в Майката природа. Природната симфония ще ви обгърне отвсякъде с песента на водата, порива на вятъра, шума на листата, горещото южно слънце, шепота на старите гранитни скали, крясъка на орела, тук ще намерите изцеление на душата и тялото, ако наистина повярвате.

В категории: Животът


5
Коментара по темата
5.
ГРАНИЧАР
18.05.2014 22:19:31
7
2
ЩОМ СТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ МЕСТНИ , СТОЙТЕ ТАМ , И ОХРАНЯВАЙТЕ ГРАНИЦАТА, АМА ДА НЕ СА ДОВЛЕЧЕТЕ И ВИЙ В БУРГАС , ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА МЯСТО В МЕДЕН РУДНИК.
4.
друг местен :)
18.05.2014 20:41:03
0
7
В този край живеят най- истинските живи българи!
3.
местен
18.05.2014 18:06:27
0
6
извинявам се за правопистната грешка!
2.
местен
18.05.2014 18:02:20
1
13
съжалявам,изгуби баса-в този район ,няма нито турци,нито помаци,а колкото до циганите-те са навсякаде!!!!!
1.
КАМБАНАТА
18.05.2014 17:20:40
9
8
ТОВА С КАМБАНАТА И ЦЪРКВАТА Е СУПЕР НО................... Е МНОГО ЗАКЪСНЯЛ ХОД, БАСЛОВЯ ЧЕ ТАМ ИСТИНСКИ ЖИВИ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ НЯМА , ТАМ КОЙТО Е ОСТАНАЛ СА САМО ТУРЦИ, ПОМАЦИ И ЦИГАНИ, СОРИ!! АМА ЗАКЪСНЯХТЕ С КАМБАНИТЕ, ДО 10 ГОДИНИ ПРОСТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ РИТНЕ КАМБАНАТА И ЩЕ СТАНЕ БУЛГАРИСТАН !!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори