×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев поиска от държавата част от приходите на „Златния гьол“


Кметът на Малко Търново Илиян Янчев поиска от държавата част от приходите на „Златния гьол“
Илиян Янчев лансира революционната идея, но е малко вероятно държавата да отнеме бизнеса за милиони от столичната "Пи Еф Си", за да субсидира граничните общини
Тема в развитие
виж още
скрий
13 Май 2014, Вторник, 13:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Ще използваме средствата целево – за подпомагане на животновъдите, каза Янчев

Процент от приходите за дезинфекция, събирани на т.нар. “Златният гьол“ да постъпва в общините. Тази идея лансира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Той призова държавата вместо да дава бизнеса за милиони на частна фирма (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ), да намери друга форма на управление и подпомогне граничните общини, търпящи сериозни рестрикции заради това, че са на външната граница на Европейския съюз.

Най-показателен е примерът с Малко Търново, където при всяка избухнала епидемия се налага да умъртвяват стотици животни, с което се убива поминъкът на цели села, а после се изплащат нищожни обезщетения. За избитите кози в Стоилово, например, държавата даде едва по 60 лв. „Кой ще дойде сега да развива животновъдството, да инвестира в създаването на стопанства и утре, ако избухне епидемия, да се наложи да умъртвят всичките му животни, без да може той да получи адекватно обезщетение“, коментира Янчев. Според него, проблемът може да бъде решен много лесно, ако се създаде фонд с част от средствата, събирани за дезинфекция. Те ще се използват целево - за подпомагане на животновъдите в граничните общини, подчерта кметът на Малко Търново.

„Процесът се повтаря. Със събирането на таксите на границата нищо няма да се постигне, само ще се осигури бизнес за определена фирма. А парите за дезинфекция не са никак малки. Само за два автобуса на ГКПП Малко Търново ще вземат толкова, колкото е обезщетението за избита коза в Стоилово. Несправедливо е да търпим всички негативи, заради това, че сме на външната граница, да убиваме целия си поминък, а в същото време да не можем да гарантираме адекватна защита на животновъдите“, коментира Илиян Янчев.

„Нищо не се е променило“, отговори той на въпрос на Флагман.бг. дали има шанс евродирективите да бъдат предоговорени и да не се налага да се избиват животните в цели села при регистриран епидемичен случай. „Миналия месец бях в Брюксел и повдигнах въпроса. Оказа се, че никой не е запознат с проблема“, разочарован бе управникът на странджанската община.

В категории: Малко Търново


Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
16
Коментара по темата
16.
ТЪРНУУ
26.05.2014 13:19:57
0
0
ЦИРКА КМЕТ ПИЛЕТО ВИЦЕ.
КАЗАХ
15.
10-те божи заповеди днес
22.05.2014 09:14:14
1
3
Аз нямам кумири, защото всичко знам и от всичко разбирам..


1. Аз нямам кумири, защото всичко знам и от всичко разбирам - от политика до футбол. А това, че ти не ме разбираш, показва че нищо не знаеш...

2. Не се прекланяй пред чужди идоли, просто гласувай за тях, че иначе няма кой да те измъкне от блатото, да строи магистрали и раздава кебапчета...

3. Не прелюбодействай, то само ще дойде с времето...

4. Не пожелавай къщата и жената на ближния си, вместо това му пожелай твоите...

5. Не кради...на дребно, време е да осъзнаеш, че човек е толкова голям, колкото са и мечтите му.

6. Не убивай, туй, че живеят тук, и без теб рано или късно ще ги довърши... 7. Помни всяка вечер, защото туй е времето, в което да си наваксаш с каквото и колкото можеш, задето през деня си спазвал пост и служба в име роду и след шест не знаеш де се намираш...

8. Почитай шефа и шефката, за да се продължат дните ти в тоя офис и ги приемай като божии пратеници на принципа "Шефе, шефе, ти си ангел мой, шефе, шефе, Бог ли те изпрати"...

9. Не свидетелствай лъжливо, ако нямаш изгода...

10. Използвай уикенда, за да починеш като хората. Ако в понеделник сутрин се сетиш, че си на работа или имаш сили да идеш дотам, явно не си го сторил качествено...
14.
pemfo
21.05.2014 23:25:55
0
0
kak ste.ima li neshto v tarnovo?
13.
Вълчо-34 до iordanova
19.05.2014 12:30:34
0
1
Ай, ай, ай, Тънъмънче, на дедо сладураната, как хубаво си помислила за мен, изваждайки набора дядо Хенеси!!!
__________________
Още не ме е срам, че съм българин!
12.
Защо златото е толкова ценно?
18.05.2014 09:10:56
0
1
Отношението на хората към златото е странно. Химически, то не е интересно по никакъв начин – почти не реагира с никой друг елемент. Въпреки това, от 118-те елемента в периодичната таблица, златото е това, което хората са избрали за валута. Защо?
Защо не осмий, хром, хелий или дори сиборгий?
За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме наличните елементи в периодичната таблица. Много бързо можем да отхвърлим някои от тях, намиращи се в дясната част на таблицата. Там са подредени благородните газове и халогени. Един газ никога не би бил подходящ за валута. Не е практичен за разнасяне наоколо, нали? Освен това, газовете нямат цвят и това доста затруднява разпознаването им.
Двата течни елемента (при нормална температура и налягане) – живак и бром – също биха били непрактични. И двата също така са отровни – качество, което не бихте искали парите ви да притежават. По същата причина можем да задраскаме арсена и още няколко елемента.
Да се насочим към лявата част на периодичната таблица. И тук, повечето елементи не стават за валута. Алкалните метали и земните елементи са твърде реактивни. Много от вас сигурно си спомнят от училище какво се случва, когато пуснем натрий или калий във вода. Реакцията е бурна и не бихте искали парите ви да са взривоопасни.
Подобен аргумент важи и за друг клас елементи – радиоактивните. Няма да е хубаво, ако парите ни причиняват рак. Така отхвърляме елементите торий, уран и плутоний, заедно със синтетично създадените ръдърфордий, сиборгий, унунпентий и айнщайний – те съществуват само моментно като част от лабораторни експерименти, след което се разпадат радиоактивно.Преминаваме към група, наречена “редкоземни елементи”, повечето от които всъщност са по-редки от златото. Освен това, те трудно се разграничават един от друг, така че не бихте могли да кажете какво точно държите в ръката си.

И така, оставаме със средната част от периодичната табица – преходните и слабите метали. Тази група от 49 елемента включва някои познати имена – желязо, алуминий, мед, олово, сребро. Разгледайте ги внимателно обаче и ще видите, че почти всички си имат недостатъци.Забелязваме някои доста издръжливи метали отляво – титаний и цирконий например. Проблемът е, че те много трудно се топят. Трябва да загреете пещта до 1000ºC, за да извлечете тези метали то рудата им. Подобно специализирано оборудване не е имало в миналото.
Алуминият също се извлича много трудно и просто е много крехък, за да се правят от него монети. Повечето от останалите елементи в групата не са стабилни – те корозират, ако бъдат изложени на вода и кислород.
Да вземем например желязото. На теория, то е доста добър претендент за валута. Изглежда добре и може да се полира до блясък. Проблемът е ръждата: освен, ако не го държите напълно сухо, желязото ще ръждяса. На същата база можем да елиминираме оловото и медта. И двата елемента са податливи на корозия. Вярно, от тях са били правени монети, но те не са се запазили дълго време.Какво остава?
От 118-те елемента, останаха само 8 претендента: платина, паладий, родий, иридий, осмий и рутений, заедно с добре познатите ни сребро и злато. Те са ни известни като благородни метали и почти не реагират с другите елементи, което ги прави много стабилни.
Освен това са много редки, което е друго важно изискване за валутата. Дори да не ръждясва, елементът няма да е подходящ за валута, ако е навсякъде и в изобилие. Така хората щяха да разнасят доста големи монети, понеже нямаше да са толкова ценни.
С всички благородни метали обаче, с изключение на златото и среброто, имаме обратния проблем. Те са толкова редки, че монетите от тях биха били миниатюрни и лесно щяхме да ги губим. Освен това доста трудно се добиват. Точката на топене на платината е 1768 ºC. И така, оставаме с два елемента – сребро и злато.
И двата са редки, но не се невъзможни за добиване. И двата имат относително ниска точка на топене, следователно от тях лесно могат да се правят монети, кюлчета и бижута.
Среброто обаче потъмнява – то реагира с малките количества сяра във въздуха. Това е причината златото да е на върха.
Оказва се, че причината златото да е толкова ценно е, че то е най-скучният химичен елемент. Относителната му инертност означава, че от него можем да изработваме неща, които след 1000 ще бъдат открити напълно запазени.Какво този процес на елиминиране на елементите ни научи за валутата?
Първо, самият елемент не е нужно да има някаква особено стойност. Валутата е ценна, само защото ние, като общество, решаваме, че това е така.
Както вече видяхме, също така елементът трябва да е стабилен, лесно преносим и нетоксичен. Освен това трябва да е относително рядък – да не се намира лесно, но въпреки това да е достатъчно достъпен, за да се правят от него монети. Ще се изненадате колко малко злато има на планетата.
Ако съберете на едно място всяка обеца, златен накит, позлатени покрития от компютърни чипове, всяка статуетка, всеки сватбен пръстен и ги разтопите, ще получите едно кубче със страна около 20 метра.
Но редкостта и стабилността не са всичко. Златото притежава едно друго качество, което го отличава от периодичната таблица. Златото е… златно.
Всички други метали от периодичната таблица са сребристи, с изключение на медта – а както вече установихме, тя позеленява, когато бъде изложена на въздуха. Това прави златото доста отличително. Това е може би най-голямата тайна на успеха на златото – то е невероятно красиво.Може да ви е странно, че си говорим за злато и монети, след като отдавна не търгуваме с тях и сме преминали към хартийки с напечатани цифри и картинки върху тях. Тогава може би ще се запитате защо вече никой не използва златото като валута?
Повратният момент идва през 1973г, когато американският президент Ричард Никсън решава да отдели американския долар от златото. Оттогава, повечето валути по света са подкрепяни единствено от закона, който гласи, че трябва да ги приемате като плащане.
Никсън взема това решение по простата причина, че в САЩ свършвало златото, необходимо за обезпечаване на всички печатани долари. И ето тук лежи проблемът със златото. То няма задължителна връзка с нуждите на икономиката. Запасите от злато зависят от това колко може да се добие.
През 16-и век, след откриването на Южна Америка и огромните й златни залежи, цената на златото се сринала – следователно всичко друго поскъпнало много.
Оттогава, проблемът обикновено е обратното – добиването на злато е твърде трудно. Например, много страни избегнали Голямата депресия през 30-те, като освободили валутите си от Златния стандарт. Така можели да печатат повече пари и да поддържат икономиките си, без да зависят дали имат достатъчно злато.
Търсенето на златото може да варира значително – а с ограничен добив, това може да доведе до големи колебания в цената му.
Най-скорошният пример е когато цената на златото скочи от $260 за една тройунция през 2001г до $1921 за тройунция през септември 2011г. Това не е подходящо поведение за една стабилна валута и в днешно време прави златото най-лошата възможна такава
11.
Ана Литикова
17.05.2014 11:44:43
1
2
Червеното петно е БСП и показва как ще се смали след тези избори като се разберат резултатите ,за да се спре купуването на гласове може да се приеме закон партия уличена в купуване на гласове да не участва в изборите ако те хванат че подкупваш някой те съдят ако подкупваш избиратели няма да участваш в изборите и се оказва че си давал парите си напразно ,това е начина да се спре купуването на гласове.
10.
Ко? Не!
17.05.2014 10:24:48
0
1
Вече се случи,гадове мръсни , пак ни излъгахте !!!! през 2006 казвахте - Вечно поскъпване , през 2009 - вечно поевтиняване.. дано ви приседнат парите,има да падат още 50% та и повече край на тая измислена икономика или далавера........... напрегнете си мозъците да правите пари от друго......И статистиките ви не са верни-сверете ги ако обичате!!!
9.
pilito
15.05.2014 12:56:39
0
2
az shte samspasiteltvalqtona golemiq gyol
8.
„контрапрезидента“
15.05.2014 10:48:54
1
1
Маро - следобед на оперативка с кумета при мене-ще ви дърпам ли ушите ...
7.
43 дни
15.05.2014 10:45:16
1
1
Браво , Янчев! Това е човек подходящ за президент с точен, ясен, категоричен изказ. Не мyчене, гъгнене и заекване както се изразява офшорко.
Умен,партийно-независим, смело говори - той е следващия президент!
6.
БАШ ТОРБАЛАН
15.05.2014 10:38:18
1
3
Явно има някаква закономерност, която аз не мога все още да проумея.За пръв път виждам котка да гони куче, а не обратното. Тук нещо не е наред!
Никак не е наред!Котка герой
Това още веднъж доказва, че да имаш куче си е голяма отговорност.Преимуществото е производно на размера и куража.
5.
Изгонете го тоя идиот
14.05.2014 15:15:05
4
7
Инпийчмънт за тоя гологлав рецидивист! Незабавно му гласувайте махането от Кметския стол! Илиян само позори кметската институция. Крадец и измамник долен.
4.
iordanova
14.05.2014 09:34:07
2
3
kaji shto nikoi ne dava kinti i kebap4eta za izborite,nie ot goqla nema kvo da ykradem
3.
malko tarnovo
13.05.2014 22:21:50
1
13
Чудят се от къде да лапат парички , а какво става с града ни никой не го интересува . Давам гаранция този красив град Малко Търново няма да има хора и скоро може и да не е ОБЩИНА . Дано се вземат по скоро някакви мерки .
2.
Браво Кмете!
13.05.2014 21:35:10
4
12
Само така Илияне! Като бивш изгонен позорно от митниците служител, ти най-добре знаеш къде е келепира. Понеже си изключително ограничен интелектуално и не можеш да се сетиш за нищо друго освен за крадене и лапане, туй сега ще ти пълни гушката...
1.
ТикТак
13.05.2014 20:19:45
2
10
Много правилно ,не процент а всички средства от тези гьолове трябва да остават в общините на територията на която се намира съответния ГПП с държава имаща епидемия .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори