×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не достигат 117 места в детските градини и яслите в ж. к. „Меден рудник“, ще увеличаваме капацитета на групите


Не достигат 117 места в детските градини и яслите в ж. к. „Меден рудник“, ще увеличаваме капацитета на групите
Родителите предпочитат определени детски градини и има разминаване при приема. Най-много са некласираните деца в „Златното ключе“, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева
08 Май 2014, Четвъртък, 07:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимка Боряна ТЕНЧЕВА

В най-големия жилищен комплекс ще построим нов корпус към детска градина „Чайка“, който ще има и яслени групи, но това за догодина


- Г-жо Ананиева, каква е картината до момента с приема на деца в детски градини и ясли в различните райони на Бургас?
- Обявили сме 2787 места за детска градина и ясла, класирани са 2390 деца, а 322 са некласирани. Свободните места са 397.
В Централна градска част имаме 68 некласирани деца в ТД „Приморие“, но 17 места са останали свободни, в ТД „Зора“ некласираните деца са 94, но имаме 23 свободни. Разминаването се получава, защото повечето родители са предпочели определени детски градини. Например – имаме доста некласирани в детска градина „Златното ключе“, но след първо класиране имаме незаети места в детска градина „Слънце“, в ЦДГ 1, както и в филиала на детска градина „Вълшебство“. Имаме свободни места, които ще се попълнят след второ класиране от тези деца, които не са класирани в момента никъде, защото това не е станало по желанието, което са имали. В Централна градска част със свободните места и с тези, които имаме възможност да отворим след първо класиране, мисля, че няма да има никакво напрежение  с приема.

В комплексите „Славейков“ и „Изгрев“ няма никакъв проблем. Там незаетите места са значително повече от децата, които не са се класирали по желанието, което са имали. Например – за ТД „Освобождение“ имаме 16 некласирани места, а свободните по другите детски градини са 119, така че там децата ще бъдат приети без проблем.

Малък проблем ще има в ж. к. „Меден рудник“. Там некласираните деца са общо 117, като по-голямата част от тях – 60 деца, са за ясла, а останалите са за детска градина. При некласираните за детска градина имаме  възможност да увеличим капацитета, за да бъдат приети всички. В момента търсим решение по въпроса за детската ясла, за да можем да удовлетворим желанията на родителите.
Изчакваме да изтече срокът за записване на приетите, който е до 23 май, след което на 26 май ще обявим свободните места плюс допълнителния ресурс, който ще успеем да осигурим като места. Така родителите, чиито деца не са класирани никъде в рамките на първия етап, ще си изберат детска градина, в която за запишат децата.
За да удовлетворим желанията на родителите, в момента ще търсим допълнителни възможности в наличния сграден фонд, в детските градини в ж. к. „Меден рудник“.

- В дългосрочен план как ще решите проблема?
- В „Меден рудник“ ще започне строителство на нов корпус към детска градина „Чайка“, който ще има и яслени групи, за да можем да обхванем всички деца. Това обаче ще бъде за следващата година. Имаме готов технически проект, очакваме само да бъде издадено разрешително за строеж. При актуализация на бюджета ние ще го заложим с малка част финансиране, за да можем да стартираме строителството още тази година и от следващата децата да имат възможност да бъдат приети в новия корпус на детската градина, с четири групи.
С ремонта на бившото 5 РПУ, което е филиал на детска градина „Вълшебство“ в Централната градска част проблемът почти е овладян и няма такова напрежение, каквото имахме преди години.

- Какви са проектите, които ще изпълнява Община Бургас през лятната ваканция, във връзка с детските градини и училищата?
- В градската част останаха 2 детски градини, които имаме да довършим като мерки за енергийна ефективност и основни ремонти. В момента тече обществена поръчка за тези две заведения – ОДЗ 1 в ж. к. „Меден рудник“ и ЦДГ 7, която е в Централна градска част. Много скоро ще имаме избрани фирми-изпълнители, които през лятото ще извършат ремонти в тези детски градини. 5 РПУ ще бъде готово да посрещне децата към 1 септември. Върви и реконструкцията на външното спортно игрище на Електротехникума, за септември ще бъде готова и новата зала в ГРЕ „Георги Стойков Раковски“ и ПМГ. Това са проектите, които в момента са на ход.
Всеки момент очакваме да получим обратна информация за проекти, които сме подали и сме одобрени за първи етап. Предвиждаме въвеждането на мерки за енергийна ефективност в ОУ „П. Р. Славейков“ и в Търговската гимназия.

- Можем ли да обобщим, че от следващата учебна година всички детски градини в Бургас ще бъдат обновени и започваме с училищата?
- Ще останат само две, които са в съставните ни селища. Едната е в с. Равнец, а другата – в с. Рудник, за която бяхме подали проект по „Красива България“, но не беше одобрен. Сега търсим други източници за финансиране. Във всички останали квартали и съставни селища детските градини вече са ремонтирани и предлагат една добра среда за нашите деца. Когато правим санирането, правим и вътрешен ремонт, така че не само отвън, а и отвътре условията са отлични. Така ще бъде и в детските градини, които ще ремонтираме през ваканцията.
Продължаваме с усилията, свързани с приключване на образователната инфраструктура. В големия си обем тя вече е приключена и се надявам тази година успешно да преминат предвидените ремонти и през септември да можем да посрещнем децата в обновена база.
В Бургас стана традиция детските градини да работят и през лятото и за децата от четвърта група, на които им предстои да бъдат в първи клас през следващата учебна година. По-голямата част от родителите работят през летните месеци, така че от миналата година  с помощта на Общинския съвет успяхме да осигурим финансиране, за да могат децата да си останат до септември месец в детската градина. Това ще продължи и тази година.

- Има ли проблем с кадрите в училищата и детските градини, професията стана ли по-привлекателна за младите хора, според Вас?
- Има желаещи да започнат работа като учители, но съставът застарява. Затова ние се стремим да стимулираме млади учители, които да се ориентират към професията. В някои от детските градини, които посещавам, виждам, че този процес е започнал и има млади кадри.
Предстои да положим още много усилия, за да мотивираме младите хора да предпочетат професията „учител“ и да осъзнаят, че си струва. Образованието е много важно за цялата ни система, то носи голяма  принадена стойност, въпреки че това не се вижда в настоящия момент, а с годините.

В категории: Просвета


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
3
Коментара по темата
3.
tatiana
10.05.2014 15:18:00
0
1
Kasabova ti mai ve4e si ot GERB HIHI ili koito pla6ta po dobre aaaaaaaaaaaaa galka ku4ka
2.
КАРАБАИР
09.05.2014 12:56:50
0
0
1. Отдавна трябваше да се преместят в кметството , ама друго си е при"Майките".
2. Нека проверят колко от майките не работят и по цели дни висят по кафетериите.
1.
BS123
09.05.2014 08:44:21
1
3
Ami ako policiata se premesti drugade 6te ima mesta za vsi4ki deca- ot Ob6tinata dali ne go znaiat....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори