×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас се докосна до гения на Тарас Шевченко (ВИДЕО)


Бургас се докосна до гения на Тарас Шевченко (ВИДЕО)
Почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов (вторият отляво надясно) е с основна заслуга за гостуването на изложбата тук
05 Април 2014, Събота, 10:14 ч.
Автор: Флагман.бг, видео:Иван КОЛЕВ

Изложба, посветена на 200 години от рождението на украинския Васил Левски, бе открита снощи в Бургас
Изложба, разказваща за живота и творчеството на големия украински поет и художник Тарас Шевченко, бе открита в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”.  Инициативата за експозицията, с която Бургас се присъединява към честването на 200 години от рождението на Шевченко, е на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Тя е осъществена със съдействието на украинското посолство у нас.

На откриването на изложбата присъстваха генералният консул на Украйна във Варна Ирина Димитренко, почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, областният управител на Бургаска област Павел Маринов, заместник-кметът на община Бургас Красимир Стойчев.

„Ние наричаме Шевченко Апостол на правдата и свободата. Той говори с пламенните си думи, за да я защити от нашествениците, зове към борба, оставяйки на своите още неродени сънародници най-важни посоки”, подчерта в словото си Ирина Димитренко, която направи аналог със сегашното време на изпитания за Украйна. „Словото на Шевченко остава като надежден щит и днес, когато с помощта на нови технологии се опитват да спрат процеса на националното самосъзнание на нашия народ”, каза още тя.

Експозицията, която ще остане на разположение на жители и гости на Бургас до 13 април, е под наслов „Тарас Шевченко и България”. Тя представя оригинали на негови ръкописи, акварели и офорти, архивни документи и факсимилета, някои от които се изваждат от хранилищата за първи път. Сред  експонатите, илюстриращи едни от емблематичните моменти от живота и творческата дейност на Шевченко,  са картини от колекцията на националния музей в Киев, който носи неговото име, както и документи от личните архиви на български творци и изследователи, съхранявани в научния архив на БАН и материали от архивните фондове на историческия архив при националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Интерес представляват първите преводи на Шевченкови творби. 
Фокусът в изложбата е поставен върху влиянието на Шевченко над българските възрожденски дейци и техните творби. Проследен е интересът на българските изследователи към творчеството на украинския поет през различните периоди на българската държава. Един от акцентите е поставен върху взаимоотношенията на БАН и научното дружество „Шевченко”.

В контекста на експозицията се вписват и подредени предмети на украинския национален бит, изработени от живеещите в Бургас украинци. Те са около 250 и водят оживен организационен живот, сподели председателят на украинската диаспора в града Мариан Горбан. От името на сдружението в програмата за откриване на изложбата се включи украинката Стела Бедова, която изпълни песен по текст на Тарас Шевченко.  Стихове на поета на руски и български език поднесоха младежи от театралната школа в Общински детски комплекс, а музикалния щрих добави Елена Христова от клуб „Сезони”.



В категории: Бургас


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Елена
11.04.2014 15:25:34
0
0
Искам да кажа едно голямо благодаря ти помни и почита паметта на Тарас Шевченко
1.
дипломат
05.04.2014 16:39:09
1
1
Димитър Караненов- почетния консул на Украйна...... не съм срещал по високомерен и презиращ раята/обикновените хора/ човек.... На Краси Стойчев дали не му се е наложило да "размразява" дясната си ръка... :) ? Явно за хора от такъв тип е създадена пословицата - "Покрай наш Илия намразих и свети Илия".....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори