×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски кандидат-депутат продава българско гражданско за 150 хил.паунда, британски журналисти го спипаха със скрита камера


Бургаски кандидат-депутат продава българско гражданско за 150 хил.паунда, британски журналисти го спипаха със скрита камера
Милен Керемедчиев (в средата) в една от малкото му публични изяви по време на предизборната кампания през 2013 година
16 Март 2014, Неделя, 15:24 ч.
Автор: Флагман.бг

Кандидат-депутатът от ДБГ бе заловен със скрита камера
Пробвалият се да влезе в 42-ото Народно събрание от Бургас Милен Керемедчиев лъсна като главно действащо лице в схема за продажба на българско гражданство. В разследване на британския The Daily Telegraph Керемедчиев се опитва да продаде български паспорт на лице представящо се за индийски бизнесмен. Сумата е 150 хил.паунда.

Скандалът набира скорост като част от антибългарската пропагадна на Острова. Случаят предизвика интерес и заради още нещо - Милен Керемедчиев е бивш зам.-министър на външните работи по времето на Тройната коалиция.(вижте надолу цялото разследване в превод от "Преса")

Милен Керемедчиев бе на второ място в бургаската листа на Движение България на гражданите. Изненадващо той бе спуснат на считаната тогава за избираема позиция, измествайки областния лидер на партията Пламен Янев.

Керемедчиев освен с визитката си на бивш зам.-министър бе представен като ерудит с богати познания в сферата на икономиката и човек, който може да осигури стотици милиони инвестиции за региона.

По време на кампанията Керемдчиев остави под светлините на прожекторите водача Тома Биков, а медийните му изяви се брояха на пръстите на едната ръка. В тях той развиваше плановете си, как ако бъде избран за депутат ще работи за премахването на визите за руснаци и ще помогне за сериозни инвестиции в региона, най-вече от страните от БРИКС, където имал отлични позиции.

В крайна сметка след не успя да стане депутат той изчезна от Бургас и към днешна дата не се е чувал с никого от местната структура, довериха запознати. Дори нямал контакти с Тома Биков, който е смятан за негов близък.

ВИЖТЕ КАК МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ СЕ ОПИТА ДА ПРОДАДЕ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО НА ИДНИЙСКИ БИЗНЕСМЕН:



Схемата „паспорти за продан” предизвиква допълнителна загриженост около проблема за имиграцията в ЕС и спорното решение да бъдат вдигнати всички ограничения за пребиваване на българи на територията на Великобритания.

Фирмата Arton Capital има офиси в София, Лондон и Дубай и представлява „амбулантен магазин за българско гражданство”. Милен Керемедчиев е вицепрезидент и разказва: „Когато станете гражданин на България, получавате всички права на гражданин на ЕС, (можете да) живеете, учите, работите, заселвате се, уха! – където си искате в Европейския съюз”.

След което добавя: „Когато главният кандидат получи своето българско гражданство, фирмата му взема такса от над £50 000. Според първата схема той депозитара в българска банка сумата от £425 000 . След шест месеца човекът получава „постоянно местожителство”. След пет години може да кандидатства за европейско гражданство и на този етап кандидатът получава парите си обратно”.

Според втората система кандидатът взема от българска банка кредит в размер на £425 000  и плаща предварително лихви върха тази сума в размер на £150 000. Както и при първата схема кандидатстването на българско гражданство става след петата година.  Милен Керемедчиев казва, че 85 процента от неговите клиенти предпочитат да действат според тази схема. Има и трети вариант: клиентът плаща веднага на Arton Capital  £235 000  са „експресна услуга”  и получава българско гражданство по съкратена процедура за две години. Специално тази процедура е нова услуга и се предлага от края на миналата година.

Според Керемедчиев, родител с няколко деца, които искат д учат в британски университет, може да ис спести значителна сума  пари, ако приеме българската схема. “ (Българският паспорт) Това е европейски паспорт,  да, но…след януари 2014  с него можете да се заселите където си поискате в Европейския съюз, да живеете, да работите, да работите и учите, да водите децата си на училище – казва Керемедчиев.

Ето един пример: Британски студент или гражданин на ЕС, който иска да учи предклинична медицина в Оксфордския университет,  плаща годишна такса от £9000, но ако е чужд гражданин извън ЕС, таксата е £16 545  на година. Граждани на ЕС,  които искат да завършат средно образование в Шотландия, са освободени от такси.
Търговецът на български паспорти обяснява, че потенциалните клиенти  може да не живеят в страната, тъй като фирмата се ангажира да им осигури „виртуален” адрес.  „Това е напълно валиден адрес ,  проверен от имигрантските власти” – обяснява Керемедчиев.  „Това е нещо като еднодневна екскурзия -  влизате (в страната) и веднага излизате”.  Така че…имам предвид, ние разполагаме с добри връзки, предлагаме добри полети, отлитате още същия ден”…

Друга подобна фирма „Цветкова, Бебов & Партньори”, която е асоцииран партньор на одиторската PwC в България, предоставя паспорти на гражданин на ЕС дори на хора с криминални досиета.

Веселка Петрова обяснява: „Фактът , че на (фиктивния индийски) бизнесмен е отказан паспорт във Великобритания не означава нищо. Той може да получи паспорт при нас”. „Сигурна съм, че властите в България и Великобритания си разменят информация, но фактът, че  му е било отказано във Великобритания не означава, че ще му бъде отказано и в България…Не мисля че това автоматично означава, че той няма право на разрешение за постоянно или каквото  и да е друго пребиваване”….
Госпожица Петрова казва, че дори ако някой е извършил престъпление в миналото, той би могъл да получи паспорт: „Ако той е излежал присъдата си, това няма да се отрази в досието му. Така че ако е изтърпял  наказанието си, няма проблем”.

Вестник „Дейли Телеграф” не смята, че двете фирми действат незаконно или аморално, тъй като те само обясняват на репортерите под прикритие как действа схемата за получаване на български паспорти. Въпреки това нарастват опасенията около легалната продажба на  гражданство в страни от ЕС – заради значителните предимства, които гарантира европейският паспорт.

Комисарят по въпросите на правосъдието в Европейския парламент (ЕП) Вивиан Рединг изрази тревога от разпространението на тези схеми, като предупреди, че „европейското гражданство не би трябвало да бъде обект на търговия”.

Дейвид Хансън, министърът на имиграцията в сянка коментира: „Загрижен съм от тенденцията някои страни от ЕС да продават гражданство без предприемане на съответни мерки за сигурност и стъпки за предотвратяване на потенциална злоупотреба. Аз смятам,  че (британското) външно  министерство би трябвало да предприеме съответни стъпки и да изрази своята загриженост за тези действия”.

И двете български фирми твърдят, че предлагат напълно законно и легитимно предоставяне на услуги за придобиване на българско гражданство.  Говорител на PwC  коментира, че двете български фирми просто са обяснили на репортера под прикритие какви са критериите за получаване на българско гражданство.

От своя страна представител на Arton Capital  каза, че България има една от най-дългите и най-сложни процедури за имиграция и фирмата просто предоставя юридически услуги за съкращаване и улесняване на този процес. Един от елементите за ускоряване на процедурата е предоставяне на вече споменатия „виртуален” адрес. „Едно от юридическите изисквания за инвеститорите, които биха искали да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната е да се представи доказателство за наличие на постоянен адрес. Тъй като повечето от кандидатите не са били в България преди това, Arton Capital улеснява и ускорява процедурата да изпълнение на критериите”.




7
Коментара
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 2
7
Коментара по темата
7.
калчо
17.03.2014 10:41:14
0
0
Да излезе ръководството на партията и да обясни какви пари налива Керемидков в Бургас. Кибиков и той да се изрови от талаша.
6.
a
17.03.2014 10:24:52
0
2
Срамота,и те ще ми говорят за морал и за нормалност!
5.
zazo
17.03.2014 09:01:47
0
2
По думите на Табаков този човек плаща 1500 лева на месец за огромния офис на ДБГ Бургас до общината. Мръсни пари лесно се харчат!!!!!
4.
иван
16.03.2014 19:05:03
0
2
Тази в дясно не е ли бившата шефка на РИО-Таня Борисова?Тя не знае вече към коя партия да се присламчи,дано от някъде излезе нещо!
3.
иван
16.03.2014 19:05:03
0
2
Тази в дясно не е ли бившата шефка на РИО-Таня Борисова?Тя не знае вече към коя партия да се присламчи,дано от някъде излезе нещо!
2.
ИСКАМ
16.03.2014 18:36:10
1
9
и аз да си продам моето ! Но го продавам за 500 000 английски лири ! Защото давам и къщата на село ( обирана 20 пъти от цигани ) , място в училище ( което те учи на всичко друго но не и на българщина ), работно място ( не съм взимал заплата 14 месеца ) и още много български патенти относно живота в България!!!!!!
1.
a
16.03.2014 16:02:38
1
15
интересно кой нормален човек ще плати за българско гражданство...моето бих платил ако някой го вземе и ме отърве от този кенеф българия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първата дама Деси Радева се оплака: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева се оплака: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Той ще напусне не само поста си, но и съдебната система Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Разкрит е цял манастирски комплекс от 11-и век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее
Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори