×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започна се! Разпродават до дупка „Бургаски корабостроителници” за над 46 милиона лева под носа на уволнените работници


Започна се! Разпродават до дупка „Бургаски корабостроителници” за над 46 милиона лева под носа на уволнените работници
Уволнените работници са в шок, научиха за търга от Флагман.бг, обмислят нови стачки пред ПИБ. Служителите на фалиралото дружество все още чакат заплати
13 Март 2014, Четвъртък, 10:49 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА снимка Архив

Уволнените работници са в шок, научиха за търга от Флагман.бг, обмислят нови стачки
750 декара златна земя с излаз на море, собственост на „Бургаски корабостроителници” АД, ведно с над 20 сгради, е обявена на публична продан. Бясната разпродажба се случва под носа на десетките уволнени през декември служители, които все още чакат заплати. Частният съдебен изпълнител Таня Маджарова обяви търга за имота, още преди Софийския градски съд да се е произнесъл дали дружеството ще предприеме път към ликвидация или ще се одобри оздравителен план. Взискател по изпълнителното дело е Първа инвестиционна банка.
"Нямаме достъп до завода, изпуснахме и последните законови срокове да изискаме заплатите си от гаранционния фонд. Научаваме от вас за търга, днес се събираме и ще решим какви точно действия ще предприемем, обясни пред Флагман.бг Веселин Кабов", който е бивш маркетингов директор на предприятието.
Припомяме, че над 150 бивши служители на предприятието бяха изхвърлени на улицата в навечерието на Никулден. Заговори се, че Първа инвестиционна банка е новият собственик на дружеството. Работниците всеки ден окупираха сградата на финансовата институция в морския град. В края на януари обаче директорът на бургаския клон на ПИБ Димитър Иванов и заместникът му Николай Янков се срещнаха с четирима представители на уволнените корабостроители и се опитаха да ги убедят да не се събират пред сградата на ПИБ, защото банката няма нищо общо със завода, а с протестите си те незаслужено уронвали нейния авторитет и отблъсквали нейните клиенти.
След тази среща изтече една много любопитна информация – кой притежава в момента акциите на „Бургаски корабостроителници”. Това е офшорната компания „Хюнас инвестмънтс лимитид”, която се представлява в България от Петър Антонов. Едно по-внимателно проучване обаче разкрива, че между ПИБ и офшорката съществува топла връзка и банката вероятно не е само кредитор на корабостроителницата, за какъвто се представя, а нещо много повече.
По същото време се заговори за подготвян тайно грандиозен проект на мястото на завода, а именно квартал за много богати хора. В него са предвидени баровски къщи със собствен пристан и двор, апартаментен комплекс, луксозни офис-сгради на самия морски бряг, хотелски апартаментен комплекс, голям търговски център, бутици, яхтено пристанище, митница и административни сгради. Така лъснаха реалните намерения на истинските собствениците на Бургаски корабостроителници - голяма банкова структура, събрала над 50% от спестяванията на българските граждани. И докато проектът се подготвя, доведените до отчаяние работници се залъгват с празни обещания.
Ето скандалния проект, който показва какви са реалните намерения на истинските собственици на "Бургаски корабостроителници" АД - да строят квартал за богати, а не да развиват кораборемонт и корабостроене

Припомняме и фактите по придобиването на дяловете на дружеството

През март 2013 година акциите на „Бургаски корабостроителници” се придобиват от офшорната компания „Плайнвю оперейшън лимитид”, която е регистрирана на Британските вирджински острови. Дружеството се представлява от Анастасия Темистоклеус Йоанидис, а пълномощници на офшорната фирма по сделката са Мартин Манолов Стоянов и Красимир Венциславов Атанасов.
Само няколко месеца по-късно на сцената се появява въпросната „Хюнас инвестмънтс лимитид”, която сега се представя на протестиращите като официален собственик на завода. Компанията е регистрирана на 15 март 2013 година, но в друга офшорна зона – Република Сейшели. „Плайнвю оперейшън лимитид” прехвърля акциите на „Бургаски корабостроителници” на "Хюнас".  Смущаващото в случая е това, че „Хюнас” се представлява не от кого да е, а от  познатата вече Анастасия Темистоклеус Йоанидис, т.е. и двете офшорки – продавачът и купувачът – се представляват от един и същи човек – въпросната Анастасия. Съвпадение има и при пълномощниците на „Хюнас” по сделката  - това са Владимир Георгиев Котларски и Красимир Венциславов Атанасов, който играе същата роля и при първата продажба.
И тук идва най-интересното – и Владимир Котларски, и Красимир Атанасов са служители на Първа инвестиционна банка. Те имат официални трудови договори с ПИБ, от които се вижда, че са високо платени мениджъри, т.е. в прехвърлянето на акциите на завода от една офшорна компания в друга основна роля са играли хора, не просто свързани по някакъв далечен и опосредстван начин с ПИБ, а директно нейни щатни служители.

В категории: Бизнес


22
Коментара по темата
22.
Ловен Сезон
14.03.2014 18:07:57
0
2
Като няма закони има патрони, може да е грозно но е така. Държавата докара хората до просешка тояга и лудост, и Лясковец е поредния от многото трагични случаи. Затова откривам ловния сезон за Банкери, ЧСИ, Депутати и прочие измекяри довели народа до този хал.
21.
Благой
14.03.2014 14:20:56
1
0
Какъв кмет, каква държава ?
Частно дружество взема кредит и не го връща !
Класическа схема на източване на пари от т.н. олигарси.
Защо никой не търси отговорност от старите собственици и старото ръководство а само кредитора/банката е виновна?
Защо работниците спаха/и не работиха а се събудиха като ги уволниха ?
20.
нтнт
14.03.2014 13:29:17
0
2
Ей токова се изписа и бургаските чугуни така и не разбраха, че тази схема нямаше да може да се случи без съдействието на кмета обичан и главната архитектка! КОЛКО ПРИБРА И ОТ ТАМ, МИТЕ???
19.
бургазлия
14.03.2014 13:16:58
0
1
Поради липса на държавност и държавна политика,корабостроителите да не се надяват на нищо,особено след отговора на вицепремиера Д.Бобева в парламентарния контрол днес за БК-абсолютно неадекватен отговор!Да се обърнем и питаме кмета на гр.Бургас....А какво да очакваме от Бобева и Орешарски,като бивши служители на Васил Божков? Студена вода!Честито!
18.
q
13.03.2014 16:55:31
0
5
Виждам, че доста служители на ПИБ са се включили във форума, за да докажат лоялност.
17.
Gucci
13.03.2014 16:48:49
1
0
mhmmm, ти наред ли си изобщо? Призоваваш към саморазправа ли? Заради подобни болни мозъци като теб - страната ни е на това положение. Само не разбирам в този сайт модератор има ли или и аз мога да тегля една майна на който си поискам?!?
16.
n
13.03.2014 16:46:56
1
3
Нищо, като завод не остана в България.Къде ще работят младите хора.Не може с временна заетост да храниш семейство и толкова ниски заплати даже и без заплати.
15.
mhmmm
13.03.2014 16:35:31
0
1
bankeri znaete kak se streliat nali?
14.
mhmmm
13.03.2014 16:35:30
0
2
bankeri znaete kak se streliat nali?
13.
ohu-bohu
13.03.2014 16:13:41
0
1
Бургаските корабостроителници не са обявени още в несъстоятелност.Има само внесена молба от изпълнителния директор до Софийския градски съд,който още не се е произнесъл.Кога ще стане това никой не знае.Ясно е само,че работниците няма да получат парите си от Гарантийния фонд,защото съдът не е спазил срока!
12.
sign - holic
13.03.2014 15:19:37
0
0
Бургаските корабостроителници са обявени в несъстоятелност, нали така? Тогава няма нищо по-естествено от това да се обяви публична продан за активите на предприятието.
11.
evreina
13.03.2014 15:12:53
3
3
Откога обяснявам че това е една от схемите бургас да се засели с ония евреи дет си блъскат празните кратуни в стената на плача в йеросалим ако кмета на бургас не се намеси да прекрати сделката на банки ошорки еврейчета и други значи и той е еврейче КАЗАХ !!!!!!!!!
10.
Веско Петров
13.03.2014 15:07:35
2
1
До 111111:

Ами не, от ПИБ не са собственици. Това може да го твърди само незапознат или подведен човек. Банката е основен кредитор на предприятието. При отпуснат кредит, който не е погасен се пристъпва към принудително събиране на дълга. Това е закона в България. Ако те са собственик - ще правят ли подобно действие или ще се опитат да възстановят дейността? Помислете логично.
9.
Бойко
13.03.2014 14:22:10
1
7
Честно казано умишленият фалит е от Васил Божков. През цялото това време, защо работниците не са поискали сметка от Черепа? Защо?
8.
бургазлия
13.03.2014 13:32:17
1
6
Разбира се платените тролове се появиха да плюят като за последно без да са запознати с реалността. Как не ви е срам, бе?
7.
mesten
13.03.2014 13:17:44
3
4
I toi e, v shemata.Nqkoq komisionichka ste drypne ot tazi dalaverka za da ne se pyne mnogo mnogo
6.
ГЕРБЕР
13.03.2014 12:41:22
6
2
До кмета на Бургас:

КМЕТЕ СПИШ ЛИ?

Излез и застани при хората пред офиса на ПИБ.

Покажи ни че си ЧЕСТЕН
5.
Боза бин Касиер ал Мискет
13.03.2014 12:30:02
1
2
дали пьк няма да има на мястото на завода ТЕРМИНАЛ за ГАЗ отКАТАР
4.
Благой
13.03.2014 12:08:18
10
3
Защо намесвате ПИБ ?
Банката има да си получава пари и то доста от невърнати кредити и нормално е да продаде имота/ завода.
Нито е първия нито последния случай.
А работниците защо си траяха и не стачкуваха при старите собственици ?
3.
приказки
13.03.2014 11:42:14
2
11
До тук с приказките за спасение на кораборемонтния завод. Това е добре замислена гадна операция, от която някои ще направят големи пари, а други ще останат на улицата с неплатени заплати.
2.
1111111
13.03.2014 11:41:52
2
9
да обяснят сега ПИБ на работниците дали не са ли те собствениците на корабостроителницата.
1.
noname
13.03.2014 11:18:42
2
13
Мръсна схемичка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца Отидете на море сега, ще ви излезе 30 % по-евтино, съветва експерт Отидете на море сега, ще ви излезе 30 % по-евтино, съветва експерт Цените не са мръднали от миналата година, твърди Румен Драганов Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър
Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0 Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори