×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Моля, не въвеждайте паролата си


Моля, не въвеждайте паролата си
Системата на паролите е архаична и се нуждае от промяна
19 Януари 2014, Неделя, 13:02 ч.
Източник: capital.bg

Кои са новите технологии, които ще оставят класическите символни пароли в миналото

Почти всеки компютърен и интернет потребител ежедневно трябва да въвежда поне няколко пароли за достъп до различните си акаунти. Сама по себе си обаче идеята да поверявате сигурността на данните си на няколко символа далеч не отговаря на нивото на технологиите през XXI век.

Добрата новина е, че през последната година индустрията, изглежда, осъзна архаичността на концепцията на символните пароли и започна да търси нови алтернативи. Може би и разкритията на Едуард Сноудън имаха известна роля в рязкото стимулиране на интереса към по-сигурни наследници на паролите. Само през последните седмици бяха представени няколко нови концепции, като същевременно не трябва да забравяме и опитите на по-големите компании като Microsoft и Google, които са не по-малко интересни.

Пипни ме тук

Една от основните причини паролите да се наложат като предпочитан метод за ограничаване на достъпа до конкретни данни е липсата на алтернативи. "Потребителските имена и пароли не са сигурни. Те са и неудобни, като е трудно да се управляват като стават все повече", коментира пред онлайн изданието Technology Review Стина Еренсвард, изпълнителен директор на компанията Yubico. Компанията е създател на USB устройството YubiKey Neo. То разчита на новия протокол U2F, който се разработва от Google. Всяко Neo има свой уникален идентификатор, който е комбиниран с PIN код. За да може потребителят да влезе в акаунта си, той трябва да свърже Neo чрез USB порта на компютъра си и да въведе PIN кода. Ако използва мобилно устройство, ще може да разчита и на NFC връзка вместо USB. От Yubico твърдят, че в комбинация с протокола на Google системата им е изключително сигурна, тъй като разчита на два отделни идентификатора, които не могат да работят един без друг. Neo устройствата ще започнат да се продават по-късно тази година срещу $50, когато Google доразвие напълно протокола си, коментират от компанията.

Фирмата Synaptics обаче има друга визия за сигурността на XXI век. Нейната концепция следва класическите сензори за пръстови отпечатъци. Компанията е на мнение, че тази технология вече е достатъчно развита, за да може да се използва в ежедневието. Тя дава за пример сензора в iPhone 5s като потенциална възможност за масовото й навлизане. В момента Synaptics работи по нови, още по-компактни сензори за пръстови отпечатъци, които да се вграждат под стъклата на смартфоните. Има и паралелна разработка за вграждане на подобен сензор и в самия екран на мобилното устройство.

Биометричните системи традиционно се приемат като алтернатива на паролите. По време на CES 2014 компанията EyeLock например представи компактното устройство Myris, което сканира очите на потребителя и осигурява достъп до компютъра или до даден акаунт, след като разпознае конкретния човек. Myris разчита на 240 конкретни индивидуални точки във всеки ирис, които са уникални. Чрез допълнителен софтуер устройството може да се настрои автоматично да въвежда паролите, след като е идентифицирало потребителя. Недостатък на тази система е, че всяко сканиране отнема около 15 секунди. Въпреки това от компанията твърдят, че нейният продукт ще бъде вграден в някои лаптопи и таблети до края на годината.

Алтернативно мислене

Системите за идентификация могат да са най-различни и на технологично ниво. Компанията Bionym например разработва гривната Nymi, която разпознава хората на базата на уникалните звуци, които издава тяхното сърце. Тя ги засича чрез пулса и на този принцип идентифицира потребителя и осигурява достъп до неговите данни. От Bionym предвиждат гривната да може да се използва и за други функции. Ако е свързана с телефон например, може да помага на заведенията да идентифицират клиентите си. "Представете си да влезете в ресторант и веднага да ви сервират любимо питие и да знаят името ви", коментира Андрю Дисоуза, президент на Bionym.

Интернет гигантът Google също разработва няколко концепции за алтернатива на паролите. Една от тях е тяхното заменяне с пръстен. Потребителят просто докосва с него устройството си, каквото и да е то, и веднага получава пълен достъп до всичките си акаунти. Самият пръстен съдържа код и работи на сходен принцип с този на смарт картите, като идентификационните му данни не могат да бъдат копирани или пресъздадени чрез друг пръстен, като така се гарантира неприкосновеността на информацията на потребителя.

Компанията Confident Technologies има своя алтернатива на паролите, която кръщава ImageShield. Тя заменя символите с картинки, които всеки път се променят и генерират еднократни пароли за достъп. Общо се показват девет снимки от различни категории, например коли, кучета, котки, храна, хора и др. Потребителят трябва да запомни кои категории си е избрал като любими. Всяка снимка ще се показва и с буква, която всеки път е различна. Потребителят трябва да помни какви категории е заявил като негови любими и да въвежда буквите, които са показани редом със снимките, които отговарят на съответната класификация.

С Windows 8 Microsoft пък въведе алтернативна картинна парола. При нея потребителят трябва да си избере три места от дадена снимка, на които да кликне, за да получи достъп до акаунта си. За сега тази система се използва само в Windows 8 и затова няма особено много данни за нейната ефективност като пазител на акаунти.

Учени от университета Carleton в Отава пък разработват друга интересна алтернатива на паролите. "Ако използваме компютрите, за да разбираме кои приятели са най-близо до нас, какви ресторанти харесваме и т.н., защо да не можем да използваме лични данни и за идентификация", коментира Карсън Браун, един от авторите на проекта пред онлайн изданието ThreatPost. Идеята на тази разработка е компютърът да провежда кратък диалог с потребителя, чрез който системата да се уверява, че това действително е правилният човек.

Разбира се, подобно голямо разнообразие от различни технологии създава съвсем логично притеснение. Съвместими ли ще са те и ще могат ли да съществуват паралелно? Алиансът FIDO е създаден от множество компании, включително Google, Microsoft, PayPal, Lenovo, MasterCard и др. именно с тази цел. Той ще се опита да създаде приемственост между различните технологии и така независимо дали потребителят се идентифицира чрез пръстов отпечатък, сканиране на очите си или специализирано допълнително устройство, той да може да получава достъп до данните си, а компаниите да могат да работят пълноценно с всички стандарти.

В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 5
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори