×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Апелативният прокурор на София подаде оставка
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Унижението на един народ


Унижението на един народ
Докарани с влакове или натъпкани в автобуси, събрани под натиска на власт, вездесъща по места, те покорно вървяха с лозунги в подкрепа на правителството, без да знаят накъде са поели и защо
23 Ноември 2013, Събота, 15:47 ч.
Автор: Тони НИКОЛОВ, kultura.bg

Маршът на покорството разкрива българската несвобода, тя съсипва отвътре държавата и опустошава душите ни

Те вървяха по същия път, по който от юни техни съграждани поеха към свободата си. Докарани с влакове или натъпкани в автобуси, събрани под натиска на власт, вездесъща по места, те покорно вървяха с лозунги в подкрепа на правителството, без да знаят накъде са поели и защо. Този марш на покорството, който няма нищо общо с истинската „политика” (в него отсъства тъкмо „полисът”, гражданското), най-добре разкрива българската несвобода. Онова, заради което хората днес протестират. Онова, което съсипва отвътре държавата и опустошава душите ни. Онова, което прави възможен хладния цинизъм на управляващите, техния пълен „непукизъм” (тъкмо Делян Пеевски и Йордан Цонев да внесат законопроект за офшорните зони!). Тези пълноправни, поне на хартия, човешки същества вървяха в събота така, както вървят поробени хора, обградени и насочвани от шепата активисти на БСП и ДПС. Предвождаше ги черна лимузина с вид на катафалка, от която трябваше да се разнасят възгласите „победа”. Кой кого побеждава обаче? Или по-точно: кой кого владее? Докарали сме се дотам една малка политическа каста в буквалния смисъл на думата да владее маса от политически поробени хора, а териториите на някогашните пашалъци, наследени от социалистическите АПК, отдавна са се превърнали в новите феоди на ДПС и БСП. Трябва ли да се учудваме тогава, че противно на природните закони, където по-големите тежести надделяват над по-малките, в нашия случай на политическа експлоатация, ако перифразираме Симон Вейл, няколко грама БСП и ДПС натежават на социалната везна много повече, отколкото същинската маса от български граждани.

 

Нямаме право с равнодушие да отминаваме този факт, защото точно това е трагедията на днешна България.Пред Софийския университет в събота се разминах с група кротки и видимо стъписани хора, очевидно докарани от Родопите, които ме помолиха да ги упътя накъде е ЦУМ. Явно бяха решили да си спестят ораторското изкуство на Пламен Орешарски, което е напълно разбираемо, но как да им обясня, че днешният ЦУМ, собственост на един от червените олигарси, че и ръководен кадър на БСП, отдавна не е народен магазин! Посочих им накъде да вървят, а те заедно със забулените си жени, поеха към днешния център на властта, за да възкресят някогашните си спомени за „благоденствието при комунизма”. „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ, кебапчета, кюфтета…” – както се пееше в една песничка. По-късно заедно със студентите от балкона на историческата 137 аудитория, носеща името на Атанас Далчев (точно над главния ход на Ректората), наблюдавахме самото шествие на несвободата. Отначало студентите, силно мотивирани, посрещаха с възгласа „Оставка” партийните активи, които им отвръщаха с „Победа”, а някои доста възрастни социалисти откровено им показваха среден пръст. Сетне обаче се проточи истинското шествие – вяло, без политически нерв, където много хора вървяха, свели глава, без да погледнат напред или нагоре, без да казват нищо. Промени се и настроението сред студентите. „Защо вървят така?” – попита ме смаяно едно момиче. Някои студенти не издържаха на гледката и се прибраха вътре в Университета. Други останаха, за да изгледат до края този акт на принудата. На унижението на един народ. Над хора от малки населени места, чийто хляб и работни места зависят от обръчите от фирми, затова не смеят да надигнат глас, нито могат да протестират срещу една овластена система за корупция: тя разполага с техния труд и техния живот.

Трагедията на днешната българска демокрация е, че покрай поляризацията на прехода (десни срещу леви), покрай историческия компромис около членството в НАТО и ЕС, беше допусната появата на ново политическо робство,  цели региони станаха подвластни на политически клиентели и корпоративни интереси.

Трябва ли да ни учудват тогава резултатите от изборите, в които все по-ясно прозира матрицата на овладените и купени гласове? Или пък съществуването на чисто корпоративни партии като тази на Христо Ковачки или пък политическото инженерство, което в момента прелива „маса” към формацията на Николай Бареков.

Проблемът е, че прекалено свикнахме с неистината и неправдата, обилно вкусвайки от нейната отрова. До степен, че много хора вече не съзнават каква е социалната деградация в страната, други пък не приемат бунта на младите, смесвайки дисциплина с покорство. Казвам това в отговор и на разни медийни клакьори, които дни наред не спряха да отправят призиви към полицията – това е „метеж”, удряйте, разгонете ги…

И защо? Защото не искали да чуват „у-у-у”-то на улицата, затова жандармерията трябвало да използва всички възможни средства – палки, водни струи и още… (какво още – куршуми?), за да озапти студентите, за да спрат протестите, за да няма несъгласие в тази България, в която, уви, всички ние отказваме да се разпознаем.

По-бързо, настояват тези гласове, подели реториката на Волен Сидеров, за да стихне ферментът на бунта и тестото на свободата да не набухне. По-бързо, студът се задава, ей ги къде са и коледните празници… Но всички те, заедно с управляващите, не си дават сметка, че протестиращият човек е свободен, че той е сгряван от почти неуловимото дихание на свободата и че това слабо дихание, както пише Жорж Бернанос, е диханието на Духа. Спомнете си само бурната зима на 1997 г., към която започваме да се завръщане все по-несимволично.

Струва ми се, че през изминалите дни властта преподаде два много важни урока на протестиращите студенти.

Първо, на 12 ноември тя нагледно им демонстрира – по лицата и гърбовете им – накъде върви днешната „полицейска демокрация”, докъде тя смята, че може да стигне, и какво смята за „легитимно насилие”. И това е само предупреждението.

И, второ, на 16 ноември управляващата коалиция нагледно потопи всички нас в „бъдещето”, което, уви, е едно все още незабравено минало. А именно – на дирижираните манифестации, на които хората трябваше да дефилират, за да благодарят от сърце на „мъдрите вождове” за тяхната опека, заради парчето хляб и глътката въздух, тъй като всяка минимална сигурност се заплащаше със съществена свобода.

Ето защо младите хора, неизбягали от днешна България, имат само две възможности: или да последват примера на близо два милиона българи, потърсили достойно съществуване на чужда земя и под чуждо небе, изоставяйки тук своите близки, или да се борят тук за своето достойнство и за достойнството на всички нас, включително и на тези „политически синджири роби”, с които управляващите илюстрираха модела на своята „дирижирана демокрация”. Ала протестиращите не трябва да забравят и нещо друго. Че има нещо по-страшно от унижението на един народ. Това е агонията на един народ.


В категории: Политика


Флагман.БГ Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек 20/05/2024, Понеделник 15:20 1
12
Коментара по темата
12.
АБЕ
24.11.2013 20:14:04
0
2
КАКВО МИ ФИЛОСОФСТВАТЕ--БЪЛГАРИНА ГЕРМАНЕЦ НЯМА ДА СТАНЕ НИТО АМЕРИКАНЕЦ ИЛИ АРАБИН --ТОЙ Е БЪЛГАРИН-АЗ СЪЩО--ЩАСТИЕТО НА БЪЛГАРИНА Е---ДА ЗАКОЛИ ПРАСЕ НА КОЛЕДА С ЧЕЛЯДТА--БАБА ДЯДО СНАХИ ЗЕТЬОВЕ СИНОВЕ ДЪЩЕРИ ВНУЦИ-ОСМЯНКА БАХУР СКАРИЧКА ПРАЗ РАКИЙКА ВИНЦЕ/ДОМАШНО НЕ ПАРФОМИРАНО ПО ЕВРОДИРЕКТИВАТА/ ДА НАПРАВИ ГЛАВИЧКА И НА ДРУГАТА СУТРИН ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ И ЛЮТА ЧУШКА ,,МОЖЕ И БИРИЧКА--КОЙ НИ ГИ ОТНЕ ТЕЗИ НЕЩА НАСЛАГВАНИ С ГОДИНИ--ЕВРОПАТА-И ПРОДАЖНИТЕ БГ ПОЛИТИЦИ --НА БЪЛГАРИНА НЕ МУ ТРЯБВА МНОГО ,,,НО МИ ВЗЕХА И МАЛКОТО КОЕТО ИМАШЕ--СЕГА ТОЙ ---------- Е В Р О П Е Е Ц...БРЮКСЕЛЖИЯ--ЯДЕ МОДЕРНИ ХРАНИ ПИЕ МАРКОВИ ПИТИЕТА НОСИ ХУБАВИ ДРЕХИ КАРА КОЛИ--НО ЗАЩО ЛИ НЕ Е ИСТИНСКИ ШАСТЛИВ ..
11.
алеко
24.11.2013 17:21:32
1
1
По ведро братя българи,по ведро!
Елате в Бургас за да видите как се стига Европа.Да не Ви казвам , че чистотата е в пъти по добре от много градове на западна Европа.Но кмета е умен човек,не говори кой му пречи ,кой е фашист , кой е комунист,а работи и научи хората около него да работят.
И в заключение до автора на статията - написали сте есе по изречението на Алеко К. вкарано в устата на Бай Ганьо " ...А БЕ ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ"
10.
Gocho
24.11.2013 15:03:41
0
4
Докато светът се учи от Европа на култура, България се върти на Ахмед Доган на к*ра !
9.
trapera
24.11.2013 14:47:42
0
3
Ние сме поредното семейство – емигранти в собствената си държава. Емигранти в собствените си глави. Защото тези улици вече не са нашите. Тази столица вече не е нашата. Тя е на хората без родина и дом – на бежанците и стотиците други субекти, прииждащи по неясни причини и спящи върху руините на западните порти на Сердика, къпещи се на чешмите пред минералните и бани. МОЛ- овете не са детски площадки, не са и библиотеки. А ние, просто не искаме кофите един ден да станат нашият All inclusive. И не искаме синовете ни да ни виждат унизени и премазани, както ние виждаме родителите си. Отказваме да ги оставим в лепкавата кал на мизерната ни действителност!

Обречени сме! Обречени сме от самите себе си!
8.
trapera
24.11.2013 14:45:56
0
3
Прост народ=покорен народ

Ето това е формулата на т.нар. политически елит, който толкова мразим на думи, но си преизбираме в различни конфигурации чинно и безропотно. Да, безропотно, защото шумът от тъпани, бездарни Флаш мобове и блокади по кръстовищата, отдавна е паразитно ехо на празнодумието, идващо от партийните централи.

Парламентът - символът на нашата фасадна демокрация, вече е просто сцена на ситуационна комедия, излъчвана директно и ексклузивно от понеделник до петък. Няма идеали, няма морал, няма даже усещане за истинност. Накъдето и да се обърнете – разруха, сивота, деградация. И то не само материална. И онова постоянно чувство за безнадеждност и липса на перспектива. Онова старо усещане и обречени битки с вятърните мелници на лъжите и бездуховността.
7.
trapera
24.11.2013 14:41:44
0
4
Ние нито сме държава, нито сме общество.

Ние сме нещо като нищо.

Какво виждате, когато погледнете през прозореца? Усмихнатите лица на хората? Смеха на свободно тичащите в градинката деца? Или наблюдавате спокойствието в последните години от живота на вашите родители, баби, дядовци, изживявани достойно, с гордо вдигната глава? Красивата гледка на пейзаж на добре уреден европейски град или пък на модерно и развиващо се село?
6.
trapera
24.11.2013 14:32:00
0
3
Какво търсят там наглите типове, окупирали вътрешността на парламента, другарите на Пеевски? Не могат ли да се сетят, че ще секнат парите за пиячка по брюкселските кръчми, ако от Европейския съюз решат да търсят реципрочност в тази безумна ситуация, пъдейки двата милиона български емигранти там, откъдето са дошли. Тези два милиона, които се бъхтят някъде по света и редовно пращат заработеното към България.
Не мога повече! Чувствам се като безпомощен наблюдател на някакво адско земетресение, водещо след себе си цунами от омраза. Гледам отдалеч тази българска трагедия, без да мога да направя нищо. Всичко е изравнено със земята. Добрата стара българска идентичност лежи мъртва някъде там сред разрухата. Човечността, състраданието, любовта и гостоприемството са затрупани дълбоко под развалините.
А ненавистта, като ураганен вятър, духа ли духа!
5.
trapera
24.11.2013 14:06:33
0
3
Скъпи ми българи , 69 години демагогия , псевдо демокрация и тих ужас . Държава разграбвана и унижавана от собствената и власт е плод без дърво , съществува но гние ден след ден . Олигарси , тежки бизнесмени , политици с празни лозунги решават съдбата на милиони граждани . Докато бедния народ се влачи те разливат държавна пара за контра протести ,влакови композиции , за жандармерия която трябва да воюва с хората отстояващи даденото им от бог право на живот не от БСП , за скрита медийна война убеждаваща хората в колко прекрасна ситуация се намираме и как положението прогресивно се оправя . Тоталната смърт на здравеопазването , образованието , енергетиката и икономиката ще доведе то тотален крах превръщащ ни в едни консуматори робуващи на чужди компании решили да използват нищожно заплатена работна ръка , унижаващи ни с хилядите изисквания по някога засягащи дори етническата принадлежност .БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ , СТИГА СПА , КОЕ ВРЕМЕ СТАНА . Аз съм българин и изпитвам истински ужас от диктатурата в която съм принуден да живея . През годините като актьори се изреждаха най-различни “капацитети” които ни убеждаваха че сме мързеливи , глупави и невежи но те ще ни оправят , едни за 800 дни други в тройна коалиция но на края все се оказваха прави , все ние бяхме в позицията на оправените . Преди реформите в политиката е редно да реформираме душите и манталитета си .
4.
Българин
23.11.2013 20:58:20
2
10
Още нещо Гърнев. Твоята партия, заедно с пожарникарската партия, успяхте да изкарате протестите в София като борба между партиите. Гърнев, тези протести са за нещо съвсем друго, не БСП срещу Герб, не стари срещу млади, а ГРАЖДАНИТЕ срещу ПАРТИИТЕ (вкл. Бсп и герб). Само че кресльовците от Герб успешно превзеха протеста на хората, а ти и другите пенсии веднага се обидиха на "червени боклуци" и зарипахте да спирате "фашизма". Какъв фашизъм бе олигофрен, БСП, Герб и подобните партии 24 години подлагат българския народ на нещо по-лошо и от фашизъм, а той отишъл да им участва в карнавала. Смотаняк, за едно е прав тъпия пожарникар, и това е за "матряла".
3.
Ицо
23.11.2013 20:54:27
2
10
Гърнев Въшко долна!!! Защо не избавиш нас гражданите на България,от такива като трбе и не се хвърлиш от някой влак.ако нямаш пари за билет ще ти го купим.Желаещи ще има много.
2.
Българин
23.11.2013 20:53:11
3
22
Не Гърнев, въобще не знаете защо отидохте в София. Отидохте, защото Партията повели така. Дори не знаете за какво се борите - просто искате Партията да е на власт, за да получите 20 лв. коледна добавка. А партията ще открадне от всеки работещ по 1000лв., и ще даде на всеки пенсионер по 20. Добър бизнес!
1.
Гърнев
23.11.2013 18:40:23
17
6
Много си зле ,писателю! Знаем защо отидохме на митинга в София, знаем и още как! Да спрем настъващия фашизъм и да се убедите,че не всичко е пари. Студентите вече го разбраха. Бяха освиркани от нас така както бе освиркан Фердинанд някога от едни други студенти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в Созопол Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в Созопол Разкрит е манастир от 11 век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди  Театралните постановки се оценяваха от компетентно жури Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №3 отнася невиждан хейт заради постъпката си на финала Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач
Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори