×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Булки на лизинг си търсят меринджеи по фейсбук


Булки на лизинг си търсят меринджеи по фейсбук
16-годишната Ани Вескова от Куклен събра погледите с къса рокля и високи токчета. По-слаб пазар на булки не е имало, категорични са кебапчии и търговци на сувенири, грънци и дрънкулки
29 Август 2013, Четвъртък, 09:36 ч.

По-слаб пазар на булки не е имало, категорични са кебапчии и търговци на сувенири, грънци и дрънкулки

 

Борсата за ромски булки загива. Времената са модерни, момите ни си търсят ергени във фейсбук. Там се харесват, приказват си, а после се срещат и ни съобщават, че ще се женят. Кризата обаче тотално удари пазара на ромски булки край Бачково. Ако допреди година-две цената на момите първо качество вървеше до около 50 000 лева, то това лято за екстра булка бъдещите женихи брояха най-много до 30 000 лева. Цената за момиче, което не е девствено или вече е било омъжено, пък падна на 1000 лева. От миналата година булките се дават и на разсрочено плащане - 1000 лв. веднага, а другите след сватбата и на още два-три пъти.

Нашата роля е сведена до минимум. Ако успеем да вземем 2-3 хил. лв., добре. Няма вече кой да брои по 20-30 хил. за момиче. Така 36-годишната Мариана Николова, майка на 2 ромски девойки от пазарджишкото с. Синитево, описа новата мода.

Тя и съпругът Христо напразно обикаляха поляните около Бачковския манастир във вторник вечерта, за да намерят жених за 17-годишната им щерка Катя. Момата беше нагиздена с дълга шарена рокля, синьо герданче против уроки, златно бижу и прическа. Лицето  бе напластено с крем за избелване, устните - с тъмно червило, а дебела очна линия подчертаваше погледа, пише 24часа.

Новите технологии завладяха и калайджиите, които доскоро се изсипваха в навечерието на Богородица по стар стил край манастира. Тази година те бяха десетократно по-малко. Монасите и полицаите, които охраняват обителта, не можеха да повярват на малочисленото присъствие.

В други години едва смогваха да опазят реда около обителта от калайджии, които разпъваха софри, ядяха печени агнета, играеха кючеци и правеха сделки с децата си цяла нощ.

“Вече и нашите са по модата. Е, ако намерим богат ерген с къща, злато и мерцедес, ще искаме повече пари за момичето ни, но родителите на момчетата са бедни. Занаятът ни загива. Народът купува тефлонови тенджери и тигани, никой не идва да му калайдисваме съдовете”, споделя Христо.

Момите също са се изхитрили и не се ловят лесно на въдицата. “Ако някой се представи по фейса, че е меринджей, не му вярваме, докато не проверим дали наистина е заможен”, споделят бъдещите булки.

Монах Симон обяснява скромното присъствие на калайджии с кризата. “Те са занаятчии - ковачи, ножари, тенекеджии. За да дойдат, нали трябва да имат пари, а след като нямат работа, как да ги изкарат”, разсъждава свещеникът.

Доста от ромите християни били на гурбет в Гърция и Кипър, а част от тях станали и евангелисти. Това пък е другото обяснение за малкото народ на Богородица. И все пак сгледа имаше. Ергените за разлика от момите бяха повече. Това са момчета между 16 и 20 г., които въпреки фейсбук са дошли.

“Тук само ги харесваме. После с нашите отиваме у родителите на момичето да го искаме. Ако го дадат, спазаряваме се. Но сумите отдавна не са големи. Вървят по 5-6, максимум 10 хил. лв., зависи”, казва 20-годишният Славчо Атанасов от Първомай. Той е с обеца на лявото ухо и не крие, че е дошъл за булка.

“Цената много зависи от девствеността - намесва се 18-годишният Георги Славов от Дебър. - Ако е красива и не е спала с мъж, баща  може да поиска до 15 хил. Но ако е спала, цената пада двойно и тройно.”

Отнетата девственост не можела да се скрие. Роднини от мъжка и женска страна проверявали чаршафа, на който преспивали младите в първата брачна нощ. “Искам да е бяла, със сини очи, дълга коса, леко закръглена до 60 кг”, предпочита Георги Славов. Славчо от Дебър го допълва: “Понякога не зависи само от красотата. Трябва да има и обич.”

16-годишният Михаил Георгиев пък дошъл просто да зяпа. Чакал да навърши 18, за да започне да си търси половинка. Погледите на тримата ергени се впиха в минижупа и тънките токчета на 16-годишната Ани Вескова от Куклен. Тя обаче се дърпа. “Само ако някой даде за мен 80 хил., мога да се прежаля”, казва девойката.

В това време към манастирските порти закрачи 19-годишната Мария Стоянова от Браниполе. Пременена в малка розова рокля с презрамки, тя впечатли младежите. “Ама аз съм женена от 3 г.”, попари мераците им тя.

Отивала да се моли на Богородица за рожба, тъй като още нямала деца и мъжът  я заплашил, че ще я остави. Повечето минават, палят свещ, целуват ръка на възрастните и поздравяват с “Честит манастир”. Сетне се отправят към сергиите и скарите с кебапчета по уличката, която води към обителта.

70-годишната Донка Георгиева, пременена в лилава кадифена фуста и сини обувки, отчаяно клати глава. “Пазарът за момичета си отива. Вече идваме само да се молим”, казва възрастната калайджийка и пали цигара. Тя с умиление си спомни как преди години баща  я продал. “Не бива да умира традицията”, натъжава се бабата.

“Това са отминали времена, сега сме XXI в.”, отсича 18-годишната Наска Иванова от димитровградското с. Ябълково. Момата бе в ослепителен син тоалет с прическа на букли и много брокат.

Малцина останаха да пренощуват в Бачково. А тези, които успяха да си харесат булки, тепърва ще правят сделки с техните родители. Те обаче ще са на по-късен етап.
“По-слаб пазар на булки не е имало”, категорични са кебапчии и търговци на сувенири, грънци и дрънкулки. Те останаха разочаровани от слабия оборот.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
sdf
31.08.2013 17:06:28
0
0
КЪДЕ СМЕ ЧЛЕН НИЕ,, НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,,ГЛАВА БУЛКИ МАЙ Е ЗАБРАВЕНА
2.
Jelio
29.08.2013 15:26:54
0
0
ko4o ti mai ne jivee6 v BG ? pravi6 vpe4atlenie na golam umnik ama s toq komentar ... qvno ne si zapoznat s 4ovecite koito obitavat taq zemq !
1.
Кочо
29.08.2013 09:54:12
1
1
Падение на цивилизацията, търговия с човешка плът, къде са МВР и Интерпол, нали са голяма работа. Как може да продаваш човеци, още повече деца малолетни и непълнолетни и да изискваш да раждат. Традиции били, ами то преди няколко хиляди години са били традиции да се избиват за 1 парче храна. Тези животни, трябва или да бъдат натикани в резервати и да спазват своите традиции далеч от цивилизацията, или да спазват законите, които са за всички.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори